Rastlinoslovje
Lekcija:

Nevarne rastline

od: Julija Jež
Ustvarjeno: 1.3.2020 Posodobljeno: 3.1.2021
Razpoložljiva mesta: 3

jaz

*Pozdravljeni znova v rastlinjaku!
Zdel se mi je ze čas, da vam razkrijem še en del rastlinjaka. Tokrat se bomo podali v predel z nevarnimi rastlinami, zato si razdelite slušalke in rokavice ter druga zaščitna oblačila, ki sem jih pripravila na polici desno, v kotu pri cvetlicah. Predlagam, da skoči edem od vas po njih. Drugi pa poslušajte in si zapisujte…. si se vrnil no dobro, pa začnimo.

Strupene rastline 

V Sloveniji poznamo kar nekaj strupenih rastlin, morda ste nekatere od teh že videli ali jih imaste celo doma. Nekatere najdemo pa tudi drugje po svetu.

Glicinija

*(Wisterija)

glicinija

Gre za ovijalko z listi in dišečimi velikimi cvetovi, ki cveti spomladi. Veliki cvetovi z močnim vonjem imajo obliko grozda. So pomavadi bele, modre ali rdeče barve. Ovijalka zraste na leto okloli 3 metre v višimo in ponavadi prerašča stere hiš ali zidove. Vsi deli pa so strupeni in so zelo nevarni, še posebaj pa za otroke.

Rdeči naprstec

(Digitalis purpurea)

Ratlina ima značilno obliko cvetov, ki so viseči in so vijolične, roza in vijolične barve. Čeprav ima rastlina veliko zdravilnih učinkov (iz nje izdelujejo zdravila za srce), zaužitje kateregakoli dela rastline povzroča slabost, omotico, krče, v hudih primerih pa lahko pride do zastrupitve ali celo odpoved organizma. Je torej zdravilo ali strup, odvisno od količine...to sicer velja za mnoge zdravilne/strupene rastline. Ker je rastline na videz lepa in prikupna jo najdemo na veliko vrtovih. 

m

Južnoameriški Indijanci so posušene in v prah zmlete liste uporabljali za lajšanje astme, kot pomirjevalo in odvajalo, lovci pa so njegov strup uporabljali za zastrupljanje puščic. V starem veku so ga Egipčani in Rimljani uporabljali kot strup za podgane, v zdravilstvu pa kot diuretik, bljuvalo in srčno krepčilo. Rastlina je lahko smrtonosna tudi za živali, zato se ga krave na paši nikdar ne dotaknejo.

Hortenzija

(Hydrangea)

m

Zaradi svoje lepote tudi to rastlino najdemo na veliko vrtovih, saj ima čudovit videz. Če pa zaučijemo večjo količino cvetov ali kateri drugi del rastline lahko to vpliva tudi na naše življenje.Da ste zastrupljeni izveste po naslednjih znakih: dobite srbeče izpuščaje, otekline, postane vam slabo, potite se..in v primeru, da takoj ne ukrepate, torej zaužijete protistrupa, lako padete tudi v komo.

Šmarnica

(Convallaria majalis)

šmarnica

Te bele rastline so na nekerih vrtovih skoraj kraljice in jih imenujemo tudi solzice. Vsi deli rastlin so za ljudi zelo strupene in lahko pozročijo tudi smrt.  Drugače je šmarnica tudi zdravilna za srce, ampak samo v pimeru, da vam jo napiše zdravnik in kot zdravilo pripravi farmacevt.

Flamingovec

(Aunthurium)

flamingovec

Flamingovec je tropska rastlina, ki ima značilno obliko cveta- srce. Cvetovi so ponavadi rdečii. Zaužitje rastlinskih delov lahko povzroči zelo bolečo oteklino, opeklino v prebavnem traktu, otekanje sluznice pa lahko privede celo do zadušitve.

