Skrivnosti
Lekcija:

Mislito

od: Math Hottenbach Zindernell
Ustvarjeno: 23.10.2020
Razpoložljiva mesta: 14

Mislito

Pozdravljeni učenci skrivnosti. Vesel sem, da vas ponovno vidim v moji učilnici. Pripravite peresa, saj začenjamo z našo peto uro.


Nastanek in njegova zgodovina


Mislito

Mislito ali strokovno Pensievus Margatus velja za eno izmed čarovniških relikvij, ki v našem svetu pomenijo izredno veliko. Pogosto so otroci že zgodaj v otroštvu seznanjeni z njegovim obstojem, a nažalost jim starši v zvezi z njegovim nastankom pripovedujejo izmišljene legende, ki v njih vzbujajo lažen občutek, kako varen in neškodljiv je mislito. Te legende običajno skrajšajo in poenostavijo zgodbo o njegovem nastanku ter otrokom predstavijo le pozitivne stvari. Največkrat se vse začne z najdbo na Bradavičarki, kjer naj bi bil mislito od vedno shranjen, nastanek pa je pogosto izpuščen. Upam, da ne živite s predstavo, da je mislito nastal kar sam od sebe in so ga slučajno našli na Bradavičarki. Njegove skrivnosti, ki jih bomo spoznali danes, namreč razkrivajo tudi njegovo temačno plat.


Čarovnice iz Szombathelyja

Vse se je začelo že z idejo o njegovem nastanku. Tri misteriozne sestre čarovnice iz madžarskega mesta Szombathely so si namreč že leta 1754 želele ustvariti orodje, s katerim bi vse mogoče strahote, ki so jih povzročile v vsem svojem obstoju, vnesle v misli vseh, ki so jih neuspešno poskušali zaustaviti, in jim tako povzročiti neizmerne muke. Sama ideja je predvidevala še bolj ekstremen način vsajevanja spominov, saj naj bi t. i. žrtve boleče spomine prejele s pomočjo naprave, ki bi v možgane poslala sled električnih impulzov in v kri sprostila nekaj cianidnega prahu, ki bi v končni fazi povzročil srčni zastoj - smrt. Ponesreči je pogovor, v katerem so čarovnice omenile svoj načrt, slišal Michal Sypzak. Ko so ga želele umoriti, da jih ne bi izdal, pa si je življenje rešil tako, da jim je predlagal humano in, za čarovnice najbolj pomembno, diskretno alternativo. Kamnito skledo z magično tekočino, ki bi bila zmožna predvajati shranjene spomine. Trajalo je nekaj mesecev, da je odkril teoretično popolno kombinacijo, ki je kasneje obrodila sadove.

Sypzak si je zamislil kamnit umivalnik oziroma skledo, ki bi bila iz ustrezne zmesi zemeljskih mineralov. V svojih izračunih je prišel do ugotovitve, da mora za potrebe tako težkega čarovniškega procesa biti v kamniti zmesi 17% manganovega oksida, 24% živosrebrove rude, 15% samorogove repne dlake in 31% silicijevega karbonata, ostalih 13 % pa je predstavljal vulkanski prah iz španskih Tenerifov. Vse kemijske spojine je našel v bližini Vrbskega jezera, medtem ko je po vulkanski prah seveda moral na Tenerife. Tam mu je dodatne težave pri nabiranju tega predstavljala Španska tioreževka, zmajevka, ki je varuhinja tamkajšnega vulkana El Teide, vendar jo je po nekaj urnem boju uspešno premagal in se uspešno vrnil k čarovnicam.


Španska tioreževka

Manjkala mu je le še magična tekočina, ki jo je ustvaril tako, da je vodi iz Vrbskega jezera, ki predstavlja 29% tekoče zmesi v skledi, dodal še acetofenon (20%), hidroksipropanojsko kislino (17%), feniksovo kri (19%) in v tej tekočini raztopil še barijev klorid (15%). Ker seveda brez magije proces vnašanja spominov v misli ne bi potekel, so to tekočo zmes čarovnice začarale in ji tako dale magične moči. Ampak da ne bi kdo mislil, da je zgolj tekočina tista, ki omogoča proces ogleda spominov ... Brez kamnite sklede ta proces ne poteče, zato ga ni posledično mogoče izvajati nikjer drugje. Medtem ko je tekočina tista, ki sproži reakcijo obnavljanja spomina takšnega, kot je bil izvlečen iz misli, je skleda tista, ki ga prikaže, ko oseba pomoči glavo v mislito. Naj poudarim, da se v mislitu živo bitje ne more utopiti.

