Nega magičnih živali
Lekcija:

Zdravljenje magičnih živali

od: Ashley Thompson
Ustvarjeno: 18.10.2020
Razpoložljiva mesta: 17

Pozdravljeni pri novi učni uri nege magičnih živali. Danes bomo pobliže spoznali kako se magične živali zdravijo, se naučili prepoznati različne vrste poškodb in spoznali nekaj živali z zdravilnimi lastonstmi. Prav tako se bomo učili o nekaterih zdravilnih napojih, rastlinah, koristnih urokih…, ki pomagajo pri zdravljenju živali.


Najprej se bomo naučili kako pozdraviti magične živali. Zdravljenje je sestavljeno iz nekaj korakov, ki jih je dobro upoštevati. V nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da se rana ne pozdravi ali se okuži in vse postane še slabše.

1. Uvod

Najprej moramo preučiti, če je poškodovana žival še vedno v nevarnosti npr. če jo še vedno lahko kdo poškuduje… Če je, jo moramo takoj umakniti nekam na varno. Šele, ko se magično bitje nahaja v varnem okolju lahko začnemo z zdravljenjem. Če pa bitje hočemo pozdraviti moramo ugotoviti kakšne vrste poškodbo ima žival.

Poškodbe delimo na naravne in magične. Lahko bi rekli, da so naravne poškodbe “bunkeljske”. Tako ime imajo zato, ker pri njihovem nastanku ni nobene magije. Nekaj primerov je na primer kakšna bolezen, zlomljena kost, zastrupitev zaradi nemagične stvari… Pri magičnih poškodbah pa so te magičnega nastanka, kar lahko ugotovimo že iz samega imena. Nekaj primerov je na primer, če se poškudujejo zaradi uroka, napoja, jih napade kakšna magična žival…

Naravnih poškodb tukaj ne bomo podrobneje obravnavali, toda magizoologi morajo poznati tudi te. Ni obvezno, toda zelo priporočljivo, da imajo zato magizoologi izobrazbo zoologa ali veterinarja, saj včasih na razpolago za zdravljenje ni magičnih pripomočkov. Pri današnji učni uri bomo obravnavali samo magične priprave za zdravljenje.

Razlikovalec

Obstaja več vrst magičnih poškodb. Toda ker je te včasih zelo težko razlikovati, pri tem uporabljamo poseben napoj Razlikovalec. Zlijemo ga na poškodovano mesto, kjer se obarva določene barve. Po barvi izvemo kakšna je poškodba. Razlikovalec se obarva v več barv, ki so:

aaa
Napoj razlikovalec

Rdeča
Taka barva nastane zaradi ugriza kakšne magične živali. Bolj temno rdeče se poškodba obarva, hujši je ugriz.

Zelena
Tako se obarva poškodba, če je nastala zaradi strupa kakšne magične živali, npr. bazilislovega strupa. Nekatera bitja strup izločijo z ugrizom, toda take poškodbe se še vedno obarvajo zeleno.

Vijolična
Ta barva se pokaže, če te magična žival opraska s svojimi kremplji.

Oranžna
Če je rana takšne barve, to pomeni, da je opeklina.

Modra
To pomeni, da se je žival poškodovala, zaradi nekega uroka, ki je bil uporabljen na njej.

Črna
Če se pokaže ta barva pa živali na žalost ni več pomoči, saj so poškodbe tako hude, da bo zaradi njih poginila. Če napoj zlijemo na že mrtvo bitje se ta prav tako obarva črno, v primeru, da je smrtna poškodba magičnega nastanka.

Se ne obarva
Takrat poškodba ni magična.

2. Zdravljenje

Ko ugotovimo kakšne vrste je poškodba začnemo z zdravljenjem. Pri samem zdravljenju magičnih živali obstaja veliko različnih urokov, pripomočkov ter magičnih rastlin za zdravljenje. Naštela bom samo nekaj najbolj osnovnih.

Uroki

Uroki so pogosto uporabljeni pri zdravljenju, saj so najhitrejši. Potrebne ni nobene predpriprave, znati je treba samo pravilno izgovoriti ime ter poznati urokov pomen. Ravno zato so tudi najbolj uporabni v raznih stresnih ali nevarnih situacijah. Zato zelo prav pride, če poznamo vsaj kakšen osnoven urok zdravljenja. Tukaj bom naštela samo nekaj najbolj osnovnih urokov.

