Obramba pred mračnimi silami
Lekcija:

Profesorji Obrambe pred mračnimi silami

od: Rose Blacburn
Ustvarjeno: 20.3.2020 Posodobljeno: 31.3.2020
Razpoložljiva mesta: 2

Dobro jutro učenci in dobrodošli pri prvi lekciji. Jaz sem Rose Blacburn in od danes do nadaljnega vas bom učila Obrambo prad mračnimi silami. Znam biti zelo prijazna ampam tudi vi ste odvisni od tega. Pričakujem redno delanje nalog vseh
prijavljenih in vesela bom tudi kakšnega referata. No kar začnimo.

OBRAMBA PRED MRAČNIMI SILAMI

ALBUS DUMBLEDORE
Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, ravnatelj Bradavičarske akademije za čarovnike in čarovnice, ter največji čarovnik vseh časov. Albus je tako eden izmed likov o katerem izvemo ogromno. Tako o njegovem osebnem življenju, kot tudi o njegovi “profesuri” na Bradavičarki.
Albus Dumbledore je moder in pošten možakar, ki ga skoraj vedno deluje izjemno mirno in brezskrbno, le redko pokaže svojo jezo ali neodobravanje. A kljub njegovemu benignemu videzu je jasno, da je Dumbledore edini čarovnik, ki se ga boji celo zloglasni Mrlakenstein. To dejstvo priča o njegovi prikriti mogočnosti. Albus je zelo ekscentričen, mestoma deluje celo malce feminilen — obožuje pletenje, večkrat je oblečen v zelo opazna oblačila (med njimi npr. tudi rožast klobuček). Je zelo hudomušne narave, ima veliko (včasih nenavadenega) smisela za humor. Je zelo optimistična osebnost, predan ljubezni, verjame, da se v vsakem človeku lahko najde nekaj dobrega in da si vsak zasluži drugo priložnost. Je zelo iznajdljiv, dojemljiv, dobro zna prebrati človekovo osebnost, kar mu tudi odlično služi v boju proti Mrlakensteinu — z natančno analizo njegovega značaja in psiholoških značilnosti Albusu uspe predvideti njegova dejanja in razkriti njegove skrivnosti. A kljub Dumbledorevim številnim pozitivnim lastnostim in talentom je povsem jasno, da ima ta lik tudi slabe strani. Kot Albus sam prizna Harryju, je bil njegov največji greh sla po moči, ki ga je skoraj zavedla in pahnila na stranpoti. Šele ob smrti mlajše sestre se je zbudil iz svojih sanj o prevladi nad bunkeljskim svetom, ki sta jih gojila skupaj z Grindelwaldom. Njegova želja po nadzoru mestoma še vedno stopi na plan, saj Dumbledore pogosto upravlja z dogodki in usmerja ljudi po svojih željah (ki so na srečo skoraj vedno dobronamerne). Dumbledorja že od mladosti dalje preganjajo duhovi preteklosti, čuti neizmerno krivdo in obžalovanje zaradi sestrine smrti. To ga zaznamuje za vse življenje. Njegov bavkar je od tedaj naprej Arianino truplo, v zrcalo Ajneneperh pa vidi svojo družino, ki je ponovno združena v celoti. Tole je bilo nekaj o njem.

Pa izvemo veliko tudi o profesorjih, ki so učili Obrambo pred mračnimi silami? Ne.
Prav zato bo tale uvodna ura posvečena predvsem njim in njihovemu življenju, ki je bilo zanimivo, ali pa tudi ne? O tem boste presodili vi.

PROFESOR SMOTTAN
Začnimo torej s prvim profesorjem, ki je začel s svojim delom, ko je Harry Potter prvič prestopil prag Bradavičarke!
Profesor Smottan je bil prvi učitelj, ki je Harry učil Obrambe pred mračnimi silami. Rodil se je 26. Septembra, leta 1956 na Britanskem otočju, v revni četrti. Njegova mati je bila čistokrvna čarovnica, oče pa bunkelj. Pri svojih osmih letih je dokazal svoje sposobnosti, ko je njegov oče vanj vrgel nož, a se je slednji v letu stopil v prah, ki Smottana ni niti najmanj poškodoval. Pri dopolnjenih enajstih letih je torej dobil pismo za sprejem na Bradavičarsko akademijo. Tudi on je svojo palico kupil pri mojstru Olchenbatu. Merila je triintrideset centimetrov in je imela jedro samorogove dlake in bodike. Na razvrstitvi ga je klobuk Izbiruh prepoznal za pravega Drznvraanovca in v tem domu je tudi preživljal svoja študijska leta. Kasneje se je odločil za profesorsko delo in najprej učil Bunkljelogijo, potem pa se je odločil za potovanje po svetu. Tam je, kot že vemo, iskal Lorda Temne Magije ter ga naposled tudi našel. Hotel ga je privesti pred ministrstvo, da bi ga enkrat za vselej nehali mučiti glede jecljanja ter ga kronati kot junaka. Žal se to ni zgodilo, saj ga je Mrlankenstein omrežil ter si ga podredil.

