Skrivnosti
Lekcija:

Prečna ulica

od: Math Hottenbach Zindernell
Ustvarjeno: 28.12.2019 Posodobljeno: 5.1.2020
Razpoložljiva mesta: 1

Prečna ulica

Pozdravljeni in dobrodošli v učilnici skrivnosti. Pripravite peresa in pergamente, da lahko začnemo!


Zgodovinski pregled

Prečno ulico ste najbrž obiskali in pri tem opazili, da so prodajalne in hiše v njej precej dotrajane in stare. Prečno ulico so namreč zgradili že nekje v 15. stoletju. Po tlorisih, ki so se ohranili iz tistega časa lahko sklepamo, da je Prečna ulica nastajala okoli Počenega kotla, ki je imel prvotno hišno številko Prečna ulica 1, vendar so kasneje spremenili tako namembnost kot tudi hišno številko stavbe. Tako zdaj stoji na ulici Charing Cross. Glavna naloga tega lokala pa je, da na Prečno ulico ne spusti prav nikogar, ki tja ne spada.

Sklepamo lahko, da je druga najstarejša zgradba na Prečni ulici čarovniška banka Gringott. Ta je bila ustanovljena nekje v istem stoletju kot Počeni kotel. Tako naj bi številne trgovine rasle okoli te mogočne zgradbe. Vendar pa se pri vsem tem odpira vprašanje, kaj je bilo z Olchenbatovo prodajalno palic, ki naj bi na Prečni ulici stala že od leta 382 pred našim štetjem. Po tem lahko sklepamo, da je bila prva zgradba na Prečni ulici vendarle Olchenbatova prodajalna palic, vendar o tem ni jasnih dokazov razen zapisa nad vrati prodajalne.

Naj omenim še izvor samega imena edine čarovniške ulice v Londonu. Po ljudskem izročilu naj bi izhajala iz svoje postavitve. Ne glede na to, ali se je širila od Gringotta ali pa od Olchenbatove prodajalne, se je širila diagonalno oziroma prečno, kar pomeni pravokotno na podolžno stran, os predmeta. To pa je seveda odvisno, od česa se je sploh širila.

Dostopi in povezava z Nokturno

Najbrž je prav vsem že jasno, da je edini legalen dostop do ulice, ki je predmet naše lekcije, preko Počenega kotla, ki je bil, kot smo to že omenili, vhod na ulico že od samega začetka. Vendar pa je ministrstvo za čaranje ravnalo nadvse skrbno, saj je bilo treba izbrati pravilen kraj za vstop. Ker so izbrali Počeni kotel, pri tem niso imeli resnejših težav, saj je že stal na obrobju ulice. Kaj kmalu bi se lahko zapletlo, saj je takratni minister za čaranje Kuaf Kazish že razmišljal, da bi vhod postavil na popolnoma drugi strani, kot je Počeni kotel. V mislih je imel prostran travnik na obrobju Londona. Postavil naj bi leseno stranišče, kot so ga imeli v starih časih, potem pa naj bi te potegnilo vanj, če bi izrekel pravilno geslo. Na našo srečo ga je takratni odbor za ustanavljanje ter disimulacijo čarovniških zbirališč soglasno zavrnil. Vseh 45 članov odbora, ki ga je kasneje ministrstvo zaradi korupcije in nedostojnosti leta 1841 razpustilo, je preglasovalo, da se vhod naredi v Počenem kotlu. Nalogo so zaupali članici odbora Mayi Huala, ta pa jih je razočarala, saj ni zmogla narediti prehoda do skrivne ulice. Nalogo je prepustila svojemu očetu, ta pa je po štirinajstih dnevih zgradil magično steno iz opek, ki se odpre le, če s čarobno palico trikrat potrkaš po tretji opeki iz leve.


Vhod v Počeni kotel

Čeprav se ministrstvo vztrajno trudi, da bi bilo ilegalnega vdiranja na Prečno ulico čim manj, saj le preko magičnega zidu nadzorujejo vse obiskovalce, ki pridejo in odidejo. Vendar vsi coprniki tega pravila, ki ga je ministrstvo sprejelo na svoji 824. seji, seveda ne upoštevajo. V uporabi je seveda frčamrežje. Ministrstvo se pri nadzorovanju tega lahko trudi še tako, pa jim nikoli ne bo uspelo izslediti prav vseh, ki uporabljajo radiromare ali pa prašek frčašek. Še največ težav imajo z udejanjenjem na tej ulici, saj je nadzorovanje tega najzahtevnejše. Sicer so leta 2013 vzpostavili podoben urok pred udejanjenjem, kot ga ima Bradavičarka, vendar pa je bilo že pred tem narejeno ogromno škode. Tako lahko človek brez težav pride na Prečno ulico prek radiromar v Lepopisu in Pivniku, Madam Malkin in sladolednem vrtu Floreana Fortescuja. Ministrstvo lastnikom teh trgovin sicer poskuša prepovedati uporabo in posedovanje teh omar, vendar pa je odbor za zaščito pred mračnimi silami v 20. stoletju prav vsem tem trgovinam izdal dovolilnico. Pri tem so podpisali tudi dogovor, ki ministrstvu preprečuje, da bi radiromare zasegli. Omenili smo tudi že prašek frčašek. Pri uporabi tega naj bi se čarovnik prikazal v Počenem kotlu, vendar pa so mnogi iznašli bližnjice v kamine prodajaln, ki prodajajo predmete, ki jih je nekdo že uporabil (SHU - Second Hand Use).

