Rastlinoslovje
Lekcija:

Deževnica in Sušnica

od: Julija Jež
Ustvarjeno: 25.4.2020 Posodobljeno: 2.1.2021
Razpoložljiva mesta: 14

jaz

Pozdravljeni!
Danes dežuje in je sončno ob enem, v daljavi vidimo mavrico, zato vam bom pokazala dve prav posebni rastlini z imenom Deževnica in Sušnica. Že sedaj vas opozorim, da je vzgoja teh dveh rastlin zelo zapletena
.

Pa začnimo:

Deževnica

IZGLED

mlade Deževnice

mlade deževnice

Deževnica zraste tudi 30 metrov v višino, v širino pa tam okoli 20 metrov, torej je zares orjaška in jo ni moč imeti doma v lončku. Ima deblo, ki je zelo mehko, zavito in zeleno.  Po krošnji ima temno zelene in modrikaste iglice in ima cvetove podobne kornetom za sladoled, le da so te rdeči in rožnati, nekateri pa so tudi rumeni in zaudarjajo po zažganem blagu. Cvetovi so tudi zelo krhki, kot kornet za sladoled in moraš biti z njimi zelo previden. Popki cvetov  izgledajo kot nekakšni sluzasti krogci.

deblo

RASTLIŠČE IN  RAST

Najdeno jo po vsej Antarktiki, pa tudi v Evropi je najdemo kar nekaj. Raste v gozdovih kjer skoraj nikoli ne posije sonce, saj ji to zelo ugaja. Od 300 000 let življenske dobe se 200 000 let razrašča preostalih 100 00pa ne raste. V tem obdobju je uporabna za pripravo čarobnih zvarkov.
Seme te nenavadne rastline je kokošje jajce, ki ga vali žaba, Drevesna rega.

seme

Drevesna rega jajce vali 5 let potem pa ga zakotali v potok. Jajce mora biti vsaj 10 let v potoku, da se iz njega lahko zraste Deževnica. Ko deževnica vzklije je podobna hobotnici. Med rastjo postane tako močna, da svoje seme (jajce) nekako privleče iz potoka. 
Ta rastlina preraste vse kar je manješe od 25 metrov. Tako, da jo ponavadi najdemo na samoti ali pa svoja soseda drevesa ša ni uspela prerastli.

STAROST

Deževnica raste približno 300 000 let, najstarejša Deževnica na svetu pa je dosegla celo 400 001 let.
Od 300 000 let življenske dobe, 200 000 let  raste. 
Po 300 000 ali več, ko preraste že čisto vsa drevesa in jo sonce požge.

Njen konec je sicer tragičen in zelo žalosten, a ima, vsaj  pomojem, dosti let življenske dobe.

OSKRBA

Rastlina Deževnica je za vzgojo zares zelo zahtevna, saj je ob enem nevarna in zelo hitro ranljiva.
Mnogo rastlinoslovcem  se je  Deževnica nekaj dnevih posušila. Obstaja pa skrivnosten racept kako vzgojiti Deževnico.

Recept:
Kokošje jajce  staro 3 dne dajte v hladno vodo, ki priteče iz pipe. Po  20 urah ga vzemite ven in ga vrzite v potok za 15 minut. Nato ga dajte v lonček in ga 14 dni zalivajte z vodo iz potoka. Nato ga z urokon Akvarainwater obodite rastlino. Vsako deževno noč jo morate dati ven na dež. 
Vsako leto pa jo moraš odensti v potok v katerem si namočil seme. Točno od polni luni in naj je potok zamržen, saj drugače ne deluje.

Lily Green izvrstna rastlinoslovka je  imela prva doma Deževnico.

Lily Green

UPORABA

Deževnica se uporabna cela.
Je  najbol zaželena sestavina pri mojstrih čarobnih napojev.
Iz cvetovov se da narediti odlični napoj zdravja, zdravilitis. Pa tudi za kakšno potegavščino prav pride, saj sem kot že rekla zaudarja po zažganem bagu.
Deblo oziroma veje  se  uporablja za eno zelo posebnih sestavin za čarobne napoje.
Iglice se ponavadi pripravi v mazilo, ki v hipu zaceli rano domišljiskih bitjih in rano čarobnih živali.

