Bunkjeologija
Lekcija:

Bunkeljske pijače

od: Tija Veber
Ustvarjeno: 9.1.2021
Razpoložljiva mesta: 55

Bunkeljske pijače

Dober dan učenci in učenke!
Danes bomo spoznavali nasplošno o bunkeljskih pijačah, razdelili pa jih bomo tudi med različne vrste.
No, pa kar na delo!


Kaj je pijača?

Pijača je tekočina, namenjena za prehrano ljudi. Poleg tega da ‘odžeja’ ima tudi pomembno vlogo v bunkeljski kulturi. Običajne vrste pijač vključujejo navadno pitno vodo, mleko, kavo, čaj, vročo čokolado, sok in brezalkoholne pijače. Poleg tega so alkoholne pijače, kot so vino, pivo in alkoholne pijače, ki vsebujejo drogo etanol, del človeške kulture že več kot 8.000 let.

Ko bunkeljsko telo postane dehidrirano, ima žejo. Če je telo preveč dehidrirano to lahko povzroči tudi smrt. Voda je zelo pomemben vir življenja. Osnovni pijači pa sta bili skozi zgodovino in še sedaj voda in mleko.

Pitje je bilo skozi stoletja velik del druženja. V antični Grčiji je bilo družabno srečanje z namenom pitja pijače znano kot simpozij , kjer so pili zalito vino. Namen teh srečanj je lahko karkoli, od resnih razprav do neposrednega popuščanja.

Številne zgodnje družbe so menile, da je alkohol darilo bogov, kar je privedlo do ustvarjanja bogov, kot je bil Dioniz . Druge religije iz različnih razlogov prepovedujejo, odvračajo ali omejujejo pitje alkoholnih pijač. V nekaterih regijah s prevladujočo religijo je proizvodnja, prodaja in uživanje alkoholnih pijač prepovedano vsem, ne glede na vero.

Nazdravljanje je način počaščenja človeka ali želje dobre volje s pijačo. Druga tradicija je, da si ljubeznive skodelice , na porokah ali drugih praznovanjih, kot so športne zmage, skupina deli pijačo v veliki posodi, ki si jo vsi delijo, dokler ni prazna.

V vzhodni Afriki in Jemnu so kavo uporabljali pri domačih verskih obredih. Ker so bile te slovesnosti v nasprotju s prepričanji krščanske cerkve, je Etiopska cerkev prepovedala sekularno uživanje kave do vladavine cesarja Menelika II . Pijača je bila prepovedana tudi v Otomanskega Turčiji v 17. stoletju zaradi političnih razlogov in je bila povezana z upornim političnih dejavnosti v Evropi.

Čiščenje vode

Voda je glavna sestavina vseh pijač in glavna sestavina večine. Voda se pred pitjem prečisti . Metode za čiščenje vključujejo filtracijo in dodajanje kemikalij, kot je kloriranje . Pomembnost prečiščene vode poudarja Svetovna zdravstvena organizacija , ki poudarja, da bi 94% smrtnih primerov zaradi driske - tretjega največjega vzroka nalezljive smrti na svetu z 1,8 milijona letno - bilo mogoče preprečiti z izboljšanjem kakovosti okolja žrtve, zlasti varnega vode.

Posode za uživanje

Različne pijače imajo edinstvene posode za uživanje. To je včasih zgolj za predstavitve, na primer za koktajle. V drugih primerih ima posoda za pijačo praktično uporabo, na primer skodelice za kavo, ki so namenjene izolaciji, ali dušilci žganja, ki so namenjeni spodbujanju izhlapevanja, vendar zadržujejo aromo v kozarcu.

Številni kozarci vključujejo steblo, ki pivcu omogoča, da drži kozarec, ne da bi vplivalo na temperaturo pijače. V kozarcih za šampanjec je skleda zasnovana tako, da zadrži značilno karbonizacijo šampanjca z zmanjšanjem površine na odprtini posode. V preteklosti je šampanjec služil v šampanjskem kupeju , katerega oblika je omogočila, da se karbonizacija razprši še hitreje kot iz običajnega vinskega kozarca.

Ujemanje z hrano

Hrana in pijača sta pogosto združeni, da izboljšata izkušnjo okusa. To se zgodi predvsem pri vinu in okoli tega procesa je zrasla kultura. Teža, okusi in teksture so lahko kontrastni ali dopolnjeni. V zadnjih letih so revije o hrani začele predlagati posebna vina z recepti, restavracije pa ponujajo večerje z več hodi, ki se ujemajo z določenim vinom za vsak tečaj.

Mesta za pijačo

Skozi zgodovino so se ljudje zbirali v obratih, da bi se družili med pitjem. Sem spadajo kavarne, osredotočenost na tople napitke in lahke prigrizke. Številne kavarne na bližnjem vzhodu in v zahodnoazijskih priseljenskih okrožjih zahodnega sveta ponujajo šišo ( nagibilen v turščini in grščini), aromatiziran tobak, dimljen skozi nargilo . Espresso bari so vrsta kavarn, ki so specializirani za strežbo espressa in pijač na osnovi espressa.

