Vilinologija
Lekcija:

Uvod v vilinologijo

od: Moon Spirit
Ustvarjeno: 21.7.2019 Posodobljeno: 22.7.2019
Razpoložljiva mesta: 0

Lepo pozdravljeni, učenci! V prvi lekciji bomo bolj površno spoznali svet vilincev. Lekcijo sem razdelil na 3 poglavja in sicer: Vilinske vrste, kjer spoznamo različne vrste vilincev in kako se eni od drugih razlikujejo, Vilinski svet, kjer spoznamo kako izgleda njihov svet ter zadnja točka, Zgodovina vilincev, kjer se podamo v njihovo preteklost.
Uživajte v branju!


I. VILINSKE VRSTE

Vilincev je mnogo vrst, zato nima smisla, da bi opisoval vse, saj so se marsikateri vilinci že v davni preteklosti oddaljili od svojih plemen in se izolirali, tako pa so skozi čas nastajale nove vrste. Mnogi so se začeli povezovati tudi z drugimi bitji in in so tako počasi spremenili svoj izgled in navade. A vsi vilinci so se začeli razvijati iz treh vrst, nekateri so ostali takšni kot so bili pred milijoni let, nekateri pa so se spremenili, a vseeno lahko prepoznamo njihov izvor. 3 originalne vrste so Patilli, Stirri in Anastayi.

PATILLI

Patilli so zlati vilinci, večinoma so večje rasti, nekateri dosežejo celo 45 cm, povprečna višina pa je tam okoli 34 cm. Teji vilinci so med seboj zelo povezani in zvesti svojem plemenu. So organizirani in sledijo svojim voditeljem. Večina jih živi v ogromnem mestu imenovanem Aktis, kjer živi tudi njihova kraljeva družina. Prebivalci tega mesta so zelo zaprti in nimajo veliko stika z zunanjim svetom, prav tako pa zavračajo čarovnike in bunkeljne, saj so mnenja, da so oboji velika grožnja za vilinski svet.

STIRRI

Stirri so vijoličasti vilinci, za katere je značilna vitka postava in močna magična moč. So srednje rasti, povprečno okoli 27 cm, največji pa jih dosežejo tudi 35 cm. Zelo so usmerjeni v obvladanje magije, za razliko od Patillov, pa sprejemajo magijo z odprtimi rokami in čarovnike prav tako. Marsikateri so našli svoj dom pri čarovniških družinah in delujejo kot hišni pomočniki, varuške ipd. Tisti, ki pa živijo življenje v vilinskem svetu, pa bivajo v dveh večjih mestih Takta in Stu Takta, mnogi pa živijo tudi v vaseh v bljižni okolici. V mestu Takta vlada stara kraljeva družina, v Stu Takta pa mlada kraljeva družina. Mesta delujeta samostojno, pri sprejemanju večjih odločitev za celotno regijo pa sodelujeta.

ANASTAYI

Anastayi so izmed vseh treh vrst najmanj civilizirani. Živijo v gozdovih in junglah vilinskega sveta in so zelene barve. So zelo majhni, njihova povprečna višina je 13 cm, največji pa jih dosežejo le okoli 19. Anastayi že od nekdaj živijo z naravo in so močno povezani z rastlinami in živalmi. So zelo plahi in ves čas živijo v pripravljenosti na branjenje svoje domovine. So tudi izjemni lovci, saj so zelo prebrisani in spretni. So nekakšna mešanica med Patilli in Stirri, saj sprejemajo magijo in čarovnike, a so preveč plahi, da bi se podali v naš svet. Njihova skupnost je razdeljena na 5 manjših klanov. Vsak klan ima vrhovnega gospodarja in teh 5 gospodarjev skupaj odloča o tamkajšnjem dogajanju. Teji klani pa sploh niso tako veliki, saj okoli 65% Anastayev živi samostojno, v drevesnih deblih, pod skalami in v podobnih gozdnih prebivališčih.


II. VILINSKI SVET

Vilinski svet je zelo zanimiv, saj je nekakšen skrivni svet, ki se nahaja v čarovnikom neznani dimenziji. Je velik otok, razdeljen na različne dele in pokrajine, obadaja pa ga vilinsko morje in različna otočja. V njihovem svetu poznamo 5 območji; Območje Patillov, Območje Stirrov, Območje Anastayev, Prostrane planjave in Temno kraljestvo Quile. Na majhnem polotoku v samem središču otoka se nahaja portal, skozi katerega vilinci pridjejo v svet in potem nadajljujejo pot v svoje kraljestvo. Obstaja tudi Sveto otočje, ki se nahaja na skrajnem jugovzhodu sveta in na njem vladarji vseh območji sprejemajo najpomembnejše odločitve za vodenje njihove skupnosti. V današnji lekciji smo že spoznali 3 območja, v prihodnjih pa lahko pričakujete tudi več informacij o Temnem kraljestvu Quile in Svetem otočju. Za lažjo predstavo pa prilagam tudi zemljevid:

Na zemljevidu lahko vidite s sivo črto označene meje različnih kraljestev in kje se nahajajo gorovja. Z barvastimi pikami so označena glavna mesta različnih pokrajih, moder portal na sredini pa označuje lokacijo, kjer vilinci vstopijo v svoj svet.