Oleander

(Nerium oleander)

Vsi deli te rastline so strupeni, celo nenamerno vdihavanje dima zažganega oleandra lahko povzroči težave. Ta zimzelena rastlina, ki je pogosta predvsem v Sredozemlju, vpliva na srčni utrip.Zastrupitev lahko privede do srčnega zastoja.  
oleander

Navadni bršljan

(Hedera helix)

Stari Grki so bršljan posvetili bogu vina in dobrega razpoloženja Dionizu. Po neki legendi so Dioniza kot fanta vzeli mornarji, da bi ga prodali v Egipt. Ker se je njihova ladja zapletla v bršljan, niso mogli izpluti in do tega ni prišlo. Druga legenda pa pravi, da je neka nimfa plesala pred Dionizem do onemoglosti in jo je zato iz milosti spremenil v bršljan. Stari Rimljani so ga ovijali okoli hiš, v katerih so prodajali vino.  Mladi listi se danes uporabljajo v zdravilne namene (npr. sirupi za izkašljevanje). Jagod ne nabiramo, ker so strupene. Tudi listi so rahlo strupeni.

bršljan

Ker bršljan vsebuje močno delujoče snovi, moramo biti z njegovo uporabo previdni.  V literaturi so opisani celo smrtni primeri. Velike količine listov povzročijo krče, zvišanje temperature, izpuščaje, omotico. Če zaužijemo premočne pripravke ali če pojemo črne plodove, pride do zastrupitve, ki jo spremljajo driska, bruhanje, živčne motnje, prividi. Pri otrocih, ki so uživali črnomodre jagode, so znane smrtne zastrupitve.

Zdaj vam bom pokazala  pa še eno najbolj nevarnih rastlin v svetu čarovnikov.

Korenina mandragore

(Mandrake)

mandragore

Korenine mandargore so po obliki podobne človeku, zaradi česar so jim mnoge kulture pripisovale magične lastnosti. Pri odraslih mandrakah so tudi jagodice med listi, ki rastejo iz glave, pri “otrocih” rastlinah (mladih rastlinah) jih ni. Jagode kažejo, da je rastlina zrela za razmnoževanje.V čarovništvu predstavlja korenina madragore bistveno sestavino v večini protistrupov. Je pa tudi zelo nevarna. Krik korenine mandragore (kričijo ob izkopavanju) je lahko usoden za vsakega, ki ga sliši (zato so med vašo zaščitno opremo slušalke oz. glušniki). V bunkelskem svetu sicer nobena rastlina ne kriči. So pa  tam raziskovalci ugotovili, da večina rastlin sliši. Predvajali so jim posnetek zvoka gosenic, ki žrejo liste. Večina rastlin je začela izločati kemikalije, ki gosenicam smrdijo in jih zato pustijo pri miru.
Čeprav ne kričijo, lahko zaužitje njenih listov povzroča halucinacije.
Pridobiva se ali iz rastline Mandragora, ki raste v Sredozemlju ali pa iz rastline Bryonia Alba (iz katere se pridobiva tudi znano homeopatsko zdravilo, ki se uporablja npr. pri suhem kašlju) in raste v Angliji. Korenine obeh rastlin imajo podobne lastnosti.
Grški botanik in farmakolog  Dioscorides je prvi razločeval med moškimi in ženskimi rastlinami ("mandrake" in "womandrake). To kaže na to, da raste v Mediteranu več različnih vrst.

iskopavanje

Zdaj pa se lotimo izkopavanja...pred tem vam pa še preberem stavek iz tele stare knjige, da boste vedeli kaj vas čaka…"Namesto korenin so izpulili iz zemlje najhne, blatne in zelo grde “dojenčke”, ki so jim rastli listi iz glave. imeli so bledo in pegasto zeleno kožo obraza…"

Vsi pa poznamo tudi vrbo mesarico, še eno v čarovniškem svetu zelo pomembno rastlino,  zato je ne bom opisala, saj je pred kratkim učenka napisala o njej izvrsten referat.
viri:  Harry Potter-A journey through a history of magic in svetovni splet.

DOMAČA NALOGA

Vidim, da ste vsi lepo zapisali in vsaj  enega dojenčka mandragore tudi izpulili, zdaj  vidite koliko je na svetu nevarnih rastlin. A ker si vseh seveda nismo ogledali (saj jih tudi nimam vseh v rastlinjaku) si boste vi izbrali še od 3 do 6 rastlin, ki niso v lekciji in jih podrobneje opisali.
Naloga pa naj ima vsaj 250 besed, v nasprotnem primeru bom nalogo zavrnila...Hvala za obisk, zaščitno opremo prosim vrnite na polico...lep dan še naprej!

Število besed: 1201