Nega magičnih živali
Referat

hipogriff

Ustvarjeno: 8.5.2020

HIPOGRIFF

V starogrški folklori je hipogrif ali včasih črkovan hipogrf legendarno bitje, ki ima sprednjo polovico orla in zadnjo polovico konja .


ZGODOVINA

Hipogriff je včasih prikazan na grbih postal predmet vizualne umetnosti v 19. stoletju, ko ga je pogosto risal Gustave Doré .
Beseda hipogrif , tudi napisane hippogryph izhaja iz stare grščine povodnih konjev , kar pomeni “konja”, in italijanski Grifo , kar pomeni " Griffin " , ki označuje drugo mitološko bitje.

Beseda hippogriff je bila sprejeta v angleščino malo pred 1615.
Hipogriff je simbol grškega boga Apolona bodisi prek njegove povezave z Muzami bodisi kot boga sonca. Buonarotti naj bi verjel, da je čaščenje Apolona in z njim simbol hipogrifa prišlo Grkom iz kultur na vzhodu.

PREPRIČANJA

Podobno kot griff ima glavo orla, kremplje oborožene s taloni in krila, prekrita s perjem, preostanek telesa pa je konj. Ta čudna žival se imenuje Hippogriff. Hipogriff naj bi bil hudobni duh, ki počiva in ima svojo dušo v duhu konja in bifona.

Po besedah španskega zgodovinarja Vidala naj bi to bitje v srednjem veku živelo blizu Céreta, v okrožju Roussillon novodobne Francije. Ostanke krempljev so našli na skali v bližini Mas Carol. Vera v obstoj hipogrifa, kot je Ariostoopisuje, je bil leta 1862 v znanstvenem eseju o religiji močno napaden, ki trdi, da taka žival ne more biti niti božanska stvaritev, niti resnično ne obstaja. Knjiga Enoha precej jasno opisuje, kako so Satana in njegovi padli angeli z dodatki ustvarili različne hibride. Sfinga je najbolj znan tak hibrid. Hipogriff naj bi bil mešanica več živali, avtor pa ugotavlja, da bi bila krila tako težka, da bi bil let nemogoč, kar bi bilo brez dvoma dokazano, da ne obstaja.

V nekaterih tradicijah naj bi bil hipogrif simbol ljubezni, saj so njegovi starši, kobila in griff, naravni sovražniki. V drugih tradicijah predstavlja hipogrif Kristusovo dvojno naravo kot človeško in božansko.

IZGLED

Hippogriff je čarobna zver, ki ima sprednje noge, krila in glavo orjaškega orla ter telo, zadnje noge in konjski rep.
Reja domišljavih Hippogriffov je bila uveljavljena čarovniška kariera, znani rejci pa so bili tudi mama Newtona Scamanderja.

Hippogriffi imajo trupla, zadnje noge in konjski rep in sprednje noge, krila in glave orjaških orlov, z okrutnimi, jeklenimi kljunovi in velikimi briljantno oranžnimi očmi.

Izpostavljeno je bilo, da ko enkrat premagate prvotni šok, ko vidite nekaj, kar je pol konja, pol ptiča, začnete ceniti bleščeče plašče hipogrifov, ki so se gladko spreminjali od perja do las. Hippogriffi so bili v različnih barvah, vključno z: viharno sivo, bronasto, rožnato, bleščeče kostanjevo in črno barvo.

PREHRANA

Hipogrifi so bili mesojedi in so bili izjemno nevarni, dokler jih niso ukrotili, kar naj bi poskusil le usposobljeni čarovnik.

Prehrana Hippogriffa je bila sestavljena predvsem iz žuželk, ptic in majhnih sesalcev, kot so dihurji. Včasih bi si privoščili s šapami črve ob tleh, če ne bi bilo na voljo nobene druge hrane.

RAZMNOŽEVANJE

Hipogrifi so pri razmnoževanju zgradili gnezda na tleh in položili le eno samo krhko jajce. Jajce se navadno izvali v štiriindvajsetih urah. Dojenčki Hippogriffa so lahko letali v enem tednu, vendar je minilo veliko mesecev, preden so bili dovolj močni, da so spremljali starše na daljših potovanjih.

OBNAŠANJE

Hipogrifi so ponosni, hitro postanejo užaljeni, ne smemo jih žaliti, saj je to mogoče zadnje kar bomo naredili. Najprej ga moramo vljudno pogledati, priti bližje in se mu prikloniti, nato počakamo, da se prikloni nazaj, šele takrat se ga lahko dotaknemo. Če pa se ne prikloni, se počasi in vljudno odmaknemo.
Ko se ljudje približajo hipogrifom, je treba vzdrževati ustrezen bonton, da se prepreči nevarnost.
Čeprav so ponosni, so lahko tudi Hipogriffi zelo zvesti in zaščitniški do tistih, ki so si zaslužili njihovo zaupanje.


Alya L'Ohol