Čarovniška literatura
Lekcija:

Moč starodavnih pisav

od: Lucy Granger
Ustvarjeno: 15.12.2020 Posodobljeno: 18.1.2021
Razpoložljiva mesta: 43

Dobrodošli nazaj v naši učilnici Čarovniške literature. Danes bomo potovali po svetu, ter iskali zanimive materiale za pisanje ter spoznavali simbole. Vrnili se bomo v leto 300 pred našim štetjem, ko so na našem ozemlju vladali mogočni Nibusi. Kdo so in kdaj so izumili? Izveste v nadaljevanju lekcije! 😃
Odpravili se bomo na ekskurzijo po našem čarovniškem svetu, hitro se obujte in oblečite!


Čarovniška literatura- veda o pisavah, različnih knjigah in delitvah književnosti v čarovniškem svetu.

CVETNI PERGAMENT

Najprej bomo spoznali karseda zanimivo napravico, ki v resnici ni navaden pergament, ampak je neke vrste dvernik. Narejen je iz mogočnih cvetov rastline Hudomušnice, ki je zelo redka, a nadvse uporabna. Zagotovo vas že močno zanima, kaj bomo s cvetnim pergamentom počeli, zato vam bom skrivnost kar zaupala. Pred nekaj tedni ste lahko v Preroških novicah opazili, da so člani društva DKM (društvo knjižnjih moljev) izumili novo stvar za hitro in enostavno potovanje po vseh krajih sveta, tudi v preteklosti. Morda ste uganili, da je bila ta naprava prav cvetni pergament. Naša šola je takoj kupila izdelek, da ga bo uporabila za različne akademske namene.

KAKO PA CVETNI PERGAMENT SPLOH DELUJE?
Cvetni pergament ne deluje kot dvernik, ni kot udejanjenje in ni prašek frčašek. Že res, da so si vse te stvari v precej stvareh karseda podobne, ampak so še vseeno edinstvene. Torej:
1: Cvetni pergament pomočimo v limonin sok in ga po točno 7-ih minutah vzamemo ven.
2: Vzamemo pisalo, najbolje nalivno pero in na pergament napišemo kraj, v katerega bi radi šli. Med tem se ves čas trdno oklepamo največjega od cvetnih listov na pergamentu.
3: Obvezno se moramo nasmehniti ter pomisliti na lep dogodek, ki se nam je zgodil v življenju.
4: Čez trenutek ali dva se znajdemo na točno tistem kraju, ki smo ga malo nazaj napisali na pergament.
Zanimiva stvarca, kajne?

Učenci, znašli smo se na starodavnem posestvu, kjer prav zdaj vladajo Nimbusi- mogočno staroselsko ljudstvo. Znašli smo se v deželi Alexandriji.

NIMBUSI- STAROSELSKO LJUDSTVO

So komu že kdaj stari starši pripovedovali zgodbice o stari mitologiji? No, danes bomo videli, da je eden od mitov tudi resničen. Včasih so se po Alexandriji prav zares podili Nimbusi in prav zares so naredili zares veliko za človeško literaturo ter so veliko prispevali k današnji pisavi.

KDAJ SO ŽIVELI?
Vrnili smo zelo veliko časa v preteklost, saj smo v letu 300 pred našim štetjem. Takrat so se morali ljudje boriti za ozemlje in hrano. Niso imeli veliko udobja, so pa imeli željo po tem. Imeli so veliko željo po tem, da bi si to ugodje zagotovili, zato so začeli ustvarjati…

KAKO PA SO NIMBUSI POVEZANI S PISAVAMI IN Z LITERATURO?
Nimbusi so bili zelo pametni, glede na to, da so živeli že v tako zgodnjih letih. Pa pojdimo k bistvu: iz njihovega časa, torej iz leta 300 pred našim štetjem izhaja ogromno najdb, povezanih z literaturo. Pred dvema mesecema pa so na Britanskem otočju odkrili najdbo vseh najdb. Sedaj slaven arheolog Ryan Tess je na romantičnem zmenku na samotnem otoku, zataval v skrivnostno luknjo in se vrnil šele čez nekaj dni. Našel je prelepo slikanico za otroke, v kateri je bilo polno različnih znakov, podobnih naši pisavi. Znanstveniki in arheologi so do danes lahko preučili že večino najdbe in sklepajo, da bi te znaki lahko bili predhodniki latinice. Si lahko mislite? To pisavo so poimenovali po ljubezni, zato se imenuje Lovelly.