Pravzaprav pa je najlažji dostop na Prečno ulico skozi najtemačnejšo ulico v Londonu - Nokturna ulica. Ustanovili so jo leta 1892. Pravzaprav gre za ulico, ki se uradno nahaja na Prečni ulici, vendar pa so jo coprniki preimenovali, ker se tam prodajajo ilegalne stvari. Nahaja se na severnem delu Prečne ulice, vhod vanjo pa je približno 300 metrov stran od Gringotta. Na žalost naj omenim, da je dostop do tja še lažji kot na samo Prečno ulico. Ker pa je neposredno povezana s Prečno ulico pa seveda ni težave, da kdorkoli pride iz ene na drugo, ne glede na to, da je ministrstvo pred vhod postavilo dva čuvaja. Prodajalne v njej so povezane z mračnimi silami, ki se na vse moči tudi trudijo, da bi lahko te prišle na ulico ali z udejanjenjem ali pa s praškom frčaškom. Naj za konec omenim le še najbolj znano prodajalno na tej ulici, za katero ministrstvo ne bi bilo najbolj veselo, da se o njej govori takole na glas in odkrito. Gre za prodajalno Dawca in Klawca, kjer se prodajajo razne ukradene in zaplenjene stvari, ki so večinoma zaklete.


Nokturna ulica

Trgovinice in ustanovitelji

O samih trgovinah smo že povedali veliko in ne bomo zapravljali časa s temi, ki jih najbrž vsakdo pozna. Praktično in tudi teoretično se velika večina čarovnikov strinja, da Prečna ulica skozi desetletja postaja precej pustejša, kot je bila nekdaj. Tako bi bilo nepredmetno govoriti o trgovinah Madam Malkin, Čarobni menažeriji ali pa Lepopisu in pivniku. Od standardnih stavb, ki jih obiskujete tudi vi, se splača govoriti le o Olchenbatovi prodajalni palic in pa o Gringottu, vendar o teh stavbah v prihodnjih lekcijah.

V tej lekciji se bomo tako posvetili trgovinam, ki jih pozna le malo kdo, saj so dokaj dobro skrite znotraj majhnih in ozkih uličic. Pravzaprav se je potrebno kar konkretno potruditi, da jih človek najde. Vendar vas moram, preden začnemo, posvariti, da se teh trgovin izogibate, saj lahko tam srečate mnoge, ki si jih ne bi želeli. Ministrstvo sicer ne prepoveduje, da bi kdo nedoleten obiskal te trgovinice, vendar pa odbor za varnost in varno čaranje to globoko odsvetuje.

Najprej se bomo posvetili trgovini Juncketoi. Pravzaprav od zunaj ta trgovina deluje precej nenevarno in humano, saj bi po zunanji podobi lahko sklepali, da v njej prodajajo sladkarije in igrače, vendar pa očitno zunanjost vara, saj v njej dejansko prodajajo, kot jih sami prodajalci imenujejo, umoroprikrite. Že iz imena se da sklepati, da se v slaščicah in navidezno otroških igračah skrivajo nevarne substance ali pa so zaklete. Na žalost je ministrstvo veliko umorov že pripisalo umoroprikritom, vendar pa je nemogoče dokazati krivdo morilcu ali pa zapreti trgovino, ki naj bi vendarle prodajala benigne izdelke. Kai Junckewass ter Timotey Otmotoi sta trgovino odprla med prvo čarovniško vojno, ki je sprva pravzaprav služila ljudem, ki so se želeli obvarovati pred Jedci smrti, vendar pa je trgovina med prvo in drugo čarovniško vojno doživela krizo in tako spremenila svojo namembnost, tako da jo zdaj večinoma uporabljajo škodoželjni čarovniki, ki pravzaprav ne gledajo na lastno varnost, temveč nase. Ministrstvo umoroprikritom pripisuje umore Johna Quinsa, ki bi ga naj ubil cianid v torti, ki jo je dobil za rojstni dan, Zarre Switchiak, ki naj bi jo ubile uklete prdnikole ter uboja Ypona Friga in njegove žene, ki pa ju naj bi ubil malatonij. Ta naj bi bil skrit v stekleni krogli, ki naj bi jo dobila ob božiču, a se je že pred začetkom novega leta razbila, pri tem pa se je razbila tudi steklenička najnevarnejšega plina na svetu.