Na Kitajskem in Japonskem bi bil obrat čajnica , kjer bi se ljudje družili ob pitju čaja. Kitajski učenjaki so čajnico uporabljali kot prostor za izmenjavo idej.

Alkoholne pijače strežejo v obratih za pitje , ki imajo različne kulturne konotacije. Pubi so na primer bistveni za kulturo Britanije, Irske, Avstralije, Kanade, Nove Anglij , Metro Detroita, Južne Afrike in Nove Zelandije . Pub je lahko marsikje, zlasti v vaseh, osrednja točka skupnosti. Zapisi Samuela Pepysa opisujejo pub kot srce Anglije.

Nasprotno pa vrste lokalov segajo od nočnih klubov, včasih imenovanih “dive bars” , do elegantnih krajev zabave za elito. Bari nudijo tabure ali stole, ki so nameščeni na mizah ali pultih njihovih pokroviteljev. Izraz "bar" izhaja iz specializiranega pulta, na katerem strežejo pijače. Nekateri bari se zabavajo na odru, na primer godba v živo, komiki, go-go plesalci ali striptizete . Pokrovitelji lahko sedijo ali stojijo za šankom in jih streže natakar , lahko pa sedijo za mizami in jih strežejo strežniki koktajlov.


Sedaj pa bomo spoznali še različne vrste pijače.

Osnovni vrsti pijače:

 • Brezalkoholna pijača
 • Alkoholna pijača

Brezalkoholne pijače

Sem spadajo:

 • Vode
 • Pijače iz sadja
 • Gazirane pijače

Alkoholne pijače

Sem spadajo:

 • Pivo
 • Vino
 • Žgane pijače

Čaj

V preteklosti so čaj uporabljali kot zdravilno pijačo.
Poznamo:

 • Sadni čaj
 • Zeliščni čaj…

Kava

Pradomovina kave je tropska gorska pokrajina Kaffa v južni Etiopiji. Od tu so samoniklo rastlino kavovec Coffea arabica prenesli v Arabijo. Poznamo še Caffea robusta in Caffea liberica, vendar ti dve nista tako izrazitega okusa kot C. arabica. Tri petine svetovne proizvodnje kave pridelajo v Braziliji, preostalo pa v Kolumbiji in Afriki.
Najbolj znane južnoameriške vrste kave so (Rio, Santos in Minas), od arabskih vrst pa je najbolj cenjena Mokka kava. Pridelovanje kave Rastlina kavovec raste kot zimzeleno drevo, ki ga zaradi boljše rodnosti obrezujejo kot grm. Po cvetenju se razvijejo majhni okrogli plodovi, ki postanejo, ko so zreli vijoličnordeče barve.
Plod sestavljajo: mesnato, sladko osemenje in nežna semenska kožica, ki ovija dvoje semen. Včasih se razvije le eno seme, ki ga odberejo in imenujejo biserna kava.
Iz 4000 kavinih plodov dobijo 1 kg kave. Kakovost surove kave je odvisna od sestave tal, vzgoje kavne rastline in vremena v katerem jo obirajo. Kava, ki uspeva v višinskih plantažah, počasneje dozoreva, zato ima bolj izrazit vonj.
Surova kava mora po obiranju odležati, nato jo oluščijo, razporedijo po kakovosti, skladiščijo in distribuirajo.


Upam, da vam je bila današnja lekcija všeč in ste uživali v branju. Sedaj pa nam preostane le še domača naloga.


Domača naloga:

1.možnost: SPIS

 • Torej če izberete to možnost imate tokrat malo bolj proste roke.
 • Navodilo je, da mora biti glavna tema spisa vezana na pijačo (lahko greste na službeno potovanje, kjer ocenjujete razne pijače, lahko imaste razne dogodivščine kjer se zastrupite z razno pijačo…). To prepuščam vam.
 • Spis mora imeti vsaj 300 besed.

2.možnost: ODGOVORI NA VPRAŠANJA

 • Navodila so enaka kot ponavadi(s celimi stavki in oblikuješ odgovor po svoje, da nebo enako kot v lekciji)
 1. Z enim preprostim stavkom mi povej kaj je pijača.
 2. Kateri dve sta osnovni pijači?
 3. Kaj so številne zgodnje družbe menile glede alkohola?
 4. Kaj je nazdravljanje?
 5. Kdo poudarja pomembnost prečiščene vode?
 6. Kaj pivcu omogočajo številni kozarci ki vsebujejo steblo?
 7. Kako so kitajski učenjaki uporabjali čajnico?
 8. Kateri sta osnovni vrsti pijače?
 9. Kaj spada med alkoholne pijače?
 10. Od česa je odvisna kakovost surove kave?
Število besed: 1272