Vilinologija
Referat

Gozdne vile (moja vrsta)

Ustvarjeno: 19.2.2021

UVOD

V tem referatu bom predstavila gozdne vile. Predstavila bom njihovo zgodovino, značaj, bivališče, življenje…
Upam, da se boste ob branju mojega referata zabavali in se o teh skrivnostnih in zanimivih bitjih kaj novega naučili.


KRATEK PREGLED GOZDNIH VIL

Gozdne vile so bitja, ki so zgrajena iz gozdnih materialov. Imajo listnata krila in čarobno moč.
Gozdne vile se zlivajo z naravo, zaradi česar jih v gozdu ne opazimo. Gozdne vile se zelo dobro razumejo z gozdnimi živalmi.


ZGODOVINA

Prve gozdne vile so nastale v prazgodovini (pamtiveku). Nastale so v tako imenovani gozdni eksploziji. Gozdna eksplozija je bila nevihta, ki je pretresla, prevetrila in prelila z dežjem vse gozdove na celotni Zemlji. Takrat so iz listja na tleh in vej, ki so popadale z dreves nastale gozdne vile. Ko so se takorečeno rodile so bile gole, nato pa se jim je iz listja sešila obleka.
Po rojstvu jih je veter napolnil z močjo, listje pa s čarobnostjo. Tako pa so nastale gozdne vile.

Poleg pravega oz. zgodovinskega nastanka obstaja tudi legenda o nastanku. No vam jo povem? Vas zanima? No, če vas, si preberite naslednje.

LEGENDA O NASTANKU

Nekoč je živel velik in mogočen hrast. Vsako leto je štel ptičke, žabe in druga drevesa, vendar nikoli ni videl človeka. Želja po srečanju s človekom ali človečnico (on jih je tako imenoval) je postala tako močna, da je razmišljal, da bi se izkoreninil in se odpravil na raziskovanje, na katerem bi srečal človeka. Naslednji dan je to poskusil, vendar ni pomagalo. Ni se mogel izkoreniniti, zato je ostal lepo na svojem mestu. Kmalu je tudi pozabil na svojo željo, zato ga je dogodek v pomladnih dneh zelo presenetil.
Ko je prišla pomlad je na njemu zraslo le eno seme. Sam se je čudil zakaj, saj se to njemu še ni zgodilo. Ker ni vedel kaj je v semenu ga je pustil na veji, kjer je zrastlo. Tako pa je tudi čakal na dan , ko se bo iz njega nekaj razvilo.
Tako je minil dan, teden, mesec in kmalu tudi leto od prvega pogleda semena. Hrastu je odšlo že vse veselje do opazovanja tega semena, ušlo pa je tudi upanje, da se bo iz njega kaj razvilo. Tako je nehal opazovati seme, vendar na prvi pomladni dan ga je nekaj presenetilo.
Na prvi pomladni dan je seme začelo pokati. Počasi se je iz njega razvilo dekle, ki pa je bilo majhno in na pogled nežno. Dekle je imelo rjave lase, ki pa so bili malo zaviti. Ko se je razvila iz semena je bila gola, kar pa je hrasta malo motilo, zato je svoje liste poslal nanjo, iz katerih se ji je naredila lepa obleka.
Hrast je bil zelo vesel, saj je končno videl človeka. Iz same sreče se je izkoreninil in objel dekle. Videl je, da se je zaradi nje izkoreninil, zato jo je poimenoval vila kot orodje za izkopavanje, dodal pa je še gozdna, ker se je razvila v gozdu.


Hrast iz katerega je nastala gozdna vila


OPIS IN ZNAČAJ

Gozdne vile so resnično lepe, vendar zelo muhaste po značaju.

Opis

Telo
Gozdne vile so v celoti velike petdeset centimetrov. Spodaj imajo dve dolgi nogi. Iz vsake noge se razvije stopalo, na katerem je pet prstov. Na vsakem prstu je tudi noht, ki je običajno bele barve.
Iz nog se razvije telo. To je zelo majhno in v obliki zaokroženega trikotnika. Na vsaki strani telesa (levi, desni) pa se razvijeta tudi dve roki, ki segata vse do bokov. Iz vsake roke se razvije dlan, iz nje pa pet srednje dolgih prstov. Na vsakem prstu je tudi mareličen noht.
Iz telesa se razvije srednje dolg vrat. Na njem je glava, ki je elipsaste oblike. Na glavi so velike oči, ki so lahko modre ali rjave barve. Pod očmi je nos, ki je srednje dolg, pod njim pa so ustnice, ki so rdeče.
Iz glave rastejo tudi dolgi lasje. Ti so rjave ali črne barve. Lasje so tudi kodrasti.
Koža gozdne vile je kožnate barve.