Primer umoroprikrita

Naša naslednja tema proučevanja bo trgovina Pri Kalypso. Pravzaprav lahko rečemo, da gre za eno izmed najnovejših trgovin na Prečni ulici. Odprla se je leta 2009 in že po imenu sodeč jo je odprla Kalypso Suyyap. Mnogi ji pripisujejo, da je mračna čarovnica, vendar pa nikjer ne obstajajo dokazi, da bi kadarkoli prestopila k mračnim silam. Vendar pa moramo priznati, da vendarle ne prodaja nedolžnih stvari, saj lahko rečemo, da je njena trgovina kar črni trg. Večinoma prodaja ilegalne stvari, ki jih ukrade ali pa so veliko vredne, a jih odbor za nadzor preprodaje nezakonitih substanc strogo prepoveduje. Največkrat je razlog za takšno prepoved ogrožanje življenja živih bitij. Tako ima veliko več ´zdravil´, kot pa jih imajo druge lekarne. Zaradi Kalypsine preteklosti se trgovina nahaja se na samem obrobju ulice. Pojavilo se je mnogo teorij, zakaj ji je novejši odbor za legaliziracijo čarovniških zbirališč odobril odprtje samo tam. Najverjetnejši razlog je verjetno, da je po pomoti ne najde kakšen nedoletnež, saj je že bila v Azkabanu, ker so jo obtožili napada na mladoletnega Zissa Pietra Chiuduna v letu 1998. Sicer so jo tja poslali brez vidnejših dokazov, po desetih letih pa je krivdo pred svojo smrtjo priznal njen brat. Preventivno pa zdaj ne tvegajo, da ne bi prišlo še do kakšnega napada.

Zadnja pa je pravzaprav ustanova, ki uradno sploh nima imena. Pogovorno ji obiskovalci rečejo Asindetičen morilec. Praktično ne gre za trgovino, saj je namenjena vsem, ki si želijo prerokovanja ali vedeževanja. Huan Triony je sicer vrhunski prerok, a seveda je po mnenju nekaterih tudi navaden slepar. Enim se napovedano pač ni uresničilo. Verjetno vas zanima, zakaj se stavba imenuje tako. Nekateri so namreč prišli ven popolnoma zblazneli, verjetno zaradi preveč prerokb, ki so mu jih napovedali. Večina jih je končala v Svetem Mungu. Huan Triony je tako dobil vzdevek morilec duš, a je zmožen nekatere celo spremeniti. Tako lahko nedolžne ženske spremeni v morilke, mojstre v prevarante ter profesionalce v nesposobneže. Seveda mu pripisujejo, da lahko spremeni tudi slabo v dobro, vendar pa obstajajo le spomini oseb, ki so jih zdravilci pozdravili. Večina se jih sicer sploh ne spomni vsega, kar se jim je zgodilo, vendar pa Triony vedno poskrbi, da se spomnijo svojih umorov, prevar ter nezgod. Pravzaprav bi lahko rekli, da je oseba pod imperatorjevo kletvijo, vendar pa to nikakor ni res. Pod taktirko vedeževalca so morili Ruan Xay, Potte Luand, Chinsch Wee ter Petr Guisand.


Triony med svojim vedeževanjem


Domača naloga

Tako! Pa smo prispeli na konec druge letošnje lekcije. Pred nami je zgolj še domača naloga, v kateri gre tudi za razumevanje lekcije in ne izključno za samo domišljijo.

Tokrat boste napisali esej o tem, kako je Prečno ulico pred kratkim prizadejala huda vremenska katastrofa. Pri tem navedite, kaj jo je prizadelo, čim bolj natančno opišite dogajanje, je morebiti kdo poškodovan, kakšno je stanje po tej katastrofi in kaj menijo prodajalci ter katere njihove skrivnosti so se morebiti razkrile. Pri tem upoštevajte, da je večina ulice (vse hiše razen treh najstarejših hiš) popolnoma zravnana z zemljo.

Napišite zaokroženo besedilo, ki naj obsega najmanj 200 besed.

Upoštevajte vsa pravila za pisanje domačih nalog! Pazite na slovnične in pravopisne napake! Potrudite se pri videzu naloge. Navodila povežite v smiselno celoto. Ne pozabite na uvod, jedro in zaključek.