Mitologija
Lekcija:

Uvod v mitologijo

od: Rose Night
Ustvarjeno: 22.1.2021 Posodobljeno: 23.1.2021
Razpoložljiva mesta: 6

Pozdravljeni! Moje ime je Rose Night in sem vaša profesorica mitologije. Večina od vas me že več let pozna kot pridno učenko Pihpuffa, zdaj pa sem se odločila, da se podam še v profesorske vode in začnem poučevati svoj najljubši predmet. Prav gotovo veste, da Pihpuffovci slovimo po zvestobi, pravičnosti, potrpežljivosti in trdem delu. Jaz poleg njih cenim tudi ambicioznost, znanje in kreativnost. Na čokolado sem popolnoma pozabila, a je to že druga stvar. Pri ocenjevanju domačih nalog sem stroga, a pravična. Predstavljajte si Robausa Rawsa s čutom za pravičnost Minerve McHudurre, haha. Lekcija in domača naloga bosta objavljeni najmanj 1x na mesec, sprejela pa bom največ 10 učencev. Za vsa vprašanja glede nalog, referatov ali predmeta sem vam na voljo v svojem kabinetu. Pišite mi na zs. Zdaj pa je čas, da začnemo s predmetom. Danes se bomo prebili čez osnove mitologije, ki so bolj ali manj dolgočasne. Potem pa imam za vas pravo poslastico! Podali se bomo okrog sveta in začeli raziskovanje najbolj osupljivih mitoloških bitij, ki strašijo otroke in burijo domišljijo odraslih.


Mitologija

Kaj sploh je mitologija? Beseda mitologija izvira iz grščine. Grško μυθος (mýthos) pomeni mit, λóγος (logos) pa pomeni beseda oziroma govor. Sopomenka za mitologijo je bajeslóvje. Gre namreč za folklorni žanr, ki sestoji iz različnih zgodb in pripovedk. Z miti poskušamo čarovniki in bunkeljni pojasniti zlo, smrt. V njih je opisan nastanek ali konec sveta in najrazličnejša dejanja, ki so jih naredili junaki določenih kultur. V mitih nastopajo bogovi, polbogovi in posamezniki z nadnaravnimi močmi.

Z miti se srečamo že v Mezopotamiji, najbolj poznan je Ep o Gilgamešu. Ep o Gilgamešu je najstarejša junaško-mitološka pesnitev nasploh. Ep je napisan v akadskem jeziku na glinenih ploščicah, tema pa je vezana na iskanje večnega življenja. Iz Stare zaveze izhaja zgodba o nastanku sveta, ki jo bunkeljni zelo dobro poznajo. Govori o tem, da je Bog v šestih dneh ustvaril svet, sedmi dan pa je počival. Ustvaril je Adama in Evo, ki sta srečno živela v raju. Iz raja sta bila izgnana zaradi tega, ker sta jedla prepovedan sadež.

Iz Egipta prihaja heliopolitska zgodba o nastanku sveta, ki govori o Atumu (bog stvarjenja v staroegipčanski mitologiji). Tudi v Evropi so ljudstva v starem in srednjem veku ustvarila svoje mite in mitologijo. Od tam izvirajo zgodbe o kralju Arturju (pomemben lik v britanski bajeslovni zgodovini), ep o Nibelungih (največje delo nemške junaške epike) pa tudi številni drugi miti o bogovih in božanskih bitjih. Iz slovanske mitologije so se ohranile pripovedke o nastanku sveta, o Kurentu in Kresniku. Prav tako lahko Pegama, Kralja Matjaža in Lepo Vido (glavne junake ljudskih pesmi) povežemo z verovanjem v božanska in polbožanska bitja.