Tako z Deževnico smo za danes končali, upam da ste uživali. Zdaj pa pride na vrsto še Sušnica.

Sušnica

IZGLED

sušnica

Sušnica je debelo, srednje majhno drevo. Ima normalno zeleno krošnjo in je na videz videti precej normalna. Nečari oziroma bunklji ne vidijo na njej nič posebneka. A za nas čarovnike ni tako,  spoznamo jo po lubju. Lubje je gladko in rjavo, v soncu se zdi  bolj rumenkasto. Njeni cvetovi so zelo podobni listom le da s te živo rumeni ali pa celo  oranžni. Ti cvetovi zelo lepo dišijo, njihov vonj je podoben vaniliji. A to dišijo le toliko časa dokler se jim predmet ali živo bitje  ne približa na 3 centimetre. Potem spremenijo vonj, da začne celotna rastlina zaudarjati po gnilih jajcij in po žveplu. Sušnica je mesojeda rastlina in s cvojim cvetovi privablja mrčes in ga potem pohrusta. Cveti 4 krat na leto.

cvetovi

cvetovi

RASTIŠČE IN RAST

Že kot ima pove je zanjo idelano rastišče puščava, saj uspeva najbolj na soncu in lahko zdrži več kot 10 let brez vode. Njeno seme je bodica kaktusa, ki ga obdaš z urokom zmede in takrat njegove bodice postanejo semena Sušnice.
Seme sušnice lahko dobiš iz kaktusa s pomočjo zaščitnih rokavic iz zmajevega ustnja.
Sušnica lahko zdrži tudi pri 40 stopnjah in je zalo odporna na sonce. Že po 2 dneh obilnega obilnega dežja pa lahko uvene oziroma se utopi

STAROST

Sušnica živi pridližno tam okoli 1000 let. Če pa živi vzgojena na vrtu ali pa v rastlinjaku pa tam okolu 100 let. Najstarejša doma vzgojena Sušnica  na svetu je doživela 2 000 let, v naravi pa je dosegla samo 1300 let.

Za njo je konec življenja, če ji kašna rastlina naredi senco. 

OSKRBA

Sušnico je precej lahko oskrbovati.
Poudariti je treba, da je Sušnico z lahkoto imeti doma le če ima na raspolago veliko sonca in da je njena zemlja čisto suha in zbita. Še rajši pa raste na pesku, saj je tam malo vode.

Če živite v deželi ali v kraju kjer velikokrat dežuje je Sušnica čisto neprimerna za vas, ča pa je pri vas stalna suša vam bo Sušnica zagotovo dobro uspevala.

UPORABA

Sušnico bi moral imeti skoraj vsak čarovniki vrt, saj je uporabna za veliko stvari. A se je do uporabnih delov zelo težko prikopati.
Če poskusiš vejo, list ali cvet odrezati z nožem ta nož zažge v nekaj sekundah. Če poskusiš z urokom, ti v nekaj sekundah palico rastreli, urok pa se odbije v najbližjo rastlino.
Zato znajo le redki rastlinoslovci priti do nje, saj morajo poseči po posebni in zelo težki čarovniji.

Drugače pa je njeno steblo zdravilno, če juho v kateri se kuha njeno steblo polijiemo po rani se ta v 30 minutah zaceli.
*Cvetovi so izvrstni za metanje v sovražnika. Saj te kar pošteno spečejo.
Njeni listi pomagajo proti opeklinam, vseh vrst.

*Tako, za danes smo končali in upam, da vam je bila lekcija všeč. Zdaj pa pride na vrsto še domača naloga.

DOMAČA NALOGA

Izmislite si rastlino s posebnimi magičnimi lastnostmi. Naj imata vse podatke o rasti, starosti, uporabi… In vse drugo kar sem jaz naštela pri tih dveh rastlinah, samo da vi opišite samo eno.
Naloga naj ima vsaj 250 besed in slike. Drugače pa ustvarjajte po milji volji!
Veliko sreče in zabave pri pisanju naloge! 😃

Število besed: 1174