Čarovniška noga še nikoli ni prestopila praga vilinskega sveta, saj je to za nas nemogoče. Le majhna peščica čarovnikov pa je sploh videla portal v vilinski svet, saj se portali ves čas premikajo ter spreminjajo svoj izgled. Le pravi vilinci, ga lahko prepoznajo in vstopijo vanj. O svetu še marsičesa najbrž ne vemo, saj si čarovniki tega še nismo ogledali na lastne oči, zemljevid pa je bil oblikovan po navodilih vilinca. Vemo, da je morje na južnem delu prijetno toplo in primerno za kopanje, na severu pa je hladnejše in je uporabljeno predvsem za lovljenje hrane in za transport. Imajo dve večji pristanišči, eno je v lasti Patillov in se nahaja v njihovem zalivu, drugo pa se nahaja na jugozvhodu in si lastništvo delijo Stirri in Anastayi. Največje gorovje ločuje Prostrane planjave od jungelskega sveta Anastayev in je tudi razlog za takšno razliko flore in faune med območjem Anastayev ter preostalim svetom. Manjše gorovje pa se nahaja tudi na območju Patillov, ki je izkoriščano predvsem za nabiranje različnih rud. Vse obale na severu so skalnate in na jugu peščene, z izjemo zunanje obale Stirrov, katera je sestavljena iz ogromnih klifov.

Za konec tega poglavja naj samo še povem, da poznajo takšno razporeditev pokrajin v njihovem svetu že mnogo let, Prostrane planjave pa so območje, kjer so dobrodošli vsi vilinci.


III. ZGODOVINA VILINCEV

Danes se v zgodovino ne bom preveč poglobil, saj imam to namen narediti v lekciji, ki bo namenjena le tem. Na hitro vam bom približno opisal potek dogodkov v njihovi bogati zgodovini.

Vse se je začelo pred milijoni in milijoni let, še preden je bil čarovniški svet oblikovan in še preden je zemlja izgledala tako, kot jo dandanes poznamo. Takrat se je pojavila prva skupnost vilincev, ki je začela celotno vrsto. Imenovali so se Kristalni vilinci, saj so svojo moč črpali iz različnim kristalov. Vsak je ob rojstvu dobil določen kristal, ki je tudi vplival na njegovo osebnost, sposobnosti in moč. Najpomembnejše za zgodovino so bile tri sestre imenovanje Patille, Stirra in Anastasiya. Se vam imena zdijo znana? Nič nenavadnega, saj so po njih poimenovane tudi 3 glavne vrste vilincev.

Kot mladostnice so se zelo razumele, a z odraščanjem je prišlo tudi mnogo nesporazumov. Pa preskočimo nekaj tisoč let naprej, ko je bila Stirra ugrabljena in zaprta. Takrat sta se Patille in Anastasiya povezali in jo odrešili. ((O tem dogodku, boste več izvedeli v prihajajoči lekciji.)) Kakorkoli že, minilo je mnogo let in čas je bil, da skupaj zavladajo celotnem svetu, a nikakor se niso uspele zmeniti in zato so se dogovorile, da si bodo svet razdelile, saj so si preveč različne, da bi svet lahko vodile skupaj. Med njimi ni bilo več nobenega spora, pravzaprav so se zelo dobro razumele, saj so lahko vse počele tisto, kar si želijo.

V njihovi zgodovini ima zelo pomembno vlogo tudi Quila, ki je njihova sestrična in jim je pri vzpostavljanju vladanja in mej, povzročila mnoge preglavice. Tudi o njej boste več izvedeli v prihodnji lekciji.

Dandanes nobena izmed sester ne živi več, a vsaka je za seboj pustila bogato zapuščino in kraljestvo, kjer njihove vrste prbivajo še dandanes in jih častijo, kot vrhovne boginje vilinskega sveta.


Upam, da vam je bila lekcija zanimiva, če se želite poglobiti v zgodovino vilincev, pa si preberite prihajajočo (2.) lekcijo, ki jo bom verjetno izdal proti koncu avgusta.


Domača naloga

PRVI DEL - Vprašanja

  1. Kakšnih velikosti so vilinci?
  2. Katero je največje gorovje v vilinskem svetu in kako vpliva na floro in fauno?
  3. Kako se je imenovala prva skupnost vilincev in kakšno moč so imeli?

DRUGI DEL - Kratko besedilo

  1. V drugem delu naloge napiši krajše besedilo, ki naj obsega med 250 in 400 besed. V besedilu mi razloži, katera vrsta vilincev ti je najbolj všeč oziroma se z njo najbolje povežeš in zakaj. Katera pa ti je najmanj všeč in zakaj ti ni tako kot druge?