Hileveturio
Kar je bil najprej slab spalni urok so kmalu uporabili kot urok za lajšanje bolečine. Bitje, zakleto s tem urokom postane omotično in zaspano ter tako čuti manj bolečine. Ravno zaradi učinka zaspanosti ga zato skoraj vedno uporabljamo pri zdravljenju tudi precej nevarnih živali, saj jih tako lažje nadzorujemo.

Kerotio
Zelo uporaben urok, s katerim lahko pozdravimo zlomljene kosti.

Listus agnetus
Z njim zdravimo rahle poškodbe npr. modrice ter odrgnine.

Replitos
S pomočjo njega za kratek čas ustavimo krvavitev.

Selaptim
Z njim lahko iz poškodovane živali izsrkamo strup. Toda če je tega v telesu preveč, urok ne bo deloval.

Alestis dustis
Z njegovo pomočjo zdravimo opekline.

Napoji

Poleg urokov se v zdravljenju pogosto uporabljajo tudi napoji. Ti so bolj kompleksni, toda imajo večjo moč in trajanje kot uroki. Z njimi lahko pozdravimo skoraj vse, od čisto površinskih poškodb, do hudih krvavitev. Naj pa bojo napoji še tako uporabni, jih je (predvsem tistih, ki zdravijo hude poškodbe) zelo težko pripraviti. Zato jih zdravilci pripravljajo v velikih količinah, da si naredijo zalogo. Naštela bom nekaj najbolj pogosto uporabljenih zvarkov.

gg
Napoj proti opeklinam

Zdravilni napoj
Kot pove že ime napoja je to najpoj, ki ti pozdravi poškodbe. Toda te ne smejo biti prehude, saj je takrat potreben napoj, ki pozdravi točno to rano.

Napoj proti opeklinam
Pogosto ga zaradi zelo očitnega razloga uporabljajo magizoologi, ki preučujejo zmaje. Repna bodica rdečerepe divjezobe je tudi glavna sestavina tega napoja. Zvarek pozdravi še tako hude opekline, uporabimo pa ga tako, da ga zlijemo na rano. Slaba stran njega je, da lahko pusti brazgotine.

Rdeče srce
To ni ljubezenski napoj, kot bi lahko sklepali iz imena, tega eliksirja, temveč strjuje kri. Ravno zato je uporaben pri hudih krvavitvah.

Napoj Arnolda Leada
Napoj se imenuje po čarovniku, ki ga je izumil. Z njim pozdravimo zlomljene kosti. Obstaja tudi urok z istim namenom, toda napoj je bolj učinkovit in lahko pozdravi tudi bolj zapletene zlome.

Zdravilne rastline

Zdravilne rastline so pogosto glavne sestavine zdravilnih napojev. Obstajajo pa tudi izjeme, kjer se mora pri zdravljenju nujno uporabljati celotna rastlina, ki ne sme biti zmešana v zvarek, ker drugače ni učinka. Navedla bom nekaj vrst najuporabnejših rastlin.

Magična kopriva
Če njene liste za dolgo časa namočimo v vodi iz nje lahko naredimo odlične povoje. Ti dajo blažilen učinek.

k
Skandinavski likopus

Skandinavski likopus
Iz te malce nenavadne rastline izdelujemo vlažilna mazila. Rastejo v hladnih krajih, predvsem na skandinavskem polotoku, od tod tudi ime. Ta nanesemo na poškodovano mesto, ki se zato hitreje pozdravi.

Ognjene jagode
Če jih pojemo, te majhne jagode zelo hitro zbijejo vročino. Pogosto jih uporabljajo čarovniki, tako da iz njih naredijo čaj. Toda uporabne so tudi pri magizoologih, saj veliko magičnih živali obožuje te jagode. To pride prav, ko zdravijo lažje bolezni.

Zdravilne živali

Magične živali imajo veliko čarobnih sposobnosti, ki jih uporabljamo za zdravljenje. To ne pomeni, da za zdravljenje potrebujemo celo žival. Ponavadi so to le njeni natančno določeni deli telesa, ki imajo te posebne sposobnosti npr. dlaka, rog…

Samorog
Ta žival ima ogromno magičnih lastnosti. Iz njihovih rogov izdelujejo palice, njihova kri ima nadnaravne zdravilne sposobnosti (če ignoriramo prekletsko, ki ga dobimo s to uporabo), toda v zdravilstvu je najbolj pogosto uporabljena njihova griva. Iz nje izdelujejo posebne povoje.

kkkk
Polži Plutix Gerarij

Feniks
Zelo posebne moči imajo njegove solze, ki pozdravijo skoraj vse. Toda zelo težko jih je dobiti, saj feniksi jočejo zelo redko.

