Čarobne palice
Referat

Jedro palice: luska baziliska

Ustvarjeno: 24.8.2020

Pozdravljeni! V tem referatu boste spoznali izjemno redko jedro palice: lusko baziliska. Izvedeli boste, zakaj so palice s tem jedrom tako redke, kaksen je njihov značaj, kakšnega čarovnika si izberejo, kateri mojster je prvi uporabil to jedro…


Bazilisk

Najprej vam bom čisto na hitro predstavila Baziliska: starodavno kačo, znano tudi kot kralj plazilcev.

Bazilisk je ogromna kača, velika do 25 metrov. Živi zelo dolgo, tudi več tisoč let. Rad ima vlažne in temne prostore.

Njegovi smrtni sovražniki so petelini, kajti njihovo kikirikanje Baziliska na mestu ubije. Zato je Ginny Weasley zadavila Hagridove peteline, ko je bila v drugem letniku pod uplivom Neelstinovega dnevnika.
Pajki se ga na smrt bojijo, zato se ga izogibajo.

Baziliski so zelo redki. Že postopek, kako nastanejo je zelo zapleten: valiti se morajo v kokošjem jajcu, vendar ga mora valiti krastača.

Baziliskovi zobje so strupeni in kdor se z njimi zbode, takoj umre. Zato obstaja le eno zdravilo, in sicer feniksove solze.

Palica iz luske baziliska

Palice iz luske baziliska so zelo redke. Mojstri jih nočejo izdelovati, ker so take palice bolj kot vse druge nagnjene k črni magiji. Edina taka palica, ki je obstajala, je pripadala Salazarju Spolzgadu. Ni znano, kateri mojster jo je izdelal, vendar jo je Spolzgad dal izdelati po naročilu.

Palica Salazarja Spolzgada

Karakter

Palice iz baziliskovih lusk so uporabljene predvsem za temno magijo. Z njimi se ne da izvajati miroljubnih urokov. Take palice si ponavadi izberejo čarovnike, ki kasneje na Bradavičarki pristanejo v Spolzgadu in se začnejo ukvarjati v temno magijo.

Zakaj prav luska?

Zakaj mojstri čarobnih palic od vseh Baziliskovih delov uporabljajo prav luske? Na to vprašanje pozna odgovor le malo čarovnikov, tudi večina mojstrov čarobnih palic, ki ne uporabljajo lusk, ne vedo, zakaj se ne uporablja drugih delov.

To vedo le temni mojstri, razlog pa je tak: preizkusili so vse dele baziliska, pa je bilo s palico vedno nekaj narobe.

Baziliskova srčna kita
Kot pri zmaju so tudi iz baziskove srčne kite želeli narediti jedro palice, ampak iz neznanoga razloga se les ni želel spojiti s tem jedrom, ne glede na to, kakšen les so uporabili.
Predvidevajo, da je to zato, ker je baziliskovi srčni kiti prevelika napetost in da se zato noče spojiti z nobenih lesom, saj bi bila pod prevelikim pritiskom.

Baziliskova kost
Baziliskovo kost se je dalo spojiti z lesom, a le in samo z akacijevim lesom. Ne vemo, zakaj je tako. Najprej se je vsem to zdel velik napredek za čarovništvo in izdelovalce palic, a kasneje so ugotovili, da take palice lahko izvajajo le žrlele kletve. Temno magijo so izvajale le s težavo, če pa jih je kdo želel uporabljati za zdravilne oz. kakšne druge miroljubne uroke, je kost enostavno počila.

Baziliskov zob
Baziliskove zobe so si želeli kot jedro svoje palice vdelati predvsem tisti, ki so se ukvarjali s temno magijo. Prepričani so bili, da bodo z takim jedrom nepremagljivi, saj so vedeli, kakšen strup vsebujejo baziskovi zobje. Ampak ko si palico s takim jedrom uporabili, jih je na mestu ubila. Strokovnjaki menijo, da je to zato, ker so bili baziliskovi zobje premočno jedro za palico in so povzročili velik sunek energije v lastnika, da je ta umrl.
Poleg tega so take palice hitro menjale lastnike. Ko je prvi umrl, so si pač poiskale drugega.

Baziliskova luska
Baziliskova luska je bil prvi del baziliska, ki so ga mojstri uspeli predelati v jedro palice. Vendar se še vedno ne uporablja pri vseh mojstrih, kajti mnogi ne priznavajo njegovega karakterja. Uporabljajo ga le temni mojstri. Palice z baziliskovo lusko so ene izmed najmočnejših palic, vendar so zato omejene le na črno magijo.
Njihova zvestoba je večna, zato, ko njen lastnik umre, umre tudi luska in palice postane neuporabna.

To so zaenkrat vsi deli baziliska, ki so jih poskusili predelati v jedro palice.

Les

Les, ki se najbolje ujema s palico z jedrom iz luske baziliska je les bukve. S tem lesom lahko jedro najbolje izkoristi svojo magijo. To je odkril mojster čarobnih palic, katerega ime ni znano, v petem stoletju. O njem ne vemo skoraj ničesar, razen to, da je prvi on tudi prvi uporabil lusko baziliksa za jedro palice.

Les, ki se od vseh najmanj dobro ujema s tako palico je lipov les. Če so ga mojstri spojili z lusko baziliska, je palica takoj umrla. Predvidevajo, da je to zato, ker je lipov les preveč prožen in lomljv in če bi čarali s takšnim lesom in lusko baziliska, bi bila magija, ki bi jo izvajali, premalo močna za takšno vrsto jedra.

Kategorija

Kategorija palic, v katero spadajo palice takšnega jedra, je nevarna jedra. Tam so redka in mogočna jedra, ki jih večinoma uporabljajo samo temni mojstri. Poleg luske baziliska je med nevarnimi jedri tudi repna kost žvadrna. Obeh jeder se poslužujejo le temni mojstri, saj so prepričani, da so jedra pod kategorijo nevarnih jeder bolj mogočna od ostalih.


Upam, da vam je bil moj referat všeč in ste se kaj novega naučili!
Staice Moon, Pihpuff

Število besed: 872