Čarobni napoji
Lekcija:

Napoj volkomir

od: Lora Weston
Ustvarjeno: 12.1.2021 Posodobljeno: 13.1.2021
Razpoložljiva mesta: 5

Napoj volkomir


Pozdravljeni v učilnici čarobnih napojev!
Tukaj bomo spoznavali svet čarobnih napojev: kako jih pripraviti, zvariti, uporabiti, izničiti njihovo vrednost, njih glavne sestavine, zgodovino in najbolj znane zvarkarje.
Vas to zanima? Pridružite se mi!

Danes bomo varili napoj…VOLKOMIR!


1. Kaj je volkomir?

Volkomir je, čarobni napoj, za katerega pripravo je potrebno že nekoliko znanja, saj zahteva zelo zapletene postopke priprave. Zanj je potrebno imeti mirno, strpno in predvsem natančno roko. Volkomir se uporablja za začasen raztrg vezi, ki veže maga da se spremeni v volkodlaka. S tem napojem to vez pretrgamo za 10 dni in mag se ob polni luni ne bo spremenil v volkodlaka.

2. Kdo ga je izumil?

Volkomir je bil zvarjen nedolgo nazaj in sicer leta 1967, s strani Josef Moreau (1946-1981). Josef Moreau, ga je zvaril, da bi dokončno uničil to vez med svojo hčerko in volkodlaki. Napoj mu je delno uspel, vez je lahko uničil za 10 dni, ne za večnost! Josef Moreau je bil poleg zvarkara še zoologist. Na zoologiskem področju je odkril antovile, jih poznaš? To so mikrobitja oziroma mikrovile, ki živijo le v Himalaji.
Umrl je, ker je spil namesto zdravila strup, 12. 5. leta 1981, pri sebi doma.

3. Izgled, vonj, okus, otip

Če je napoj volkomir pravilno zvarjen, menja 6 različnih barv: iz rumene v oranžno, iz oranžne v rdečo, iz rdeče v vijolično, iz vijolične v modro, iz modre v zeleno in tako zaporedje ohranja ves čas. Če menja drugačne barve ali pa barv sploh ne menja, smo nekje naredili napako. V tem primeru je najboljše, da začnemo znova.
Napoj volkomir ne diši, ravno obratno! Nagnusno smrdi po gnilih ribah, bruhanju in umazanih nogavicah. To mešanico med pitjem napoja tudi okusimo.
Napoj volkomir ima okus še bolj odvraten kot vonj, v tej ogabni zmešanici okusimo tudi gnila jajca!


4. Sestavine

Tako, prišli smo na bolj praktični del. Vsako sestavino, ki jo povem, jo vzamete tudi vi, da se čim prej lotimo zvarjenja napoja. Delali bomo količino napoja za 1 človeka. Če napoj varimo za več ljudi, moramo količino sestavin podvojiti.

Za volkomir potrebujemo:

 • 1 liter skisanega mleka
  Skisano mleko je bistvenega pomena. Skisa in s tem zmede telo, da vse pozabi, kaj more narediti, kaj ne…
 • 1 škrtavo lupino
  Škrtana lupina je, je luska sladkovodne ribe Škrte, ki živi v rekah in še pogosteje v jezerih. Škrte imamo tudi mi v našem jezeru, v okolišu Bradavičarke.
 • smrdeča razkosana nogavica napolnjena z dlakami volkodlaka
  Čudno, a prav nogavica povzroči izločanje vezi volkodlakov, ki pa čez 10 dni ponovno zraste.
 • 3 gnila jajca namakana v suhem gnoju
  Gnila jajca povzročijo, da se sestavine med seboj lahko povežejo.
 • 10 gramov mišjega bruhanja
  Mišje bruhanje vsebuje posebno želodčno kislino, ki napoju prepreči, da bi ga razneslo, saj moramo vanj dodati tudi nekaj nevarnih sestavin (glej spodaj).
 • 2 koreninici mušonogovratke
  Mušonogovratka je rastlina, katere korenine so zdravilne za hitrejši prenos snovi po telesu. Mušonogovratkine liste, uporabljamo tudi v kuhinji, najpogosteje v bučnih pitah.
 • 1 cvet sivke
  Nima nekega posebnega namena pri napoju, le malo olajša njegov grozni okus. Če dodamo več kot 1 cvet, napoj NE bo deloval, ker bi to spremenilo napoj in moramo začeti ponovno.
 • 1 deciliter črnila
  Vsi vemo, da volkodlaki radi pijejo kri, malo kdo pa ve, da radi pijejo tudi črnilo. Volkodlaku bo to črnilo izbilo iz glave, da želi piti kri in se bo zavedal sam sebe, da ni volkodlak. Tako, tudi preprečimo napad na koga.
 • veveričji krempeljci
  Volkodlaku preprečijo, da bi videl polno luno. Čeprav gleda polno luno, se ne bo nič zgodilo, ker je sam v sebi NE vidi.

