Rastlinoslovje
Lekcija:

Življenje leske

od: Julija Jež
Ustvarjeno: 16.12.2019 Posodobljeno: 2.1.2021
Razpoložljiva mesta: 0

jaz

Pozdravljeni v rastlinjaku! Pri predmetu Rastlinoslovje vas vabim, da z mano spoznavate čarobnost rastlin, gob in tudi kakšne miksroskopsko majhne gljive bomo srečali. naj se naš sprehod začne pri leski, ki je moja čarobna rastlina….

VSE O LESKI

leska

Leska(Corylus) je lahko velik do 5 metrov visok ali majhen grm. Sodi v  družino leskovk(Corylaceae). Ker ima leska užiten plod, sta gospodarsko pomembni le navadna leska(C.avellana) in rdčega velika leska (C.maxima). Leska raste po vsej Evropi, na Britansken otočju in v severni Afriki.Uspeva na travnikih, v gmajnah, na pašnikih in tudi v gozdu kot podrast Pogosto kot negovana in strižena rastlina uspeva tudi na vrtovih. V gozdovih se ponavadi hitro in neustavljivo razrašča.Kot sem že povedala, ta razvejani in neukrotljiv grm ponosno razkazuje svjoje  zelene usnjate in nazobčene liste. Liste nosi skoraj celo leto, samo jeseni jih obvrže in spomladi zrastejo novi, bolj svetlo zeleni listi(jeseni so zelo temni, kolikor so listi stari tem temnejšo barvo imajo). Ratlina ima moške in ženske cvetove, imenujemo jih mačice in iz njih potem tudi zraste plot - lešnik.Leska v naravi doseze tudi do 70 let starosti, v gojenih nasadih, kjer jo redno negujejo pa tudi 600 let.Zaredi oblike plodov je leska dobila latinsko ime Corylus, ki izhaja in grške besede korys to pomeni čebela.

IZ ZGODOVINE

Lešnike so naberali že v kameni dobi ter jih jedli surove. Arheološke najdbe iz bronaste dobe razkrivajo med zalogami hrane tudi lešnike. Prvi znani gojeni nasadi lesk za pridobivanje lešnikov so nastali v itaijljanskem mestu Avella. Danes je največ lešnikov v prodaji iz  nasadov Italije, Turčije, Španije in Francije.

LESKA V ZDRAVILSTVU

 Lesko uporabljamo za veliko različnih bolezni.Uporabljamo celo rastlino...vse znamo uporabiti:
Mačice zdravijo gripo in pljučnico, poleg teka znajo tudi pospeševati potenje. Pripravino jih kot čaj. 

Čaj, ki ga skuhamo iz lubja in listov pomaga zdraviti hermeroide in golenske razjede. Pomaga pa tudi pri lajšanu driske .Za lajšanje  driske pa si lahko pomagamo tudi z svezemi surovimi leskovimi listi, ki so še posebaj učinkoviti, če nas driska preseneti v naravi. Če zeliš,da bodo leskovi listi hitreje in bolj učinkovito prijeli jih pojej s kosom kruha.

Lubje in liste navadne leske lahko uporabljamo kot oblogo. Pomaga pri razjedah krčnih žilin, tudi za hemeroide. Oblogo pripravimo takole:Skorjo in liste leske skuhamo skupaj z vinom in vodo(pol vode, pol vina).

Ne smemo pa seveda pozabiti tudi na plodove(lešnike), te so bogati z beljakovinami in vitamini ter minerali. Lešniki vsebujejo vitaminA , vitaminB1, vitamin B2 in vitamin B12. Vsebujejo tudi vitamina C in E. Lešniki imajo v sebi veliko kalcija, železa in magnezija, npr. 100g lešnikov ima v sebi kar 163 mg magnezija. Lešniki pomagajo uravnavati nizek krvni tlak, saj ga hitro dvignejo.

LEŠNIKI V HRANI

lešniki

Lešnike lahko jemo surove ali pražene. Uporabljamo jih tudi za dodatek v nekaterih pecivih, kot je naprimer velikonočna potica potica. Iz njih so sploh v starih časih pridobivali tudi jedilno  olje, tudi danes ga lahko kupimo v nekaterih trgovinah…

LESKA IZ KULTURNEGA  IZROČILA

Leskova šiba je imela veliko moč po ljudskem običaju, zato so jo nekje poimenovali tudi vilinske rašplje. Leskina šiba ima tudi v cvetnonedeljski butarici častno mesto, saj bi naj nas po ljudskem običaju zaščitila pred strelo in kačami. Legenda pravi, da je bila leska najbrej trnat grm na katerem so rasle samo neužitne male bunkice. Marijo pa je nekega dni ujela ploha  je šla vedrit pot lesko in ta je rodila užitne slastne lešnike.V krščanskem judskem izročilu v lesko nikoli ne udari strla saj je pod njo Marija sušila plenicena na  begu v Egipt.

DRUGI NAČINI UPORABE

Lekovo rogovilo(palico) so uporabljali za iskanje podtalnice(podtalve vode), imajo jih še zdaj za fižolovke na vrtovih in njivah. Leskov les se tudi uporablja za izdelovanje toporišč (kmečkega orodja) in pastirskih piščali. Uporadbjajo pa ga tudi pletarji, za pletenje košar.

LESKA IN JAZ

Leska je med drugim tudi moja rastlina. Ne samo da imam palico iz nje, tudi zraven mojega doma imam posajen čudovit velik leskin grm.  Všeč mi je njen videz in energija, zdi se mi koristna pri vsemu. ..Morda se to sliši čudno, a rada imam mlade leskine liste. Lešniki so moji najljubši oreški. Tudi moja zmajka, ki stanuje v hlevu blizu te košate liste, jo obožuje, njene liste grizlja od pomladi do jeseni, ko zadnje posušene pobira iz tal...mladi lešniki so zanjo bombončki.Ko pa sem bila zares majhna (to je bil moj prvi sprehod v življenju) me je mami peljala v nasad lesk.
črta

DOMAČA NALOGA

Ker je to prva lekcija vas zares ne bi rada preveč založila z domačo nalogo.Napišite katera je vaša najljubra rastlina in jo malo opišite (zakaj je vaša najljubša, kje raste, je majhna, velika, grm ,drevo, rožica, jo imate morda doma?) Na koncu pa še- kaj pričakujete od mene, kakšna želja, v kateri del rastlinjaka bi najraje šli?

Število besed: 874