Rastlinoslovje
Lekcija:

Kis štirih tatov

od: Julija Jež
Ustvarjeno: 10.11.2020 Posodobljeno: 7.1.2021
Razpoložljiva mesta: 14

jaz

Najprej lepo pozdravljeni, kar nekaj časa je, odkar smo se srečali v rastinjaku! Zdel se mi je že čas za novo lekcijo in tu imam za vas posebno zanimivo lekcijo!

Tokrat bomo govorili o pripravku in sicer Kisu 4 tatov (tolovajev). Opisala vam ga bom in upam, da vam bo všeč, čeprav je veliko zgodovine in ne toliko rastlinoslovja. Enkrat za spremembo!

:

UVOD:
Vsi vemo za grozno bolezen, kugo, ki je v srednjeveških časih divjala po Evropi. Prinesle so jo podgane z bolhami iz Azije. Za to bolezen ni bilo zdravila, ljudje so množično umirali, cele družine. Hiše so bile prazne in vse je zaudarjalo…
Govorilo se je, da nihče ki se naleze ne preživi. In da se bolezen širi kot pžar, neogoče ji je uiti. To je delno res. Obstaja skrivni recept, ki so ga takrat izumili tatovi, roparji. Nikoli niso pomrli in se nalezli pa čeprav so kradli v hišah, ki jih je opustošila kuga. A zakaj je bilo tako?? Kako jim je uspelo?? V tej lekciji, boste to ugotovili!

NASTANEK IN ZGODOVINA:
Ta kis je kot sem že povedala nastal med epidemijo kuge.. Obstajata 2 legendi kako bi naj kis nasta. Sama pa sem slišala še eno tretjo, čarovniško…

posprabvljanje

1.legenda:
Bila je strašna panika in ljudje so pomirali drug za drugim. 4 možje roparji so imeli na voljo ogromno hiš premožnih ljudi, saj so bi bili te zelo bolani ali že mrtvi. Edini problem je bil, da bi se lahko možje od mrtvih in bolanih nalezli in umrli. Eden od njih je bil zališčar (čarovnik) in si je izmislil/ je izumil Kis 4 tatov.

obsodba

2.legenda:
Može so še pred epidimijo ujeli zaradi ropanja. Nato pa je nastopila epidimija kuge. Ker je bila potreba po ljudeh, ki pokopavajo umrle od kuge velika, je bila kazen za roparje kot na dlani-pokopavati so torej morali pokojne.. Seveda je bilopri tem skoraj nemogoče, da se ne bi nalezli in potem tudi sami pomrli. Ker pa so bili tatovi bistri jim je v hipu postalo jasno, da so pravzaprav obsojeni na smrt… Eden od njih je bil zeliščar (čarovnik), izumil je Kis 4 tatov.. Možje so preživeli in se rešili smrti!

3. legenda
Ko prideš do konca lekcije, ti bo postalo jasno, kje se skriva 3. legenda in zgodba za njo!

SESTAVINE IN OPIS
Za pripravo naj bi potreboval/a:

  • 2 žlici posušenega timijana,
  • 2 žlici posušenega rožmarina,
  • 2 žlici posušenega žajblja,
  • 2 žlici posušene sivke,
  • 2 žlici posušene mete,
  • 8 strokov nasekljanega česna in
  • 1 liter jabolčnega kisa.

Veliko od teh rastlin, ki so v *Kisu štirih tolovajev smo že obdelovali v prejšnjih lekcijah, zato jih ne bom podrobno opisovale. Le malce bomo ponovili, da si osvežite spomin in da boste tudi novinci vedeli kaj o teh zeliščih

Timijan(Materina dušica):

Vsi poznamo materino dušico, zelišče ki je zelo pomembmo v mnogih pripravkih in napojih. V srednem veku in pri Grkih je bil timijan znak poguma.
Timijan ima drobne sivkaste liske, ki so zavihnjeni navzgor. Ima tudi mesnate ve/je/jice, od maja do avgusta pa se odpirajo majceni vijoličnicvetovi. Ima zelo prijeten vonj in polno zdravilnih učinkovin in je zato pogosto uporabljan v zdravilstvu in kulinariki…

Rožmarin

Rozmarin zelo lepo diši in ga pesniki velikokrat opevajo v svojih pesmih. Izvrsten je tudi kot domače zdravilo…Grki so verjeli, da njegov vonj osvobaja duha in če je duh svoboden, tudi ljubezen lahko prepoji telo. Za stare Rimljane simbol neminljivosti in pomlajevanja.