Krila
Vsaka gozdna vila ima tudi krila. Ta so narejena iz listja in manjših vejic. Krila imajo ves čas, vendar, da jih ne bi motila si jih lahko zvijejo za hrbet (to se zgodi, ko prenehajo leteti).

Oblačila
Gozdne vile imajo resnično lepa oblačila. Najpogostejše nošeno oblačilo je obleka, ki sega vse do kolen.
Obleke so narejene iz listja, mahu in vej. Na trupu vil so listi sešiti skupaj in oblikovani v polkrog. Da jim obleka ne bi padla na tla imajo okoli vratu vrvico, ki obleko drži pokonci. V bokih je pas, ki je srednje širok, narejen pa je iz mahu. Iz pasu se razvije krilo. To je narejeno iz samih listov, kje pa se pojavi tudi kakšna veja. Listi so postavljeni v vrste po velikosti. Pri pasu so listi zelo majhni, pri kolenih pa zelo veliki. Da listi ne bi razpadli ali se ločili jih skupaj držijo majhne tanke veje.

Gozdna vila v lepši obleki

Značaj

Gozdne vile so po značaju zelo prijazne, vendar kot že prej omenjeno precej muhaste.

Prijaznost
Gozdne vile so zelo prijazne. Rade imajo vsa živa bitja na celem svetu. Vsakič, ko zagledajo kakšno ranjeno žival ali rastlino ji pomagajo po svojih najboljših močeh.

Strah
Čeprav rade pomagajo vsakemu, jih je kakšnih živih bitij zelo strah. To so največkrat volkovi, medvedi in žabe, ki jih občasno zamenjajo za muho, zato jih začnejo loviti.
Gozdnih vil pa ni strah le živali, vendar tudi ljudi. Če bi nas zagledale bi se nas tako prsstrašile, da bi takoj hitro odletele, od šoka pa bi se tresle še nekaj dni.

Jeza
Gozdne vile so lahko tudi jezne. Takrat imajo željo po uničevalnosti in maščevanju, zato se jih je takrat treba precej bati.
Preden se bo gozdna vila razjezila bomo to opazili po različnih mimikah in barvah. Ko opazimo kakšno mimiko ali barvo, ki prikazuje jezo vile, jo moramo takoj pomiriti ali evakuirati kam, kjer ne bo nikomur škodila.

1. MIMIKA:
Sprememba las.
Ko se bo vila razjezila se bodo njeni lasje zravnali in obarvali svetlo rdeče.

2. MIMIKA:
Sprememba barve nohtov.
Ko bo vila zelo jezna se bodo vsi njeni nohti (na rokah, nogah) spremenili v temnordečo barvo.

3. MIMIKA:
Sprememba barve oči.
Ko bo vili prekipelo in bo bila že besna se bodo njene oči obarvale v črno barvo, punčice pa v rdečo.

4. MIMIKA
Sprememba polti.
Ko bo vila malo jezna se ji bo polt spremenila v svetlo rdečo barvo. Barva se bo nato temnila, ko bo vila postajala vse bolj besna.


ŽIVLJENJE

Gozdne vile imajo zelo razgibano življenje. Tega bom na kratko opisala in predstavila.

Razmnoževanje

Vile
Gozdne vile se razmnožujejo na precej čaroben način. Vsako pomlad (na prvi pomladni dan), ko rosa pada iz listov dreves na tla, nastanejo gozdne vile. Nastanejo, če rosa pade iz listja na korenino drevesa. Če se to zgodi iz lubja in listov tistega drevesa nastane vila. Svojo moč dobi, če vanjo na rahlo zapiha veter.

Vilinci
Vilinci nastanejo na predpomladni dan. Če dan pred pomladjo močno piha veter iz listja nastanejo vilinci, ki so podobni moškemu človeške vrste. Vilinci nimajo čarobne moči, ker jo imajo vile.

Zakon

Čeprav se sliši čudno, vendar vile in vilinci se tudi poročijo. Poročijo se z vilo oz. vilincem, ki jim je pripisana med ptičjo sodbo ( 1 ). Ko dobijo listek s ptičjo sodbo (to so moški) morajo iti k vili, ki jim je določena in jo zaprositi za roko. Vila ima dve možnosti. Lahko mu reče DA ali pa NE, če reče ne to zanjo pomeni nesrečo.

Moči

Gozdne vile imajo več moči. Vse uporabljajo pri gospodinjskih opravilih ali zdravljenju živali.

1. MOČ
Prva moč gozdnih vil je zdravljenje z rokami. Pri tem se morajo zelo zbrati in se umiriti. Roke položijo na živo bitje (to so največkrat živali) in izrečejo besedo Ozdravitus. Če so vile dovolj skocentrirane se bo rana oz. bolezen pozdravila.

