Uroki
Referat

Magi

Ustvarjeno: 13.10.2020

Po mojem mnenju magovstvo zanima skoraj vsakogar in verjetno nisem edina. Že sam koncept spremenitve celotnega telesa samo z željo se mi zdi zanimiv ter si sama že od prvega letnika – od kar sem bila stara enajst let – prizadevam, da bi lahko tudi sama spremenila obliko. Ker mislim, da se tudi med vami najde kdo, ki ga to zanima sem se odločila o tem napisati referat in zraven še omeniti, kako je to meni uspelo.

Spreminjanje oblike

Magi

Magi na splošno so čarovniki, ki lahko svoje telo samo z željo spremenijo v žival. Pri tem gre za uporabo magije v mislih, čemur sama pravim miselna magija. Sprememba izhaja neposredno iz želje po zapustitvi človeškega telesa. Magovstvo je oblika spreminjanja oblike in vsi magi se morajo registrirati na Ministrstvu za čaranje ali na katerem koli drugem upravnem organu države, kot je tudi Čarovniški kongres v Ameriki.

Magi so eni izmed dveh vrst čarovnikov, ki lahko svojo magijo upravljajo z mislimi in za to ne potrebujejo palice. Sicer ne vem za kaj gre pri metamorfagih, vendar pa se pri magih v mislih ustvari “ukaz”, ki mgijo pošlje po telesu v druge organe in dele telesa.

Spreminjanje s pomočjo palice in uroka

Učinek je podoben, kot pri spreminjanju delov telesa, le da pri spreminjanju oblike ne potrebuješ palice in se lahko, enako kot si se spremenil, tudi spremeniš nazaj v človeka, medtem ko so pri uporabi palice lahko posledice veliko neprijetnejše in imajo včasih tudi stranske učinke.

čarobna palica

Mnogobitni napoj

Eden od načinov spreminjanja oblike je tudi mnogobitni napoj, ki te spremeni v določeno osebo, če vanj dodaš del te osebe, kot so nohti ter lasje in podobno. Mnogobitni napoj tudi res ni primeren za spreminjanje v živali. Medtem ko se magi lahko poljubno spreminjajo iz in nazaj z človeško obliko, traja učinek mnogobitnega napoja le eno uro in naj bi imel zelo neprijeten okus. Vprimeru spremembe v žival, lahko dobi oseba zelo nenavaden videz in učinek traja tudi veliko dlje, poleg tega pa je tudi potreben zdravniško posredivanje. Tudi ime napoja samo pove “mnogobitni” rekoč: lahko te spremeni v mnogo bitij.

Trajne spremembe

Obstajajo tudi drugi načini, kako spremeniti obliko, vendar pa niso tako varni kot zgoraj našteti in imajo trajne posledice, ki so lahko tudi grozljive. Eden izmed teh načinov je tudi sprememba telesne oblike pri stvaritvi skrižvnov, kot se je to zgodilo Mrlakensteinu. Kot veste sami ima zelo grotesken videz. Posledice se razlikujejo od posameznika do posameznika in so pri vsakem čarovniku drugačne. V Mrlakensteinovem primeru je izgubil nosnice pa tudi lase. Obstajajo tudi kletve, ki prekletega prisilijo, da se vsake toliko spremeni v določeno žival, ki pa ni najlepša na pogled in je veliko ljudi ter čarovnikov ne mara. Zaradi kletve se čez čas trajno spremenijo v to žival, oprijemljiv primer je tudi Nagini, ki je (bila) prekleta, da je spremenila v ogromno kačo.

Mrlakenstein in Nagini

Volkodlaštvo

Potem pa je tu še volkodlaštvo, ki pa spada med spreminjanje oblike, ki ima trajne posledive. Volkodlaštvo oziroma likantropija – poimenovanje iz rimske mitologije po prvem vokodlaku, kralju vokodlakov Likaonu – se prenaša z ugrizom. Rane, ki jih je zadal volkodlak nimajo vedno posledic likantropije, vendar pa so velikokrat smrtne. Volkodlaštvo ni prostovoljno in je sprememba ob polni luni prisilna, vendar pa so iznašli način, kako se izogniti hujšim posledicam in sicer z napojem imenovanim volkomir. Likantrop mora napoj spiti dan pred polno luno, napoj pa potem omili učunke preobrazbe. V knjigah o Harry Potterju je tudi omenjeno, da so se prijatelji volkodlaka naučili spremeniti obliko – postali so magi – da bi mu bilo lažje prestajati preobrazbo.

volkodlak

Kako sem postala maginja

Moja mama

Prva me je za to, da bi postala maginja navdušila moja mama Selene Wilde. Tudi ona sama je maginja, obliko se je namreč naučila spreminjati, ko je bila stara sedemnajst let in sicer v sedmem letniku Bradavičarke, po petih letih poskušanja in truda. Ko sem se za isti cilj trudila tudi sama mi je vse občutke in ves postopek podribno opisala, potem pa se še spremenila. Njena druga oblika je črna voklulja. Ko sem tudi v živo videla spremembo, sem postala samo še bolj odločena, da se tega naučim. Seveda sem se zavedala, da lahko traja tudi do deset let, ampak sem upala, da mi bo uspelo že prej, kar mi tudi je.