Danes si bomo pogledali še nekaj zanimivih barv, po katerih se raziskovalci orientirajo po časovnih obdobjih:

Rdeča: To je absolutno barva ljubezni, ki je bila prisotna že dolgo dolgo nazaj in sicer leta 380. Takrat je še veljalo pravilo, da so tiste fante, ki so niso poročili do dvajsetega leta, preprosto ubili. Ko se je nekdo poročil, kar je bilo zelo pogosto, so celo mesto odeli v rdečo in ženin je prijezdil na belem konju (lipicancu). 😉 Iz obdobja radosti izhajajo različne Laibe (spodaj preberite razlago).

Rumena: To je barva večnega sonca, tam niso poznali prepirov. Zato je vse zelo prizadelo, ko so se začele stene prijateljstva rušiti in so na plano stopili Aranci (napadalci iz jugozahodnih dežel). Slavni pisatelj romanov, George Thomas je napisal uspešnico Pod svobodnim soncem, Lucky Taylor pa zbirko pesmi z naslovom O, sonce bleščeče.

Črna: Čas bojevavenja, črna barva prikazuje veliko smrtnih žrtev. To obdobje se dogaja nekje od leta 550 do 790. Obdobje je bilo zelo dolgo, zato pa so bile posledice velike. Knjige iz tistih časov so bile zelo žalostne, večina jih je govorila o trpljenju in raznih mučilih, kar je zelo neprijetno za branje. Pri bunkeljski literaturi je znan dnevnik Ane Frank.

Turkizna: Turkizna, je barva bogov. V tistem obdobju od leta 813¸- do približno 900 (podatki niso čisto natančni), si niso znali razložiti nekaterih pojavov, zato so se obračali na različne mitološka bitja, najpogosteje na bogove. V tistem obdobju so se začele pojavljati prve basni in bajke, pa tudi različne izpovedne pesmi, tako imenovana Laiba.
Laiba- pesem oziroma proza, v kateri njen avtor izpoveduje svoja čustva, najpogosteje ljubezen, najdejo pa se različni pojmi: trpljenje (čas bojevanja), radost (čas ljubezni)…

Srebrna:

Potem pa se je le končno življenje vrnilo v stare, prave tirnice,
kot bi čez noč zamenjali žimnice,
sonce spet je nebo zajahalo,
mene že zgodaj čakalo.

To so prelepi verzi iz zbirke Mladost, kje si?, ki so jo napisali prebivalci starostnega doma za upokojence na Klawsovi ulici! Vidite, kako lepe besede pridejo lahko iz ust ljudi!


Učenci, danes ste bili zelo pridni in mislim, da vas je snov kar posrkala vase, bili pa ste tudi zelo pridni. Dala vam bom le še nekaj domače naloge, da boste utrdili znanje, ki bo spet po izbirnih tipih:

1 IZBIRA: Napišite domišljijski spis o tem, kako ste dobili delo raziskovalca, ki proučuje različne tipe knjig iz različnih obdobij. Naslov si izberete sami, pri tem pa uporabite obilico domišljije!
2 IZBIRA: Če vam gre od rok pisanje pesmi, lahko napišete pesem, na temo različnih časovnih obdobij. Pesem naj vsebuje vsaj 5 kitic!
3 IZBIRA: Če pa želite, pa lahko odgovorite na teh nekaj vprašanj:

  1. Kakšen se ti zdi Cvetni pergament? Ti je všeč? Svoj odgovor utemelji.
  2. Kdaj, kje in kako so živeli Nimbusi?
  3. Kdo je bil slavni arheolog, ki našel slikanico za otroke? Kako je prišel do tega odkritja?
  4. Predstvaljaj si, da si bil/a na zmenku z Rayanom Tessom in, da se ravno zgodi tak dogodek, ki se je Rayanu. Napiši kratko besedilo o tem, ki naj obsega vsaj 20-30 besed.
  5. Povej, v katerem obdobju bi najraje živel/a in odgovor utemelji!

V vseh primerih dodajte tudi vsaj eno sliko!

Vaša profesorica
Lucy Granger

Se vidimo naslednjič, do takrat pa naredite nalogo in uporabite ogromno domišljije! 😃

Število besed: 1168