Obramba pred mračnimi silami
Lekcija:

Temna magija

od: Viktor Kerry
Ustvarjeno: 22.7.2019 Posodobljeno: 22.7.2019
Razpoložljiva mesta: 0

Dobrodošli pri obrambi pred mračmimi silami.

Naj povem, da je učni načrt pri tem predmetu vsak letnik enak; pričnemo z lekcijo o temni magiji, nato sledi lekcija o čarobnih bitjih, urokih, zgodovini, bitjih in spet urokih. Danes torej začenjamo s temno magijo. Navedli bomo nekaj splošnih dejstev temne magije.

UVOD

Temna magija, znana tudi kot črna magija, tudi mračne sile, je vsaka čarovnija, ki se uporablja za škodo, nadzor ali celo smrt. Mračne sile obsegajo številne uroke, vse do najhujših žrelnih kletev, pripravo škodljivih in strupenih napojev, vzgojo temnih bitij, kot so morakvarji, inferiusi, baziliski, ki pa je večinoma prepovedana ali omejena.
Temna magija ne predstavlja nujno zla, samo zato, ker se imenuje “temna”. Črna magija se lahko namreč uporabi za dobre in slabe namene. Tudi najstrašnejša kletev smrti je lahko uporabljena za dobro. Pri zgodovini čarovništva ste mogoče že obravnavali, da si je bivši profesor čarobnih napojev Robaus Raws pridobil oziroma utrdil Mrlakensteinovo zaupanje, ker je s pomočjo kletve smrti ubil Dumbledorja, ki pa bi v vsakem primeru umrl.

Temna magija tudi ni edina, ki lahko ubija. Tudi neodgovorno izveden urok prerezovanja (diffindo) lahko povzroči smrt.

SKRIŽVENI

Edina izjema (glede uporabe za dobro) je urok, ki ustvarja skrižven/horcrux, saj je to popolnoma sebično dejanje - podaljšati si svoje življenje. To je mogoče le s trganjem duše na več delov, za kar pa je potreben umor. Košček duše se nato nastali v predmetu ali bitju, ki se imenuje skrižven oziroma horcrux. Za obnovitev duše je potrebno iskreno kesenje zaradi umora, ki je lahko dejansko tako boleče, da povzroči smrt.

Skrižveni sicer niso tema za Bradaičarko, kaj šele za prvi letnik. A prav je, da ste tudi s tem seznanjeni, kajti to je gotovo najhujša oblika temne magije, ki obstaja.

TEMNI UROKI

Temne uroke obravnamo sicer šele v višjih letnikih, bom pa vseeno povedal, da za dobro izvedbo močnih temnih urokov potrebujemo veliko željo po uporabi le-tega in resnično zle namene. Takšna je na primer kletev križanih. Močne temne uroke pa je tudi težko nadzarovati. Veliko čarovnikov je zaradi neprevidnosti pri izvedbi temnih urokov umrlo. Vedeti pa je potrebno tudi, da se poškodbe, ki jih je povzročila temna magija, včasih tudi ne zacelijo.

ČAROBNE PALICE

Pri izvajanju temne magije je zagotovo pomembna tudi čarobna palica, natančneje njeno jedro. Kita zmajevega srca, feniksovo pero in rougarov las so na primer jedra, ki so za izvajenje temne magije primerna, medtem ko samorogova (repna) dlaka za to ni primerena in je temno magijo s tako palico težko izvajati.

TEMNA BITJA

Temna bitja so za čarovnike zelo nevarna, saj lahko na njih pustijo dogotrajne in tudi smrtonosne posledice. Baziliski so na primer sposobni človeka okameniti že s pogledom, smrtonosen pa je tudi strup v njihovih strupnikih. Za oboje obstaja zdravilo; zdravilo, ki “odkameni” človeka, se pridobiva iz korenin mandrake, baziliskov ugriz pa se lahko ozdravi s feniksovimi solzami. Morakvarji lahko človeku izsesajo dušo, čemur rečemo morakvarjev poljub. Grozno pa je, da za morakvarjev poljub zdravila ni. Pred njimi se lahko samo obranimo s priklicem varuha, ki ga bomo obravnavali v sedmem letniku.

Tako, lekcije je konec. Tema današnje lekcije je bila temna magija. Ne mislite, da je moj namen, da vas vzgojim v temne čarovnike. Če hočemo premagati nasprotnika, ga moramo čim bolje poznati, zato bom vsako leto eno lekcijo namenil poznavanju temne magije. Zdaj pa se hitro lotite domače naloge, po možnosti pa še dodatne.


DOMAČA NALOGA

Predatavljaj si, da si se srečal z neko mračno silo (lahko je to čarovnik, bitje, napoj, predmet ...). Opiši, kako, kje si jo našel, kako si jo prepoznal. Opiši kako si stvar rešil; kako si jo premagal - zapiši imena urokov ... Ne pozabi na uvod in zaključek. Bitja, uroki, napoji naj ne bodo izmišljeni, pomagajte si s Harry Potter knjigami, z internetom (HP wiki ...).