Črna volkulja

Tri leta poskušanja in učenja

Da mi je uspelo sem potrebovala tri leta. Vmes so bili tudi trenutki, ko bi skoraj obupala, ampak nisem odnehala in zdaj se mi je to obrestovalo. Začela sem poskušati v prvem letniku, torej pri enajstih letih. Marsikdo bi mislil, da mi ne bi uspelo, vendar pa me Klobuk Izbiruh ni zastonj razvrstil v Drnzvraan.
Zmamo sva vedno veliko potovali zaradi njene službe, zdaj pa se je prtidila, da sva na potovanjih tudi čimvečkrat srečali kakšne mage, ki so mi potem opisali, kako pa se je bilo prvič spremenit v njihovem primeru, nekateri so mi tudi pokazali kako se spremenijo. Zmamo sva celo šli na ministrstvo za čaranje, kjer sem si pogledala seznam vseh registriranih magov. Za nekatere med njimi (kot sta Rita Brentselj in Minerva McHudura) sem že slišala za nekatere pa ne.
Prebrala sem vsako knjigo o tem, ki sem jo našla in si celo izpisovala podatke za katere sem menila, da bi mi lahko prišli prav. Na trenutke, ko sem samo stala in si v mislih zamišljala, da se želim spremeniti, sem se včasih počutila prav neumno, vendar pa mi nikoli ni uspelo, saj moja želja po tem, da bi zapustila svoje telo ni bila dovolj močna. Potem pa mi je uspelo.

Končno mi je uspelo!

Za moj uspeh niso bile krive knjige, ne magi niti ne vse moje učenje, temveč učitelji, čeprav nezavedno. Nekega dne – pred enim tednom – sem ravno končala pouk in sem bila besna na učitelje. Nikoli si niso zapomnili kako mi je ime in so me vedno znova spraševali po tem kdo sem, vsakič, ko sem dvignila roko. To mi je šlo zelo na živce in tudi učitelji so se mi zdeli neodgovorni, ko si že po treh letih niso zapomnili mojega imena ali nasploh imen mojih sošolcev in sošolk. Sama sem bila v sovjem stolpiču, kjer sem o tem ravno napisala sporočilo in ga privezala moji sovi Nix na nogo, ki je sedela na mojem ramenu. Bolj kot sem razmišljala o tem bolj sem bila besna. Želela sem si, da bi me kočno opazili in mi namenili kaj pozornosti. Če pa ne to, pa sem si želela, da bi me spoštovali in se me mogoče tudi malo bali.
Naenkrat je po mojem telesu namesto besa vzvalovala čista energija. Čutila sem, kako se mi noge in roke daljšajo v tace in nos ter usta v gobec. Iz trtice mi je pognal rep, ušesa pa so se mi podaljšala in moj sluh se je nenadoma ojačal. Iz gobca so mi pogledali dolgi ostri čekani, na tacah pa so se mi nohti podaljšali v kremplje in telo mi je prekrila črna dlaka z belkastim vzorcem črt. Nekaj trenutkov se sploh nisem zavedala, kaj se je zgodilo in sem samo presenečeno stala na mestu, ko se je moj rep pozibaval sem in tja. Potem pa sem se zavedla vseh podrobnosti, ki sem jih zdaj zaznavala. Vseh zvokov in vonjev in to čisto tihih, ki jih kot človek ne bi nikoli slišala. Preplavil me je adrenalin, ko sem se zavedla, da sem zdaj divja mačka in da mi je uspela sprememba. Samo iz radovednosti sem prekršila pravilo in stekla v Prepovedani gozd, kjer sem na ves glas zarjovela. Moje rjovenje je odmevalo po gozdu, da so se ptice v jatah dvigale iz krošenj in jaz sem stekla z vso hitrostjo v Merjascoveno, saj zdaj sem bila tigrica in nekaj prekršenih pravil že ni bil problem.

Registracija

Kot maginja se seveda še nisem registrirala, vendar pa sem mami že poslala pismo, ona pa se je na ministrstvu zmenila, da prideva med jesenskimi počitnicami, kar pa je naslednji teden. Malo sem živčna, vendar pa to ne bo nobena težava.

Kaj to pomeni?

Iskreno se tega še sama ne zavedam. Za zdaj sem zadovoljna, da mi je uspelo in bom pomen odkrivala kasneje.
Vendar pa se tu poraja vprašanje. Obstajajo magi, ki so se sposobni spremeniti v več živali? Je to sploh mogoče?

Je to sploh mogoče?

Že nekaj časa razmišljam o tem vprašanju. Če sem iskrena se mi zdi mogoče, saj sprememba izvira iz želje po zapustitvi človeškega telesa, ki pa jo ustvari določeno čustvo. Danieli Drnzvraan je uspelo zaradi žalosi, ona pa ji je želela pobegniti. Zato se je spremenila v orla, ki ima krila, ki pa so simbol svobode. Jaz sem se spremenila zaradi jeze, zato sem postala tigrica – močna, spoštovana, potrebno se je je bati. Bi bilo mogoče, da se zaradi različnih rzlogov mar lahko spremeni v več različnih živali?

Število besed: 1540