Skrivnosti
Lekcija:

Gringott

od: Math Hottenbach Zindernell
Ustvarjeno: 5.3.2020 Posodobljeno: 25.3.2020
Razpoložljiva mesta: 14

Banka Gringott

Pozdravljeni učenci skrivnosti. Vesel sem, da vas ponovno vidim v moji učilnici.

Danes v primerjavi s prejšnjo lekcijo pravzaprav ne odhajamo nikamor, saj ostajamo na Prečni ulici. V naši tretji lekciji se bomo posvetili čarovniški banki Gringott. Pripravite peresa, saj začenjamo z našo tretjo uro.


Skozi zgodovino

Gringott je ena najmogočnejših stavb na celem svetu. Je ena od redkih čarovniških bank in menjalnic, ki bunkeljski denar v čarovniškega ter obratno. Je ena izmed najbolj varovanih in tako tudi varnih stavb. Mnogi pravijo, da je varnejša zgolj Bradavičarka. Nahaja se na severnem delu Prečne ulice v Londonu. A ker ima Gringott zdaleč največ skrivnosti, ga pri skrivnostih obravnavamo posebej. Gringott je bil zgrajen v letu 1474. Zgradil ga je goblin Gringott in lahko ugotovimo, da se banka imenuje po njem. O tem goblinu ne obstaja veliko zanesljivih podatkov. Kraj in čas njegovega rojstva nista znana, prav tako se ne ve, kdaj natančno je umrl. Iz tega, da je zgradil to veličastno zgradbo, pa lahko ugotovimo, da je živel v 15. stoletju. Več o njem bomo spoznali v nadaljevanju lekcije. Vendar Gringott ni bil vedno videti tako veličastno, kot je videti danes. Na začetku je šlo zgolj za navadno hiško s površino približno 100 kvadratnih metrov, a se je skozi zgodovino obnavljala in povečevala.

Goblina in varnostnik

Goblini so neverjetna in edinstvena bitja. Izjemno skopuška, zato je treba nanje pozorno paziti ves čas. Vendar v njih ni samo to. So lahko tudi prijazni in toplosrčni, vendar je treba navezati pravi odnos z njimi. V tem delu lekcije bomo spoznali tri najbolj znane gobline, ki so bili ves čas svojega življenja tudi na vrhovnih položajih te banke.

Gringotta smo že omenili, saj je, kot je že bilo napisano, ustanovil banko in jo poimenoval po sebi. A marsikdo ne ve, da je bil Gringott prvi goblin, ki je sploh živel na tem planetu. Rodil se je čarovnici po imenu Venus Amadea Lux. Bojda naj bi imela afero z demonom in tako naj bi jo vsi čarovniki prekleli in izločili iz čarovniške skupnosti. Demona, s katerim naj bi imela afero, zatem ni nihče videl. Niti Venus ne! Pravilo pa se je, da je šlo za demona, ki je svoje žrtve omamil s svojim strašnim pogledom in jih kasneje tudi zlorabil. Vsako žrtev je zlorabil na drugačen način, šlo pa je za zelo nizkotna in grozna dejanja. Poleg bančništva se je ukvarjal tudi z biologijo. Večini ljudi ni znano, ampak dokazano je, da je oplodil svojo celico (saj tedaj še ni bilo drugih goblinov) in so zato nastali ostali.


Gringott

Naslednji, ki ga bomo obravnavali, pa je Rainwark. Rodil se je leta 1879, umrl pa je 71 let kasneje. Bil je glavni inženir pri gradnji železnice skozi Gringottsko podzemlje. Zagotovo je v svetu najbolj poznan prav zaradi železnice, a ga pri skrivnostih obravnavamo čisto iz drugega razloga. In sicer ga obravnavamo, ker je podzemne sefe uporabljal tudi kot zapor in ječe za tatove. Ni jih pošiljal v Azkaban, kakor to počno danes, ampak jih je zaprl in jim hrano ter vodo pošiljal po posebnih kanalih. Večina jih je umrla bodisi zaradi podhranjenosti/dehidracije bodisi pa so se okužili z bakterijo. Ti sefi obstajajo še danes in si jih je mogoče ogledati, so pa zavarovani, da do česa podobnega ne more več priti.


Rainwark

Omenili bomo še najbolj znanega roparja, ki je bil zaprt v tem zaporu in sicer je to Mafasz Kupway. Mafasz Kupway je bil varnostnik št. XCV. Vsak dan je gledal ljudi, ki so z bogastvom odhajali iz banke in verjetno si lahko predstavljate, da se mu je zaželelo zlata. Tako se je 14. 3. 1926 odločil, da bo odšel v podzemlje in tam oropal sef 421, v katerem je bilo takrat okoli 16863 guldov. Vendar ni šlo vse tako, kot si je predstavljal. Namreč takoj ko je odšel iz sefa, ga je tam že pričakala skupina varnostnikov z Rainvarkom na čelu. Denar je seveda vrnil, a ga je Rainvark takoj zaprl v zapor, ki je bil le nekaj metrov oddaljen. Nihče ga ni več videl. Bojda njegovo okostje še danes leži tam kot spomin na vse žrtve, ki so umrle v teh zaporih.

