Čarobne palice
Lekcija:

Telo palice

od: Hayley Gavell
Ustvarjeno: 31.8.2020 Posodobljeno: 31.8.2020
Razpoložljiva mesta: 16

Učilnica čarobnih palic je tisti dan samevala.
Edini znak pričetka ure so bile sedaj že pozabljene šolske torbe, ki so malomarno ležale na šolskih klopeh.
Če pa si dobro prisluhnil, si lahko slišal oddaljen glas profesorice, ki je spodbujala učence naj kar pohitijo za njo.
»Naj vas ne bo strah, saj ne bomo šli predaleč v Gozd!« je zaklicala profesorica Gavell
proti dekletom, ki so se prestrašeno opotekale za celotno skupino učencev.
Po nekajminutnem prebijanju skozi Gozd se je profesorica nenadoma zaustavila pred starim drevesom
in segla proti njegovemu razbrazdanemu deblu.
»Izjemno srečo imamo na Bradavičarki, da nas vsepovsod obdajajo majhna bitja.
Ampak tole mi je še posebej pri srcu,«

nežno je razprla svojo dlan in plašno bitjece pokazala svojim učencem.

črta

Kot sem omenila že pri prejšnjih lekcijah, je za izdelavo palice potreben poseben les, katerega magija ne more uničiti. Pretežno nas obdajajo povsem navadna drevesa, ki nam pri izdelavi palic ne koristijo. Namreč za palice potrebujemo izjemno kvaliteten les prepojen z energijo, česar pokazatelj pa so magična bitja, ki rada gnezdijo na takšnih drevesih. Eni izmed najbolj zanesljivih pokazateljev dobrega lesa so driade, lesnjaki in lishi.

Driada

 
 
Driada
Vile glasbenice, ki rade gnezdijo v krošnjah mladih listnatih dreves, kjer oponašajo petje ptic. Gre za ene izmed najtežje najdenih bitij, saj so izjemno majhne in spretne v igri skrivalnic. Najlažje jih je odkriti s sladkim vonjem medu, ki jih hitro privabi na dan. Les drevesa, na katerem se naselijo, je primeren predvsem za varjenje napojev ali pa izvajanje zdravilnih urokov.

Lesnjak

 

Lesnjak
Zaradi njihovega nerganja jih je izjemno lahko najti, čeprav jih bunklji velikokrat zamenjajo za škržate. Radi se naselijo predvsem k starim drevesom, kjer se skrijejo za lubje drevesa ali pa pod njegove korenine. Izjemno radi pa se naselijo na iglavcih, še posebej na boru, ki je primeren za izvajanje za varjenje napojev.

Lishi

 
 
Lishi
Lishi so eni izmed največjih drevesnih čuvajev, ki svoje domove najdejo v votlem deblu drevesa in mu v zameno za domovanje ponudijo življenje. Za razliko od ostalih vil, so zmožni zrasti tudi do višine več metrov in se skrčiti do slabih treh centimetrov. Zrastejo toliko kolikor imajo prostora znotraj votlega debla. So samotarji, ki sami naselijo svoje drevo in zanj skrbijo do svoje smrti. Kljub starosti drevesa, je njegov les izjemno kvaliteten za izdelavo palic. Kadar imamo opravka z varuhi dreves, moramo biti previdni, da najprej prosimo varuha za dovoljenje pridobitve lesa.

 
Les oziroma telo palice igra veliko vlogo, saj prepozna in zazna svojega lastnika. Tako kot je jedro zaslužno za karakteristiko in preferenco palice, ji les daje obliko, trdnost in zmožnost pretoka magije. Vseeno pa moramo biti pozorni na kompatibilnost jedra. Tukaj velja pet preprostih pravil in sicer:

  • Nasprotja se privlačijo – pri izdelavi palic velja, da sta karakteristiki lesa in jedra popolno nasprotje. Na primer močno in trmasto jedro kombiniramo z mirnim in prožnim lesom. Živahno, svojeglavo jedro kombiniramo z močnim in prizemljenim lesom.

