Nega magičnih živali
Lekcija:

Skalci

od: Ashley Thompson
Ustvarjeno: 29.4.2020 Posodobljeno: 10.7.2020
Razpoložljiva mesta: 189

Skalci

Pozdravljeni pri novi uri nege magičnih živali. Danes bomo obravnavali prav posebne živali, imenovane skalci. Verjetno marsikdo od vas prvič sliši za njih, toda to so velika legendarna bitja o katerih morate nujno izvedeti nekaj stvari.


Kdo so skalci?

To so zelo velike živali, ki potujejo po nebu. Le redko letijo sami, pogosto jih vidimo v skupinah. Kdor ne pozna teh bitij, bi lahko rekel, da so to ogromni kosi kamenja oziroma zemlje, ki se premikajo po zraku. V normalnih okoliščinah jih ponavadi ne vidimo, saj letijo zelo visoko. Še največ verjetnosti za to imamo visoko v gorah, ker včasih lebdijo blizu njih. O njih je nastalo zelo veliko legend.

Izgled

Skalci so eni izmed največjih magičnih živali in tudi vseh živali nasploh. So tako veliki, da bi se na njih lahko stlačila manjša vas, toda o tem malce kasneje. Samci so ponavadi večji od samic. Lahko bi rekli, da je njihovo telo še najbolj podobno trupu mante. Imajo dolgo repno plavut in veliko prsnih plavuti s katerimi uravnavajo smer in hitrost letenja. Dve največji veliki plavuti, ki se izraščata iz bočnega dela, sta najbolj pomembni za premikanje. Njihova koža je sive barve, posuta z belimi pikami različnih velikosti. Starejši kot je skalec, bolj temna postaja njegova koža, število pik pa se povečuje. Tako so skalčevi mladiči zelo svetlo sive barve, pik pa skorajda ni. Imajo zelo velika usta, takoj nad njimi pa se nahajata dve majhni črni očesi. Njihov hrbet je ponavadi prekrit s travo in kamenjem, včasih se tam pojavijo tudi manjši griči in gore. Zaradi njihove ogromne velikosti, se na njih pogosto čisto nezavedno naselijo manjše vasice. Prebivalci, ki prebivajo na skalcih se imenujejo Geolovci.

Manta
Skupina skalcev

Nastanek

V paritvenem obdobju, ki poteka spomladi, samice pogosto postanejo breje. Zelo nenavadno je, da mladiče rodijo nekako tako, kot da bi izlegle jajce, le da je to podobno gromozanski skali. Ker odrasli skalci nikoli ne pristanejo na tleh, niti med porodom ne, to “jajce” dolgo časa pada po zraku in na koncu pristane na tleh. Zdi se kot, da je na njih nekakšen urok, saj se še nikoli ni zgodilo, da bi tako imenovano jajce, kdaj padlo na kakšnega človeka ali žival in ga ubilo.
Ko jajce nato približno kakšno leto ždi v zemlji, se iz njega začne razvijati skalec. Telo raste pod zemljo, le njegov hrbet je na površju, zato ga začne prekrivati zemlja, trava… Obdobje rasti je zelo dolgo, traja približno 50 let. Ko skalci dosežejo svojo končno velikost se iztrgajo iz zemlje in poletijo v nebo. Mnogi ta pojav zamenjajo za potres, saj se začne bližnja okolica zelo tresti. Včasih se tam kjer skalec raste, naključno naselijo tudi ljudje in, ko se ta iztrga iz zemlje živijo na njem. To je redko, toda še zmeraj mogoče.

Mladiček
Skalec v razvoju

Geolovci

Kot sem že povedala, ljudje, ki živijo na skalcih se imenujejo Geolovci. Ti ne živijo čisto enakega življenja kot ostali ljudje. Ker živijo zelo daleč od ljudi, se včasih zdi, da ne vejo ravno kaj se dogaja z zunanjim svetom. Ponavadi na skalcih namreč živijo čarovniki, ti pa elektronike ne marajo prav preveč. Njihove hiše so ponavadi zgrajene iz lesa in drugih materialov, ki jih najdejo v okolici. Prebarvane so z živimi barvami, ki naj bi odganjale zle duhove.
Prebivalci tam se ukvarjajo s poljedelstvom, sadjarstvom in živinorejo. Najpogostejše živali so krave in ovce. Včasih imajo nekateri tudi domače ljubljenčke npr. mačko ali psa. Ker si morajo Geolovci pogosto vse stvari narediti iz stvari v njihovem okolju, so tudi njihova oblačila večinoma ročno izdelana. Ponavadi na poljih gojijo lan, iz katerega nato naredijo blago. Lahko bi rekli, da nekako živijo v preteklosti.
Nekajkrat na leto, ko se skalci spustijo najnižje, iz njih spustijo dolge lestve, ki segajo vse do tal. Po njih glavni prebivalci vasice splezajo dol in kupijo stvari ter pomembne predmete, ki jih je na skalnikovem hrbtu nemogoče dobiti. Ponavadi je to kakšno eksotično sadje, elektronika, oblačila ter druge pomembne surovine. Ta dan velja za pomemben običaj in nekakšen praznik med Geolovci.
Število Geolovcev se trenutno vedno manjša. Številni mladi namreč nočejo vedno živeti nekje “bogu za hrbtom”. Zato se je večina začela množično preseljevati v mesta. Nekateri pa še vedno ostajajo in tako spoštujejo tradicijo ter ohranjajo kulturo njihove vasi.

