Čarobne palice
Lekcija:

Buča pomona

od: Hayley Gavell
Ustvarjeno: 21.10.2020 Posodobljeno: 22.10.2020
Razpoložljiva mesta: 18

Profesorica je zagrnila zavese in na kateder postavila še zadnjo izrezano bučo.
V prostoru je zavladala nemirna tišina, ki se je nemudoma razblinila ob prihodu razigranih učencev.
Očitno ni le sama pričakovala velikega praznika.
Nemir je pretrgalo nekaj prodirnih krikov, ki so prihajali tako od dečkov kot tudi od deklic.
Profesorica se je ob tem nagajivo nasmehnila in pogledala zmedo,
ki so jo naredili njeni pričarani netopirji.


Vampir

 
Naš svet je poln vsemogočih bitij, tako čarobnih kot povsem navadnih. Za njihovo lažje razumevanje smo jih čarovniki razdelili na dve osnovni kategoriji. Magična bitja, ki zajemajo vse vrste sposobne uporabe magije, in navadna bitja, kamor uvrščamo vrste, ki ne premorejo magije. Ker pa smo potrebovali še natančnejšo kategorizacijo magičnih bitij, smo jih čarovniki uvrstili v še tri skupine.

Bitja: sem sodijo različna čarobna bitja, ki so sposobna razumeti zakone magične skupnosti in nositi posledice kršenja le teh. Sem uvrščamo ljudi, tako čarovnike kot tudi bunklje, velikane in pol velikane, gobline, vampirje, hišne vilince, veele, volkodlake, kadar so v človeški podobi, kentavre in podvodne ljudi.

Zveri: ta kategorija je nekoliko ohlapno opredeljena, saj so sem uvrščena tudi čarobna bitja sposobna inteligentnega govora in razmišljanja, a ker so brez pomislekov poskušala pojesti katero koli bitje, ki jim je prečkalo pot, so jih čarovniki raje uvrstili med zveri. Sem spadajo sfinge, mantikore, akromantule in vsa druga čarobna bitja z izjemo duhov. Sem spadajo tudi volkodlaki med preobrazbo oziroma, kadar niso v svoji človeški podobi. Sem se sami uvrščajo tudi kentavri in povodni ljudje, saj nočejo biti v enaki skupini kot jage babe in vampirji.

Duhovi: sem spadajo duhovi nekdaj živečih bitij, ki so se za takšno obliko po smrti odločili po lastni volji. Sem pa se uvrščajo tudi ne-bitja, ki nimajo prave fizične oblike, kot na primer morakvarj in bavkarji.

Izgubljena duša v fizični obliki duha
Izgubljena duša v fizični obliki duha

Predvsem nevarne so izgubljene duše, ki tavajo po našem svetu in iščejo živo telo v katerem bi se lahko naselile. Same po sebi so brez prave oblike, neopazne in skrite. Večji del leta so tako nemočne in oslabljene, da zgolj tavajo po svetu, nezmožne poseči v svet živih. Zaznamo jih lahko le kot nenadni srh ali pa kot občutek, kot da nas nekdo opazuje. A na srečo nam ne morejo nič žalega, dokler smo dobrega zdravja in trdne volje.

Stvari pa se postavijo na glavo v oktobru, ki je zaradi položaja planetov in vesolja izjemno mogočen in magičen mesec. Njegova moč se proti njegovemu izteku še bolj okrepi in doseže svoj vrhunec 31. oktobra, ko se meja med kraljestvom Mrtvih in Živih stanjša in omogoča prehajanje med njima. Takrat se izgubljene duše lahko prikažejo v obliki duhov.

Da bi se zaščitili pred vplivom izgubljenih duš, so se bunklji zatekli k različnim obredom in pripravkom.
 

Darovanja

Darovanja so se posluževali predvsem bunklji, ki niso bili zmožni pričarati zaščitne magije ali pa so bili premalo podučeni o svetu magičnih bitij, zveri in duhov. V starih kulturah so tako v znak miru darovali vino, meso ali svoje letne pridelke, kot so buče, krompir in koruza. S tem so želeli pomiriti duhove in duše, da jim ne bi želeli žalega. Ali pa so poskušali z darovi priklicali dobre duhove in duše, ki bi jih ščitile pred zlim.

