Mitologija
Lekcija:

Jaga Baba

od: Rose Night
Ustvarjeno: 15.2.2021 Posodobljeno: 16.2.2021
Razpoložljiva mesta: 14

Pozdravljeni!
V prvi lekciji smo naredili uvod v mitologijo in si pogledali najbolj znana mitološka bitja po celinah. Danes bomo začeli s podrobnejšimi opisi najbolj zanimivih mitoloških bitij iz Evrope. Začeli bomo z Babo Yago (Babo Jago). Pri bunkeljnih se pogosteje pojavlja izraz Jaga Baba, uporabljate pa lahko kateregakoli. Ste že kdaj slišali zanjo? Nič hudega, če niste. Bomo danes vse nadoknadili. Nič se ne bojte, to bitje v čarovniškem svetu ne obstaja! Ne more vas požreti! Za razliko od nekaterih drugih, haha. To bitje prav tako ni resnično v bunkeljskem svetu, je le plod njihove domišljije. Je strašljiva, a vsekakor zelo zanimiva! V lekciji vam bom pojasnila izvor Jage Babe in opisala njeno zunanjost. Pomudila se bom pri njenem značaju in prehranjevalnih navadah. Opisala bom njeno bivališče ter razkrila njene magične moči.


Izvor

Baba Yaga je najbolj slavno mitološko bitje, ki jo zelo dobro poznajo v Rusiji, Belorusiji, Bolgariji, Montenegru, na Slovaškem, Ukrajini in na Poljskem. Gre za strašljivo, divjo, staro čarovnico, ki živi v gozdovih in se prehranjuje z bunkeljni. Le-ti ji pogosto rečejo tudi nadnaravno bitje, pošast, gospodarica magije, divja starka, gozdni duh. Njeno ime je sestavljeno iz dveh besed. »Baba« lahko pomeni žensko, ki je dovolj stara za poroko. Lahko se nanaša tudi na starejšo žensko, poročeno žensko nižjega statusa ali preprosto na babico. »Yaga« bi lahko pomenilo, da gre za pomanjševalno obliko imena Jadwiga (Jaga, Jagusia, Jadzia). Morda bi lahko bilo njeno ime izpeljanka iz ruskega glagola »yagat«, ki naj bi pomenil zlorabljati in iskati napake. Njeno ime se razlikuje od države do države. “Baba Yaga” se izgovarja "Baba Jaga" na Poljskem in “Ježibaba” na Češkem ter Slovaškem. V slovenščini so besede obrnjene: Jaga Baba. V Rusiji (Бáба-Ягá), Bulgariji (Баба Яга) in v Ukrajini (Баба Яґа) se prevede kot Baba Yaga. Na Hrvaškem in v Bosni rečejo Baba Roga, v Makedoniji in Srbiji pa Баба Рога. Z zgodbicami o njenem obstoju so starši strašili svoje otroke, da bo po njih prišla, če bodo poredni.

Opis

Jaga Baba je v številnih virih predstavljena kot majhna, stara in grda čarovnica v črnem. Oblečen naj bi imela umazan in pokrpan plašč. Njeni lasje so redki, dolgi in so srebrne barve. Njene oči so nevihtno sive barve in dajejo vtis, da vedo prav vse. Nemogoče jo je potegniti za nos. Njen nos je zelo dolg in ima obliko kljuke, krasi ga bradavica. Usta so ukrivljena v zloben nasmešek, ki ga krasi le nekaj koničastih zob. Z njimi grize kosti svojih žrtev. Njen jezik naj bi bil hrapav, lepljiv in izredno dolg. Na rokah in nogah ima umazane, zakrivljene kremplje (ostre kot meč). Jago Babo je sama kost in koža, v številnih virih je navedeno, da ima tri pare rok in zgolj eno nogo. Nihče ne ve, koliko je v resnici stara. Nekaj sto ali morda tisoč let. Ona je namreč izumila napoj mladosti, s katerim se lahko spremeni v mlado dekle (če želi). Sestavine za ta napoj so sicer skrivne, ampak poznamo eno, to je v prah zmeti cvet modre vrtnice. Moči Jage Babe vključujejo nadzor vseh elementov (voda, ogenj, zemlja in zrak), jasnovidnost, izredno moč, hitrost in reflekse, uporabo urokov temne magije, obvlada pripravo čarobnih napojev. O njenem značaju bi se dalo debatirati. Jaga Baba ljubi samoto, je nedružabna, godrnjava in nasploh ni dobra oseba (to bi vam moralo biti jasno). Velikokrat je sebična in ni pripravljena pomagati. No, ampak tudi 100 % zlobna ni. Res je, da naj bi to bitje ugrabljalo otroke, jih nasilno ubilo ter požrlo. Res je tudi, da je velikokrat zavedla mnogo bunkeljnov. Ampak je s svojimi modrimi nasveti pomagala nekaterim osebam. Govori se tudi, da je poznana kot voditeljica izgubljenih duš in je pomagala bunkeljnom pri njihovih prizadevanjih. Baje naj bi se postarala za eno leto, ko jo nekdo nekaj vpraša.

