Skrivnosti
Lekcija:

Prepovedani gozd

od: Math Hottenbach Zindernell
Ustvarjeno: 16.5.2020 Posodobljeno: 16.5.2020
Razpoložljiva mesta: 17

Prepovedani gozd

Pozdravljeni in dobrodošli v učilnici skrivnosti. Prosim, da si pripravite zvezek in peresa.


Prebivalci Prepovedanega gozda

V Prepovedanem gozdu živi veliko različnih magičnih bitij. Za vse pa velja, da so izjemno skrivnostna. Verjamem, da boste najpomembnejše obravnavali pri negi čarobnih živali in da boste spoznali o njih prav vse. Se pa profesorji nege običajno odločijo, da učencem ne zaupajo vseh skrivnosti, saj bi lahko tvegali, da bi se našel kakšen junak, ki bi šel raziskovat vse skrivnosti bitij in stvorov, ki živijo v Prepovedanem gozdu. Tudi jaz prosim, da se vzdržite vseh poskusov. Bom pa zato sam razkril nekaj skrivnosti in upam, da boste z izvedenim zadovoljni. Ime Prepovedani gozd nosi prav zaradi razloga bitij, s katerim se ne želite srečati.


Muttah

Večina vas verjetno ve, da v gozdu živijo akromantele, kentavri, žvadrni, zmaji, samorogi, hipogrifi, volkodlaki, velikani pa tudi troli. Čeprav so videti te magične živali precej nepovezano, pa jih v resnici vodi ena sama oseba. Ime mu je Muttah.

Njegovo polno ime je Kjessy Muttah Azisaklut Pitasafwe. Rodil se je 14. 2. 1965 na Norveškem. Z bunkeljskimi starši se je kmalu po rojstvu preselil na Škotsko. Obiskoval je tudi Bradavičarko. Večina njegovih sovrstnikov je menila, da je manjvreden, ker je umazane krvi in ni čistokrven. Tako se je začel zatekati v gozd in tam stkal posebno vez z bitji ne glede na njihovo nevarnost. Po ustnem izročilu naj bi bil kralj gozda in naj bi upravljal vsa bitja. Tako ni priporočljivo zobati češenj z njim, saj lahko nad vas spravi vsa bitja. A nič bati, saj je Muttah prijazen in miroljuben, dokler kdo ne škodi živalim in ostalim bitjem, ki jih ima tako rad. Prav zaradi tega je tudi že napadel nekaj uslužbencev ministrstva, ki je prišlo iz gozda odstraniti ´nevarna´ bitja. Tri naj bi celo hladnokrvno ubil, a za to dejanje ni bil nikoli kaznovan. Verjetno si predstavljate, da si nihče ni upal priti niti blizu njega. Tako naj bi počasi začel sovražiti ljudi, ki ne marajo čarobnih bitij. Prav tako ni ravno družaben človek, zato iz gozda ne pride pogosto.

V gozdu pa se najde tudi Ford Anglia Weasleyevih. Najverjetneje zgodovino tega letečega avtomobila poznate in mi je ni treba dodatno pojasnjevati. Žal je že dolgo niso opazili, saj se izogiba ljudem. Bojda naj bi bila užaljena, ker so jo lastniki tako zanemarjali. Očitno imajo avtomobili tudi čustva! Čeprav je videti nenevarna pa pazite, saj zunanjost vara. Konec koncev je avtomobil.

Poudaril bom samo še stvore, ki jih človeško oko ni videlo, če pa jih je, pa njihovega napada zagotovo niso preživeli. Gre za izredno nevarne in grozljive stvarce. Poimenovali so jih krvosesa strašila. Beseda strašilo zveni tako prikupno, a pravzaprav niso prav nič prikupni. Ker so redko videni in zatorej malo omenjeni v literaturah, vam veliko o lastnostih ne morem povedati. Povedal pa vam bom tri najbolj znane napade, za katere obtožujejo te bavbave.