  • Les ne sme biti težji od sedemkratne teže jedra – teža pri palicah velikokrat zanemarimo, saj se nam ne zdi pomembna. Veliko raje se pohvalimo z jedrom ali lesom palice, le redko pa z njeno težo. Ampak ima slednja veliki pomen pri sami sestavi palice. Porušeno razmerje pripelje do neubogljive palice, katere magija je ne konstantna, kar pomeni, da občasno prepušča veliko magijsko moč, na trenutke pa je sploh ne.

  • Dolžina lesa je enaka moči jedra – podobno kot pri teži, je tudi dolžina pomemben podatek predvsem za Mojstra. Dolžino palice je težje določiti kot težo, saj magijo težje pretvorimo v mersko enoto. Zato potrebujemo posebne energetske kamne in tehnico, ki ne beleži teže materije. Ko sta jedro in energetski kamni na tehnici v ravnovesju, je potrebno kamne stehtati z navadno tehnico. Dobljeno število je dolžina naše palice.

  • Les lahko okrepi in kompenzira za jedro palice, ne pa oboje hkrati – kot že pravilo samo pove, lahko jedro palice kompenziramo z lastnostmi jedra. Kar pomeni, da lahko jedru, ki ni značilno za mešanje napojev, dodamo les, ki je značilen za napoje in palico na takšen način izboljšamo. Lahko pa jedru še dodatno okrepimo sposobnosti za izvajanje urokov, tako da mu dodamo les, ki je značilen za uroke. Nikoli pa ne moremo okrepiti in kompenzirati jedra palice naenkrat.

  • Les lahko kompenzira ali okrepi za največ tri lastnosti palice – razlog za slednje pravilo je popolnoma preproste narave. Vsak les je značilen za dve lastnosti in eno vejo čarovništva. Kar pomeni, da lahko les kompenzira ali okrepi na primer za prožnost in mirnost ter za napoje. Ne more pa kompenzirati ali okrepiti na treh vejah čarovništva, na primer palice ne more izboljšati na področju napojev, urokov in rastlinoslovja.

Za lažjo preglednost so Mojstri les razdelili v sedem osnovnih skupin, kjer je glavni ključ veja magije v kateri les prevladuje. Praviloma velja, da trdota lesa narašča s skupino, tako so za prvo skupino značilni najmehkejši lesovi in za sedmo skupino najtrdnejši.

i. uroki

Čarovniško vejo imenovano uroki delimo na več specifičnih skupin, saj se uroki posamezne skupine med seboj preveč razlikujejo. Delimo jih na pet skupin in sicer na:

Čare: zanje je značilna sprememba obnašanja predmeta. Niso pa zmožni spremembe prirojene narave predmeta. Primer tega je accio, čar priklica, alohomora, čar za odklepanje, wingardium leviosa, čar, ki pripravi predmed do lebdenja in premikanja.

Uroke: uročijo predmet ali bitje, brez da bi spremenili njihovo prirojeno naravo. Gre za uroke, ki ne spremenijo fizične podobe in ne pripravijo predmeta ali bitja do gibanja. V to kategorijo spadajo urok pozabe obliviate, geminio, ki podvoji predmete, incendio, ki pričara ogenj.

Obrambne uroke: kot že ime samo pove, gre tukaj za uroke, ki te obvarujejo. Sem spada znan urok expelliarmus, ki razoroži nasprotnika, ventus in iz palice ti zapiha močan veter, ki umika predmete, locomotor mortis, ki zveže noge tarče.

Zdravilne uroke: tudi tukaj je ime kategorije samo po sebi dovolj zgovorno. Sem sodijo uroki, ki se uporabljajo v zdravilne namene. Primeri tega je vulnera sanetur, ki pozdravi rane in vrne kri nazaj v telo.

Kletve: primer tega so žrele kletve in uroksteleus, ki prisili žrtev k neprestanemu kihanju.

Les primeren za izvajanje urokov je najbolj razširjen in tudi najbolj iskan. Večinoma okrepi in kompenzira za vse skupine in jih okrepi do neke mere, a ima eno močno specifično skupino v kateri blesti. Predvsem je iskan les, ki kompenzira moč za zdravilne in obrambne uroke. Večinoma je les te skupine izjemno prožen, saj mora biti sposoben izvajati različne uroke.