Bivališče

Jaga Baba živi globoko v gozdu (najraje ima brezov gozd) v leseni koči, ki ima dve veliki piščančji nogi. Ali ni to kul? Mir in tišina, nikjer nobenega bedaka in ves prostor zase. Nič čudnega, da ima rada samoto. Njena koča se lahko premika skozi prostrani gozd in jo ponese kamorkoli. Samo reči ji mora. Takšno hiško bi še jaz imela, hahah. Govori se, da njena okna služijo kot oči, s katerimi pozorno opazuje zunanji svet in hitro zazna vsiljivca. V vratih je ključavnica, ki je polna 20-centimetrskih ostrih zob. Auč, to pa mora boleti. S tem vsekakor ni nevarnosti, da jo kdo oropa. Nekateri viri pravijo celo, da hiška sploh nima niti oken niti vrat. Vrata se prikažejo zgolj takrat, ko znaš povedati magično geslo za vstop, ki se glasi »Turn your back to the forest, your front to me.« Okoli hiše je speljana ograja, ki jo je Jaga Baba naredila lastnoročno iz človeških kosti ter lobanj. Uf, koliko nedolžnih žrtev je bilo potrebno za to. Najbrž na tisoče. Svojo zbirko sproti dopolnjuje in dodaja nove. Pogosto njen domek čuvajo tudi črne mačke, lačni psi, napadalne gosi, vrane ali kaj veliko bolj strašljivega. Je tako dobro skrit, da ga zlahka ne moreš najti. Razen s pomočjo čarobne niti, peresa ali nekakšne lutke (pokaže pot). Ste vedeli, da se zna koča prav grozljivo oglašati? Tako strašljivo je, da ti zaledeni kri. Veliko tistih, ki so kdaj prestopili njen prag, se ni nikoli več vrnilo. Govori se, da jih čarovnica umije, nahrani in jih na koncu vrže v pečico.

Hrana

To bitje je bunkeljne. Veliko se govori, da z veliko slastjo »žre« male in poredne otroke, ki jih ugrabi ponoči. Zato bodite pridni! Hahah, saj se samo šalim. Otroke naj bi skuhala ali pa spekla v pečici. Mljask. Ne bo se uprla niti odraslim bunkeljnom, ki bi zatavali v njen gozd. Sicer ima telo okostnjaka, je zelo suha in se ji celo vidijo rebra, ampak lahko naenkrat požre celo do 10 moških. Wau, to pa je veliko.

Potovanje

Glede na to, da se Jaga Baba smatra za čarovnico, ona za letenje ne uporablja metle. Niti letečega sesalca, krave ali praška frčaška. Ona uporablja nekaj drugega. Možnar. Po zraku leti z njim in ga krmari s pestilom. V celoti sede v gigantski možnar tako, da se ji kolena dotikajo brade. S tem lahko potuje zelo hitro po zraku nad gozdnimi tlemi in ustvarja silovite viharje. Drevesa »škripajo«, listje se vrti po zraku. V desni roki drži pestilo, v levi roki pa metlo iz srebrne breze (z njo pobriše sledi za sabo).

Pomen

Marsikdo se sprašuje o pomenu Jage Babe v mitologiji. Zakaj je sploh pomembna za nas? No, razlogov je več. Jago Babo povezujemo z usodo oseb. Od ljudi, ki vstopijo v njeno hišo, je odvisno njihovo preživetje (življenje ali smrt). Pomembno je njihovo obnašanje v hiši in izrečene besede. Če z njimi ne bodo izkazali vljudnosti, se jim slabo piše. Postali bodo prigrizek. Ne gre le za staro čarovnico, ki je poleg vsega še grda, pač pa je v njej skrita izjemna moč. Ravno zato bi ji morali izkazati spoštovanje in se je bati. Je pametna, mogočna, divja, kruta. Je vse to, ampak včasih je lahko tudi prijazna. Vem, da vas je ob tem večina zmajala z glavo, ampak res je. Le kdo pri zdravi pameti bi sploh iskal Jago Babo in vstopil v njeno kočo? Jaz že ne. Najbrž vi tudi ne? Pa vendar naj bi jo številni iskali zaradi njene modrosti, ona namreč vse ve in vse vidi. Tistim, ki jo po naključju srečajo ali gredo iskat, lahko pomaga ali pa jih ovira. Pove resnico vsem, ki so dovolj pogumni, da jo vprašajo.