Lokacije in uporaba

Čarovnice so mislito aktivno uporabljale vse do svoje smrti, ko so mislito skrile in ga z mogočnimi uroki zavarovale pred tistimi, ki bi mogoče po naključju odkrili njihovo skrivnost. Vendar pa so zapustile zapiske v svoji hiši, v njih pa se je skrivala tudi lokacija skrivališča in tudi napotki, kako uspešno priti do njega. Do njih se je prvi prikopal Gellert Grindelwald, ko je po naključju v bližini iskal volkodlake, ki bi bili pripravljeni vstopiti v njegovo vojsko. Ko je ugotovil, kaj vse zmore, se je v trenutku odpravil v Karpate, kjer so ga čarovnice skrile, in tam uspešno premagal vse pasti, ki so jih postavile čarovnice. Mislito je prenesel v Nurmengard, kjer se začenja še eno temačno obdobje uporabe mislita.


Gellert Grindewald


Nurmengard

Grindelwald je v Nurmenbergu iz svojih zapornikov na silo vlekel vse spomine, pa če so bili srečni ali pa žalostni. Pomembno mu je bilo le, da je prišel do pomembnih informacij, s katerimi je lahko še uspešneje spopadal s svojimi nasprotniki. Užival je tudi pri tem, ko je zapornikom v misli prikazal lepe spomine, spomine s svojimi družinami in jim jih potem vzemal ter jim tako jemal še tisto življenjsko moč, ki jim je ostala. Ko je ministrstvo uspešno osvobodilo Nurmengard, so zasegli tudi mislito, pri tem pa so se prikopali tudi do tisoče spominov, ki jih je Grindelwalt hranil v čašah poleg njega. Pri pregledu so ugotovili, da si je na silo izkopal spomine o načrtovanih racijah na njegove podpornike, o poskusih njegove aretacije pa tudi veliko tudi o osebnem življenju Dumbledorja in uslužbencev ministrstva za čaranje. Tako se niso več čudili, kako se jim je tako dolgo časa uspešno izmikal. Prav tako so zasegli tudi še nekaj spominov, ki so jih v misli vsajale madžarske čarovnice. Svojim ujetnikom so prikazovale razne umore, pretepe, mučenja in magična bitja, ki so tudi vsem, ki so si spomine ogledovali, nagnala strah v kosti.

Ministrstvo je mislito nato prestavilo v svoje prostore v Londonu. Tam so v obsodilnih dvoranah z njegovo pomočjo obsojali ljudi, tako da so si večkrat prevrteli dogodke, tako kot so si jih zapomnili obdolženi in tudi priče. Žal niso upoštevali dejstva, da so s časom mnogi začeli prirejati svoje spomine pa tudi spomine drugih, tako da so krivo pričali, seveda pa so se tako rešili tudi vseh obtožb. Zaradi tega so se odločili, da mislito pričnejo uporabljati podobno, kot so ga uporabljati v Nurmengardu, vendar a bolj human način. Premestili so ga v Azkaban in tam iz ujetnikov, ki so imeli za zgodovino relavantne spomine, vlekli spomini. Tisti spomini pa niso edini, ki so jih shranili in so zdaj pogosto videni kot zgodovinski dokaz. V mislito so shranili tudi vse pomembne dogodke iz 1. in 2. čarovniške vojne in tudi osebne spomine iz življenja velikih in pomembnih osebnosti, o katerih razpravljamo pri pouku.


Hrustaf Sokolov
.

Nažalost so mislito kmalu ukradli iz Azkabana. Bolj natančno ga je odnesel Igor Karkoroff, ko je pobegnil iz svoje zaporniške celice. Ker je iz svojih izkušenj vedel, kaj zmore mislito, se je odločil, da ga bo imel vedno na očeh in da ga bo skrbno čuval. Vendar ga ni nikoli ni odkrito uporabljal, kar je presenetilo vse. Mislito je shranil kar v Inštitutu Durmstrang, čigar ravnatelj je kmalu zatem postal. Čeprav njegove uporabe sam ni prakticiral, temveč je mislito uporabljal zgolj v izobraževalne namene, pa to ne velja za vse njegove sodelavce. Po smrti profesorja obrambe pred mračnimi silami Hrustafa Sokolova je namreč na dan prišla resnica, da je učencem s prevaro kradel njihove spomine in jih kasneje izsiljeval. Najprej se jim je prikupil pri pouku, nato pa jih je povabil v kabinet po pouku, kjer jim je ponudil, da lahko skupaj pogledata v spomine, kjer bosta našla močne in šibke točke, kar bo pomagalo pri napredovanju pri bojevanju z mračnimi silami. Te šibke točke je potem izkoristil in učence izsiljeval za denar. Učenci ga nikoli niso razkrili, saj so se bali, da bodo skrivnosti prišle na plano, kar pa niso hoteli. Ko pa so Sokolova umorili, pa je Karkoroff spoznal, kaj je počel, in se je odločil, da se bo znebil zadeve, ki je povzročila gorje nekaterim učencem, ki jih je osebno poznal. Dumbledorju je nemudoma poslal sovo s sporočilom, ta pa je mislito premestil na Bradavičarko, kjer je še danes v ravnateljevi pisarni.

