Zanimivosti
Lekcija:

Uvod v zanimivosti

od: Zala Muc
Ustvarjeno: 21.6.2020 Posodobljeno: 25.6.2020
Razpoložljiva mesta: 4

Zanimivosti

Pozdravljeni učenci, sem Zala. Učila bom predmet zanimivosti! Upam, da boste obiskovali moje ure. Danes se bomo pogovarjali o zanimivosti! Kaj je zanimivost? Kdo je ustvaril ta predmet? Kaj bomo spoznavali pri temu predmetu? V tej lekciji boste izvedeli vse!


Kaj je zanimivost?

Zanimivost je nekaj, kar te zanima.

Vsak dan doživite zanimivo stvar. Potem pa si želite o tej stvari izvedeti veliko več!
Zato preberete veliko knjig in revij. Lahko pa podatke poiščete in zberete tudi na kakšni spletni strani.


Kaj se bomo učili pri predmetu zanimivosti?

Učili se bomo o zanimivih stvareh. O zanimivih rastlinah, rožah, drevesih…
Spoznavali bomo zanimive stvari, ki nas zanimajo.Kategorije zanimivosti

Pri zanimivosti je več kategorij. Obstaja pa glavnih sedem kategorij.

Zanimiva ljubezen
To je kategorija, ki se praznuje na gregorjevo. Takrat si dekleta izberejo par in začnejo plesati. Mož pelje dekle na večerjo, da po plesu še kaj pojesta. Nato pa sledi še poljub! Vsi zaplešejo okoli srečnega para.

Zanimiv ples
To je kategorija, kjer si sam izmisliš ples, ki je tebi zanimiv. Lahko ga plešeš v paru, lahko pa tudi sam. Največkrat plešejo zanimivi ples v paru. Zamislijo si korake in začnejo plesati. Ples plešejo veliko časa, ker se jim zdi zanimiv.

Zanimiva pojedina
Ta kategorija pa govori o pojedini! Ampak ne samo za en obrok. To je celodnevna pojedina! Zato imajo pri pripravi jedi zelo veliko dela. En dan prej začnejo delati. Najprej grejo v kuhinjo, kjer pripravijo zajtrk, kosilo in večerjo. Ne pozabijo pa tudi na dopoldansko in popoldansko malico.

Zanimiva pripoved
To je katrgorija, ko si ljudje pripovedujejo zgodbe, pripovedi in pravljice. Zberejo se v krog, kjer povejo deset pripovedk ali zgodb in pravljic. Tukaj je seveda prav prijetno, saj imajo mehke blazine in zelo dobre jedi!

Zanimiva oblačila
To je kategorija, kjer si dekleta in fantje izberejo obleke, ki so njim zanimive. Največkrat si dekleta oblečejo dolgo krilo, različnih barv. Imajo različno barvne čevlje, zapestnico in ogrlico. Fantje pa imajo drugačna zanimiva oblačila. Oblečejo si kavbojske hlače in majico. Čez dajo jopo. Čevlje imajo čisto nove, ki pa so ponavadi črni. Imajo tudi klobuk in konja.

Zanimivo drevo
To je kategorija, kjer grejo ljudje k drevesom. Tam jih oblivajo z vodo in jim jedo sadeže, če so na drevesu. Če je kakšno drevo staro se od njega poslovijo na njihov način. Z njihovimi solzami oblijejo drevo. Tako drevo dobi čvrste korenine in raste naprej. To se zgodi, če je drevo mlado. Če je staro bo živelo samo še kakšno leto.

Zanimiva narava
To je kategorija, kjer imajo ljudje piknik v naravi. Grejo pa na najboljši travnik med vsemi. Nato pa pripravijo jedi, ki so jih prinesli s seboj. Ponavadi imajo s seboj kruh, salamo, sir in sadje. Seveda pa imajo tudi kakšno desko za rezati in nož. Ko vse to pojejo si zaslužijo tudi posladek. Že nekaj dni prej so pripravljali torto. Zdaj pa jo lahko tudi pojejo.


Kdo je ustvaril ta predmet?

Rozalda Atrix

Rozalda Atrix se je rodila 1. JANUARJA, LETA 999 NA BLEDU. Živela je skupaj s svojo mamo ALLY ATRIX, DEIVOM ATRIX in mlajšo sestrico EVO ATRIX.
Rozaldini starši niso bili čarovniki. Prav tako nista bili čarovnici tudi Rozalda in Eva. Čarovnica je postala šele, ko je dobila pismo z Bradavičarke.
Starša sta zaradi službe odšla na Češko in varstvo EVE sta prepustila Rozaldi. Rozalda jo je skrbno čuvala. Vzela jo je s seboj na Bradavičarko.

Ko sta prispeli jima je klobuk izbiruh izbral dom. Obe sta šle v Gryfondom.

Rozalda je dopolnila 15 let in lahko je postala profesorica. Odločila se je, da bo ustanovila nov predmet. Imenoval se je ZANIMIVOSTI. Ta predmet je ustanovila, ker je naravnost oboževala zanimive stvari. Učenci so njene ure vsak dan obiskovali.

Po dolgih letih učenja je Rozalda dobila otroka. LARISSO in DAILLA. Larissa je bila dve leti starejša od Dallia.

Nato pa je SREDI NOČI UMRLA. Tega noben neve, kdaj je umrla, ampak domnevali so, da je bilo sredi noči. Na začetku pa niso vedeli, da je umrla. Za smrt je ugotovila sestrična od Rozalde. Prišla je pogledati Larisso in Dallia. Ampak je videla, kako je Rozalda ležala na postelji in ni dihala. Od zdaj naprej je za otroka skrbela sestrična od Rozalde. Eva pa se je preselila k staršem. Rozalda je ob smrti bila stara samo 36 let.

Rozaldo so pokopali ob OB BLEJSKEM JEZERU, kjer je v miru počivala. Vsak ji je daroval dar, ker je bila PRIJAZNA, PRIJETNA IN POMEMBNA.


Zanimivost skozi preteklost

V preteklosti so ljudje bili prav vsak dan zdolgočaseni. Poiskusili so že vse stvari, ampak ni delovalo. Potem pa so opazili neko čudno, temveč zelo lepo rastlino! Začeli so jo preučevati. Prebrali so knjige o rastlinah in tudi revije. Na koncu so izvedeli, da je ta roža marjetica. Tako so še več zanimivih stvari preučili in o njih zelo veliko izvedeli. To stvar, ki so jo delali so poimenovali zanimivost. Vse to pa so prenašali na vse druge generacije za njimi.


Na koncu lekcije sledi tudi domača naloga. Upam, da ste v lekciji uživali in, da boste obiskovali moje ure zanimivosti!

Domača naloga

Za domačo nalogo napišite spis vaše najljubše zanimivosti. Spis naj obsega vsaj 200 besed. Naj ima kakšno slikico, če nimaš te možnosti ni potrebno.
Lepo bodite!

Profesorica Zala Muc