Vedeževanje
Lekcija:

Ciganske karte

od: Moytsa Anarchus
Ustvarjeno: 21.7.2019 Posodobljeno: 21.7.2019
Razpoložljiva mesta: 5

ZGODOVINA CIGANSKIH KART

Zgodovina teh kart je zelo zanimiva. To so namreč prve karte za vedeževanje, ki so jih izumili bunkeljni. Ti bunkeljni so bili v bistvu nomadi in so živeli v 15. stoletju. Selili so se iz kraja v kraj. Bunkeljni so jim rekli cigani. Ker niso imeli rednega vira dohodka, saj so se skozi selili, so se morali izmisliti nekaj, s čimer bodo potešili lačna usta sebe in otrok. Začeli so izumljati cirkuse, služili so s petjem, dekle, ki je bilo takrat staro 14 let, pa je izumilo karte. Ta deklica se je imenovala Zelda. Na papir je narisala karte in vsakič, ko je prišla v kakšno mesto, hodila od hiše do hiše ter ljudem napovedovala prihodnost v zameno za živila ali denar. Zelda je bila namreč najstarejša od petih otrok. Mama ji je oslepela, oče pa je zelo težko hodil. Za hojo je potreboval palico, saj mu je odpovedovala leva noga. Tako je Zelda prevzela odgovornost za služenje denarja. Ko je prišla k hiši, je najprej potrkala, ko pa ji je presenečen bunkelj odprl, pa je izvlekla karte in začela govoriti o njemu. Ker je govorila zelo splošne stvari, je izgledalo, kot da vse ve o tistem človeku. Zelda pa je tudi dobro opazovala. Nemalokrat so jo povabili v hišo in tako je videla, kako določeni ljudje živijo, na podlagi tega, kar je videla, pa je s pomočjo kart razvila celo štorijo.

Sčasoma so karte začeli prerisovati od nje tudi drugi, Zelda pa je dobila veliko denarja, ko je pustila ostalim, da prerisujejo njene karte. Tako ji ni bilo več potrebno hoditi naokoli, saj je denar dobivala od drugih bunkeljnov. Prve ciganske karte pa so bile natisnjene že kmalu na začetku prejšnjega stoletja, ko so izumili tiskarske stroje. Ker so jih najprej uporavljali cigani, so jih poimenovali kar ciganske karte.

CIGANSKE KARTE IN ČAROVNIKI

Da, res je. Ciganske karte je v svet čarovnikov prinesla čarovnica Princess Maljovihoman. To je bila mlada in zelo radovedna čarovnica, ki je hotela vedeti čim več in svojemu čarovniškemu svetu doprinesti veliko znanja. Bila je zelo pametna. Ciganske karte je odkrila v neki trgovini. Bile so še narisane. Ker so ji bile zanimive, jih je kupila in preizkusila. Seveda na čarovniški način in.. zares so delovale! Kmalu so jih začeli uporabljati za vedeževanje tudi drugi čarovniki in tako so ciganske karte dosegle svoj namen.

O KARTAH

Ciganskih kart je v setu 36. Na njih so narisane slikice, spodaj pa komentarji. Z določenimi postavitvami lahko pregledaš preteklost, sedanjost in prihodnost izpraševalca ali pa enostavno pogledaš samo situacijo, kako stoji in kako se bo razvila. Čarovniki so si izmisliili raznorazne postavitve, ki veljajo še dandanes. Je pa neko nenapisano pravilo, da se te karte lahko postavi tako, kot se želi. Lahko recimo iz seta kart izvlečeš poljubno število kart in tako sestaviš zgodbo o dogodku. Tako je delala tudi Zelda. Edina razlika med čarovniki in njo je bila ta, da je Zelda opazovala okoli in na podlagi tistega, kar je videla, sestavila zgodbo, mi, čarovniki, pa smo sposobni sestaviti zgodbo brez tega, da vidimo, saj znamo gledati v prihodnost.

ANKETA

Obiskala sem nekaj čarovnikov, za katere vem, da se ukvarjajo z vedeževanjem in jih vprašala, kaj si mislijo o ciganskih kartah. Naletela sem na nekaj zanimivih odgovorov.

 • Anda: Ciganske karte imam rada, saj mi veliko pomagajo pri mojem delu. So kar precej točne, pa tudi zadovoljne stranke imam in te stranke se vračajo.
 • Merlo: Ciganske karte uporabljam pred tem, ko grem pogledat kakšen kompleksni primer v kroglo, saj mi povedo veliko. Tako vem že prej, kaj v krogli lahko pričakujem, pomagajo mi pa razrešiti tudi kakšne zakomplicirane situacije.
 • Irena: Ciganske karte mi ne ležijo. So brez veze in jih ne maram. Raje imam kavno usedlino.
 • Gertrude: S pomočjo ciganskih kart sem našla že nekaj izgubljenih oseb, kajti ko jih obrnem, mi točno pokažejo, v kakem stanju je oseba, pred očmi pa se mi pokaže kraj, kjer se ta oseba nahaaj. Nato ga poizkupam prepoznati. Ker vedežuejm tudi bunkeljnom, to pride zelo v redu.
 • Shasha: Ciganke so mi kul. Hvala bogu, da so bunkeljni izumili nekaj takega. Obožujem jih.

No, v tem letu se ne bomo učili napovedovanja prihodnosti z njimi. Morda naslednje leto. V tem letu je dovolj, da znate zgodovino, kaj več pa bomo obravnavali, ko bo za to čas. Lahko pa si do takrat kupite ciganske karte, kajti so zelo poceni in začnete vaditi vedeževanje z njimi. Zelo bom vesela, če bom katerega od vas lahko povprašala kaj o moji usodi.


DOMAČA NALOGA

 1. V petih stavkih opiši, zakaj je Zelda izumila ciganske karte. Lahko uporabiš tudi svojo domišljijo.
 2. Opiši, kako je izgledalo, ko je Zelda prišla v hišo, odprla ciganske karte in začela “šlogati”. Vsaj 5 stavkov.
 3. Kaj ti pade na misel, ko zaslišiš ime Princess Maljovihoman?
 4. Na internetu najdi eno cigansko karto, prilepi sliko in na kratko opiši njen pomen, tako, kot ga vidiš ti.
 5. Nadaljuj anketo, dodaj še 3 čarovnike, lahko pa tudi bunkeljne in napiši, kaj so rekli o ciganskih kartah.
  6.Pojdi na stran http://tarotvedezevanje.com/ciganske-karte-razlaga/ in v desetih stavkih opiši, kaj si se naučil iz razlage o ciganskih kartah, ki je napisana na tisti strani. Razlaga je podana zelo zanimivo, zato sem vam tudi dala tisti link.