Češnja

Češnja
Ta zelo redek les ustvari palico skrivnostne moči, ki jo najbolj cenijo japonski Mojstri. Na Japonskem takšne palice požanjejo poseben ugled, saj velja češnja za utelešenje upanja, lepote in novega začetka, življenja. Evropa je češnjev les več stoletij podcenjevala zaradi estetskega izgleda in elegance ter ga imela za šibkega. A v resnici češnja, ne glede na jedro, naredi palico nepredstavljive moči. Les češnje združen z jedrom zmajeve srčne kite ustvari smrtonosno palico, katera potrebuje čarovnika z veliko mero samokontrole in še večjo močjo uma, da jo uspešno obvladuje. Spojena skupaj z luskami morske deklice naredi spretno palico za izvajanje raznoraznih čarov. Les češnje je v večini primerov primeren za kompenziranje urokov, le kadar ga spojimo s prahom kappinega oklepa, postane palica močna v pripravi napojev, predvsem ljubezenskih.

Vrba
Vrba da nenavaden les poln zdravilne moči. Les je značilen za izvajanje verbalne in težavne čarovnije. Takšna palica velikokrat izbere negotovega lastnika z nizko samozavestjo in ne čarovnika, ki se visoko nosi. Za slednje obstaja tudi rek, da bo tistega, ki ima še veliko prepotovati, najhitreje in najdlje popeljala vrba. Največkrat jo uporabimo za okrepitev zdravilnih urokov, kjer je ena izmed najbolj priljubljenih kombinacij vrba in kretski origano. Priljubljena pa je tudi kombinacija vrbe in feniksovega peresa, ki pa rodi palico močno na vseh področjih, predvsem na področju obrambnih urokov. Nikakor pa ne smemo spajati lesa vrbe z zahrbtnim jedrom ali jedrom nagnjenim k temni strani. Namreč vrba ne prenese temne magije oziroma negativne energije, s takšnim spajanjem lahko tvegamo, da palica ne bo prenesla magije in bo počila. Edina izjema je spajanje z lusko baziliska, ki se izkaže za izjemno palico na področju obrambnih urokov in kletev.

 

ii. spreminjanje oblike

Spreminjanje oblike je posebna veja, ki so jo sprva uvrščali pod uroke spreminjanja. A so jo kasneje, zaradi svoje obsežnosti, postavili v svojo kategorijo imenovano spreminjanje oblike. Značilnost te veje magije so uroki zmožni spremembe prirojene narave predmeta, po čemer se ta veja tudi loči od urokov. Primer tega je urok lapifors, ki spremeni majhne predmete v žive zajce, avifors, ki spremeni tarčo v ptico in tipičen primer spreminjanja oblike, urok vera verto, ki spremeni živali v čaše.

Bukev
Les bukve velja za modrega, razumevajočega in polnega izkušenj. Zaradi tega Mojstri izberejo starejši bukovin les in ne povsem mladega, saj se drugače izgubi ena izmed njegovih največjih karakteristik. Palice iz bukve niso izbirčne in so zadovoljne z vsakim lastnikom. Zato mora biti Mojster z njo izredno previden, saj bo bukev z nemirnim lastnikom proizvajala izjemno šibko magijo in se ne bo pokazala v svoji mogočnosti, kot je za njo značilno. Bukev s pravim lastnikom je možna visoke prefinjenosti in natančnosti. Zaradi svoje prilagodljivosti je značilna za dobro izvajanje urokov spreminjanja oblike. Največkrat pa se jo združuje z jedrom iz prahu vilinih kril, ki rodi palico močno na vseh področjih urokov, a na žalost peša pri napojih.

