Vilinologija
Referat

Ognjene vile

Ustvarjeno: 6.1.2021

Ognjene vile

Pozdravljeni, odločila sem se, da vam bom opisala ognjene vile; njihov izgled, bivališče, skrivnosti, zanimivosti...Vse o njih. Res upam, da vam bo referat všeč, jaz pa se bom potrudila po svojih najboljših močeh!
Uživajte!


Izgled

Ognjene vile večinoma opazimo kot ognjene zmazke, saj se ne marajo kazati in nam izginejo izpred oči, še preden se zavemo. Od ognjenega zmazka jih lahko ločimo le tako, da vemo, da tu ni vzroka za ogenj in začutimo šibek veter od njenih kril ali pa, če se nam preprosto pusti videti.

Ognjene vile so velike približno 20 centimetrov. Največja, do sedaj znana velikost te vile je bila 32 centimetrov. Imajo suho postavo in z vrha glave jim do nožic segajo lepi lasje ognjene barve. Oblečeno imajo tenko oblačilo, ki jim na lahno pokriva telo in ob prhutanju kril, se ustvari veter, da oblačilo lepo zaplapola. Tako, kot večina drugih vil, imajo tudi ognjene bose noge.
Imajo modre oče, ki se ob izbruhu jeze obarvajo rdeče. Roke in noge so podobne človeškim, le da so manjše.

Imajo velika krila, ki jim srastejo iz lopatic više proti glavi in nižje proti boku. Krila so srebrnkaste oziroma prozorne barve, pa vse do manjšega oranžnega odtenka. Krila niso običajna kot pri drugih vilah, saj so krajša in imajo več vej. Vile, ki imajo krila, se zmeraj že rodijo z njimi in tako bo držalo tudi pri teh vilah.
Vile lahko živijo do 500 let.


Značaj

Ognjene vile so po značaju dokaj tihe in plahne in kot sem že omenila, se jih večina ne mara preveč razkazovati in se pred človekom skrivajo. So natančne in previdne, saj jih želi veliko čarovnikov imeti zase in so zelo iskane pri vilinolovcih zelo priljubljene. Imajo izbruhe jeze, ki jih lahko že prej predvidimo:

 • Njene modre oči se spremenijo v žgoče rdeče.
 • Koža in krila postanejo rdeči.
 • Postane vroče, saj se v vili nabira ogenj.
 • Izbruha plamene ognja, ki pa so lahko tudi smrtonosni. Odvisno od jeze.

Pri ognjenih vilah torej moramo biti zelo previdni in delati počasne korake, da jih ne splašimo, posebej, pa da jih ne razjezimo.

Vile so drugače ena do druge prijateljske in ljubeznive. Če verjameš ali ne , imajo ognjene vile enako kot mi družine in prijatelje, kjer se razmonžujejo in spoprijateljujejo.


Bivališče

Ognjene vile so ognjene, delno so sestavljene tudi iz ognja, zato je jasno, da prebivajo na vročih ognjenih predelih: v vulkanskih deželah. S tem, ko se manjša število vulkanov, s tem se manjša število vil, saj imajo vse manj pogojev za razmnoevanje in normalno življenje. Ni nujno, da živijo prav ob vulkanu, ampak običajno živijo do 100 km stran.

Največ ognjenih vil živi v:

 • Indoneziji
 • ZDA
 • Italiji
 • Japonski
 • Islandiji

Doma ognjenih vil, je največkrat v krošnjah dreves in kjer je toplo. Ne marajo bližine reke, saj so z vodnimi vilami sprte že po naravi.

Dom si naredijo iz svile, ki jo preoblikujejo v posteljo. Običajno je v eni skupini ognjenih vil približno 30 vil.


Življenje ognjenih vil

Življenje ognjenih vil se nekje zelo približa, drugje pa zelo oddalji od našega življenja. Naj vam razložim, kako se ognjene vile razmnožujejo, poročajo, si gradijo družino, učijo, kuhajo in jejo, s čem se ukvarjajo, njihove sloje prebivalstva, pravila, sovražnike….

1. Razmnoževanje

Ognjene vile se razmnožujejo enako kot mi. Saj s poimenovanjem vile, poimenujemo tudi moški spol.Lahko pa ih poimenujemo tudi: vilinci, ki pa izgledajo tako: VILINCI. Na sliki je najbolj znan vilinec, Legolas Rdečelisti, katerega žena je predstavnica ognjenih vil: Andora Lepolasa. Vile (in vilinci) imajo prav tako tudi spolne organe za razmnoževanje. Kako to poteka mi ni treba razlagati, kajne?

2. Poroke

Vile so poročajo z vilinci, ampak ne s tistim, kater jim je všeč, ampak s tistim, s katerim se more. Ognjene vile vedeževalke napovedujejo poroke in tako, se morajo ravnati vse vile. Kdor se temu spunta, je izgnan iz družine in tiste skupine vil. Poročajo se lahko le ognjene vile med sabo in to le v svoji skupini oziroma plemenu.

3. Družina

Vila in vilinec imata lahko kolikor koli majhnih vil. Ampak ker se zmanjšuje število delujočih vulkanov, se zmanjšuje tudi število vil, saj na enakem vulkanu ne more biti več kot cca 30 vil, ker ni dovolj hrane za vse. Veliko vil, takoj ko se rodi, umre.

