Čarobni napoji
Lekcija:

Spremeni in oblikuj ~ napoj

od: Adrienne Callery-Phoenix Illuminati
Ustvarjeno: 14.1.2020 Posodobljeno: 26.1.2020
Razpoložljiva mesta: 0

Ponovno pozdravljeni v učilnici čarobnih napojev! Danes bomo obravnavali malo težji napoj, a verjamem, da boš ga boste uspeli zvariti brez problema. Malo bomo preskočili, veste. No, pa začnimo! Odprite knjige na strani 77 prosim.

Kdo je napoj zvaril?

Napoj spremeni in oblikuj je napoj, ki je bil izumljen v Čilah.
Prvi ga je zvaril Freederick Mokdauh (Freed) . Bil je zeloooo poseben čarovnik. Vedno je mislil pozitivno in verjel je, da se bo nekoč vrnil mojster, ki bo znal obvladovati vse čarovnike in ljudi.
Ta podatek si kar zapomnite učenci, v nadaljevanju bo pomembno!

Napoj je nastal na dokaj čuden način. Freed je verjel v legendo, da se bo nekega dne vrnil mojster, ki bo lahko nadzoroval čarovnike. Seveda, da so mu vsi dopovedovali, da naj neha živeti v domišljiji, saj je bil kar velik sanjač.
Freed se je vsemu uprl in trdil, da ima le on prav. Kaj mislite? Je imel? V nadaljevanju vam bom še na kratko opisala legendo, a za zdaj bo o tem dovolj.

Torej.

Freed je neke noči zaslišal zvoke, ki ga kličejo izven Bradavičarke. Slišal naj bi nekaj podobnega kot: “Ti in samo ti, ob poloči. Tu v gozdu se zgodovina mori. Vsak dan se nekaj novega zgodi, dokler temni lord ne pade ti v oči.
Takni zvoki naj bi ga spremljali vse od 2. letnika pa še do 4. letnika. V 4. letniku pa se je uprl. Te zvoke je slišal tolikokrat, da si je žepredstavljal, kko bo izgledalo, ko bo na "ta" kraj prišel. Neke noči se je splazil iz dnevne sobe, vse čez hodnike in takratnega hišnika Glivianna. Ko je neslišno prišel ven, se je potiho splazil čez vse izhode na poti tja. Šel je proti gozdu in naprej. Slišal je zvoke, se presrašil in brez premika nog omedlel. Pojavil se je na svoji postelji. Naslednji dan se je odločil, da bo sam zvaril poseben napoj, ki ga bo “pretihotapil” tja, na ta prostor.
Kaj mislite? Mu je uspelo? Seveda! Nekako mu je ta težak napoj uspel, pa čeprav ni bil izurjen za izdelovanje napojev.

Sestavine in priprava napoja

V napoj se meša veliko sestavin, večinoma se vse lahko nabere na zadnjem kvadrat brez uhodom v Bradavičarko. No, vsaj lahko se je.

Če bi ga želeli zvariti bi potrebovali:

~ Smrtnico

~ Mokavko

~ Rocijo

in še

~ Topaz “Alln”

Freed je v svoji knjigi Milijon receptov in trikov za napoje sestavo napoj opisal takole:

"Smrtnico nastrgamo in iz njenega prahu poberemo le črne ostružke. Našemu napoj bo tako dala zaščito, če želi kdorkoli napoj uničiti ali izničiti njegov namen. Bodite pozorni! Ven poberite le črne ostružke. V nasprotnem primeru vas lahko res doleti namen te grozotne rože. Ostružkov lahko dodate približno eno pest, nič več, da se kaj ne zgodi. Cvet Mokavke prerežite napol in dodajte le glavo, saj se Mokavkini cvetovi, ki so v oblikibpodobni bunkeljskim bitjim, hitro spreminjajo. Za eno dozo napoja bosta dovolj le dve glavi. Z Rocijo pa pazite. Priprava tele rastlinice vam lahko vzame do dve uri. Pozorno o berite tanke cvetove, brez, da bi z njih postrgali prah. Prešteti jih morate 300, toliko bo tudi zadostovalo. Topaz “Alln” pa vam lahko povzroči, no, več kot težave. Bodite pozorni, saj cvetlične kapljice niso čvrste! Hitro se lahko izjalovijo in padejo s cveta, zato pozor! Uporabite urok Accio Kapljica, da boste dosegli cvetove, imenovane kapljice. Bodite pozorni, da kapljico potem zamrznete in prerežete na polovico. V nasprotnem primeru boste oddajali "signal", da ste “naprodaj”, kar pa pomeni, da se polno izpostavljeni morakvarjem. Na koncu dodajte že ščepec vode v prahu in zavrite."

Še nekaj podrobnosti o izumitelju napoja

Freederick Mokdauh se je rodil na Češkem leta 1568. Pri 10-ih letih je izvedel, da je čarovnik, nato pa veselo čakal, da bo dobil pismo na čarovniško šolo.

Starša nista bila vesela, da je čarovnik oz. da njun sinček je, to, kar je, zato sta se ga “odpovedala”. Klobuk izbruh si ga je odločil dati v Drznvraan.

Po prvem letu v čarovniški šoli je živel oz. se tihotapil po Bredvrutskem gradu, po končanem drugem letniku pa ga je prijateljev družina (Heyg) sprejela v svojo “skromno” hišo.

V tretjem letniku si je pri igri Quidditcha močno poškodoval ali zlomil nogo, noben pa ga ni želel pozdraviti, zato je prvih 5 mesecev na šoli preživel v “mavcu”.


No, učenci, to bo za danes vse! Za danes je dovolj o teoriji, naslednjo uro pa na praktično delo. Kar zaprite knjige in se učite, saj kmalu pišemo test!

Aha, pa še domača naloga!

  • opišite sestavine napoj in povejte za kaj so primerne in kakšni so njihovi učinki
  • na kratko (5-10 stavkov) opišite, kaj je bil povod za Freedovo izdelavo napoja
  • napiši nekaj o Freedu, nekatere podatke pa si lahko tudi izmisliš

Lepo ste sodelovali in se vidimo pri naslednji uri!