Rastlinoslovje
Naloga:

rastline za pomiritev

Ustvarjeno: 17.10.2020

rastline za pomiritev:

AMERIŠKI SLAMNIK
echinacea
Opis: Rastlina je doma v Ameriki. Zaradi čudovitih cvetov ga že dolgo sadijo tudi pri nas po vrtovih za okras. Ameriški slamnik je večletna rastlina, katerega cvetno steblo zraste v višino tudi do enega metra. Na razmeroma tankem in dlakavem steblu so dlakavi, suličasti, celorobi in neenakomerno razmeščeni listi. Na vrhu stebla je socvetje z rožnatimi do škrlatno rdečimi jezičastimi cvetovi.

Učinkovine: Ehinacin, eterično olje, smole, grenčine, fitosterini, škrob, sladkor in bakteriostatični glikozid ehinakosid.

Zdravilnost in uporaba: Severnoameriški Indijanci uporabljajo korenino in liste za zdravljenje ran. Učinkovine ameriškega slamnika delujejo proti bakterijam in povečujejo obrambno moč in tako pomagajo proti okužbam. Pripravke uporabljamo v obliki kapljic in mazil. Kapljice uporabljamo pri lahkih splošnih infekcijah, za preprečevanje gripe, pri občutljivosti za prehladna obolenja,… Z mazi- lom na osnovi ameriškega slamnika uspešno zdravimo rane.

MATERINA DUŠICA
thyma

Opis : Materina dušica je trajen polgrm zelo različnih oblik. Iz tanke in olesenele korenike se največkrat razvijejo številna ležeča stebla dolga do 15 cen- timetrov, okrogla ali robata, gola ali dlakava, porasla s kratkopecljatimi, nasprotno nameščenimi listi, ki so lahko tudi dlakavi. Na koncu stebel so zbrani rožnati cvetovi združeni v kroglasta socvetja. Materino dušico najdemo na suhih, peščenih krajih, na pobočjih in ob poteh, na sončnih gozdnih jasah, tudi na skalah in zidovih.

Učinkovine: Eterično olje, čreslovine, grenčine, saponine in mangan.

Zdravilnost in uporaba: Za zdravilne namene nabiramo in uporabljamo cvetočo rastlino brez korenin. Materina dušica blaži vse vrste kašlja, kronični in akutni bron- hitis in astmatične napade. Pomaga tudi pri krčih v trebuhu, želodčnih in črevesnih težavah. Učinkuje tudi proti napihnjenosti in diski. Materino dušico uporabljamo tudi kot začimbo.

KAMILICA
chamaemila
Opis: Kamilica je enoletno zelišče, ki ima v zemlji kratko korenino, nad zemljo pa razvije od 20 do 50 centimetrov visoko, močno razraslo steblo. Na njem so dvojno ali trojno pernato narezani listi. Na koncu stebelnih poganjkov je po eno koškasto socvetje, v katerem je veliko število majhnih, rumenih cvetov, na robu pa veliko belih cvetov. Kamilica cveti od junija do avgusta in raste po grobljah, ob poteh, v živih mejah, ob poljih in vrtovih ter žitih.

Učinkovine: Eterično olje, flavonoidi, kumarini in polisaharidi.

Zdravilnost in uporaba: Zdravilni deli so cvetovi kamilice in iz njih pridobljeno eterično olje. Kamilica hitro ublaži bolečine v želodcu in ga pomirja. Priporočamo jo tudi pri kroničnih vnetjih želodčne sluznice in pri čiru na želodcu. Kamilica pospešuje celjenje ran, zavira učinek bakterijskih strupov in pospeši presnovo kože. Kamilica aktivira telesne obrambne sisteme pri akutnih in kroničnih infekcijah. Z njo izvajamo tudi parne kopeli pri obolenjih bronhijev in vnetjih sinusov.

Število besed: 428