Leska
Les leske velja za enega izmed občutljivejših materialov, ki velikokrat odraža čustveno stanje lastnika in je najbolj primeren za čarovnika, ki razume in obvlada lastna čustva. Značilnost leske je, da absorbira čustva lastnika, predvsem kadar gre za čustva, ki izhajajo iz razočaranja, jeze ali globokega žalovanja. Takrat energijo čustev pretvori v močno magijo. Zaradi svojega pretvarjanja znajo biti palice izjemno reaktivne in občasno neobvladljive. Kljub temu je sposoben izjemne čarovnije, kadar je v rokah spretnega čarodeja. Gre za izjemno poslušno in ubogljivo vrsto lesa, ki je predana svojemu lastniku. Velikokrat je tudi pokazatelj lastnikove bolezni ali celo bližajoče smrti, predvsem kadar je spojena z dlako samoroga. Kakor zapušča življenje telo lastnika, tako tudi palica počasi vene in skupaj z lastnikom tudi umre. Zaradi svoje karakteristike jih nikakor ne smemo združiti s ponosnimi jedri kot so kita zmajevega srca, dlaka sfinge, las veele ali kipogrifogrifovega krilnega peresa. Zelo pa se jim prilega jedro plavuti ogopoga, ki uravnoteži palico.

 

iii. napoji

V tej skupini gre za vejo čarobnih tekočin oziroma napojev. Kljub temu, da jih varilci in profesorji napojev delijo na več skupin, slednje ni potrebno za Mojstra palic, saj so si gibi palice pri varjenju raznolikih napojev enaki in se ne razlikujejo glede na moč in lastnosti napojev. Vseeno pa je za izvajanje napojev primeren predvsem mehek in dokaj prožen les.

Lovor
Med Mojstri velja, da palica lovorja ne more zagrešiti nečastnega dejanja, čeprav so zmožne smrtonosne magije. Nezmožne so toleriranja lenobe, zato so značilne za raziskovalne duše. Za lovorjev les je značilna tudi neizmerna navezanost na svojega lastnika, ob uporabi drugega čarovnika iz sebe sproži spontani udar strele, zaradi česar so takšne palice tudi zelo zaželene. Največkrat jih najdemo v kombinaciji z jedrom hipogrifovega krilnega peresa ali feniksovega peresa.

Bor
Borova palica vedno izbere neodvisnega in samozavestnega lastnika, ki trdno stoji za svojimi dejanji. Les bora je najbolj občutljiv na neverbalno magijo, kar ga naredi izjemno primernega za mešanje napojev. Takšne palice, še posebej kadar združene z jedrom pixinih rožičkov, uživajo v kreativni uporabi in ne toliko v natančnosti izvajanja urokov.

 

iv. rastlinoslovje

Rastlinoslovje je veja čarovništva, ki se ukvarja z rastlinami, njihovo nego, kot tudi pridobivanjem izvlečkov rastlin. Zato je ključnega pomena pri takšnih palicah njihova preciznost, katero pa omogoča mehki, a tog les.

Macesen
Močan in trpežen macesnov les je že dolga stoletja cenjen kot ne le privlačen pač pa tudi močan les za izdelavo palic. Kljub svoji vzdržljivosti, pa so palice iz macesna precej trmaste in neprilagodljive lastniku. Zato je pomembno, da lastnik palici zaupa in se od nje nauči česa vsega je palica zmožna. Šele po trdem delu se bo palica pričela ujemati s svojim lastnikom, kar pa bo čarovniku prineslo izjemno natančnost palice, še posebej kadar nosi jedro veele. Macesen je izjema med palicami, saj se ga spaja z njemu enakim jedrom. Tako je najpogostejše spajanje s trmastimi jedri, saj so Mojstri ugotovili, da se v nasprotnem primeru telo in duša palice sploh ne ujameta, kar pa vodi do razpokanosti palice in na koncu do njene smrti.

 

v. magizoologija

Veja magije, ki se ukvarja z nego čarobnih živali in njihovim preučevanjem. Uroki v tej kategoriji so predvsem negovalni, gospodinjski in pa tudi zdravilni. Ključnega pomena pri palicah specializiranih na tem področju, je močen in neupogljiv les, ki se je zmožen **zoperstaviti moči magičnih bitij.

Kostanj
Eden izmed večplastnih in najbolj radovednih lesov kar jih Mojstri poznajo je les kostanja. Sam karakter se zelo prilagaja potrebam jedra kot tudi lastnika. Privlači ga hrabrost čarovnika, veliko lastnikov te palice se izkaže za izjemne krotitelje čarobnih bitij, še posebej zmajev. Primeren je za spajanje z vsemi jedri, ki niso rastlinskega izvora Dobro prenaša tudi trmasta in temperamentna jedra. Predstavlja pa veliko nevarnost, kadar je združen z nevarnimi jedri, saj je zmožen izvajati tudi mogočno, a temno magijo.