Šepetalec skalcem

Da pa bi Geolovci vsaj približno lahko nadzorovali kje letijo s skalci ima vsaka vas svojega čarovnika (ponavadi je ta tudi magizoolog), ki ima prav posebno dolžnost, nadzira kje letijo. Njegova naloga je tudi, da se ognejo nevihtam, močnemu vetru in tako dalje. Takega človeka kličejo tudi šepetalec skalcem.
S skalcem se sporazumeva s posebnim urokom, ki ga je izumil Rowan Blueberry. Ta se imenuje skalus šepetalus, da ga izvedemo pa ne potrebujemo čarobne palice. V času, ko je bil urok izumljen, jih je namreč uporabljalo zelo malo ljudi. Če ga hočemo izvesti morami z rokami počasi narediti obliko vala in potem magijo usmeriti v skalca. V mislih si ta čas predstavljamo sporočilo, ki ga hočemo povedati skalcu in besede se skozi urok spremenijo v vibracije, ki jih skalec razume.
Tudi Rowan je vse svoje življenje živel na skalcu in bil šepetalec. Zelo podrobno je preučeval te živali in o njih tudi napisal knjigo Življenje na skalcu.

Čarovnik
Rowan Blueberry

Prehrana

Skalci so vsejedi, torej se prehranjujejo z rastlinami in živimi bitji. Večino časa jih hranijo kar ljudje, ki prebivajo na njih, saj sami sredi neba ne morejo dobiti prav veliko hrane. Na srečo je ne potrebujejo prav veliko, čeprav so gromozanski. Geolovci jih zato ponavadi nahranijo “samo” z eno ali dvema ovcama ter z nekaj poljščinami.
Seveda pa obstajajo tudi "divji" skalci. To so živali na katerih ne prebiva nihče. Ti se hranijo s pticami, ki včasih letijo mimo njih. Odprejo njihova velika usta in čakajo, da kdo poleti vanje. Če pa si zaželijo rastlinske hrane se odpravijo proti goram. Tam poskusijo poiskati kakšno drevo, ki ga z usti posrkajo vase.
Vode ne potrebujejo, toda če jih slučajno ujame dež, jim to zelo prija.

Življenski prostor

Skalci letijo res visoko, najbližje tlem se premaknejo pri paritvenem obdobju in na začetku meseca julija, toda razlog za to še vedno ostaja neznan. Ponavadi se nahajajo v bližini visokih gor, ker so tam zaščiteni proti močnemu vetru. Med spanjem tudi nezavedno lebdijo in ne nadzorujejo svojega premikanja, zato gore služijo kot nekakšna ograda, da se ne premaknejo stran. Včasih pa samo preprosto letijo po nebu.

manta
Letenje skalcev

Legenda

Za konec pa vam bom povedala še legendo o tem, kako so nastali skalci. Obstaja zelo veliko takih pripovedi, to je samo ena izmed njih.
Nekoč, še preden so skalci sploh obstajali je v morju prebivala jata mant. Ena izmed teh mant pa je bila nekaj posebnega. Želela si je leteti. Tako je vsak večer prosila boga Plaza, naj ji izpolni željo. (V tega boga verjame tudi večina Geolovcev.) Po letu teh prošenj je Plaz uslišal njeno željo in ji podaril moč letenja. Toda zahteval je, da se manta po enem dnevu vrne nazaj domov. Žival je sprejela njegovo ponudbo in dan letenja je minil s svetlobno hitrostjo. Skoraj se je že zvečerilo, toda manta se ni hotela vrniti. Skrila se je v gore, misleč, da jo Plaz ne bo našel. Nekaj časa jo je ta res iskal, toda kmalu je izvedel, kje je bilo njeno skrivališče. Ko se je manta tega zavedala, je poskušila zbežati in med letom jo je Plaz spremenil v kamen. Tako jo je kaznoval. Manta, spremenjena v kamen je priletela na tla in se razdrobila na ogromno majhnih koščkov. Iz njih so se čez nekaj let rodili skalci in po svoji mami podedovali sposobnost letenja. Tako se skalci še danes, ko umrejo spremenijo v kamen. To je opozorilo boga Plaza kaj se bo zgodilo, če mu oporekaš.


Naloga

Za domačo nalogo si predstavljajte, da ste Geolovec. Opišite kako bi potekal vaš dan, če bi živeli na skalcu. Lahko si izberete katero koli vlogo v vasici, npr. ste vodja vasi, šepetalec skalcem, navaden prebivalec, kmet… Lahko pripovedujte o tem katera dela ste opravljali, bolj podrobno opišite kakšen dogodek, srečanje s prijateljem, kako skrbite za skalca… Preprosto dan v vašem življenju, ki naj bo opisan čim bolj zanimivo in doživeto. Besedilo naj obsega vsaj 250 besed, v nasprotnem primeru bom nalogo zavrnila.


To je bilo vse za današnjo učno uro. Upam da ste uživali in izvedeli kaj novega.