Žajbelj

Žajbelj je rastlina, ki je v čarovniškem zdravilstvu precej pogosta. Ima namreč posebno moč, da ozdravi vse bolezni. Vsakodnevno pitje žajbljevega čaja naj bi odgnalo celo smrt...Ima zelenkast-sive liste in lep vonj, sploh kadar cveti…

Sivka

Je rastlina z prečudovito lepim vojnejm.
Okoli leta 600 pr. Kr. je sivka preko grškega otočja Hyeres prišla v Francijo, Italijo in dalje v Španijo, Anglijo itd. Tam se je pomembneje razširila po letu 1600, ko so začeli rastlino ‘izvažati’ v obe Ameriki.

Sivka je bila starem svetu pomembna rastlina, njeni učinki znani in cenjeni. Sivko omenjajo tudi evangelisti, tako na primer Luka v svojem evangeliju zapiše: »Nato je Marija vzela prgišče zelo dragega nardinega mazila in z njim natrla Jezusove noge, nato pa obrisala njegove noge s svojimi lasmi in hišo je obilno napolnil vonj mazila.« Nardo je bibljisko poimenovnje za sivko.

Meta

Meta je pri čarovnikih in pravtako pri bunkljih zelo uporabna. Zdravilna rastlina s uporablja predvsem za blaženje hudih krčev prebavnega trakta, pospeševanje izločanje žolča in proti vetrovom.

Tako v Kis šrtirih tatov spadata tudi česen in kis. Teh dveh sestavin ne bom podrobneje opisovala, saj jih že vsi pznamo tako iz čarovniške, kot iz bunkeljske kuhinje….

Recept je sicer razkrit, ne pa v detajle

časopis

Kot vam piše na izresku in starega čarovniškega časopisa, ki so ga natisnili v Londonu leta 1501, naj bi našli pergament z originalnim receptom, ki bi ga naj napisal eden od roparjev.
Ko sem pred nekaj leti odpotovala v London in si v alkimističnem muzeju ogledala izrezek, sem za resnico vprašala dalnjega živčega sorodnika enega izmed raziskovalcev, ki so našli recept.
Ta mi je povedal resnico, ki me je precej iztirila.

Da, omenil mi ga je. pravi, da mu je za to povedal njegov ded in da se ta zgodba prenaša po družini od deda, do vnuka in tako naprej.

Pravi, da so bili novinari takrat v veliki zmoti, Da naj nikoli nebi našli pravega recepta. Našli naj bi le recept, ki ga je zapisala neka čarovnica.

Torej je bila ta novinarska zgodba zgolj privlečena za lase….

Ko sem izvedela resnico, pa sem hotela priti do dna. Potomec, ki mi je povedal resnico, mi je priskrbel kopijo zapiskov njegovega daljnega prednika. V njih je pisalo, da je bil raziskovalec našel recept, da naj to napišejo v časopis in poleg priložen še pečat ministrstva za čaranje.

Še sedaj se ne ve, ali so bile v receptu vse sestavine ali nekatere manjkajo. Kis sicer deluje, saj so ga preiskusili in je učinkovit proti mnogih mikrobom, kot orožje proti kugi pa ga (na našo srečo) še ni nihče preizkusil. Veliko čarovnikov je prepričanih, da so si 4 tatovi vseeno pomagali še s kakšno čarorvnijo.

Polepšajte si dan!

Sedaj sledi naloga, ki se bo na čast novemu semestru imenovai kar "Polepšajte si dan! "Zato, da ne boste rekli, da vas zalagam z nalogo že takoj v prvih dneh:)

Napišite, legendo in recept.
Legenda naj razkriva kako bi naj ropariji iznašli kis. Lahko gre za srhljivo zgodbo o bunkejlnih ali za zgodbo o čarovnikih. Omejitev tu ni nobenih, domišljiji prosto pot…
Recept kot sem vam zaupala na koncu, pravega zapisa o receptu niso našli. Vi lahko recept polepšate z napoji, čaovnijami, uroki .Lahko ga sremenite z dodajanjem rastlin. Kakor vas je volja. Glavno je da dodate vsaj 1* novo sestavino!

Pri tej nalogi omejitve s številom besed ni. Verjamem, da lahko napišete nalogo dolgo tudi 1000 besed, v kateri navedete vse. Prav, zelo je bom vesela! (tisti, ki vam je to všeč, kar na delo).
Tisti, pa ki imate radi narejeno nalogo hitreje in ki ni tako v detajle -naloga je lahko dolga samo 100 besed in nima nobene slike. Če ima vse podatke, ki mene zanimajo je naloga dobra!

Pri tej nalogi ni potrebno vstavljati nobenih slik, če se vam tako zdi. Tekst je lahko oblikovan z normalno pisavo in krepkim.

Uživajte pri pisanju, poskusite biti čim bolj iznajdljivi, uspelo vam bo!!

Število besed: 1301