Čarovniška literatura
Lekcija:

Hitre osnove čarovniške literature

od: Albane Zeille
Ustvarjeno: 5.2.2020 Posodobljeno: 16.2.2020
Razpoložljiva mesta: 0

Pozdravljeni pri prvi uri čarovniške literature! Moje ime je Albane in vesela sem, da vas bom tudi to leto učila čarovniške literature. Skupaj bomo spoznali osnove in se poglabljali v svet prečudovitih knjig. Pa samo za informacijo, odslej bom namesto celotne besede čarovniška literatura uporabljala le besedo literatura, za lažji pregled. Naj še povem, da nas bodo med vsako uro tu obiskale majhne gozdne živalice. Če pa bo tukaj nered, nas “prikupne kepice” ne bodo več obiskale. Previdno in prijazno ravnajte z njimi. No, zdaj pa začnimo!


Kje se je vse začelo

Najprej moramo spoznati osnove. Začeli bomo z krajšim pregledom zgodovine in tako spoznali začetek tega prelepega obdobja.

Vse se je začelo v majhni vasici v Čilah, natančneje čisto na robu Santiaga, ki je bil takrat ključno središče stičišča za čarovike, ki so tam živeli. Da povem natnčneje, vasica se je imenovala Dalier Rotter, kar se prebere kot Daljerote.
Mogoče ste že slišali za Trapet sejem, kjer se združijo vsi čarovniki iz različnih držav in si skupaj izmenjajo znanje, izkušnje,… No tisti teden, ko je tam divjal sejem, se je rodil prav poseben mladenič po imenu Antiando Perotti.
Bil je poseben otrok, malce “odštekan”, če se lahko tako izrazim. Rad je raziskoval, ko pa je ugotovil za skrivnost prečudovitih rim, se je odločil, da bo nekaj časa le rimal besede, zato stavek Mama, pridem na zajtrk ni zvenel tako. Slišalo se je bolj kot Draga mati, na zajtrk se gre, da druge slaščice se ne ohlade. Včasih njegove rime tudi niso imele, no, kaj veliko smisla.

Zdaj pa še nekaj malih informacij o njem.

ANTIANDO PEROTTI

Antiando se je rodil 16. marca 1234 v majhni družini z dvema sestrama, Maetti in Serejando Perotti. Bil je kar čeden fant in vsa dekleta so se zanimala zanj, on pa je imel oči le za eno, za Santiasko princeso Areil. Ker ni bil zelo premožen se princesa seveda ni zanimala zanj. Vanjo je bil zaljubljen vse od 9. leta do 67. leta, ko je umrl. Bila je njegova večna ljubezen, zato je podlažnim imenom napisal več zgodb, kjer naj bi opisal princeso Areil in dečka, kot je bil on. Opisal naj bi dogodek, ki naj bi se zgodil, da bi vsi vedeli, da je on pravi. Knjigo naj bi izdal po celi državi, nato pa se pretvarjal, da jo je odkril znanstvenik in da je to Ai Prerokova napoved. Ai Prerok se mu je po 30-ih zoperstavil in ga ubil, njegova ljubezen za princeso pa je trajala še dolgo po njegovi smrti.

V njegov življenjepis se nebomo posebaj poglabljali, samo, da boste vedeli kaj več.

Pri prejšnji uri me je nekdo vprašal, kako pa je Antiando spremenil zgodovino? No, prav to vam bom povedala.

Ko sem že povedala, je Antiando pisal zgodbe o tem, kako je on sanjski izbranec princese Areil.
Nekaj časa je ljudstvo pravzaprav verjelo, da so te zgodbe prerokovanja Ai Preroka, ko pa je Ai Prerok sporočil ljudem, da je med njimi strokatni lažnjivec, so se začeli zavedati, da je Antiando le še nekdo.
Torej, prej so njegove zgodb brali, ker so mislili, da je to njihova prihodnost, kasneje pa so jih brali in se ob njih smejali, da je to napisal “en sam neumen laik”.
Nekaj časa kasneje, se ga je celo "prijel" vzdevek laik oz. tudi lAik (a je z veliko začetnico, saj se na isto črko začne njegovo ime), saj je sam sebi verjel, da je poseben.

