Uroki
Lekcija:

Daniela Drznvraan

od: Jenna Marie Heap
Ustvarjeno: 28.2.2020 Posodobljeno: 17.4.2020
Razpoložljiva mesta: 229

4. lekcija - Daniela Drznvraan


Pri današnji uri se bomo podučili o za čarovništvo precej pomembni osebi, eni izmed štirih ustanoviteljev Bradavičarske akademije za čarovnike in čarovnice, mojstrici spreminjanja oblike in raziskovalki raznih urokov, Danieli Drznvraan. Prav tako bomo spoznali uroke spreminjanja oblike, kako delujejo in enega izmed njih tudi skušali izvesti. Pri tem vas prosim za potrpežljivost, pozornost in predvsem natančnost, saj se lahko v nasprotnem primeru kaj resno zalomi.
Za začetek bomo spoznali Danielino življenje in njeno pot raziskovanja spreminjanja oblike.

<><><><>

Daniela se je rodila sredi poletja, in sicer leta 933 na Škotskem. Po krvi je bila čistokrvna čarovnica plemiškega rodu in že v prvih letih svojega življenja je kazala nadarjenost ter željo po učenju. Navadno čarovniški otroci v tistem času niso bili deležni posebnih lekcij iz čaranja. Poznali so kvečjemu nekaj osnovnih urokov (urok za priklic, urok za odpoklic,…), ki so jim jih pokazali starši, veliko pa jih sploh ni imelo čarovniške palice. Velika večina povprečnega prebivalstva čarovnikov se je zaradi neizobraženosti odločila, da bodo živeli bunkeljsko življenje. Daniela pa je imela res posebno srečo, saj se je kot plemkinja imela priložnost učiti čaranja od takrat vplivnih in izjemno močnih čarovnikov. Tako je zaradi svoje vedoželjnosti pri rosnih sedmih letih obvladala že marsikateri urok. Učitelji so jo pogosto hvalili, češ, kako hitro se uči čarati in kako dobro zna izvajati uroke. Prvi uroki, ki jih je res obvladala, so bili pravzaprav uroki, ki se jih čarovniki v današnjem času učijo v prvem letniku, torej pri enajstih letih. Tako je znala več kot dobro pripraviti predmete do letenja, prižgati in ugasniti palico, odkleniti ključavnice, ohromiti ali razorožiti čarovnika, poznala je tudi nekaj gospodinjskih urokov.

V času šolanja se je zanimala predvsem za varjenje čarobnih napojev in spreminjanje oblike, blestela pa je seveda tudi pri urokih, ki ji niso povzročali težav in jim zatorej ni namenjala posebne pozornosti. Oblike pa sicer ni znala spreminjati, vendar so se ji zdela pripovedovanja o tem izjemno zanimiva. Tako je sčasoma pričela natančneje proučevati spreminjanja oblike, ki so bila opisana v različnih knjigah in zapisnikih. Uspelo ji je celo najti dva maga in prepričala ju je, da sta ji podrobno opisala svoje izkušnje s spreminjanjem v žival. Njeno prvo spremembo oblike je povzročil tragičen dogodek – smrt njenega mlajšega bratca Helenorja, na katerega je bila res močno navezana in ki je ob svoji smrti štel komaj šest let. Takrat petnajstletna Daniela je bila v trenutku njegove smrti z njim. Skupaj sta se igrala na pašniku nedaleč proč od njihovega dvorca. Nabirala sta čarobne žuželke in jih tlačila v steklene kozarce, da bi jih pozneje preučevala. Naenkrat pa je Helenor omahnil na tla in se prenehal odzivati na svet okoli sebe.