Saj veste kdo je naslednji kajne? Le kdo bi ga ne mogel spoznati? Najbolj priljubljen, z najlepšim nasmehom, očarljivih misli in še pustolovec, kdo bi lahko bil boljši?

SLATAN SHARMER
Eden najbolj smešnih, neumnih in predvsem samozavestnih profesorjev kar jih je imela Bradavičarka je definitivno Slatan Sharmer. Svetli lasje, beli zobje, pa je mislil, da bi ugnal tudi najstrašnejšo od vseh zveri na svetu. Kot študent je prebival v Drznvraanu, slovel pa je predvsem po zelo bujni domišliji. Kljub vsemu nakladanju, ki se je kasneje izkazalo za neresnično pa je res, da je bil v svojih mlajših letih Iskalec in član Drznvraanovske Quidittch reprezentance. Rodil se je Januarja, precej revnim staršem in nikoli ni pokazal kaj prida talenta. Edini uroki, ki mu niso delali težav so bili Uroki pozabe. Kot vemo mu je to tudi prineslo izgubo spomina v Dvorani pod Dekliškimi stranišči. Ker je bil tako poln samega sebe, je razredu za prvo uro dal vprašalnik, ki je bil sila smešen in ga skoraj nobeden ni reševal prisebno. Na razpis za profesorja se je sicer prijavil po pomoti, saj naj bi mislil, da je to služba polna nevarnih podvigov v katerih se bo izkazal za fenomena. Ko je izvedel, da se je prijavil za učiteljsko službo, se je izgovarjal, rekoč, da je tudi ta poklic izjemno nevaren. Kljub temu, da so mu šli Uroki pozabe odlično od rok, pa nikoli ni učil učencev te snovi. Mogoče bi ga po eni uri primernega predavanja drugače gledali? Tega ne vemo, a treba je vedeti, da je to 3. najbolj ne-priljubljen učitelj, kar jih je učilo na Bradavičarki. Njegova palica je bila iz kite zmajevega srca in breze, ter je bila nenavadno poskočna za svojo majhno velikost.

REMUS WULF
Sledi pa najbolj priljubljeni učitelj obrambe v vseh 8-ih letih. Poznan je bil kot “Luncota” njegovo pravo ime pa je seveda Remus Wulf.
Remus John Wulf je bil, kot sem že omenila, najbolj priljubljen učitelj Obrambe pred mračnimi silami vseh časov. Rodil se je 10. Marca leta 1960, mami Hope in očetu Lyallu. Bil je edinec. Zaradi ugriza volkodlaka v mladih letih je bil za vedno zaznamovan z redko boleznijo imenovano likantrofija. Posledice te že poznate ( enkrat na mesec - ob polni luni - se je tudi sam prelevil v volkodlaka ). Že kot otrok je bil blazno nesrečen zaradi prekletstva, ki ga je doletelo, prav tako njegova starša. Kljub temu pa ga nista zavračala, temveč sta se trudila, da bi mu bilo v življenju čim lepše, ne glede na grozo, ki ga je doletela. Na srečo je na ravnateljski stolček Bradavičarke v letih, ko bi Remus moral obiskovati šolo, prišel prav Albus Dumbledore in zaradi tega jo je tudi lahko obiskoval. Seveda z določenimi ukrepi, ki jih vsi poznamo. Vemo tudi to, da je bival v Gryfondomu, tako kot njegovi trije najboljši prijatelji - (James Potter, Sirius Black in Marius Mally). Skupaj so se poimenovali Ravbarji ter ustvarili tako imenovano karto. Njihov največji "sovražnik'' v šolskih klopeh je bil Raws (učenec Spolzagada).

Po šolanju je moč Mrlankensteina prešla na osupljivo visok nivo, zato je bil prvič sklican sestanek “Feniksovega reda”, kot se je tajno društvo poimenovalo. Pridružili so se mu vsi štirje prijatelji ter žena Jamesa (Lily). Ta dva sta bila kasneje tudi izdana iz strani Mariusa, in tako je Remus v eni noči izgubil vse njegove najboljše prijatelje ter odrešenike.

