Čarovniška literatura
Lekcija:

Uvod v čarovniško literaturo

od: Hana Volk
Ustvarjeno: 22.6.2020 Posodobljeno: 22.6.2020
Razpoložljiva mesta: 0

ČAROVNIŠKA LITERATURA

Pozdravljeni! Moje ime je Hana! Danes je prva ura čarovniške literature! Upam, da bom dobra profesorica in, da boste radi obiskovali moje ure. Danes se bomo posvetili čarovniški literaturi. Kaj sploh je čarovniška literatura? Kdo je začel z njo? Kaj se bomo spoznavali pri predmetu čarovniška literatura? V tej lekciji boste izvedeli vse!


Kaj sploh je čarovniška literatura?

Tisti iz bunkeljskih družin verjetno poznate predmet Slovenščina. Učili ste se ga v OŠ preden ste prišli na Bradavičarko. Čarovniška literatura je umetnost, ki ima za izrazno sredstvo besedo, jezik, književnost. Z njo se na nek način sporazumevamo.

Obdobja čarovniške literature

Poznamo štiri glavna obdobja čarovniške literature.

Začetno obdobje
Začetno obdobje sega daleč v preteklost. Začelo se je v starem veku. Takrat je Bettie Saver začela z čarovniško literaturo. Leto, ko se jo je iznašlo ni znano. Bettie Saver je zacela pisati zgodbe, romane, pesmi in podobno. Bila je težava saj v tistih časih nihče ni znal brati ali pisati. Bettie je takrat ustanovila svojo šolo. V šoli so se vsi otroci učili brati in pisati.

Razvojno obdobje
V tem obdobju je čarovniška literatura postala zelo priznana vrsta umetnosti. Ljudje so bili pismeni, zato je vsak lahko napisal svojo zgodbo ali pesem. Takrat so se razvile prve knjižnice. V njih so lahko svoje knjige lahko razkazovali vsem.

Veliko obdobje
V tem obdobju se je rodilo veliko zelo priznanih pisateljev in pisateljic, ki jih še danes cenimo. Takrat so bila napisana najzanimivejša in najbolj priljubljena književna dela. Lahko bi rekli, da je čarovniška literatura v tem obdobju bila na svojem vrhuncu.

Novejše obdobje To obdobje traja še danes. Danes se čarovniške literature učimo ma vseh čarovniških šolah. V današnjem času so najbolj priljubljene knjigo med mladimi fantazijske pripovedi. V njih so opisani dogodki in stvari, ki jih ni mogoče izvesti oziroma so izmišljene. Nekaj najbolj znanih del je: Moje življenje ( od Grila Fraya ), Šatulja urokov ( od Stephana Lyra), Uničujoča slava( od Emily Crust)........…Bettie Saver

Kot sem že prej omenila je bila Bettie Saver začetnica čarovniške literature. Bettie se je rodila 3. julija leta 145 na Škotskem. Živela je skupaj z svojo mamo Elly Saver, očetom Dirom Saver, z sestro dvojčico Zinno Saver in starejšim bratom Daivom Saver. Do svojega sedmega rojstnega dne je z družino živela na Škotskem. Takrat se je njena družina preselila v Francijo. To jo je precej potrlo, saj je izgubila vse prijatelje,
ki jih je imela na Škotskem.

Bettie je želela iznajti način s katerim bi se lahko prenašali sporočila brez besed. Uspelo ji je! Izmislila si je različne znake, ki so poimenovali različne glasove. Najprej se je sama povsem naučila svojo pisavo, nato pa še druge.

Že v najstniških letih je napisala veliko zgodb, pesmi in pravljic. Veliko se jih je ohranilo še do danes.

Ko je bila stara 20 let se je preselila nazaj na Škotsko. Tam je precej razširila svoje znanje o branju in pisanju. Želela pa je, da bi to znal vsak. Prišla je na idejo, da ustanovi svojo šolo. Najprej pa je morala napisati abecednike, berila in učbenike.

Skupaj s svojo sestro Zinno je Bettie ustanovila šolo. V njej so bili dobrodošli otroci iz vseh čarovniških družin. Tam sta jih z Zinno poučevali. Učili sta jih brati in pisati.

Bettie je umrla zelo mlada. Umrla je pri štiridesetih letih. O njeni smrti obstaja več zgodb. Najverjetneje je padla v bližnje jezero in utonila.

Šteje za eno najpomembnejših čarovnic v zgodovini. Mnogo oseb se je zgledovalo in se še vedno zgleduje po njej. V njeni rodni vasici na Škotskem so ji v spomin postavili spomenik.Znani pesniki in pisatelji

Pesnikov in pisateljev je zelo veliko. Največ jih je iz velikega obdobja. Iz začetnega obdobja in razvojnega obdobja pa jih poznamo zelo malo.

Najbolj znani pisateljiv velikem obdobju so:
Ω Kerhul Magnif,
Ω Ijaš Mender,
Ω Zack Bird,
Ω Stery Moon in
Ω Anne Black.

Kaj bomo spoznavali pri predmetu čarovniška literatura?

Pri tem predmetu bomo spoznavali književna besedila, vrste zgodb in pesmi. Pogovarjali se bomo tudi o bunkeljski literaturi in nekaterih znanih pesnikih in pisateljicah. Obljubim vam da bo zanimivo!

Domača naloga! 📚

Upam, da vam je bila današnja lekcija všeč in ste v njej uživali!

Za domačo nalogo odgovorite na naslednja vprašanja

  1. Kaj je čarovniška literatura?
  2. Naštej vsa obdobja čarovniške literature.
  3. Opiši svoje najljubše obdobje s svojimi besedami.
  4. Kdaj se je rodila Bettie Saver?
  5. Zakaj misliš, da si je tako želela ustanoviti svojo šolo?
  6. Kje in zakaj so ji postavili spomenik?
  7. Povej kakšna se ti je zdela današnja lekcija.

Domača naloga naj vsebuje ustrezne in dopolnjene podatke iz besedila. Poiskusi dodati sliko, če nimaš te možnosti to ni potrebno.

Lep pozdrav in se vidimo, ko se zagledamo!
prof. Hana 📚