Čarovniška umetnost
Naloga:

Domača naloga

Ustvarjeno: 25.2.2021

MOJ NAJLJUBŠI PLES

Slike
Sinhrono plavanje
Step
Jazz

Moji najljubši plesi
Moji najljubši plesi so:
-sinhrono plavanje
-jazz
-step

Zakaj so mi ti plesi všeč?
Cela zgodba teh plesov je kar dolga, jo bom povedala. Ko sem bila stara 2 leti sva šle z mami gledat predstavo baleta. Bila mi je zelo všeč in navdušila sem se nad baletom, zato sem mami prosila ali me lahko vpiše na treninge baleta. Bila je za in pri komaj treh letih sem začela trenirati balet na KGBL-ju. Na začetku sem še kar uživala, ampak potem mi balet ni bil več všeč. Mami sem prosila ali me lahko vpiše kam drugam. Začeli sva iskati kakšno plesno šolo, ki bi sprejela skoraj štiriletnike. Nobena ni bila za tako majhne, zato mi je mami predlagala, da se vpišem na kakšen drug ples. Ravno takrat pa je mamina prijateljica mami predlagala, da plešem jazz pri Mojci Horvat (včasih je bila slovenska najboljša plesalka). Začela sem trenirati jazz pri njej. Ples mi je bil zelo všeč, le trenerka Mojca ni bila preveč prijazna (starejše punce so mi povedale, da se moram pač navadit, in sem se). Po treh letih treniranja jazza sem šla na tekmo in osvojila drugo mesto. Po tekmovanju sem pri Mojci začela trenirati še step. Nor ples! Takoj sem ga vzljubila in postala sem celo najboljša plesalka v ekipi! Med počitnicami sem trenirala plavanje. Nekega dne pa je tam neko dekle v vodi izvajalo sinhrono plavanje. Tako mi je bila všeč, da sem se vpisala na treningle tega pleso-plavanja (tole besedo sem si izmislila, moram pogledati v slovar, kako se res reče takim pleso-plavanjem). Da končam tole zgoddbo. Ti plesi so mi všeč, saj jih treniram in se mi zdijo zelo zanimivi!

Kakšna oblačila so potrebna za tak ples
Začnimo s sinhronim plavanjem. Zanj potrebuješ:
-kopalke
-ščipalko za nos (, da ti pri obratih na glavo ne steče voda v nos)
-plavalno kapo (samo za treninge! Za tekme potrebuješ imeti spleteno figo)

Za jazz potrebuješ:
-Navadne plesne čevlje

Za step, pa je malo bolj zanimivo. Potrebuješ:
-stepke (to so posebni čevlji, ki imajo prikovane kovinske podplate, tu je link, da si jih lahko ogledate Step čevlji )

Kakšne vreste so ti plesi
Sinhrono plavanje je hiter in počanes ples, je čisto vseeno kako ga izvajamo. Jazz je tak hiter ples. V počasnem ritmu ga je brezveze izvajati, ker so tu predvsem poskočni koraki. Za step pa je že skkoraj 100%, da ga je treba plesati hitro. Za predstavo kako hitro, vam dajem link do posnetka:
Step

Od kje izvirajo ti plesi?
Hmmmm… Za sinhrono plavanje ne vem. Res, res, res mi je žal. MOrala bi se pozanimati. Za jazz tudi nisem prepričana, saj izvira več vrst, ampak ta, ki ga jaz plešem izvira iz Afrike. Step pa izvira iz Irske.

So plesi solistični ali skupinski? Se jih lahko izvaja v paru?
Vsi trije plesi se plešejo v skupini, solo, duo in trio. Sinhrono plvanje pa ima tudi tri različne vrste skupinskega. Prvi je za devet plavalk, drugi za deset in tretji za dvanajst.

Značilni koraki za te plese
Sinhrono plavanje:
-čolniček
-bobniček
-osnovni položaj
-jelenček
-baletna noga
...

Jazz:
-prva jazz pozicija
-druga jazz pozicija
-šase
-kolo
-preval
-pirueta
...

Step:
-Flep (izgovori se f polglasnik lep)
-step
-hil
-tow
-dable flep
...

Mnenje o današnji lekciji
Lekcija mi je bila zelo všeč, ker zelo rada plešem (mislim, da je to izvidno iz moje naloge). Veliko sem se naučila tudi o drugih plesih. Mislim, da je pohvale vredno, da se je Hana Volk potrudila in vse to zapisala, da so drugi kaj več izvedeli o plesih. Mogoče smo pa koga še navdušili za kakšen ples? Nazaj h bistvu. Super ura, kot vasaka

Črna Volkulja Senc
Drznvraan

Število besed: 658