Uroki
Lekcija:

Alohomora

od: Jenna Marie Heap
Ustvarjeno: 8.7.2019 Posodobljeno: 21.4.2020
Razpoložljiva mesta: 173

2. lekcija - Alohomora


Dobrodošli pri drugi lekciji!

Tokrat se bomo posvetili prvemu uroku v letošnjem učnem načrtu, alohomori. Alohomora je urok, ki odklene različne stvari, med drugim ključavnice, okna, vrata in druge predmete. Ni znano, kdo je izumil ta urok, je pa bil ustvarjen v Afriki in je nato pripotoval v Britanijo in se s pomočjo Eldona Elsrickla razširil po svetu nekje v 17. stoletju

<><><><>

Uporabil ga je za opustošenje Londona, krajo domov bunkeljnom in čarovnikom, dokler ni Blagdon Blay izumil uroka Anti-Alohomora. Pred obstojem Alohomora, je bil najbolj priljubljen urok za odklepanje Portaberto (uporabljen za odcepitev ključavnice od vrat; puščal je kadeče se luknje) in pred njim Sezam odpri se (ki je raztrgal vrata s tečajev in jih razcepil na drva). Oba sta bila veliko manj izoblikovana in natančna in zato mnogo manj primerna za uporabo kot Alohomora.

Prvi znani zapis, ki opisuje izkušnjo uporabe uroka Alohomora, pravi:

Eldon Elsrickel

.
.
Bilo jih je na desetine, stotine, tisoče! Bili so vsepovsod in prežali na nas, želeli so nas ubiti. Da bi lahko preživeli, smo se morali ločiti in tako sem že mesec dni taval po domači deželi in se zaenkrat uspešno izogibal sovražnikom. Vedel sem, da bi me, kakor hitro bi jim prišel na oči, pri priči ubili, ali pa vsaj odvedli nekam, kjer bi to opravili namesto njih. Že nekaj časa nisem jedel, zato sem se ponoči odplazil iz svojega skrivališča, da bi si poiskal nekaj za pod zob in malo vode. K sreči sem na drevesu našel še nekaj jabolk, rahlo nagnitih, a še vedno užitnih, ki so me rešile pred lakoto, ki bi sčasoma vodila v smrt. Že sem se vračal proti svojemu začasnemu skrivališču, ko sem kar naenkrat zagledal oboroženega moškega. Tudi on je zagledal mene. Bila je noč in očitno je bil utrujen, a se je odločil, da bo kljub temu to skušal karseda dobro skriti. Bil je visok, močan in njegova uniforma je bila njegovemu telesu že skoraj tesna.

Pogumno je dvignil glavo, da bi pokazal svojo moč nad mano, brezdomcem. Pričel se mi je približevati – počasi, da je lahko zraven razmišljal. Sam sem vedel, da se ne smem muditi na mestu, pač pa moram proč – takoj. Pričel sem teči, kolikor so me nesle noge. Tekel sem in tekel, nato pa prišel do velikih vrat – bila so zaklenjena. Nisem mogel naprej, nazaj pa tudi nisem smel, saj me je tam čakal tisti presneti mož, pripravljen, da me ubije, če se mu ne bom pustil odvesti. Moral sem nekako odkleniti vrata in pobegniti. Takrat sem se spomnil, da bi si lahko pomagal s čarovnijo, saj sem vendar čarovnik. Navsezadnje so me ravno zaradi mojega porekla preganjali in skušali ubiti. Spomnil sem se nekega uroka, ki ga je nekoč tat uporabil za odklepanje ključavnice. Zgodilo se je poleg hiše, v kateri sem delal, ko sem bil na vrtu, zatorej sem dogajanje videl precej od blizu. Moral pa sem pohiteti, saj sem že lahko slišal moževe korake, ko se mi je skušal »neopazno« približati. Izgovoril sem torej čarobno besedo Alohomora, s palico – ki mi je na srečo še niso uspeli zapleniti – zarisal obliko in vrata so se odprla. Ta urok mi je rešil življenje, zatorej je še nekaj let zatem ostal v mojem spominu, naučil pa sem ga izvesti tudi svoje otroke.

Skrinjica

.
Zapis je pripadal nekemu Charlie – Jeanu, čarovniku, ki je bil domnevno Kanadčan, na žalost pa je živel v času lova na čarovnike. Sedaj pa bomo spoznali, kako se urok sploh izvede. Prosim, pojdite v pare! Vsak par bo dobil eno skrinjico, ki je zaklenjena z urokom.

Tako. Najprej se postavite pred skrinjico. Primite svojo palico, trdno a ne pregrobo. Najprej bomo v zrak narisali obliko.Začnite spodaj, nato zarišite črto navzgor in nato nadaljujte v čimbolj pravilen krog. Kar ponavljajte! Vsak naj ponovi vsaj desetkrat.

Alohomora

.
.
Ste? Gremo kar k čarobni besedi – Alohomora. Izgovarjajte jo počasi in karseda natančno. Ko se vam zdi, da ste pripravljeni, poizkusite zarisati obliko in hkrati izgovoriti čarobno besedo in tako odkleniti skrinjico. Poizkušajte izmenično, najprej eden iz para in zatem drugi, in tako dalje. Ko vam uspe odpreti skrinjico, vas bo v njej čakala drobna nagrada.

Tako! Upam, da vam je vsem teknila čarobna čokolada. Ura se bliža h koncu, zato dobro poslušajte, kajti podala vam bom navodila za vašo drugo domačo nalogo. Pri njej se karseda potrudite, da boste svojemu domu prislužili čim več točk! Do konca šolskega leta je namreč le še nekaj mesecev in verjamem, da si vsi želite osvojiti domski pokal.
.


Domača naloga

Res sem vesela, da je večini že prvič urok kar krasno uspel. Za domačo nalogo sprva opišite skozi vaše oči, kako ste se pri današnji lekciji lotili učenja Alohomore, kaj vam je šlo in kaj ne, kako ste ugotovili, kaj počnete narobe. Nato si zamislite tri situacije, v katerih vam je znanje uroka za odklepanje prišlo prav. Opišite jih - kje ste bili, s kom ste bili, kaj ste počeli, kje vam je urok koristil, kako ste ga izvedli, je bilo uspešno? Vse skupaj opišite v najmanj 250 besedah.