Uroki in prekletstva

Trezorji so poznani po vsebini oziroma bogastvu, ki ga varujejo. Verjetno pa vam je jasno, da samo trezor ni dovolj varna oblika, zato so čarovniki uročili in prekleli svoje premičnine in jih tako dodatno zavarovali.

Trezor družine L 'Ohol

Najverjetneje ste za ta trezor že vsi slišali, saj se o njem kar precej govori. Mogoče se sprašujete, zakaj ni poimenovan s številko kot večina ostalih trezorjev. Trezorji večjih in pomembnejših rodbin so namreč poimenovani kar po priimku. Mogoče se spomnite, da je bil v tem trezorju Mrlakensteinov skrižven, ampak je bil poln tudi zlata. Tudi zdaj je v njem zlato, vendar so odstranili urok, ki je podvojil predmet, ki si se ga dotaknil. Ostal pa je roparjev padec, ki izniči vse uroke, ki jih morda izvaja ropar, ter zmajevka. Ti dve sredstvi uporablja še veliko ljudi, saj sta eni izmed najbolj varnih in zanesljivih metod varovanja. Je pa res, da je za zmaje treba skrbeti, zato se moraš v Gringott oglasiti večkrat, kot bi si morda želel. Tako bomo omenili samo nekaj trezorjev, ki so zavarovani na ta dva načina in sicer so to trezorji 515, 184, 991, 25 ter trezorja družine Kagnag in Opafanjoy.


Trezor družine L 'Ohol

Trezor 637

Kot lahko vidite na sliki, ta trezor ne skriva zlata in dragocenih stvari, temveč gre za arheološke najdbe, ki so neposredno povezana s čarovništvom. Tako lahko tu najdemo od ostankov mumij ter rokopisov, ki vsebujejo uroke iz časa Mezopotamije, in palice, ki so narejene v Rimskem imperiju, itd.Seveda so te najdbe primerno zavarovane (tudi glede na to, kaj je v trezorju). Trezor namreč varuje 14 glinenih vojakov, ki so bili narejeni leta 1562, ko je na Kitajskem vladala dinastija Ming. Ti se odzovejo le na glas lastnika tega sefa, in sicer je to znan zgodovinar Machel Madzorock, ki si je ta trezor prislužil z odkritjem slavne knjige o runah z naslovom Uronahuh, ki je bila v Aleksandrijski knjižnici. Pred tem je bilo lastnik ministrstvo za čaranje, ki je najdbe zavarovalo tudi z urokom, ki sproži majevske loke, da se sprožijo in v morebitnega roparja sprožijo okoli 180 puščic na minuto.


Trezor 637

Trezor 158

Za na konec sem privarčeval trezor, ki ima dokaj nenavadno obliko, namreč ni v kvadratni obliki kot večina trezorjev, temveč je v pravokotni obliki, ampak poudarjam, da je zelo dolg, a hkrati tudi precej ozek. Takšno obliko ima, da bi se ropar počutil utesnjeno, hkrati pa bi dobil občutek, kot da se vrti v krogu. Ko prehodi že kar nekaj potim, pa se mu odprejo vrata, za katere že človek misli, da vodijo ven ali pa k zakladu, ki ga skriva trezor, vendar se globoko moti. Vse, ki vstopijo se namreč doleti prekletstvo mrtvega zmaja, torej nikoli več ne spregovorijo, tako kot mrtvi zmaj ne bruha več ognja. To prekletstvo najdemo še v trezorjih 528, 592, 692, 682 ter 251. Naj samo še omenim, kaj sploh je zaklad, za katerega je vredno ostati nem. Na žalost ne gre za veliko vsoto zlata, ampak gre le za manjšo prozorno kroglo, ki ima tri funkcije. Namreč lahko ti napove prihodnost, lahko te popelje v preteklost in tako lahko spremeniš nekatere stvari, lahko pa ti tudi razkrije govorice o tebi ter skrivnosti tvojih najbližjih. Sami presodite, ali je vredno.


Trezor 158


Domača naloga

Prišli smo do konca tretje lekcije. Za konec sledi, kot že verjetno veste, domača naloga. Vaša naloga bo, da napišete spis, v katerega čimbolj vključite današnjo lekcijo. Naslov si izberete sami, vendar pazite na ustreznost in kreativnost. Spis je lahko zgodovinsko obarvan, vaša izkušnja, domišljijska zgodba, itd. To je popolnoma vaš izbira. V spisu obvezno opišite, kje je trezor/sef, kaj je v njem, kdo ga je obiskal, s čim je varovan ta trezor/sef, v katerem delu banke se nahaja, komu pripada in krajšo zgodovino. Lahko si pomagate tudi s knjigami. Ne pozabite na številko sefa ter kako ga je odklenil.

Upoštevajte vsa pravila za pisanje domačih nalog! Pazite na slovnične in pravopisne napake! Potrudite se pri videzu naloge. Navodila povežite v čim bolj smiselno celoto. Ne pozabite na uvod, jedro in zaključek.

Napišite zaokroženo besedilo, ki naj obsega najmanj 200 besed.