Vilinologija
Lekcija:

Osnove o vilah

od: Narcissa Granger
Ustvarjeno: 21.1.2021 Posodobljeno: 12.2.2021
Razpoložljiva mesta: 17

Pred današnjo uro sem imela dober občutek.
Bila sem prepričana, da bo ura zanimivejša od prejšnje, saj bomo tokrat spoznavali vile.
Učenci bodo spoznali osnove o vilah, ki se mi zdijo res čudovita bitja.
Pa ne samo čudovita, tudi prav posebna.
Popravila sem si pramen las, ki mi je pobegnil izza čopa
in stopila sem pred kateder.
Učence sem poskušala pričakati s čim prijaznejšim obrazom.

H

Izgled in značaj vil

Vila

Vile so nenavadna magična bitja. So zelo majhne, komaj 10 centimetrske. Take so že ob rojstvu, torej ne rastejo. Pa naj vas kar na začetku opozorim, da vile niso isto kot vilinke. Kadar govorimo o vilinkah, gre za hišne vilinke; vile pa so popolnoma druga bitja. Niso pa samo vile ženskega spola; obstajajo tudi vilinci, o katerih bomo govorili kdaj drugič.

Vile imajo majceno telo, ki se ponavadi lesketa (ne vedno), imajo pa tudi krila, ki so rahlo prozorne barve. Vile imajo posebne moči, znajo namreč čarati, imajo tudi celo svoj jezik, svoje navade ter praznike. O tem večina ljudi ne ve nič, poučeni so le nekateri, zato si to lahko štejete v čast.

Vile so zelo mirne narave. Vedno so nežne in prijazne, se pa tudi zelo hitro užalijo. Edino česar ne prenesejo je, da kakšen človek vstopi v njihov čarobni svet. Rade imajo mir in tišino, izpostavijo pa se same, kadar se želijo.

Med seboj so čustveno povezane. Kadar je ena izmed njih slabe volje, naenkrat vse postanejo mrke. Med sabo se nikoli, res nikoli, ne skregajo, včasih gre le za kakšno pričkanje. Večkrat se delajo užaljeno do drugih, nikoli pa jim ne zamerijo. Zamerijo samo ljudem in ostalim bitjem. Vile pa so sicer tudi uporabna bitja, o čemer bomo več izvedeli pri prihajajočih urah.

Nastanek vil

Sonce

Vile lahko nastanejo na dva načina. Pa si poglejmo, kako.

  • S POMOČJO NARAVE
    Četudi čarovniki ne bi obstajali, vile bi. Vile namreč nastajajo s pomočjo narave, oziroma s pomočjo lune in sonca. Ko se sonce nasmehne luni, se med njima ustvari posebna vez. Ob stiku njunih oči in sončevemu nasmehu, nastane lourinski prah. Po enem tednu, iz tega prahu začne nastajati čisto prava vila. Nastane v enem dnevu. Takoj je velika toliko, kot bo celo življenje, nekaj prvih tednov pa je brez čarobnih moči.

  • UMETNO
    Znanost napreduje in kar nekoliko žalostno je, da smo tudi vile začeli umetno ustvarjati. To je veliko težje, saj se sonca in lune ne dobi na vsakem koraku, temveč je potrebno uporabiti palico ter naše čarovniške moči. Palico je potrebno usmeriti tja, kjer želimo vilo, in izreči urok LOURINA NASTANINA, zraven pa zamahnemo s palico od zgoraj navzdol, pa spet nazaj. Če smo storili prav, nastane lourinski prah. Sedaj je potrebno samo še spodbuditi nastajanje vile. Zato je potrebno izreči urok EXVILLIS in hkrati s palico zamahniti v krog. Vila bo kaj kmalu nastala. Pa, da ne boste poskušali!

Življenska doba in smrt vil

Vile živijo nekje do 3 leta, potem pa umrejo. Največ vil seveda umre zaradi dopolnjene življenske dobe, lahko pa umrejo tudi zaradi drugih stvari:

  • raznih bolezni
  • jih umorijo vilinolovci
  • zaradi žalosti oziroma ostalih čustev
  • ker jim zmanjka čarobnih moči oziroma so jim odvzete

Življenski prostor vil

Pravljična dežela

To, kar vidite na sliki, so sanje vseh vil. Vile imajo zelo rade vodo, čeprav jim zmoči krilca in ravno zato je zelo zanimiva ta njihova strast do vode. Največ vil živi v njihovem svetu, torej vilinskem svetu. Tam imajo vse pogoje za preživetje.

Vile obožujejo gozdove, hribe ter doline. Ne marajo pa zelo visokih gor. Najrajši živijo ob kakšnih rekah, sploh če so zraven še gozdovi. Veliko vil najdemo tudi na otokih, bolj malo pa se jih zadržuje na obalah, saj je tam ponavadi veliko bunkeljskih ljudi. Vile se namreč skrivajo pred bunklji, saj bi bunklji zagnali preplah, če bi jih zagledali.

Vile se ponavadi zadržujejo v manjših skupinah. Tako jih tudi potem razporejamo v vrste vil (npr. otočne vile so tiste, ki živijo na otokih). Te, ki so skupaj so še posebaj navezane.

Zgodovina vil

Vila

Prve vile so nastale pred več tisoč leti. Nastale so prav zaradi tega, ker se je sonce opogumilo in se nasmehnilo vili. Prej je imelo neznano zakaj odpor do tega.

Prve vile so bile popolnoma drugačne od zdajšnjih. Na začetku so bile vile zelene barve, krila pa so imela mnogo manjša. Sčasoma so se vile razvile in nastale so take vile, kot jih poznamo sedaj.

Vile so bile v začetku nadvse predrzne in bile so odločene zavladati svetu. Prav tako se na začetku med sabo niso marale in tako poznamo tudi vilinske vojne, kjer se vrste vil med sabo bojujejo. Teh vojn je natanko deset in prav vsaka izmed njih je drugačna, kar bomo sčasoma tudi spoznali.

Vile so nadvse prebrisana bitja, če to želijo, zato so imele v vojnah razne zvijače, ki jih bomo sigurno enkrat spoznali. Kajti vile, če želijo, so lahko tudi presneto nevarne, zato jim ni priporočeno ugovarjati. Ugovarjanje vilam ni še nikoli prineslo nič dobrega. Kvečjemu so tisti ljudje potem imeli neznane poškodbe in bolezni, ki so jim prizadejale vile. Torej, čeprav so vile čudovita bitja, se jih moramo tudi paziti.

H

Pergament in pero

Domača naloga

Ker smo prišli do konca lekcije, vas čaka tudi domača naloga.

Danes se boste postavili v vlogo opazovalca. Predstavljajte si, da ste priča nastajanju vile. Mogoče naravnemu, ali pa umetnemu. To izbiro prepuščam vam.

Glavno je, da napišete spis, ki naj obega vsaj 300 besed. Govori naj o tem vašem doživetju. Vživite se v vlogo, natančno opišite nastajanje vile.

Naloga naj obsega vse kriterije za domače naloge, naj vsebuje sliko in predvsem naj bo zadosti dolga ter napisana z uporabljeno glavo.

H
Današnja ura mi je zelo hitro minila.
Tudi učenci so izgledali še kar navdušeni.
Tega sem bila zelo vesela,
saj nisem želela, da vilinologije ne bi marali.
Najbrž se še vedno ne zavedajo pomembnosti tega predmeta.
Upam pa, da bodo sčasoma spoznali.
Verjamem, da bodo.
Iz učilnice sem odšla z nasmeškom na ustih.

profesorica Narcissa Granger

Število besed: 1146