Zgodovina čarovništva
Referat

Čarovniški zapori

Ustvarjeno: 17.11.2020

Čarovniški zapori

Čarovniški zapori, daleč najbolj neprijetni kraji v čarovnoškem svetu.
Tam so zaprti vsi najhujši zločinci. Ostati moraš močan, če želiš ostati pri sebi…..
Vas zanima več?
Vse boste izvedeli tukaj!


Kako je nastal prvi zapor?

Dolgo nazaj so živeli trije čarovniki. Bolj poznani pod imenom Neustrašna trojica. Bili so najmočnejši čarovniki tistega časa. Skupaj so ustvarili prvi čarovniški zapor. Tiste čase je tatičev, morilcev in najrazličnejših kriminalcev kar mrgolelo. Neustrašna trojica se jim je postavila po robu. Vse so zaprli v zapor po imenu Azk (od tod tudi izvira ime Azkaban). Preden so jih zaprli v zapor, so jim odvzeli čarobne palice, Azk je bil na začetku majhen, pozneje pa so ga razširili in nastal je nam bolj znan Azkaban. Azkaban stoji na majhnem otoku sredi oceana. Ta lokacija je zelo težko dostopna, zaradi velikokrat razburkanega morja in močnih tokov. Tudi bukeljske ladje ne zahajajo v to območje. Z satelitom, se otoka ne vidi. Otok je namreč obdan z posebnimi uroki(podobno kot Bradavičarka).

(Azkaban)


Morakvarji

Morakvarji so bitja, ki človeku izsesajo vso veselje in energijo. Obstaja tudi morakvarjev poljub, ki človku izsesa dušo iz telesa. To naj bi bilo hujše kot smrt. Telo brez duše zelo trpi in se muči. Morakvarji niso vedno varovali Azkabana tako kot zdaj. Niso ga varovali vse, do velikega pobega (o tem malo pozneje).
Proti morakvarjem se lahko ubranimo z priklicom varuha. Vsak ima svojega varuha. Moj varuh je veverica.
Težko ga je priklicati. Med priklicom, moraš misliti na trenutek iz življenja ko se bil resnično srečen ih hkrati izgovarjati čarobne besede (ave zavetnikum). Nekateri ljudje, velikokrat tisti, ki so izgubili ljubljeno osebo nikoli več ne prikličejo varuha (primer - brata George in Fred).

(Morakvar)


Veliki pobeg iz Azkabana

Veliki pobeg iz zapora se je odvil okoli leta 1890. To je bil eden največjih pobegov iz zapora vseh časev, če ne celo največji pobeg. Takrat je pobegnilo enaindvajset zapornikov. Od tega tudi slavni morilec Joan, ki je ob ropu ubil pet ljudi. Pobeg teh zapornikov je povzročil veliko težav. Zaradi varnosti vseh, so zaprli Bradavičarko in nihče ni smel iti od doma. Od sedmih zvečer, pa vse do sedmih zjutraj nihče ni smel biti zunaj (podobno kot v današnji korona - virusni situaciji). Trajalo je kar neaj mesecev, da so polovili najhujše zločince. Vseh jim ni uspelo ujeti. Tisti so izginili brez sledov. Od takrat naprej je zapor bolje zavarovan (morakvarji). V čarovnikih pa je ostal strah, da se to spet kdaj zgodi. Kar nekaj časa je bilo potrebnega, da so začeli zaupati v zaporovo varnost.


Kako jim je uspelo pobegniti?

Kako jim je kljub legi sredi oceana, rešetkam, zaščitnimi uroki in stražarji uspelo pobegniti?
To vprašanje tako strokovnjake kot tudi čarovnike bega še dandanes, jasno pa je, da jim je nekdo pomagal. O tem dogodku je začelo krožiti veliko lažnih govoric in domnev o tem, kako so pobegnili.
Naštela bom nekaj primerov:
1. Pobegniti jim je pomagal nekdo, ki je bil del vodstva zapora (vodstvo zapora je oddelen na ministrstvu za čaranje, ki skrbi in ima pod kontrolo ves zapor), se pravi, da je bil v vodstvu zapora izdajalec.
2. Zaporniki so skopali predor, do oceana, tam pa jih je pobrala podmornica z njihovimi pajdaši.
3. Eden od zapornikiv je bil mag in se je lahko spremenil v ptico. S svojimi močmi ja pomagal drugim pobegniti.

Meni se zdi najbolj verjetna možnost 1. Še enkrat povdarjam, da so to le domneve. Nihče pa neve kaj se je zares zgodilo. Zdi pa se mi zelo neumno, da na zapornikih niso uporabili seruma resnice (kdor popije serum resnice govori le resnico), tako bi izvedeli vse.


Sirius Black

Sirius Black se je rodil 3. novembra 1959v londonskem okrožju Islington v Angliji, Orionu Blacku in Walburgi Black. Oba sta bila temna čarovnika in bratranca. Bil je zadnji preostali dedič Hiše Black, nekoč opazne čistokrvne čarovniške družine. Sirius je imel tudi mlajšega brata Regula. Je mag, zato se lahko spremeni v črnega psa.
Na Bradavičarki je bil dodeljen v Gryffindor. To njegovi družini ni bilo najbolj po godu.
Najbolj znan je po tem, da je bil pokrivici obsojen na ječo. V azkabanu je prebil kar 13 let in uspelo mu je pobegniti.
Marius Mally je sredi ulice, polne bunkeljnov Siriusa obtožil umora Jamesa in Lily, nato pa je Sirius z mogočnim urokom v zrak pognal celo ulico. Za ta zločin so ga obsodili na dosmrtno ječo v čarovniškem zaporu Azkabanu. Po trinajstih letih je Sirius pobegnil in skušal priti čim bližje Bradavičarki, saj se je želel maščevati. Po razburljivem tretjem letniku pa je Harry ugotovil, da za smrt njegovih staršev ni kriv Sirius, temveč Marius Mally, ki v resnici ni umrl, ampak se je pretvarjal, da jeRonova podgana, v katero se je lahko spremenil.
Sirius je umrl, saj je padel skozi tančico.

(Sirius Black)


Bunkeljski zapori

Bunkeljski zapori so podobni našim, ampak niso takokruti. V večini državnimajo smrtne kazni (mi imamo kazni, hujše od smrti).
Že od začetka zgodovine napredne bunkeljske skupine oziroma družbe so morali znotraj poskrbeti za ljudi, ki so rušili postavljeni družbeni red. Prve kazni so bile predvsemizobčanje ljudi iz družbene , ki so nato morali za vedno zapustiti svojo družbeno skupino.
Poznejše kazni so temeljile na kazni telesa. Za določene vrste zločinov so kaznovali določen del telesa (npr. za krajo so mu odsekali roko). Hujše kriminalce pa so praviloma obsodili na smrt. Ko so se bunkeljni malo bolj razvili niso več uporabljali kazni telesa, začeli so odvzemati pravice. Najpogosteje so odvzeli pravico so svobode. Prvi zapori sose pojavili v srednjem veku. Takrat so imeli kralji in pomembnejši ljudje pod svojimi gradovi ječe oz. temnice. Tja so zapirali ljudi, ki so se uprli, niso spoštovali pravi itd.
Te grajske temnice so bile predhodnice sodobnih zaporov.

(Bunkeljski zapor)


Upam, da ste med branjem uživali!
Med pisanjem tega referata sem se res velino naučila.
Lep pozdrav
Hana Volk
Drznvraan

Število besed: 1038