Daniela ga je skušala z raznimi uroki obuditi v življenje, a ni noben urok pomagal. Ko se je dokončno zavedla, da je njen bratec mrtev, se ji je srce skoraj preklalo na dvoje. V trenutku neznosne bolečine se je nekaj v njej sprožilo in prvič v življenju je spremenila obliko – spremenila se je v orla. Trenutek zmedenosti ob nenadni spremembi je že po kakšni minuti minil in njeni možgani so zopet pričeli iskati logične zaključke. Daniela je v orlovem telesu odletela v dvor k staršem, da bi jim čimprej sporočila novico o bratovi smrti. Ko pa je starše končno našla, se je pojavila nova težava; kako se spremeniti nazaj v človeka. Šele po nekaj minutah, še sama ni vedela kako, ji je končno uspela sprememba nazaj v človeka. Starša sta bila izredno zadovoljna, da ji je končno uspelo spremeniti obliko. Nekaj tednov je jokala za svojim mrtvim bratom. Ko pa se je končno sprijaznila z dejstvom, da je spet edinka, se je pričela ponovno zanimati za učenje čarovniških ved. Bolj kot prej pa se je pričela osredotočati na spreminjanje oblike. Čeprav se zaradi nenadnosti spremembe ni več spomnila, se ji je zdelo neverjetno, da je maginja. Tako je začela še bolj zavzeto brati gradivo in zapise o spreminjanju oblike in se skušala spomniti, kaj je pravzaprav sprožilo njeno spremembo v orla.

Sprva je mislila, da je bila vzrok neizmerna žalostob izgubi brata, a je po podrobnejših raziskavah to možnost opustila. Potem pa je sklenila, da je bil povod za spremembo v žival potreba po samoti, ki jo je sprožila žalost. Ugotovila je, da je za trenutek skozi njene možgane šinila želja po spremembi oblike, želja, da ne bi bila več v svojem človeškem telesu. Misel je verjetno trajala le milisekundo ali dve, a je to zadoščalo, da se je sprožila sprememba. Tako je na podlagi natančnih raziskav prišla do zaključka, da si mora pravzaprav le zaželeti, da bi postala orel in se bo to tudi zgodilo. To pa jo je povedlo do novega zaključka, da si mora potem tudi le zaželeti, da bi bila spet v človeškem telesu in zopet bo zavzela svojo človeško obliko. Končno se je bila pripravljena ponovno spremeniti v orla. Osredotočila se je na svoje misli in v mislih ponavljala svojo željo po spremembi oblike. Po kakšnih dveh minutah osredotočanja na lastni um ji je končno uspelo. Vsak čarovnik je grajen iz določene količine čarovnije. Čarovnija se nam pretaka deloma po žilah, pa tudi ostali deli našega telesa so sestavljena iz majhnih drobcev prečiščene čarovnije. Ta čarovnija ima potencial, da se pretvori v uporabno obliko čarovnije. Tako lahko na primer spremenimo obliko ali uročimo nekaj/nekoga, a za to čarovnija potrebuje prevodnik, na primer čarobno palico, ali pa povod – čarovnija v možganih, povezana z mislimi.

Zelo redki čarovniki imajo v možganih čarovnijo povezano z mislimi. Eni izmed peščice teh čarovnikov so magi in metamorfagi. Ti imajo namreč zmožnost, da zgolj z močjo misli pretvorijo prečiščeno čarovnijo v uporabno čarovnijo. Tako so Danieline misli sprožile pretok čarovnije po ostalih delih telesa. Sprva so se ji začele krčiti noge, nato roke in glava. Njene prej blede noge so pričele dobivati oranžno barvo, iz pomanjšanih nog so ji pognali kremplji. Zadnjica se je skrčila in iz nje so ji pričela poganjati dolga, bela peresa. Trup se ji je zožil in pričelo ji je rasti perje, roke pa so se pričele spreminjati v čvrsta krila. Glava se ji je zmanjšala in se spremenila v glavo orla, nos pa se je spremenil v kljun. To se je seveda zgodilo v zgolj delčku sekunde. Po spremembi se je Danieli vid nenavadno izostril in namesto hoje je raje razširila svoja krila in poletela v nebo. Veter ji je med letom prijetno mršil perje. Po nekaj urah leta se je utrudila in pristala na travniku. Ponovno se je pričela osredotočati na spremembo, tokrat na spremembo v človeka. Telo se ji je zopet pričelo večati, perje in rep sta izginila, kljun se je zopet spremenil v nos in krila v roke, kremplji pa so se skrčiliin spremenili v človeške prste. Presenetilo jo je, da je njena obleka ob spremembi v orla izginila, ko pa je zopet zavzela svojo običajno podobo, je bila na njej. Zatem se je pogosto spreminjala v orla, a ni več namenjala toliko časa raziskovanju spreminjanja oblike. Starša sta ponovno najela učitelje, da bi svoje znanje o čarovniškem svetu in čaranju prenesli nanjo. Tako je vsako jutro po zajtrku odhitela v poseben prostor, kjer se je učila.