Krvosesi bavbav ali strašilo

  1. Avgusta 1951 so na obrobju Prepovedanega gozda našli razmrcvarjeno truplo, ki je pripadalo Uthildi Jopsen. 15- letna pihpuffovka naj bi zatavala v gozd pri pouku letenja in se v njem na žalost izgubila. Našli so jo 3 dni kasneje, vendar je sprva sploh niso prepoznali. Imela je ugrize po celem telesu, globoki pa so bili do 10 cm. Zanimivo je, da je imela odsekano glavo, ki so jo našli šele decembra.

  2. Krvosesi stvori so 21. 6. 1975 napadli družino, ki si je tistega leta postavila hišo v bližino gozda. Zaradi suše in posledično lakote, ki je v tistem letu vladala, so prišli iz gozda in si kot plen zaželeli družino Otesnayae. Bili so brez moči, šele čez nekaj dni jih je našel predstojnik Gryfondoma, v katerem sta bili dvojčici Emma in Frida. Na njih so bile sledi vlečenja in trganja, bitja pa so očetu Otonu in materi Quity izruvali srce in si tako naredili zalogo hrane.

  3. V noči iz 4. na 5. 11. 2004 so stvori napadli Bradavičarko. Bolj natančno je vojska petstotih strašil napadla grajske ječe in tam ubila okoli 1300 sov in drugih živali, ki so jih morali učenci Bradavičarke hraniti tam, ker je bil na delu ´kradljivec´ sov. Kasneje so ugotovili, da so bili ta kradljivec prav krvosesa strašila. Od takrat nikoli več niso pustili, da bi nedolžno živo bitje prespalo v ječah, saj je bilo ravnateljstvo prepričano, da si trpljenja, kot sta puljenje kril in nog ter zavijanje vratu, ne zasluži nihče!

Skozi zgodovino

Najbrž vsi poznate trojico Harry Potter, Hermiona Granger in Ron Weasley. Seveda so v Prepovedani gozd hodili kar pogosto in se pri tem požvižgali na vsa pravila. Včasih so imeli tudi kazen, da si moral pomagati oskrbniku v gozdu, če si kršil pravila. Čez čas so to ukinili, saj je nekaj učencev preprosto izginilo. Seveda je gozd pogosto služil kot skrivališče. To nalogo je opravljal kar dobro, saj so tu skrivali magična bitja, ki so bila ilegalna ali pa jih je bilo treba skriti pred svetom, ki jih ni smel videti. Npr. tu so bili skriti Hagridova Grop in Žreboklun, pa tudi zmaji za trišolski turnir v letu 1994.

Prepovedani gozd je bil tudi en od glavnih bojišč v drugi čarovniški vojni. Vsem znano je dejstvo, da je v Prepovedanem gozdu Mark Neelstin uničil svoj nenamerni skrižven, ubil je Harryja Potterja. A marsikomu ni znano, da so v Prepovedani gozd poslali vse, ki so se upirali Mrlakensteinu, in tiste, ki so bili pomembni zanj in so poznali skrivnosti ali pomembne informacije, ki jih ni smel slišati prav nihče. Najprej so jih mučili in iz njih izvlekli vse pomembno, potem pa so jih prepustili divjim stvorom, ki se svežega mesa niso branili. Tako jih je Mrlakenstein tudi spravil na svojo stran. Večini je ponudil bodisi denar bodisi hrano. Vse, ki pa niso želeli sodelovati z njim, pa je obsodil na smrt in trpljenje.


Bitka v Prepovedanem gozdu

Morda deluje, da je Prepovedani gozd središče slabega in zla, ampak ni čisto tako. Nekaj časa je bil pravi raj. Najlepši gozd na tem planetu. V njem so letale rajske ptice in hodila prijazna bitja. Potem pa je v letu 316 neki zlobnež vkorakal vanj, hladnokrvno umoril samoroga in vzel ter spil njegovo kri. Tedaj so se oblaki nad gozdom zaprli in se nikdar več odprli. Tako ostaja še danes, čeprav na svetu ni več zla, ki bi bilo tako podlo, da bi izkoristilo nedolžno bitje za svoje interese.