Na noč čarovnic so ljudje na vhod postavili oltar z daritvijo, ki je vsebovala kozarec vina in majhen delež svojih pridelkov ali mesa. Dobro je bilo na oltar postaviti tudi iz lesa izrezljane križe namočene v domači kis. Nekaj metrov pred oltarjem pa so prižgali svečo ali bakljo, ki je ne zaželenim obiskovalcem osvetljevala daritev.

Sicer takšen običaj ni bil povsem učinkovit pri odganjanju izgubljenih duš, je pa vseeno dal občutek varnosti.
 

Kres

Podoben način preganjanja duš pa je imel tudi ogenj, ki ima od nekdaj magičen in izjemno močen pomen, saj predstavlja uničenje starega in ponovno rojstvo novega, dobrega. Predstavlja nov začetek in upanje za prihodnost. Stare kulture so s prižiganjem kresa v oktobru odganjale zle duše in duhove, hkrati pa s tem prosile za preživetje in večni ogenj, ki jih bo ohranjal pri življenju med zimo.

Med čarovniki je poznan predvsem urok za ogenj inferno oziroma ognjeni pekel, ki velja za najmogočnejši in pogubljajoči ogenj kar obstaja. Uporabljali so ga zgolj pri obredih, saj so verjeli, da so ga podarila sama božanstva. Zaradi česar se ga je lahko uporabljalo v zgolj dobre namene. Pričarali so ga lahko le najmogočnejši čarovniki polni magije, ki so bili tudi zmožni peklenske zublje udomačiti in jih na koncu tudi izničiti.
 

Nošenje mask

Bunklji so verjeli, da se je pred smrtjo in zli duhovi ter dušami možno zaščititi s pomočjo krinke. Tako te smrt ne more najti, saj si zapomni le tvojo masko in ne tvojega resničnega obraza. Tako ti ne more ukrasti tvoje duše, saj ne ve kateremu telesu pripada.

Za noč čarovnic pa so se maskirali iz nekoliko drugačnega razloga. Verjeli so, da se bodo njihovih mask tavajoče duše prestrašile in jim ne bodo upale več blizu. Popularne so postale predvsem maske podobne vampirjem in volkodlakom, kar pa je čarovniška družba sprejela kot zelo podlo in nemoralno.

Leta 1752 so volkodlaki celo zahtevali, da bi se bunkljom izbrisal spomin in bi za vse večne čase pozabili tradicijo nošenja mask za 31. oktober. A se čarovniki s tem niso strinjali in so primer zavrgli. Vampirji pa so stvar vzeli v svoje roke in se iz bunkljov ponorčevali. Na noč čarovnic so hodili med njimi in jih strašili, kolikor jim je poželelo srce.
 

Buča pomona


Pomona

Najbolj razširjena pa je bila uporaba buče pomona, ki bi naj originalno zrasla iz semena redkve, katere je prideloval pijani kmet Jack. Sama legenda o izrezovanju buč in redkev sega v davnino, ko je po majhni vasici na Irskem pijan taval kmet Jack. V lasti je imel veliko kmetijo, a je bil prelen, da bi na njej vzgajal živino. S koruzo in krompirjem je imel vse preveč dela, zato tudi ta nista rastla na njegovih poljih. Izjemno rad pa je prideloval repo, ki je bila njegova najljubša hrana. Z njo ni imel nikakršnega dobička, saj je bil preveč sebičen, da bi repo prodajal vaščanom.

Večino dneva je preživel ob polnem kozarčku ali pa je svoj čas zapravljal z opeharjenjem vaščanov. Zapravil je že vse svoje nakradeno premoženje in se ves zanemarjen potepal od hiše do hiše ter prosjačil za nekaj srebrnikov. Kadar so ga ljudje odslovili, jim je kot kazen eno zakuhal, jim požgal trato, požagal drevje ali uničil pridelek. Neke noči pa je naletel na skrivnostno bitje v dolgem črnem plašču, obraz je bil prekrit s temno rdečo masko. Pijani Jack je prosil bitje usmiljenja, naj mu izroči srebrnik, da bo lahko poplačal svoje dolgove vaščanom. Zamaskirano bitje mu je ustreglo in se hipoma spremenil v srebrnik, katerega je pijani Jack shranil v denarnico zraven lesenega križa in tako ujel Smrt samo. Škrti Jack je privolil, da jo bo izpustil le pod pogojem, da mu ne bo vzela duše. Mnogo let kasneje je škrti Jack umrl, a je bilo njegovo življenje prepolno greha in obsojanja, zaradi česar Smrt ni želela vzeti njegove duše. Posmehljivo mu je podarila goreč premog v eni izmed kmetovih rep, da si bo lahko škrti Jack osvetljeval svojo pot med neskončnim tavanjem po svetu.