Dodatno

Za vse tiste, ki ste se do zdaj popolnoma navdušili nad Jago Babo, sem izbrskala nekaj zanimivosti o njej iz bunkeljskega sveta. Na YouTubu si lahko pogledate videoposnetek A Story of Baba Yaga (https://youtu.be/sAOvBEc83xA), gre za eno res zelo zanimivo zgodbico o Jagi Babi (zares te potegne noter). Za tiste najbolj radovedne sem poiskala tudi 2 dva bunkeljska filma, v katerih je to mitološko bitje prikazano. Vesela pošastna družina (2017) je zabavna risanka, primerna za vse učence, v njej pa družini zakuha cel kup preglavic prav Jaga Baba. Nasmejali se boste in ne bo vam žal. Sledi Hellboy (2019), ki prikaže Jago Babo precej bolj resnično, strašljivo, vključuje pa še cel kup mitoloških bitij in je res super. Bi pa opozorila, da je bolj primeren za oboževalce fantazije in grozljivk hkrati – za dober želodec (vključeni prizori s krvjo). To je bilo za danes vse! Upam, da ste uživali v lekciji. Zdaj sledi domača naloga.


2. Domača naloga

Domača naloga je sestavljena iz treh delov. Res je malce zahtevnejša, ampak je popolnoma prepuščena vaši domišljiji in tokrat ne vsebuje pisanja spisa. Za uspešno narejeno nalogo moraš opraviti vse tri dele.

1. del
V lekciji smo izvedeli veliko novih stvari o Jagi Babi in od tebe pričakujem, da si jih boš zapolnil/a. Na sredino belega lista nariši Jago Babo (kakor si jo predstavljaš ti) in mi v obliki miselnega vzorca izpiši vse, kaj je zanjo značilno. Tisto, kar se tebi zdi najpomembnejše. Izpiši zgolj pomembne (ključne besede). List fotografiraj in ga priloži domači nalogi, ne pozabi se podpisati (npr. Rose Night, Pihpuff, VB).

2. del
Ta del domače naloge bo od tebe zahteval nekaj ustvarjalnega duha. Izdelal/a boš namreč kočo Jage Babe. Vemo, da naj bi bila koča iz lesa in naj bi se premikala s svojimi ogromnimi piščančjimi nogami. Ti mi boš ustvaril/a njeno hiško po svoji domišljiji. Vseeno mi je za velikost, barvo, material, okraske. Zahtevam le, da naj ima 2 piščančji nogi in naj bo v stoječem položaju. Pri hišici uporabi ogromno domišljije, naj bo estetsko lepa. Za več pristnega gozdnega vzdušja jo lahko postaviš npr. na listje, travo, mah, iglice in jo fotografiraš skupaj s svojim podpisom (npr. Rose Night, Pihpuff, VB) ter priložiš v nalogo.

3. del
Napiši mi pesmico o Jagi Babi, kamor boš vključil/a svoje mnenje o njej. Pesem naj ima 4 kitice, v vsaki pa 4 vrstice. Če je med vami kakšen poet in mu tema leži, lahko tudi več. Bom vesela. Nič nimam proti uporabi slenga, vendar želim videti rime (na koncu vsake vrstice, v vseh 4. kiticah). Ti se boš lahko nasmejal/a med kovanjem rim, jaz pa bom to z veseljem prebrala.


Baba Jaga res je kul,
čeprav je stara ful.
Grda je kot 100 podgan,
pametna kot divji je žafran.
V brezovem gozdu živi,
v kurji hiški prdi.
Nedolžne žrtve lovi,
v možnarju naokoli straši.
Ob polni luni napoje vari,
vedno sama v hiški čepi.
Brusi si ostre zobe,
pazi, da ne pride pote!
Če boš poreden zelo,
Jaga Baba te zgrabi trdo.
Še malo pa boš pečenka
in ti za vedno odklenka!

Prof. Rose Night

Število besed: 1805