 

vi. oklumennost

Oklumennost je starodavna veja čarovništva, ki se ukvarja z upravljanjem čustev in uma, ter njunim branjem. Sem štejemo sposobnost čitlivije, ki omogoča predor skozi večplastnost misli osebe in njeno pravilno tolmačenje, bunkeljni bi temo preprosto rekli branje misli. Sem pa spada tudi sposobnost brambovije, ki je v nasprotju s čitlivijo zapiranje uma pred vdorom. S tem lahko zapremo uporabniku čitlivije, da bi prodrl do naših misli, čustev in posledično vplival nanje. Pri tem sicer ne uporabljamo direktne magije z uporabo palice, a igra palica pri tem vseeno veliko vlogo. Namreč palice se uporablja za uravnoteženost naše magije. Močnejša in trdnejša kot je naša palica, lažje bomo lahko ohranjali primeren nivo magije za uporabo brambovije in čitlivije.

 

vii. umetnosti temne magije

Umetnost temne magije se od drugih oblik čarovništva razlikuje po namenu uporabe čarovnije. Večina vej čarovnije je nevtralnih in se je lahko uporablja tako za dobre kot tudi slabe namene. Pri umetnosti temne magije pa je njen namen zgolj slab in namenjen škodovanju drugega.

črta

Bezeg
Bezeg je najbolj redek les palic hkrati pa eden izmed prastarih teles za izdelavo palic. Samega lesa se drži sloves nesreče in smrti. Edina še ohranjena palica izdelana iz bezga je prapalica, ki pa kljub mnogim preučevanjem ne izda svojih skrivnosti izdelave. Les vsebuje mogočno čarovnijo, ki pa zahteva enako mogočnega čarovnika, da jo je možen obvladati. Les palice je možno spajati samo z repno dlako žvandra. Kljub svoji mogočnosti pa je palica izjemno zahrbtna in hitro ‘zvesta’ novemu lastniku. Obstaja tudi staro vraževerje, ki govori, da les bezga nikoli ne zacveti. Kar se nanaša na neprestano nesrečo in žalosten konec, ki doleti večino njenih lastnikov.

črta

Profesorica je tokratno predavanje zaključila z nekoliko temačnejšo noto kot je sprva nameravala.
Nenadoma je plosknila z rokami, da je učence ponovno vrnila med drevje, kjer so se tisti dan nahajali.
»Do naslednje ure pridno ponovite vso snov.
Predvsem dobro preberite poglavja o jedrih in pa lesu palice,
saj bomo naslednjič izvedli urok spajanja,«
ošinila je okolico in pomežiknila učencem,
»Pa nikar obešati na veliki zvon, kam sem vas danes odpeljala!«

 
 

Domača naloga

homework

 

Pri tokratni nalogi napiši kratko poezijo ali prozo o lesu in jedru svoje palice!
Izbirate lahko med a) poezijo in b) prozo. Držite se navodil za posamezno izbiro.
 

a) POEZIJA: Dolžina vaše pesmi ni pomembna, lahko napišete tudi haiku. Bodite pozorni, da v pesem vključite odnos med lesom in jedrom palice. Jedro in les doživite kot nekaj živega, nekaj kaj ima čustva in lastne misli.

b) PROZA: Napišite kratek sestavek dolg vsaj 5 povedi in ne več kot 15 povedi (torej naj obsega od 5 do 15 povedi). Pri pisanju vključite, kakšen je odnos med jedrom in palico. Imejte v mislih, da je palica nekaj živega, tako da imata tudi les in jedro svoje misli, občutenja. Pri tem upoštevajte pet pravil oziroma zakonitosti spajanja lesa in jedra, ki so bila zapisana pri lekciji.

Upoštevajte pravila za pisanje domačih nalog. Predvsem pazite na slovnične napake in sam izgled naloge. Ne pozabite na smiselno celoto.

Naloga tokrat ne rabi vsebovati slik, lahko pa popestrite izgled z odebelitvijo teksta, poševnim tiskom… Bodite izvirni!

Število besed: 2778