Polž Plutix Gerarij
Sluz teh polžev izmerno pomaga pri ugrizih (npr. če je žival kaj napadlo in jo je to tudi ugriznilo). Zaradi njihove mavrične barve jih je med 18. in 19. zbiralo ogromno ljudi, zato jih je veliko število izginilo.

3. Za konec

Ko končamo z zdravljenjem, moramo nato seveda preprečiti, da bi se magične živali spet poškodovale, vsaj v trenutnem stanju, ko so še zelo šibke. Poleg tega moramo poskrbeti, da med okrevanjem ne pride do kašne infekcije.

Zato obstajajo posebni centri za magične živali. To je kot nekakšna veterinarska klinika ter zavetišče v enem, toda v njem delujejo čarovniki, ki skrbijo za magična bitja. Te ustanove se nahajajo po celem svetu, ponavadi so na podeželju, daleč stran od bunkeljnov, da magične živali ostanejo skrite. V njih skrbijo za magične živali, dokler se te ne pozdravijo. Nato jih spustijo nazaj v divjino.

a
Center za magične živali

Včasih so magične živali zdravili na ministvrstih za čaranje. Toda ministrstva se pogosto nahajajo sredi večjih mest, kar je zelo otežilo prevažanje živali v ter iz ministrstva. Zaradi velikega števila bunkeljnov v okolici, so morali biti magizoologi zelo previdni. Zato je magizoologinja Alexandra Bush dobila idejo, da bi preselila kliniko na deželo. Nahajala bi se dovolj blizu čarovnikov, toda še vedno tako stran, da jih bunkeljni ne bi odkrili. Po nekaj letih so Alexandrino idejo prevzele še druge ustanove magizoologov po svetu.

Toda kako zgradba sploh izgleda? Center za magične živali je zgrajen delno pod zemljo. Tako ga namreč najde še manj ljudi. Obrašča ga trava in druga narava. Sobe za zdravljenje se nahajajo znotraj, zunaj pa imajo živali še ogrado, da se lahko vsaj malo gibajo. Zaradi velike skritosti moraš pogosto poznati, njegovo natančno lokacijo centra, če ga sploh hočeš najti. Ker pa je to hkrati tudi veterinarska klinika, lahko čarovniki svoje ljubljenčke peljejo na pregled kar tja. Malce nenavadno bi bilo, če bi k običajnem veterinarju kdo priperljal sovo, ali kakšnega drugega bolj nenavadnega čarovniškega ljubljenčka.


Naloga

Za nalogo imate dve možnosti. Lahko si izbereš tudi obe, toda to ni obvezno.

1. Možnost
Napiši domišljijski spis o tem kako si pozdravil neko magično žival. Povej kako, kje, kdaj, zakaj… si našel bitje, ki si ga zdravil ter povej kaj mu je bilo in natančno opiši postopek zdravljenja, povej katere pripomočke in uroke si uporabil in tako naprej. Uporabi znanje iz lekcije. Lahko si predstavljaš, da delaš v Centru za magične živali in je to le eden tvojih pacientov, morda pa bežiš pred zmajem in najdeš poškodovanega mladička… Možnosti je res veliko. Edini pogoj je, da morate pri zdravljenju uporabljati magične pripomočke, npr. uroke iz lekcije. Naloga mora vsebovati vsaj 250 besed, v nasprotnem primeru bom nalogo zavrnila.

2. Možnost
Natančno odgovori na vprašanja.

  1. Kako delimo poškodbe?
  2. Kaj je napoj Razlikovalec in čemu ga uporabljamo?
  3. Kaj pomeni, če se Razlikovalec obarva črno?
  4. Zakaj so uroki bolj uporabni v nevarnih situacijah kot drugi pripomočki?
  5. Razloži razliko med uroki in napoji. (Kaj so prednosti, slabosti…)
  6. Čemu uporabljamo ognjene jagode?
  7. Kako pri zdravljenju pomagajo magične živali?
  8. Kakšne magične sposobnosti imajo samorogi?
  9. Kaj so centri za magične živali?
  10. Zakaj magičnih živali ne zdravijo več na ministrvstih za čaranje?

To je bilo vse za današnjo učno uro. Upam, da ste se naučili kaj novega o zdravljenju magičnih živali.

Število besed: 1687