Uroki
Lekcija:

Palice

od: Jenna Marie Heap
Ustvarjeno: 10.6.2019 Posodobljeno: 8.7.2019
Razpoložljiva mesta: 0

1. Lekcija - Palice


Še enkrat lepo pozdravljeni pri urokih! Upam, da se boste v prihajajočem šolskem letu pri mojih urah zabavali in se tudi česa naučili. Uroki so namreč nadvse uporabni, izvajanje urokov pa je potrebno pri vsakem čarovniškem poklicu. Sedaj pa kar vstopite v učilnico in si poiščite sedež!

Tako! Upam, da ste zadovoljni s svojimi sosedi. Presedanja med šolskim letom namreč ne odobravam. Sedaj pa začnimo z uro. Pri urokih boste seveda potrebovali palico. V kolikor je novinci še nimate, si jo v najkrajšem možnem času priskrbite na Prečni ulici. Palica je pripomoček, s pomočjo katerega čarovniki uporabljamo svojo magijo. Vsaka palica je izdelana iz lesa, v jedru pa se nahaja magična snov. Olchenbatove palice imajo jedra iz feniksovih peres, samorogove dlake in zmajeve srčne kite ter so iz različnih vrst lesa, različnih dolžin in fleksibilnosti.

Pri uri bomo spoznali različna jedra palic, o vrstah lesa pa si lahko preberete pod zavihkom Priročnik.

Samorogova dlaka navadno proizvaja najbolj harmonično in usklajeno čarovnijo in je najmanj podvržena raznim nihanjem in blokadam. Palice s tem jedrom je najtežje uporabljati za izvajanje črne magije. So najbolj zveste izmed vseh palic in običajno ostanejo močno navezane na prvega lastnika. Palice s samorogovo dlako navadno niso preveč mogočne in so nagnjene k melanhoniji, če z njimi ne ravnamo pravilno – dlaka lahko »umre« in jo je potrebno zamenjati.

Feniksova peresa so najredkejša vrsta jedra. Feniksovo perje je sposobno doseči največjo možno paleto čarovnije, vendar traja dlje kot pri samorogovem in zmajevem jedru, da to opazimo. Te palice so samosvoje in delujejo po lastni volji, kar veliko čarovnikom in čarovnicam ni po godu. Od vseh palic jih je najtežje ukrotiti in prilagoditi, prav tako si je težko prislužiti njihovo zvestobo in zaupanje.

Praviloma so palice z zmajevo srčno kito najmogočnejše in najmočnejše, sposobne izvajati najzahtevnejše uroke. Te palice se učijo hitreje kot ostale in medtem, ko lahko spremenijo pripadnost, če smo jih prejeli od prvotnega mojstra, se vedno močno povežejo s trenutnim lastnikom. Od vseh palic jih je najlažje uporabljati za črno magijo in Obrambo pred mračnimi silami, zaradi temperamenta pa so tudi nagnjene k nesrečam.

Palice smejo posedovati le in izključno čarovniki, bitjem, kot so škratje in hišni vilinci, pa je le-to prepovedano. Noben uradni zakon pa ne prepoveduje bunkeljnom, da uporabljajo palice. Sicer jih tako ali tako ne bi mogli uporabljati, ker nimajo čarovnije, vendar bi se bunkeljnovo posedovanje palice lahko štelo za kršitev Mednarodnega statuta čarovniške tajnosti. Prav tako se vsakemu mladoletnemu čarovniku ali čarovnici, izključenemu iz šole, prepove nadaljnja uporaba palice, ki se jo tudi zapleni in uniči. V primeru, da pa je učenec izgnan, ko je dosegel določeno raven čarovniške izobrazbe, lahko čarovnik obdrži svojo palico, kot je to storil Newt Scamander.

Spodobi se, da spregovorimo še nekaj besed o Olchenbatu. Rodil se je 25. septembra leta 1907 v Veliki Britaniji, bil je polkrven. V mladosti je obiskoval Bradavičarsko akademijo za čarovnike in čarovnice, kjer je bil razvrščen v Drznvraan. Po šolanju je pričel kazati neverjeten talent za izdelovanje palic. Znal je uporabiti prava jedra in les in tako ustvariti idealne palice. Preden je pričel delati kot izdelovalec palic, so čarovniki sami izbirali, kakšno jedro želijo imeti v svoji palici, kar po Olchenbatovem mnnenju zatre temperament palice.

Kmalu zatem, ko je začel prodajati palice, so čarovniki ugotovili, da so njegove palice daleč boljše od palic ostalih izdelovalcev. Odkar je slavni Harry Potter z Olchenbatovo palico premagal mogočnega Mrlakensteina, želijo vsi Olchenbatove palice. To pa predstavlja velik problem Olchenbatovemu sinu, ki sicer ni nameraval nadaljevati družinskega posla.

Za zaključek pa naj še poudarim nekaj pravil izvajanja urokov. Palico vedno držite v svoji močnejši roki, tisti, s katero jeste in pišete. Vedno jo močno držite, zapestje naj ne bo mlahavo. Ko čarate, ne krilite preveč z rokami, pač pa izvajajte manjše elegantne gibe. Pazite tudi na primerno nego in shranjevanje palice. Palica ne sodi v hlačni žep, prav tako naj ne leži na postelji ali stolu, kamor lahko kdo sede ali leže ter jo zlomi. Potrebno je redno čiščenje in ohranjanje s pomočjo mazil za nego palice.


DOMAČA NALOGA

Ker je to vaša prva domača naloga pri urokih in ker vas še ne poznam, bo ta naloga malce drugačna od ostalih. Za domačo nalogo opišite sebe, svojo družino (svoje čarovniško življenje), želje . V domačo nalogo še vključite, kaj si predstavljate, ko vam nekdo omeni predmet uroki in kakšna so vaša pričakovanja do predmeta in profesorice?

Opišite tudi svoje doživljanje prve lekcije, kaj vam je bilo všeč, kaj ne. Skratka, uporabite domišljijo!
Naloga naj vsebuje vsaj 300 besed!

*Veliko uspeha in ustvarjalnosti vam želim!