Iz slovenske mitologije izhajajo vile, škrati, volkodlaki, psoglavci in Perun. Iz grške mitologije so poznane zgodbe o stvarjenju, ki govorijo o Uranu (bogu nebes) in Gei (boginji Zemlje) ter njunih sinovih (Titanih). Številne zgodbe govorijo o Zevsu, Heri in drugih olimpijskih bogovih. Poleg olimpijskih bogov se grški miti osredotočajo tudi na Herkleja (Herkul) in njegova junaška dela, na Perzeja in Jazona (junaška dejanja in razburljive bitke) ter med drugim tudi na Orfeja (največji grški mitični pevec).

Mitološka bitja po svetu

Poleg čarovnic, vampirjev in volkodlakov obstaja tam zunaj še cel kup strašljivih pošasti. Ja, prav ste slišali. Čarovniški svet ve, da so npr. vampirji in volkodlaki resnični. Bunkeljni žal tega ne vedo. Mislijo, da so ta bitja le plod domišljije in niso resnični. Obstajajo le v starodavnih pripovedkah, vražah. Ste vedeli tudi, da ima prav vsaka država na svetu svoje »slavno« mitološko bitje? Naj bo to zmaj, trol, Baba Yaga, samorog, škrat ali celo Bigfoot. Ali ni to razburljivo? Zdaj si bomo pogledali 6 slik, na katerih so označena mitološka bitja po celinah. Obravnavali bomo Severno in Južno Ameriko, Evropo, Afriko, Bližnji vzhod in Srednjo Azijo ter preostanek Azije in Oceanijo.

Severna Amerika

Iz Severne Amerike izvira 18 mitoloških bitij. Najbolj poznani so Sasquatch ali z drugo besedo Bigfoot, Madre de Aguas (mati voda) in La Carretanagua (voziček smrti). Bigfoot je najbolj poznan prebivalcem ZDA, videlo naj bi ga na tisoče bunkeljnov. Šlo pa naj bi za opici podobno bitje, ki naseljuje gozdove Severne Amerike. Madre de Aguas je popularna na Kubi. Gre za gromozansko rogato kačo, ki živi v vodah in je odporna proti kroglam. La Carretanagua prihaja iz Nikaragve in ima obliko volovskega voza, ki ga poganja okostnjak.

Južna Amerika

Iz Južne Amerike izvira 12 mitoloških bitij. Najbolj znano mitološko bitje je La Tunda iz Kolumbije. Gre za enonogo bitje, ki ima namesto druge noge leseno žlico. Lahko prevzame vsako obliko, največkrat je v obliki ženske. Zanjo je značilno, da svoje žrtve zvabi na samo npr. v gozd in jim ponuja morsko hrano. V Paragvaju je med najbolj poznanimi bitji Teju Jagua. Teju Jagua je kuščar, ki ima sedem pasjih glav in je sposoben iz oči streljati ogenj. Neverjetno, kajne?!

Evropa

Iz Evrope izvira 27 mitoloških bitij. Najbolj poznani mitološki bitji sta zmaj in Baba Yaga. Najbrž ni nobeno presenečenje, da je najbolj popularno mitološko bitje v Angliji zmaj. Krilata zver je na vrhu seznama tudi v Walesu, Švici, Lihtenštajnu, San Marinu in Italiji. Na vzhodu Evrope je priljubljeno mitološko bitje Baba Yaga. Gre za staro čarovnico, ki živi globoko v gozdu in ima kanibalistična nagnjenja. Poznajo jo tudi v Rusiji, Belorusiji, Bolgariji, Črni gori, na Slovaškem in v Ukrajini.

Bližnji vzhod in Srednja Azija

Iz tega območja izvira 10 mitoloških bitij. Na Bližnjem vzhodu je najbolj poznano mitološko bitje Jinn. To je mitološki duh, ki živi v predmetih in lahko prevzame tako človeško kot živalsko obliko. Ta duh izpolnjuje želje, vendar pa imajo le-te tudi nepričakovane rezultate. Poznan je v Iranu, Iraku in Jordaniji. Iz Bahrajna prihaja Bu Darya. To je velikanska morska deklica, ki se ponoči pretihotapi na ladje in požre mornarje.