Leta 955 je skupaj s tremi prijatelji (Perwollo Pihpuff, Salazarjem Spolzgadom in Godricom Gryfondomom) prišla na idejo, da bi umetnost čaranja približali tudi revnejšim čarovnikom, ki nimajo možnosti, da bi se učili. Odločili so se skupaj ustanoviti šolo. Nekaj let so načrtovali in načrtovali, nato pa leta 960 končno ustanovili Bradavičarsko akademijo za čarovnike in čarovnike. Bradavičarko so postavili na visok hrib, ki se je bohotil nad jezerom. Šlo je za mogočen grad z raznimi prostori, ki so ga štirje čarovniki skrili in obvarovali z raznimi uroki. Sčasoma so pričeli prihajati učenci in ustanovitelji so se jih odločili razvrstiti v štiri domove glede na sposobnosti, ki jih sami cenijo. V ta namen so ustvarili klobuk Izbiruh. Med poučevanjem samim se je Daniela naučila poleg spreminjanja v orla spreminjati barvo in obliko posameznih delov telesa. Izdala je tudi prve učbenike spreminjanja oblike in nekaj knjig o varjenju čarobnih napojev, ki jih je v času raziskovanja iznašla. Pričela se je pridruževati raznim društvom učiteljev čarovniških ved in leta 968 ustanovila Društvo profesorjev Bradavičarke. Vanj je povabila nekatere svoje nekdanje učitelje in nekatere druge precej znane učitelje, ti so pričeli poučevati na Bradavičarki.

Vedela je, da večina čarovnikov nikoli ne bo zmožnih spreminjati oblike, kot jo lahko sama, zato se je odločila posvetiti tudi raznim urokom, s katerimi je možno spremeniti obliko sebi ali stvarem/bitjem okoli sebe. Tako ne velja zgolj za začetnico spreminjanja oblike, pač pa tudi nadvse pomembno osebo v svetu čaranja in čarobnih urokov. Ustvarila je več urokov, s katerimi je mogoče sebi ali stvarem spremeniti obliko, barvo in velikost, med drugim urok, ki ga uporabljamo pri spreminjanju oblike stvarem in bitjem pri urah urokov in spreminjanja oblike na Bradavičarki. Svoje znanje o urokih je prelila na papir knjige Uroki in spreminjanje oblike, ki obsega približno 398 strani. Po smrti njenih staršev leta 990 pa je Daniela pričela izgubljati voljo do življenja. Poučevanje ji ni bilo več v tolikšno veselje, od prijateljev se je oddaljila, hčerka pa je že končala šolanje na Bradavičarki in je odšla od doma. Ob ustanovitvi Bradavičarke je vsak izmed štirih ustanoviteljev izdelal predmet in mu s pomočjo čarovnije dodal nekaj svojih lastnosti. Daniela je ustvarila diadem, ki je vsakega, ki si ga je nadel, naredil pametnejšega. Ko se ji je življenje obrnilo na slabše, ga je pričela iskati. Kmalu pa je ugotovila, da ji ga je hčerka ob svojem odhodu ukradla. Daniela je zbolela in pričela počasi umirati. Dve leti pozneje je bila le še bleda senca sebe. Leta 993 je dva meseca pred svojo smrtjo bila tako slabotna, da ni mogla iz postelje. Služabnika, ki mu je zaupala, je poslala po svojo hčerko. Njena poslednja želja je bila, da bi jo pred smrtjo še zadnjič videla. Helena je res prišla in se poslovila od svoje matere, dan po njenem prihodu pa je Daniela umrla.


Domača naloga

Tokrat je bila lekcija bolj teoretične narave, zato za domačo nalogo odgovorite na spodnja vprašanja, da vidim, koliko ste pri lekciji res poslušali. Da vam bo malce lažje, sem nekatere pomembnejše podatke odebelila, da se boste v tekstu bolje znašli.

  1. Kje in kdaj se je rodila Daniela Drznvraan?
  2. Kateri so prvi uroki, ki jih je zares obvladala?
  3. Kaj je povzročilo njeno prvo spremembo oblike?
  4. V kaj se je spremenila?
  5. Opiši Danielino zavedno spremembo.
  6. Kako je naslov njeni knjigi o urokih in koliko strani obsega?
  7. Kateri čarobni predmet je ustvarila? Opiši njegov izgled in delovanje.