2. MOČ
Druga moč gozdnih vil je pomoč rastlinam. Pri tej moči vile največkrat pomagajo rastlinam rasti, občasno pa se zgodi, da jim zacelijo kakšno rano. To počnejo po istem postopku kot pri prejšnji moči.

3. MOČ
Tretja moč je pometanje z listjem. Kot se že sliši je to gospodinjska moč. Z njo pometajo svoja bivališča. Pri tej moči se listje spremeni v kup, ki se potem premika in pometa.

Pravila

Gozdne vile imajo zaradi urejenosti prebivalstva in okolice tudi nekaj pravil. Ta so zelo pozorna, vendar tudi malo čudna.

1.Pravilo:
Če vidiš nekoga, ki se pošteno muči mu pomagaj.

2.Pravilo:
Nihče ti ni storil tako hude stvari, da bi mu kaj storil.

3.Pravilo:
Ne uničuj lastnine drugih.

4.Pravilo:
Vsi smo enakovredni in enako izkušeni, zato dobimo enak delež hrane in pijače.

5.Pravilo:
Vse kar je moje imaš lahko tudi ti.

Deljenje prebivalstva

Gozdne vile pa delijo tudi svoje prebivalstvo. Vsak prebivalec (ali je vodja, ali čistilka) je v vasi pomemben in zaželen.

VODJA
Vodja ima najpomembnejšo nalogo. On mora voditi vse vile v hudem ali dobrem. Vodja je lahko moški ali ženska.

VEDEŽEVALKA
Vedeževalka je le ena vila v naselju. Njena naloga je vedeževanje vilam in vilincem. Vedeževalka je lahko le vila.

UČITELJI
Učitelji so vile/vilinci, ki učijo mlade vile in vilince.

UČENCI
Učenci so mladi vilinci/vilinke, ki imajo dolžnost, da se učijo vse do svoje poroke. Če se ne, ne morejo postati niti čistilci.

ČISTILKE
Čistilke so vile, ki čistijo naselje. Ta poklic je v vilinjem mestecu najpomembnejši (poleg vodje).

ZDRAVILCI RASTLIN IN ŽIVALI
Zdravilci so vilinci/vile, ki imajo nalogo zdravljenja živali in rastlin.

Prehrana

Gozdne vile nočejo škodovati živalim zaradi svoje prehrane, zato se prehranjujejo z rastlinjem.
Njihova najpogostejša prehrana so gozdni sadeži. Te naberejo v gozdu ali ob njem. Najpogostejši sadeži, ki jih jedo so:

  • gozdne jagode
  • robide
  • brusnice in
  • maline.

Za kakšne posebne dneve pa si naberejo liste dreves, ki jih potem popečejo ali skuhajo in jim dodajo kakšne sadeže.


BIVALIŠČA

Gozdne vile se največkrat naseljujejo v gozdove, ki so ob kakšnih jezerih ali rekah.
Najraje živijo v vlažnem in listnatem okolju. Živijo pa tudi tam kjer je veliko različnih vrst živali.
Gozdne vile bi našli le na nekaterih celinah, v kakšnih deževnih gozdovih ali gozdovih bilizu rek.
Celine kjer bi jih našli so:

  • Amerika: V Ameriki (Severni, Južni) je kar nekaj gozdov blizu rek.

  • Afrika: V Afriki bi se našla kakšna džungla ali deževni gozd in

  • Evropa: V Evropi je veliko vlage in listnatih gozdov ob vodi, kar pa je idealno za gozdne vile.

ZANIMIVOST:
Gozdne vile rade živijo blizu vode, ker potem iz krošenj dreves gledajo vodo in na noči polne lune luno kako se dviguje na nebo.

OPIS BIVALIŠČ
Gozdne vile imajo zelo preprosta bivališča. Njihova bivališča so drevesa, ki so zelo razvejana. Na njih si naredijo prostore, ki jih potrebujejo za življenje.
Drevesa na katerih živijo gozdne vile so največkrat nizka in precej zavita.

Primer bivališča


ZAKLJUČEK

Pa sem na koncu svojega referata. Upam, da ste v njem uživali in se kaj novega naučili o gozdnih vilah.Upam pa tudi, da je dovolj dolg in jedernat.

Ime in priimek:
Hermiona Grimberg

Dom:
Gryfondom


  1. Ptičja sodba je listek na katerem sta dve imeni (ime vilinca in vile). Ta listek dobijo vilinci. Listek prinese ptiček (največkrat sinica), zaradi česar pa se imenuje ptičja sodba.

Število besed: 1905