Preostanek Azije in Oceanija

Iz spodnje slike je razvidno, da je na tem območju prisotno verovanje v 30 mitoloških bitij. V vodah Oceanije sta prisotna morska deklica in Adaro. Morska deklica je poznana na Marshallovih otokih, Adaro (morski duh) pa na Salomonovih otokih. V Georgiji je prisotni Devi. Gre za bitje z rogovi in več glavami. Če glave odsekate, zrastejo nazaj.

Afrika

Iz spodnje slike je razvidno, da je tudi v Afriki močno prisotno verovanje v številna mitološka bitja. Na tej celini verujejo v 30 mitoloških bitij, najbolj znana izmed njih pa sta leteča kača iz Namibije (Namibian Flying Snake) in medved Nandi (Nandi bear). Leteča kača iz Namibije je gigantska kača z netopirjevimi krili, rogovi in bioluminiscentnim grebenom. Oglaša se z rjovenjem, vonj pa ima po katranu. Medved Nandi je najbolj razširjena grozljiva zver Kenije in Ruande. Naj bi šlo za nočnega medveda z rdečkasto dlako, ki skalpira vsakogar, če ga prestraši. Ne prestrašite ga!

Na kratko sem vam opisala najbolj priljubljena mitološka bitja na vsaki sliki, na dolgo in široko pa bo večina mitoloških bitij iz celega sveta obravnavana v prihodnjih lekcijah! To bo za danes vse, sledi domača naloga.


Domača naloga

Domače naloge pri predmetu ne bodo dolgočasne, pač pa bodo od vas zahtevale veliko domišljije in kreativnosti. Pri meni ne bo »običajnih« odgovorov na vprašanja, ampak bom pričakovala malce več. Razmišljanje s svojo glavo. Lahko boste risali, izdelovali, si izmišljevali pesmice, pisali spise. Kakor kdaj. Naloge bodo običajno iz več delov (dveh ali treh) in vi boste za uspešno opravljeno nalogo morali rešiti vse. Pri vsaki nalogi vam bom napisala, kaj od vas pričakujem. Veste, da ocenjujem vsebino, stil in vašo slovnico. Pazite na število besed (vedno bom zahtevala določeno število besed). Ustrezno oblikujte nalogo (odstavki, pomembni podatki, vsaj 1 slika). Vsebina naj bo bogata z veliko domišljije, ne želim suhoparnega nakladanja. Prosim, da pred oddajo naloge pregledate besedilo in popravite napake. Če se vam kakšna skrije, razumem. Tudi meni se. Če pa mi boste oddali nalogo s 50 pravopisnimi napakami, se ne bomo lepo gledali. Samo povem.

1. DOMAČA NALOGA

1. del
Na bel list papirja nariši svoje najljubše mitološko bitje in ga pobarvaj. Če ga nimaš, si izberi poljubnega. Potrudi se in uporabi svojo domišljijo. Izbiro risalnih pripomočkov prepuščam tebi. Na spodnji levi rob lista se podpiši (npr. Rose Night, Pihpuff, VB), izdelek fotografiraj in fotografijo priloži v domačo nalogo.

2. del
Opiši mitološko bitje, ki si ga narisal/a. Naloga mora vsebovati 300 besed (po želji tudi več). Bodi izvirna/izviren in uporabi veliko domišljije. Preseneti me. Ne mi dobesedno kopirati opisa bitja (zunanjosti in nadnaravnih moči) iz spletnih virov, ker ti bom odbila zvezdice pri vsebini, če to ugotovim. Ustvari nekaj svojega, ne drži se nazaj in se razpiši. Iz naloge želim med drugim razbrati, zakaj si izbral/a ravno to bitje. Kaj na njem je tako fascinantno? Če bi imel/a možnost, bi se spremenil/a vanj in zakaj?

Do it with passion or don’t do it at all. 😊
Prof. Rose Night

Število besed: 1512