Nega magičnih živali
Lekcija:

Plimniki

od: Ashley Thompson
Ustvarjeno: 2.4.2020 Posodobljeno: 4.5.2020
Razpoložljiva mesta: 179

Plimniki

Dobrodošli spet pri predmetu nega magičnih živali. Pri današnji učni uri bomo spoznali plimnike. Te magične živali živijo v vodi, zato kar stopimo k jezeru. Mogoče vam celo uspe videti kakšnega.


Plimnik (samica)

Kaj je plimnik

Plimnik je magična žival iz vode, zelo podobna konju. Ima enako zgradbo, le da jim namesto grive in repa iz telesa rastejo alge. Že stara ljudstva so verjela v obstoj teh bitij in jih častile kot bogove ribištva ter čiste vode. Legenda govori, da so te magične živali nastale ob petju morskih deklic in poginile istočasno kot njihova stvarljiteljica, saj se je magija takrat nehala pretakati po njih. Resničnost je malo drugačna, sicer pa bomo na to temo še prišli.

Morski duhovi

Plimnike nekateri imenujejo tudi morski duhovi, saj jih je skoraj nemogoče srečati. Te živali se namreč zelo močno bojijo ljudi. Žačutijo jih lahko že na kilometer daleč, ker pa plavajo zelo hitro, imajo dovolj časa, da odidejo preden oseba pride do njih. Edini znani osebi, ki sta srečali te živali sta znana magizoologinja Alyssa Winter in njen mož. V enem izmed intervjujev je Alyssa povedala, da sta z možem sredi oceana preučevala plankton, ko sta pod njima opazila ogromno teh vodnih bitij namenjenih proti Antarktiki. Alyssa se je takrat tudi spustila v vodo, da bi si živali podrobneje ogledala, te pa so jo, začuda pustile pri miru.

Nastanek

Plimniki se enkrat na leto, vsakega marca začnejo množično pomikati proti antarktiki. Takrat je tudi najboljši čas, da jih vidiš od blizu, saj jih potovanje tako zaposli, da se večina sploh ne zmeni za ljudi. Ko te magične živali končno prispejo do zaledenele celine, se namenijo do Ledenaga zaliva. Tam se samo enkrat na leto, v tistem času srečata posebna tokova (topli in hladni morski tok). Ko se tokova pomešata med sabo, se kot čarovnija v vodi pojavijo majhni žrebički plimnikov. Kot da bi mladiček vedel kdo so njegovi starši, se vsak samodeljno odpravi do svojih staršev. Te podatke so magizoologi izvedeli šele po dolgoletnem preučevanju teh živali, saj jih je skoraj nemogoče srečati, kot sem že prej omenila.

Izgled

Mladički se od odraslih plimnikov razlikujejo v velikosti in v barvi njihove “kože”. Ta oddaja nekakšen sij, zaradi česar so žrebički zelo opazni in izpostavljeni nevarnosti. Šele po enem letu "koža" malih plimnikov dobi normalno barvo, žrebički pa v končno velikost zrastejo v sedmih letih.
Odrasli samci in samice se po izgledu ločijo predvsem v tem, da imajo samci daljšo grivo od samic. Njihovo telo je tudi bolj zelenkastega odtenka. Samice so znane tudi kot mnogo bolj umirjene in skrbne.

Plimnik (samec)

Življenski prostor

Plimniki prebivajo predvsem v oceanih in jezerih, včasih pa se naselijo tudi ob izviru rek. Večinoma živijo v Tihem oceanu, čeprav se njihovo število vedno bolj zmanjšuje. To je zelo zaskrbljujoče, saj so plimniki do nedavnega veljali za skoraj nesmrtne, življenje so jim lahko odvzele samo morske deklice in druge magične živali s svojo čarovnijo. Magizoologi pa so ugotovili, da lahko umrejo tudi zaradi preveč onesnaženega življenskega prostora. To je zelo slaba novica, saj ljudje vodovja, predvsem oceane vedno bolj onesnažujejo. Različni magizoologi, med njimi tudi Alyssa Winter zato organizirajo različne akcije za zaščito magičnih živali.

Posebne sposobnosti

Običajno plimniki plavajo globoko pri dnu oceana in iščejo hrano. Prehranjujejo se s planktonom. Obstajajo pa tudi zelo redki primeri, ki govorijo o tem, da je plimnik prišel do ljudi, ki so se poškodovali v vodi in jih ozdravil tako, da je svojo grivo ovil okoli poškodovanega dela telesa. To pa sploh ni tako nemogoče kot se sliši, saj so plimniki v daljnem sorodstvu s samorogi, ki pa imajo te sposobnosti, torej sposobnost da lahko z grivo zacelijo rane. Samorogovo grivo se v čarovniškem svetu uporablja tudi za povoje.

Pomen imena

Plimniki pa svojega imena niso dobili kar tako. Imajo posebno sposobnost, da lahko upravljajo z vodo, če to želijo. To se zgodi zelo redko, saj so plimniki zelo miroljubni in svojo posebno moč uporabijo le v redkih primerih. Ponavadi le, če jih kdo napade. Ena izmed stvari, ki jo lahko naredijo z močjo, je tudi dvig gladine vode, od tod tudi njihovo ime. (Plima-gladina vode se dvigne.) Stara ljudstva so verjela, da so plimniki dejavnik vsake plime, kar pa ne drži.

Domača naloga:

Za domačo nalogo opišite srečanje s plimnikom ali plimniki. Povejte kje, kdaj in v kakšnih okoliščinah ste ga/jih srečali, kako je potekalo srečanje itd. Upoštevajte vsa dejstva o teh živalih, ki sem jih povedala v današnji lekciji. Naloga naj ima vsaj 250 besed.


To je vse za današnjo učno uro. Če želite pogledati sliki samo kliknite na podčrtani besedi. Z dodajanjem fotografij sem imela nekaj težav, zato se zelo oproščam, če sem mogoče vstavila napačno povezavo ali kaj podobnega. Upam da ste v današnji lekciji uživali in se naučili še kaj novega o teh veličastnih živalih.