Dolgo je taval na okrog ves izgubljen, potem pa mu je Dumbledore že drugič pomagal ter ga vzel v službo Profesorja. Sreča se mu je nasmehnila, ko je ponovno našel Siriusa in izvedel resnico. Prav tako je naravnost oboževal Harrya saj je v njem videl le najboljše od obeh njegovih staršev. Kmalu zatem se je spet vzdignila moč Mrlankensteina in Feniksov red je začel na polno delovati. Na sestankih je venomer srečeval Fatale Tango, v katero se je kasneje tudi zaljubil ter imel z njo otroka (Teddya) , ki ga je kljub začetnim negodovanjem ljubil iz vsega srca. Vsi so vedeli, da bo slej, ko prej prišlo do spopada in niso se motili. 2. Maja 1998 je za zidovi Bradavičarke umrl kot pogumen bojevnik in srčni človek v boju za pravico in dobroto, z roko v roki svoji ženi.
Zapolnil je polovico celic v Azkabanu. Menda se mu je potem zmešalo… Vseeno pravijo, da je eden najpogumnejših Aurorjev in najboljših ljudi, kar jih pozna.

ALASTOR NERRGA
Mislim, da takoj po prvem stavku vsi vemo za katerega učitelja gre. Seveda, za Alastorja Nerrgo, znanega po vzdevku “Noruč”.Kot vemo vsi, on ni bil tisti, ki je učil Obrambo v četrtem letniku, temveč se je zanj izdajal Barty Hulesh mlajši. Kljub temu vas tukaj čaka opis PRAVEGA Noruča in ne njegovega "dvojnika''. Alastor je bil škotski, čistokrvni čarovnik, ki se je rodil v družini katere vsi čarovniki so bili zapriseženi Aurorji in uslužbenci ministrstva. Kajpada je to postal tudi Alastor. Na Bradavičarki naj bi živel v Gryfondomu, splošno znano pa je tudi, da je na S.O.V.I dosegel same ocene '' Presegel Pričakovanja ". Takoj, ko je uspel narediti šolanje za Aurorja se je pridružil Feniksovemu redu in častno služil Dumbledorju. Ko je Barty Hulesh uvedel zakon, da se lahko nad Jedce Smrti spravijo z Nedovoljivimi kletvami, je bilo to sprva večini všeč, a si je Alastor prvo minuto od veljave zakona prisegel, da jih ne bo uporabljal, če to ne bo nujno. Kljub prisegi je moral kaj hitro slednjo pozabiti, saj se je nadenj spravil Jedec smrti Evan Rosier, ki se ga je Noruč znebil le z Avado Kedavro -( kletev smrti). Seveda je po dolgih letih služenja Ministrstvu postal tudi mentor novincem. Najbolj se mu je prikupila Fatale Tanga, ki jo je tudi vzel pod svoje okrilje. Ubil ga je sam Mrlankenstein medtem, ko so Harry poskušali spraviti na varno. Slednji ( Temni Lord) je bil tudi Noručev Bavkar. Kljub temu, da so mnogi govorili o njegovi zmešanosti, to nikakor ni držalo. Vse kar je res je le to, da je bil vedno in bo ostal za vedno, najboljši Auror vseh časov.

Sledi pa najbolj osovražena učiteljica Obrambe pred Mračnimi Silami do zdaj. Dolores Umbridge - poznana kot Kalvara Temyna. Pa vam? Vam je bila všeč?