4. Vilinska šola ognjenih vil

V vilinski šoli ognjenih vil, se učijo le ognjene vile. Učijo se o pravilih skupnosti, o drugih vulaknih, drugih vilah, se pripravljajo za boj med sovražniki, se učijo plesti svilenih postelj, pravilno jesti hrano in vse druge olike. Šolo ima vsaka svoja skupina oziroma pleme in šolanje je obvezno za vse vile in vilince, ki še niso poročeni.
Čeprav je mogoče vilinska šola ognjenih vil dobra, se mi zdi, da se ne more kosati s to! ❤️

5. Hrana ognjenih vil

Če verjamete ali ne, ognjene vile se prehranjujejo z lavo. Zato jim pomanjkanje vulkanov tako škoduje. Vile imajo drugačne telesne snovi in najbrbrž ste že ugotovili, da te snovi ne morejo zgoreti oziroma se stopiti niti v lavini vročini. Vil ta hrana nič ne peče in sicer zaradi enakih razlogov kot to, da se jim želodec ne raztopi.

6. Sloji prebivalstva ognjenih vil

Poznamo več slojev. Ne delijo se po bogatosti ampak po vlogah in delu. Vse vile pridno delajo, a različno delo. Vse dobijo enako mero obroka, tudi če hrano primanjkuje. Nimajo denarja ampak vse kar naredijo, pripada tisti skupini oziroma plemenu in lahko uporablja kdor koli od njih, ki želi.

 • Pletenica:
  Ognjena vila, ki plete postelje zasa in za druge vile te skupnosti. Pri svojem delu uporablja svilo in svojo kreativnost ter domišljijo.
 • Vedeževalka:
  Ognjena vila, ki napoveduje prihodnost vil in s kom se mora kdo poročevati. Pri svojem delu uporablja vulkan in kar vidi v lavi se mora izpolniti.
 • Profevila:
  Profesorica, ki uči mlade vile v šoli za ognjene vile. Uporablja svoje znanje in kreativnost, predvsem pa je njena naloga, da svoje znanje deli z mlajšimi. To so običajno starejše vile.
 • Učvile
  Ognjene vile, ki se še niso oženile in se še učijo.
 • Strežnice
  Strežejo hrano (lavo). Napolnijo vrče iz samorogovega roga in vanje nalijejo lavo.
 • Starvile
  To so stare vile, ki nimajo dovolj energije za delati. Dobijo enak delež vsega kot ostale.

7. Pravila

Glavna pravila veljajo za vse ognjene vile, kakšni dodatki, pa so odvisni od vsakega plemena oziroma skupine posebaj.

 1. Pravilo
  Dela in dobi.
 2. Pravilo
  Vse, kar je tvoje, vse je moje, vse kar je njegovo je njeno.
 3. Pravilo
  Prihodnost je zapisana, usoda je izrekla in bo izpolnjena.
 4. Pravilo
  Vsi, tudi starvile so si enakovredni, vsi dobijo enako.
 5. Pravilo
  Če vila nima posluha za pozor, naj raje posluša drugače bo joj!

To so osnovna pravila ognjenih vil… Čudna so in težko jih je razumeti, kajne?


Zgodovina ognjenih vil

Ognjene vile so bile v preteklosti zelo raširjene, po celem svetu, sploh v času dinozavrov. Ognjene vile obstajajo že od prvih vulkanov naprej. Obstaja legenda, kako so nastale. Ali elite, da vam jo povem? No prav!

Legenda o nastanku ognjenih vil

Ognjene vile so nekaj posebnega. Bruhajo ogenj in jejo lavo...Je to normalno? Absolutno ne. Vile mejijo na magične živali in so tudi podobne človeku, natančneje čarovniku. A ker ne poznamo magičnih živali s takimi lastonstimi, obstaja pripoved, ki govori o njihovem nastanku.
Nekoč sta živela, dooooolgo časa nazaj 2 čarovnika. Punca in fant. Imela sta krila, kot prave vile in ob obisku nekega vulkana, ki nihče ne ve kje je in če sploh še obstaja, sta pogledala v žrelo vulkana, ki je vrelo in se je pripravljalo, da bi vsak čas izbruhnilo. Punca je pogledala v žrelo in tam opazila tudi kruto resnico, umrla bosta. Punca je privič resnično vedeževala. Kajti res, čarovnika nista ušla smrtonosni lavi in njuno ubogo telo je zajela lava in ga scvrla. Čez 1 uro, se je njuna duša pobrala, kajti nje lava ni mogla scvreti in začela je dobivati novo telo, telo ognjene vile. Tako je nastala prva ognjena vila in prvi ognjeni vilinec. Ugotovila sta kaj sta postala, kaj je njuna prehrana. Naredila sta 30 novih vil in od takrat obstaja to pravilo: Vedeževanje v lavi.


Konec

Tako, to je bilo o ognjenih vilah z moje strani vse. Mislim, da sem se res potrudila, napisala zeloo dolg referat (1500 besed) in upam, da boste zadovoljni tudi vi!
Lep pozdrav!

Ime: Lora Weston
Dom Drznvraan
Datum: 6.1.2021
Morebitni komentar: Zelo lepo je bilo pisati ta referat in pa malo sem se poigrala z oblikovanjem teksta. Upam, da ni nič narobe!

Število besed: 1516