Črne solze in modra kri


Črne solze

Marsikdo bi si mislil, da mislito uspešno prevajala zgolj spominske laske, na katerih so zapisani takšni in drugačni spomini, vendar temu ni tako. Čarovnice so namreč v mislito skrile dve posebnimagični funkciji, ki sta precej uporabni pri črni magiji. Prva so tako imenovane črne solze, ki jih lahko sprožijo le najtemačnejši čarovniki in so precej redke. Črne solze se sprožijo tako, da čarovnik žrtvi ukrade en spominski las, ga položi v oči in izgovori izrek: “Moje solze, moja zmaga,” v hebrejšini. To sproži, da začnejo solzne žleze izločati črno tekočino oziroma črne solze. Črne solze lahko v kombinaciji z mislitom povzročijo katastrofalno škodo, tekočina v skledi namreč ob stiku z njimi postane objekt zla in povzroča podobne posledice, kot jih povzroča morakvarjev poljub. Popolna izguba vseh lepih spominov, življenjske volje in življenjske moči pa se zgodi precej hitreje kot pri morakvarjevem poljubu, smrtnost pa naj bi bila zelo visoka. Da bi se nam to sicer zgodilo, je malo možnosti, vendar pri tem velja opozorilo, da si spominov ne oglejujemo z neznanci, saj nikoli ne vemo, če jim lahko zaupamo. Če namreč med gledanjem, v tekočino spusti le eno črno solzo, je našega življenja, kot smo ga poznali, kaj hitro konec. Naj opozorim, da črnih solz ne zmore narediti vsak, potrebno je veliko izprijenih in temačnih misli ter obilica preživetega gnusa.
.


Modra kri

Drugo magično prekletstvo, ki se skriva v mislitu pa je tako imenovana modra kri. Gre za magični virus, ki se širi tako, da med ponovnim ogledom poljubnega spomina oseba v mislito spusti kapljico svoje modre krvi in tako okuži tistega, ki si oglejuje spomin. Virus vstopi v telo osebe preko nosne sluznice in potuje po vsem telesu po krvi. Virus modre krvi osebo v trenutko oslabi, ji povzroči močno slabost, glavobole in omedlevico. Ti simptomi izvenijo po približno enem tednu, ko prične izkašljevati modro kri. Po mesecu dni se pojavi težko dihanje, migrene, odpovedi organov in na koncu smrt. Edina rešitev, da se to ne zgodi je, da oseba virus prenese na drugo osebo in tako nadaljuje širjenje virusa. Marsikdo je tako načrtoval kakšen atentat, ki pa ni uspel, saj je oseba vedno našla nekoga, ki je bil pripravljen nadaljevati širjenje. Verjetno si mislite, da je širjenje zdaj popolnoma zaustavljeno, a temu ni tako. Modra kri je namreč dedna in se prenaša na potomce, a je potek bolezni pri njih asimptomatski. Pogosto čarovniki tako sploh ne vedo, da imajo modro kri, če pa že vedo, pa ne vedo, kaj to pomeni. Prav tako je modra kri shranjena tudi izven človeškega telesa. Mnogi so jo namreč pridobili, po večini s silo, od nekoga, ki je okužen z virusom, in zdaj čakajo na primeren trenutek in primerno žrtev, da bodo zopet sprožili širjenje.


Domača naloga

Vaša naloga pri tokratni lekciji je sledeča.

Napišite doživljajski spis z naslovom Spomini, ki bi jih shranil v mislito. V spisu opišite, kako si predstavljate, da izgleda mislito (ne opis slikovnega gradiva!), in najpomembneje opišite vsaj dva spomina, ki bi si jih shranili vanj. Utemeljite, zakaj je temu tako (zakaj ravno ta). Utemeljite, ali bi jih shranili, da jih ne bi pozabili, ali da bi jih videli tudi ostali, ali pa bi jih shranili zaradi zgodovinskih razlogov. Pri tem vključite današnjo lekcijo, lahko pa si pomagate tudi s knjigami! Spomini so lahko izmišljeni!

Obvezno v spisu tudi ovrednotite predmet današnje lekcije (se vam zdi pomemben del čarovniške zgodovine in nujno potreben za obstoj naše populacije ali ne) in svojo odločitev pojasnite.

Upoštevajte vsa pravila za pisanje domačih nalog (dostopno na forumu)! Pazite na slovnične in pravopisne napake! Potrudite se pri videzu naloge. Navodila povežite v čim bolj smiselno celoto. Ne pozabite na uvod, jedro in zaključek.

Spis naj obsega minimalno 300 besed. Ne pozabite na vsaj eno slikovno gradivo (avtorsko delo zagotovo prinese kaj dodatnih manjkajočih točk).

Število besed: 2031