Čarovniška umetnost
Naloga:

D.N Umetnost plesa

Ustvarjeno: 10.1.2021

Balet

Sama balet naravnost obožujem in tudi treniram. Upam, da boste ob mojih odgovorih na vprašanja o njem uživali.

1. Zakaj ti je ta ples všeč?
Ples mi je všeč, ker je zelo eleganten in ker ob njem lahko pripoveduješ zgodbo. Všeč so mi tudi koraki in dih jemajoče figure plesalcev.

2. Prilepi fotografijo na kateri se pleše ta ples.

3. Kakšna oblačila nosita plesalec in plesalka?
Plesalka nosi baletne čevlje, z ojačanimi konicami. Ponavadi si jih, tudi zaveže z trakom. Plesalci, ki ne plešejo na prstih teh čevljev ne nosijo. Plesalke nosijo še tutu, kratko krilce ki stoji na vzven. Na treningih, pa nosijo oprijet triko. Plesalci nosijo oprijete pajkice in dres. Velikokrat plesalci, tudi nosijo različne kostume, ki pa jih ne smejo motiti med izvajanjem plesa.

4. Kakšen je ples (hiter, počasen,živahen, umirjen)?
To kakšen je balet je odvisno od keografa, glasbe in lika. Večinoma je balet lahek ples, ki se pleše srednje hitro in ne preveč živahno.

5. Za katero državo je ta ples najbolj značilen ali od kje izvira?
Balet je nastal na različnih Evropskih dvorih (največ so ga plesali v Italiji) v začetni dobi renesanse. Najbolj značilen je za Dansko, Francijo in Rusijo.

6. Je ta ples skupinski, ples v paru ali solističen?
Balet je ples, ki se večinoma pleše v paru ali pa solistično. Pozamo, pa tudi veliko baletnih predstav, kjer so različni plesalci plesali skupaj.

7. Naštej nekaj korakov, ali imena gibov značilnih za ta ples.
Prvi gib značilen za ta ples je preparation, ki je osnovna pozicija, ko plesalec stoji popolnoma pri miru in stoji na konicah prstov. To je osnovna pozicija. Port de bras je naslednji gib, kjer ima plesalka nogi obrnjeni na stran, roki pa nad sabo. Poznamo tudi, demi plie in grand plie, ki sta giba ko je plesalka v polovični drži. Passe korak je, ko ima plesalka eno nogo nad svojo glavo.

8. Napiši mnenje o današnji lekciji.
Današanja lekcija mi je bila zelo všeč, saj smo spoznali umetnost plesa. Lepo se mi je zdelo, da je profesorica priložila slike in posnetke ter dolge opise.

Elisa Grace.
Gryfondom

Število besed: 361