Tako to so bile vse sestavine. Ste jih že našli? Lepo, super, potem pa gremo kar naprej na varjenje! 😄

5. Varjenje napoja

Zdaj sledi najzahtevnejši del. Vsakega prosim, da si pripravi kotel, deščico, nož in palico.
Napoj volkomir varimo zelo malo časa. Lahko tudi eno uro. Predlagam da začnemo!

 1. Kotel malce segrejte. Ko je segret, vanj zlijte skisano mleko. Počakajte, da se na njem nabere kožica ali smetana. Kožico previdno izvleči iz kotla in vanjo zavij nasekljano škrtavo lupino (lusko ribe škrte). Zavitek položi v kotel in pomešaj 2x levo in 1x desno, ter dodaj razsekljano smrdečo nogavico napolnjeno z dlakami volkodlaka. Ko dobro premešaš, boš opazil, da se iz v kožico zavite lupine, izceja snov, ki bo dosegla, da bo napoj lahko pijača, ki jo bo možno pogoltniti. Napoj, bi zdaj moral dobiti rumeno barvo.
 2. Mešaj deset minut samo v levo smer! Mešaj s približno 30 mešaji na minuto. Ko si nared prekliči urok segrevanja, ki si ga opravil na kotlu in dodaj 3 gnila jajca. Jajc ne reži, temveč jih zmečkaj. Zdaj, bi tvoj napoj moral dobiti rumeno barvo, ki se spreminja v oranžno in rdečo.
 3. Mešaj pet minut, tokrat 1 mešaj v levo in 1 mešaj v desno. Mešaj z enako hitrostjo kot prej (30 mešajev na minuto).
 4. Zdaj dodaj 10 gramov mišjega bruhanja, glej da se bo lepo razporedilo in ne bo strdkov. Dodaj 2 koreninici mušonogovratke in hkrati še sivko. Imaš napoj, ki spreminja rumeno, oranžno, rdečo in vijolično barvo? Super, nadaljuj z naslednjim korakom!
 5. Mešaj točno 1 minuto in to z vso močjo kar jo imaš! Nato v kotel zlij črnilo. Napoj bo dobil še modro barvo, zato hitro dodaj še veveričje kremepljce, da dobi še zeleno.
 6. Mešaj še 20 minut, od tega prvih deset minut v levo in drugih 10 minut v desno.
 7. Napoj je nared, le še postreči ga moramo temu magu.

Bravo, vse čestitke! Vidim, da vas je večina pravilno zvarila napoj! Prosim pospravite deščico, nož in sestavine, ki so bile odveč.


Domača naloga

Ojoj, zvonec je že zazvonil! Hitro si prepišite še domačo nalogo in jo kasneje pridno rešite! Ker ste zvarili tako dobre volkomire, vam tokrat ni treba napisati postopka varjenja, lahko preprosto odgovorite na vprašanja. Narediti vam je treba le A ali le B. Izbiro vam prepuščam.

A) Odgovori na vprašanja. Ne prepisuj vse iz lekcije, uporabi tudi domišljijo!

 1. Kaj je volkomir?
 2. Kakšen okus ima volkomir?
 3. Kakšno vlogo imajo v napoju gnila jajca?
 4. Kaj radi pijejo volkodlaki poleg krvi?
 5. Predstavljaj si, da si mag, ki se spremeni v volkodlaka. Bi spil napoj? Svoj odgovor utemelji.
 6. Kakšne barve spreminja volkomir?

B) Napiši spis o poteku varjenja napoja.
Spis naj obsega vsaj 200 besed. Vključi svoja mnenja in dodaj vsaj eno sliko.

Tako, upam, da vam je bila prva učna ura všeč, vesela bom vseh vaših nalog, referatov, mnenj, predlogov…
Lora Weston

Število besed: 1116