KALVARA TEMYNA
Kalvara Temyna je definitivno sodila v krog ljudi, ki so ti takoj dali vedeti, da z njimi ne bo heca. Kljub vsej zmešnjavi in njeni obsedenosti s čistokrvnostjo, sama ni bila čistokrvna čarovnica, temveč mešanka. Njen oče je bil čarovnik, mama pa zaprisežena bunklja. Z enajstimi leti je bila sprejeta na Bradavičarko in tako kot vsi drugi si je tudi ona pri Olchenbatu kupila palico. Ta je bila nenavadno kratka in precej samosvoja. Na razvrstitvi pa se je izkazalo, da je njena osebnost še kako očitna, saj jo je klobuk Izbiruh, še predn se je sploh dotaknil njenih las, postavil v vrste Spolzgada. Tam je tudi preživela svoja mlada leta ter se izšolala za ministrovo tajnico. Ko se je pojavila prva možnost, da bi lahko učila je to tudi izkoristila in vsi vemo kje je pristala. Na Bradavičarki seveda. Imela pa je veliko skrivnosti. Vsak dan je prek portreta govorila z Ministrom, ter poleg tega mučila učence. Ne samo z peresom, ki je pisal s krvjo pisatelja, temveč tudi z različnimi kletvami, ki so bile za učence sila neprijetne. Seveda je, glede na to, da je stanovala v Spolzgadu, do teh učencev imela sila nežen in zaščitniški odnos ter je bila tudi precej posedovalna. Ostali pa po njenem tako ali tako niso bili vredni, da bi se na Bradavičarki izšolali, za katerikoli poklic. Njen varuh je bil seveda maček. A ne katerikoli. Pravi Perzijski muc, ki slovi po svoji muhasti, tečni naravi in po precej zavihanem smrčku. Ona je bila pravi vzor, kako lahko politična moč škoduje našemu značaju. Bila je zelo zlobna ženska, odločena da doseže svoj “prav” na katerikoli možen način. Prav tako so veliko ljudi (predvsem predstojnico Gryfondoma Minervo McHudurro) njeni "kihljaji'' –khem-khem– velikokrat spravljali ob živce in motili njihova predavanja. Kljub temu so se nekateri uslužbenci poznega ministrstva z njo razumeli naravnost fantastično, saj je bila glede moči tako neumna, da bi pristala na karkoli. Tako so jo nevede začeli obkrožati Jedci smrti ter jo vleči na svojo stran, pa zaradi njene “trdobučnosti” tega sploh ni mogla spoznati. Mnogo učencev iz njenih šolskih dni jo je opisalo kot grdobo, saj je bila že kot majhna deklica zelo podobna krastači, kar se je v poznejših letih le še poglobilo, ter je bilo naravnost strašljivo.

Najbrž najpogumnejši mož kar jih vsi poznamo, čeprav nekoliko muhast in trmoglav, je žrtvoval svoje življenje za drugo ljubezen - ne samo enkrat.

ROBAUS RAWS
Vsi ga poznamo - Robaus Raws. Kljub temu, da je bil do Harrya in na splošno do vseh Gryfondomovcev grozno nesramen in nepošten, pa se je na koncu izkazalo, da za vsem stoji veliko več. Zgodbo vsi poznamo, zato je tukaj ne bom obnavljala, dodala pa bom nekaj bistvenih podrobnosti. Splošno znano je, da je bil Raws kot otrok študent Spolzgada. Njegova starša sta bila mati čarovnica Eileen Prince in bunkelj Tobias Raws. Svojih staršev se ni nikoli

življenju, ob misli nanj zagnusilo. Vsi vemo, da je bila njegov varuh srebrna prelepa Košuta, prav tako kot od Lily Evans (pozneje Potter). Vemo tudi, da je bila to neuslišana ljubezen, ki bi lahko bila resnična, če se Raws nebi tako zelo spremenil med bivanjem v Spolzgadu. Zelo redki pa so, ki vedo, da je bil Rawsov bavkar Temni Lord. Kljub temu, da se je kazal, kot da se ga ne boji, je ta zanj vedno imel veliko vlogo v njegovih morah, ki so se mu prikazovale vse od smrti Lily naprej. Kljub temu, da ni nikoli dobil priložnosti, pa si je vedno želel, da bi lahko Harryu povedal svojo zgodbo, sploh kasneje v njegovih zadnjih letih na Bradavičarki.

Seveda na koncu pride tudi domača naloga. Želim, da si izberete dva profesorja od zgoraj naštetih in si zamislite kako bi izgledal spopad med njim in Saj veste kom. Samo prosim izberite take, ki se v knjigah še niso spopadli ali pa vsaj spremenite dogajanje. V nalogi napišite:

  1. kako sta se srečala
  2. kakšna je bila reakcija
  3. katere uroke sta uporabila
  4. kdo je zmagal
  5. kaj se je zgodilo s poražencem

Če želite, da naloga dobi vse točke mora biti slovnično pravilna in imeti med 250 in 500 besed.
V koliko naloga vsebuje dovolj besed
vendar ima največ 4 napake naloga izgubi eno eno točko za dve napaki.
Če ima naloga več kot pet napak za vsako napako štejem -1 točko.
Če ima premalo besed in je brez
kakršnih koli napak izgubite za 20 besed pod merilom eno točko (besede zaokrožujem na desetice).
Če ima naloga premalo besed in je slovnično nepravilna odbijem točko za 20 besed premalo in za eno napako (če jih je več kot 4).
Upam, da se vam kriterij ne zdi preveč strog. V kolikor imate težave ali želite
kakršne koli posebne dogovore mi pišete v zasebna sporočila na forumu.