Da bi se zaščitili pred tavajočim Jackom, so ljudje na vhode svojih hiš pričeli postavljati izrezljane repe ali buče v katere so vstavili sprva goreč premog kasneje pa sveče. Za izrezljane obraze na bučah so verjeli, da bodo prestrašile duše in duhove, kot tudi nevarna bitja, kot so vampirji in volkodlaki.

Čarovniki pa smo po bučah posegali zaradi drugih, magičnih razlogov. Namreč olupek buče pomona nosi čarobno snov, ki okrepi čarovniške palice in posledično omogoča izvajanje močnejših urokov. A buča izgubi ves svoj vpliv na palice, čim zgnije. Zato so čarovniki skušali ohraniti svežino olupka pomone skozi celo leto, da bi bile njihove palice močnejše daljše obdobje in ne le v mesecu oktobru, ko pomona dozori. Da bi jo ohranili svežo čim dlje časa, so v njej prižgali premog življenja, ki je bučo ohranjal svežo dober mesec dni. Za zabavo so tudi čarovniki radi izrezljali bučam smešne ali strašne obraze, le da so se s tem prej posmehovali prestrašenim bunkljom kot pa verovali v moč bučnih obrazov.

Dandanes čarovniki več nimamo potrebe po izrezovanju in prižiganju buč, saj smo se Mojstri palic dokopali do skrivnosti olupkov buče pomona. Namreč na prvo polno luno v oktobru je potrebno pomono olupiti in njene olupke preliti z vrelim sokom buče, nato pa pripravljen napitek postaviti čez noč pod žarke polne lune, da jih ta napolni s svojo močjo. Drug dan vzamemo olupke iz tekočine in jih sušimo dobra dva tedna dni. Sedaj lahko olupke zmeljemo v fini prah, ki vsebuje enako magično moč kot olupki sveže buče. Da pa ne rabimo nositi posode s prahom cel čas za seboj, smo Mojstri našli način, kako prah vezati s samo palico. Sedaj jedro palice pred spojitvijo dobro premažemo s prahom pomone in jedro šele nato združimo z lesom.

Vseeno pa tako bunklji kot tudi čarovniki še vedno praznujemo 31. oktober kot noč čarovnic. Morda ne zaradi varnosti pred izgubljenimi dušami ali zaradi moči, katero nam omogočijo olupki pomone, ampak zaradi zabave in druženja, ki ga prinese ta dan. Še vedno se v veliki meri izrezuje buče, ki po mnenju bunkljov sedaj ščitijo dom pred vsemi pošastmi in stvori, tudi pred čarovnicami! Ravno zaradi tega pa je tudi prišlo do pomote v poimenovanju dneva. Namreč bunklji so pričeli verjeti, da čarovnice dosežejo svojo največjo moč 31. oktobra in si upajo priti na plano. Od tukaj tudi ime omenjenega dne, noč čarovnic.

Profesorica je iz razočaranja nad bunkeljsko logiko zmajala z glavo in se ponovno posvetila razredu.
Z nalogo ni tratila preveč časa, saj je vedela, da ga bodo učenci potrebovali za nalogo, ki jih je čakala.

 
 

Domača naloga

Pri današnji nalogi je potrebno izrezati bučo, ki vas bo ščitila pred pošastmi!

Vaša naloga je izdolbsti in izrezati bučo za noč čarovnic, ki vas bo obvarovala pošasti, katere 31. oktobra korakajo med nami.

Izrežete lahko tako strašne kot tudi smešne izraze, ali pa se lotite obdelave buče v povsem drugi smeri. Pri izdelovanju buče za noč čarovnic bodite čim bolj izvirni. Zraven buče pa lahko uporabite tudi druge materiale.

homework

Med rezanjem pazite na svoje prste! Za vašo varnost lahko poprosite starše, da popazijo na vas in vam ob potrebi priskočijo na pomoč.

Kot nalogo oddate le fotografijo vašega izdelka! Ob buči fotografirajte tudi listek z vašim imenom, ki ga imate na VB. Tako bom lahko vedela, da je delo resnično vaše.

Število besed: 1822