Zmajeslovje
Lekcija:

Uvod v zmajeslovje

od: Anna Beckham
Ustvarjeno: 17.9.2019 Posodobljeno: 11.1.2020
Razpoložljiva mesta: 0

UVOD V ZMAJESLOVJE


*Vsak od vas bi mi verjetno znal odgovoriti na vprašanje: kaj zmajeslovje preučuje? Že iz samega imena lahko razberemo, da je zmajeslovje veda, ki preučuje zmaje. Čarovniki, ki delujejo na tem področju se imenujejo zmajeslovci (ponekod boste našli tudi zapis zmajelogi, ki pa ni več tako pogost).
*


PODVRSTE ZMAJESLOVJA

Zmajeslovje, kot vsaka veda, ima tudi mnogo podvrst. Podvrst je veliko, spoznali pa bomo le najbolj pogoste in najosnovnejše.

  • RAZMNOŽEVALNO ZMAJESLOVJE- pri podvrstah lahko že iz samih imen sklepamo katero področje preučujejo. Razmnoževalno zmajeslovje se ukvarja z zmaji od njihovega nastanka do izležitve iz jajca.
  • ZGODOVINA ZMAJESLOVJA-ta podvrsta se ukvarja samo z zgodovino vede. O njej se da kar veliko napisati, predvsem zaradi mnogih znanih in malo manj znanih zmajeslovcev, ki so delovali na tem področju. Ukvarjajo se predvsem z deli v arhivih in raznih inštitutih.
  • ZGODOVINA ZMAJEV-veliko čarovnikov zamenjuje pojma zgodovina zmajeslovja in zgodovina zmajev. Zgodovina zmajev s ukvarja z razvojev zmajev skozi čas. Podvrsta je š vedno zlo aktivna, saj znanstveniki dnevno odkrivajo nove načine ustvarjanja novih vrst.
  • EKSPERIMENTALNO ZMAJESLOVJE-eksperimentalno zmajeslovje je meni osebno zelo zanimiva podvrsta. Zmajeslovci delujejo v laboratorijih, kjer poskušajo ustvariti nove vrste z raznimi gnetskimi križanji. Poleg križanj pa se v zadnjih letih ukvarjajo predvsem z ohranitvijo jajčec ogroženih vrst tako, da jih zamrznejo in kasneje obudijo in izležejo.

Seveda pa to niso vse podvrste. Podvrst je še mnogo in mnogo, saj preučujejo res vse o zmajih: luske, repi, zobje, vrste ognja,…

Zmajevo oko


ZGODOVINA ZMAJESLOVJA

Prvi zapisi o zmajeslovju se pojavijo okoli leta 1400 pri Rimljanih. Prvi zapisi govorijo o opisovanjih letečih bitij, ki naj bi letala samo ponoči in imela eno krilo dolgo tako kot svoje telo. Poleg tega pa naj bi vsebovali še dolge in ostre zobe ter rep, ki je bil trikrat daljši od telesa.
Kasneje, okoli leta 1500 dobimo nove zapise o opisu zmajev, ki so bili že bolj podobni današnjim.
O zgodovini zmajeslovja je nasplošno zelo malo znano. Kot veda je zelo mlada, zato se še veliko o njej še vedno raziskuje i odkriva. V naslednjem sklopu bomo spoznali še nekaj pomembnih zmajeslovcev, ki so nam pomagali osnovati začetke zmajeslovja.


POMEMBNI ZMAJESLOVCI

Prvi zmajeslove, ki ga je pomembno omeniti je Edgar Von Strauss. Po rodu je bil nemec in je izhajal iz premožnejše družine. Njegova starša sta bila zaposlena na ministrstvu, na katerih položajih se na žalost ne ve. Rodil in živel je nekje med leti 1560 in 1660. Natančnih letnic ne poznamo.
O njegovi družini ne veliko znanega. Govori se, da naj bi imel dve mlajši sestri in enega starejšega brata.
O njegovem življenju pričajo predvsem njegove knjige, ki so se kasneje izkazale za nekakšen dnevnik. Znanstveniki domnevajo, da je Edgar pravzaprav izdal svoje lastne dnevnike in ji priredil v obliko knjige.
Zakaj pa je pravzaprav pomemben? Prvi je pisno podal opis zmaja in ga tudi poimenoval-zmaius.

IEdgar Van Strauss

Nancy Row je bila angleška pisateljica. Rojena je bila 13.marca 1776, umrla pa 25.februarja 1820.
Za razliko od Edgarja je Nancy izhajala iz revnejše družine. Zaradi finančnega stanja se je šolala doma, knjige pa je dobivala od okoliške knjižničarke.
Že kot mlado dekle se je Nancy zelo navduševala nad zmaji. Prebrala je vse možne knjige o njih in nekega de ugotovila, da nikjr ni nobene slike o zmajih.
Leta 1798 se je odpravila na pot za zmaji (še danes se ta pot tako imenuje in poteka preko Atlantskega Oceana-Nemške-Avstrije-Madžarske do Romunije. Ker takrat vlakov še ni bilo, ali pa so bili zelo dragi, se je odpravila kar peš.
Ko je prispela tja je prvič videla zmaje in jih tudi narisala. Tako smo leta 1799 dobili prvo sliko zmajev in njihove notranjosti.


Za današnjo lekijo je to vse. Naslednjič se bomo lotili že prve, najbolj osnovne vrste zmajev. Seveda pa sledi tudi domača naloag.

DOMAČA NALOGA

  1. Naštejte vsaj 5 podvrst (ki jih ni v lekciji) in jih tudi opišite v 2-3 povedih.
  2. Kako si predstavljate prvi opis zmaja (opis naj vsebuje vsaj 100 besed)?
  3. Kateri znanstvenik se ti zdi bolj pomemben-Edgar ali Nancy? Utemeljitev naj ima najmanj 5 in največ 10 povedi.