Grobnica Intersmuth

Že prej sem omenil, da je Mark Neelstin hladnokrvno ubijal magična bitja, ki so živela v Prepovedanem gozdu. Vendar so jih v drugi čarovniški vojni ubijali tudi aurorji in člani Dumbledorjeve armade, saj so v njih videli veliko nevarnost. Tako so skorajda izumrli volkodlaki. Nastala je ogromna ter nepopravljiva škoda, ki jo je povzročila vojna. Bitja in stvori so svoje svojce, družinske člane in prijatelje začeli nositi v grobnico Intersmuth, za katero pa še zdaj ne vemo, kje se nahaja.

Grobnico Intersmuth so v 10. stoletju postavile sfinge, da bi v njej pokopale svojo vodjo Marde I. Seveda so se pojavili nesporazumi, saj se ostale magične živali niso strinjale s poseganjem v gozd. Tako so podpisali poseben Okolidski sporazum in v grobnici je lahko bil pokopan kdorkoli.


Grobnica Intersmuth

Grobnica je obdana s plastjo nevidnosti in prav nihče, ki ni v spremstvu magičnega bitja, ki je pripadnik Prepovedanega gozda, je ne more videti. Pa vendar nekateri pravijo, da je grobnica eno najlepših čudes, ki jih je na našem planetu. Po pripovedovanju kentavra ima celo 5 vhodov, ki pa so uročeni s kletvijo zaklepanja. Tako se vedno, ko v grobnico pride nekdo, ki tam ni zaželen, zaklenejo in mora poiskati drug izhod, drugače pa v grobnici strada do smrti.


Madopicjah

Grobnica pa ni namenjena samo pokopavanju, temveč tudi usmrtitvi živali, ki so postale nevarne za ostala bitja v gozdu. Nad glavnim vhodom se namreč dviga Hitasfagin stolp, poimenovan po prvi volkodlakinji, ki je bila usmrčena na njem, in je bil zgrajen kasneje v zgodovini, v letu 1585. Usmrtitve potekajo skoraj vsak teden, ob grobnici pa se zbere veliko število bitij, ki si ogledajo smrt njihovega sovražnika. Vendar pa so bile v preteklosti usmrčena tudi nedolžna bitja, kot je tudi Pietjavh.

Žal je bil Pietjavh zadnji v družini madopicjahov. Bitij, ki so veljali kot zdravniki, medicinske sestre, pomočniki… Bili so izjemno pametni in sočutni ter so bili vedno pripravljeni pomagati. Druge živali tega niso opazile, opazile pa so vsako majceno napako, ki jo je Pietjavh naredil. Čeprav so veljali kot bitja, ki ne delajo napak, jo je Pietjavh naredil. Hotel je pomagati žvadrnu, ki je imel zlomljeno krilo, a se ga je ta tako prestrašil, da je podivjal in na žalost stekel naravnost v jezero in v njem utonil.

Druga bitja so Pietjavha obtožila, da je namerno napadel in ubil žvadrna ter ga izkoristil za napoj, s katerim naj bi prevladal nad celotnim gozdom. Seveda to ni bilo res, a druge živali tega niso razumele in končno so lahko odstranile nekoga, ki se je vztrajno boril za pravice živali in za bolne in ostarele tudi skrbel. Umrl naj bi 5. 11. 1982, njegovo okostje pa naj bi še zdaj ležalo pri vhodu v grobnico.


Domača naloga

Vaša naloga bo, da napišete domišljijski spis z naslovom Pohajkovanje v Prepovedani gozd se je končalo tragično. Opišite, kdo je odšel v gozd, zakaj je odšel v gozd, ali je s kom šel v gozd, v kateri del gozda je šel in kako se je njegov sprehod končal. Napišite, kaj se mu je zgodilo. Pri tem vključite današnjo lekcijo, lahko pa si pomagate tudi s knjigami!
Dodajte tudi svoje mnenje o Prepovedanem gozdu. Omenite, ali ste že kdaj bili v njem in se vam je kaj zanimivega dogodilo. Ovrednotite dejanje osebe, ki ste ga opisovali v domišljijskem spisu.

Upoštevajte vsa pravila za pisanje domačih nalog! Pazite na slovnične in pravopisne napake! Potrudite se pri videzu naloge. Navodila povežite v čim bolj smiselno celoto. Ne pozabite na uvod, jedro in zaključek.

Spis naj obsega minimalno 300 besed. Ne pozabite na vsaj eno slikovno gradivo.