Čarovniška literarna obdobja

No, v tem poglavju pa bomo spoznali čarovniška literarna obdobja, ki jih bomo srečali še v eni od naslednjih lekcij.

Kot že veste, so se čarovniki v srednjem veku veliko ukvarjali z odkrivanjem novih obdobij in tudi arheološke literature niso pustili za seboj. V liiteraturističnem naboru se je pojavljalo glavno vprašanje: katera literarna obdobja so obstajala?

Do dokončnih rešitev in odgovorov na to vprašanje so čarovniški raziskovalci prišli šele pred kratkim časom, kajti prej so se literarni časi navezovali na bunkeljska obdobja, saj je (čarovniški) literaturist Morgan Demetra rekel, da čarovniki niso poznali literature, kar pa je skupino arheologov (bunkeljski arheologi, ki so bili čistokrvni čarovniki) zelo razjezilo, zato so se podali izzivu naproti, da najdejo čarovniško literarno zapuščino.

Njihov končni sklep je bil, da obstaja 8 obdobij. To so:

== 1. PREROKI (1234-1400) == PRE.

2. PESNITVE (1401-1500) PNT.

3. SEDIMENTALNA LITERATURA (1501-1567) SEM. LIT.

4. SEDIMENTNA LITERATURA (1568-1600) SED. LIT.

5. SILOCENTRIZEM (1601-1740) SIC.

6. GENTOCENTIZEM (1741-1812) GNT.

7. KULTURISTIKA (1813-1999) KLT.

8. NOVA DOBA (2000+) NVD.

Vsako obdobje je imelo nekaj svojih “varovancev”, kar pa so bili tisti pisatelji in pesniki, ki so v posameznem obdobju zapustili najbogatejšo literarno znanje.

Zakaj v čarovniški literaturi obstajata obdobji imenovani bela doba in črna doba

V času, ko se je v čarovniškem svetu zgodilo literaturno spoznanje (kot neke vrste revolucija), sta se izoblikovali 2 obdobji. To sta bili bela doba in črna doba. Naj vam razložim in povem nekaj o tem.

ČRNA DOBA

Ko so se začele množično izdajati novo-napisane knjige, čarovnikov ni nič kaj zanimala literatura. Jemali so jo kot predmet za revne, kar pa je bila takrat podcenjena roba. V tistem času so v šolo hodili le premožnejši, verjeli pa so, da bo prihodnost stala le v rokah matematikov, inženirjev in zgodovinarjev. Za druge poklicne ideje šolanja skoraj ni bilo!

Črna doba je bila torej obdobje, ko se čarovniki niti malo niso zanimali za literaturo in so jo zaničevali. V to dobo spadajo tudi prvi štirje literarni časi:

  • PREROKI

  • PESNITVE

  • SEDIMENTALNA LITERATURA

  • SEMINENTNA LITERATURA

BELA DOBA

Obdobje bele dobe pa je prineslo spoznanje, da so knjige le lahko prihodnost. Prebivalci različnih mest so začeli pisati knjige v katerih je bil razložen nastanek mesta, vasice, države… To je pomenilo velik začetek.

Tudi v šolstvu se je začel resneje jemati predmet literature in v poučevanju so začeli uporabljati prve učbenike.

V belo dobo pa spadajo naslednja obdobja:

  • SILOCENTRIZEM

  • GENTOCENTRIZEM

  • KULTURISTIKA

  • NOVA DOBA


No, to bo za danes vse. Lepo ste sodelovali. Hitro pospravite in preden greste ne pozabite vzemiti čokoladice. Na tabli je napisana krajša domača naloga.
Se vidimo naslednjo uro tukaj, v tej isti učilnici! Nasvidenje!


DOMAČA NALOGA

  • po svojih besedah opišite Antianda (kako je izgledal, obnašanje, bivalni prostor,...)
  • izmed vseh literarnih obdobij si izberite 3 in opišite kaj VI mislite, da pomenijo
Naloga naj vsebuje vsaj 300 besed, pazite na slovnico in vejice ter pike, vesela pa bom tudi kakšne slike.