Vilinologija
Naloga:

Zagovornica vilincev

Ustvarjeno: 11.1.2021

Že dolga leta sem opazovala uboge vilince, ki so pri svojih družinah trpeli. Bili so kot smeti, ki pa niso smele biti pri mizi in jesti ali pa vsaj sesti zraven čarovnika kot enakovredni. Takrat pa sem se odločila, da bom to spremenila


Leta in leta sem delala na tem, da bi lahko rešila vilince tega groznega življenja. Ko sem prišla vsaj malo v veljavo sem se dela z zavihanimi rokavi lotila.

1. Vilinci niso smeli jesti zraven čarovnikov, kaj šele, da bi zraven njih jedli kot enakopravni.
Najprej bi uvedla to, da bi lahko vilinci vedno jedli kot enokapravni, ali pa, da bi vsaj lahko sedli zraven čarovnikov in se z njimi pogovarjali. Saj kako bi bilo nam, če bi dan na dan garali, sesti pa ne bi mogli? Najverjetneje ne bi bilo lepo.


2. Če vilinec pripada nekateri družini mora nositi tisto nemarno in umazano oblačilo, ki pa predstavlja ujetost in lahko bi tudi rekli zaporništvo.
Ta oblačila niso ravno higjenična, pa tudi neke zaščite pred mrazom ne nudijo. Zdi se mi, da bi vsak vilinec rad nosil kaj kar bi bilo čisto po njegovem stilu. Ali pa, da bi vsaj pozimi nosil toplejša oblačila.
Oblačilo


3. Če ima vilinec družino kateri služi, se z drugimi čarovniki ne bi smel pogovarjati. Nekateri se lahko, ampak samo o dobrinah svoje družine, čeprav ga ta muči.
To bi bilo zame zelo kruto pravilo, saj ima vsak pravico do izbire sogovornika in do izbire teme o kateri se bo pogovarjal.


4. Pri vilincih se največkrat zgodi, da nimajo svoje lastne sobe v katero bi lahko dajali kakšne spominke, oblačila ali karkoli drugega.
Vilinci morajo spati v shrambah, ko pa mi ljudje spimo v toplih, mehkih in udobnih posteljah. Naj pa imajo tako raskošje tudi vilinci.
Kako pa bi bilo nam, če ne bi imeli postelje? Mislim, da zelo slabo.
Skramba


5. Vilinci so sužnji.Enostavno morajo delati kar jim ljudje naročimo. Vendar zakaj je tako? Zakaj so sploh dolžni sužnjevati?
Vilinci bi mogli biti svobodni kot vsa druga bitja. Če pa hočejo sužnjevati naj tako rečejo, če pa ne, pa naj bodo svobodni, ker so tudi oni bitja, ki čutijo, razmišljajo in imajo razum. Torej se do njih tudi tako vedimo.


To je nekaj mojih predlogov za pravice vilincev. Napisani so na tak čuden način, vendar upam, da bo vredu.


Ime in priimek: Hermiona Grimberk
Dom: Gryfondom

Število besed: 408