Rastlinoslovje
Referat

Šipek

Ustvarjeno: 3.5.2020

Opisala bom šipek (takšnega, kot ga poznajo bunkelji)


Navadni šipek

Navadni šípek je grmovnica iz družine rožnic,ki zraste do višine 3 m. Od celotne rastline se uporabljajo le plodovi, ki vsebujejo veliko vitamina C ter jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline .Zori od septembra,medtem ko plodove nabiramo oktobra in novembra. Ostala ljudska imena za to rastlino so: babji zob, bavec, divja roža, goščavka, pasja gartroža, pasja roža,…


Divji šipek

Divji šipek ali Rosa canina je grm, 2 do 3 m višine. Cvetje bledo rožnate ali čisto bele barve, prijetnega vonja. Cveti junija in julija. Plod je jajčaste oblike, svetlo rdeče barve, izjemno bogat z vitamini in minerali, ter vsebuje veliko število trdih semenk, ki so skoraj brez vonja. Olupek ploda je kiselkasto-sladkega okusa in napenja; obirajo se po prvem mrazu, ko se malo zmehčajo. Zori septembra in oktobra. Divji šipek ni zahteven glede zemlje; za pripravo nasada šipka se zemlja pripravlja kot pri sajenju.


Uporabni deli rastline

Za uporabo v medicinske namene nabiramo zrele, rdeče plodove navadnega šipka ki jih sušimo. Plodove pred uporabo razrežemo, izčistimo semena ter odstranimo belkaste laske, ki semena obdajajo. Tako pripravljeni plodovi imajo aromatičen saden vonj in kiselkast, malce trpek okus.


Raba v farmaciji

Uporaba v farmaciji temelji predvsem na tradicionalni uporabi posušenih plodov navadnega šipka. Kliničnih dokazov, ki bi potrjevali ugoden učinek na bolezni dihal, vpliv na odvajanje vode in delovanje kot odvajalo je malo. Delovanje šipka na bolezni dihal in na splošno na prehladna obolenja se povečini pripisujejo vplivu vitamina C na imunski sistem. Žal pa se je izkazalo, da je vsebnost vitamina C v pripravkih, ki so bili v Evropi pregledani, povečini nižja od predpisane za uporabo v medicinske namene.. Ker mehanizem delovanja na sečila, še posebej na pospešeno odvajanje urina ni poznan, se pojavljajo dvomi o delovanju šipka na odvajanje urina.


Kako pripravimo presno šipkovo marmelado?

Po nasvetu Alfreda Vogla je dodobra dozorele plodove šipka potrebno obrati in pustiti, da do konca dozorijo zunaj na sončnem in suhem kraju. Pri tem je treba paziti,da je v zabojih ali košaricah vedno le ena sama plast šipka ,kajtiplodovi,naloženieden na drugega, splesnijo, namesto da
bi postali prezreli. Ko postanejo mehki, jih zmeljemo s strojčkom
in dobimo rdečo kašo. To nato pretlačimo s kuhalnico skozi sito,
ki naj bo tako gosto, da bodo odprtine zadržale zrnca. Surovi, rdeči
vitaminski pasti dodamo med ali grozdni sladkor in marmelada je nared za zajtrk, pecivo ali pa kar sama kot posladek. Marmelada se nesme prekuhati, saj vročina uniči vitamin C.


Šipkov čaj

Za pripravo potrebujemo:
-1 čajno žličko šipka (žlička naj bo plastična ali keramična),
-2-2,5 dl vode.
Postopek:
Posušen šipek odmerimo v hladno vodo in posodo (naj ne bo kovinska) pristavimo na štedilnik. Ko zavre, pustimo, da vse nekje 5-10 minut, nato vsebino precedimo in pijemo še topel šipkov čaj, ki ga po želji lahko sladkamo z medom.
Naj kot zanimivost povem, da se vitamin C v kuhanem šipkovem čaju ohrani nekaj ur.
Blagodejni učinki šipkovega čaja
Šipkov čaj kot že omenjeno pomaga pregnati utrujenost, tudi spomladansko. Deluje kot odvajalo in pomaga pri odvajanju seča in tako preventivno deluje tudi proti nastanku ledvičnih kamnov in peska. Odvaja tudi sečne kisline. Ker vsebuje veliko vitamina C je pitje čaja priporočljivo v zimskem času saj nam pomaga dvigniti naravno odpornost in nas ščiti pred obolenji in virusi. Pomaga pa tudi pri zdravljenju prehlada, pa tudi gripe. Blagodejno deluje na nadledvične žleze (le-te proizvajajo hormone). Odpravlja mlahavost, bledico in pomaga zoper krvaveče dlesni, učinkuje pri vodenici, čisti kri, deluje proti rahitisu, skrbi za absorpcijo vitamina C v naše telo,…Pomaga razstrupljati telo, zato se pitje šipkovega čaja priporoča tudi v času, ko se razstrupljamo. Pomaga pa tudi pri zdravljenju oziroma lajšanju rahitičnih obolenj in še kaj…


Šipek je dragocena zdravilna zakladnica

Zori že v septembru, naslednja meseca, oktober in november, pa sta idealna za nabiranje plodov. Prva slana šipek omehča in nam olajša nabiranje. Ta trnati, na videz skromni grm daje rdeče plodove z izjemno močjo. In ker se začenja jesenski čas, bodite pozorni na ta pahljačasto razvejen grmiček in njegove učinkovine, ki jih ponuja narava. Ker šipek ne rase samo v vasi Šipek sredi Bele krajine, ampak skoraj po vsej Sloveniji, je zelo uporabljena in znana zdravilna rastlina. Zapisano je, da so ga že v starem Rimu uporabljali pri pasji steklini. Slavni Sebastian Kneipp je zapisal, da so ga uporabljali kot vir vitamina še po sili vojnih razmer, ko je bilo splošno pomanjkanje kakovostne hrane. Z lahkoto bi lahko rekli, da bi šipek moral biti v 0=slehernem gospodinjstvu.==
Pomaga pri marsičem
Zaradi vitamina C uporabljamo šipek pri spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, krvavitvah dlesni. Šipkovi izdelki povečujejo odpornost organizma, zato jih uporabljamo pri bolezni z vročico, gripi in prehladih. Zelo koristijo slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, katerim se zviša količina vitamina C v mleku. Biološki vitamin C pa je izredno pomemben za zdravje in ==razvoj dojenčka. Boleči sklepi so najpogosteje posledica obrabe sklepnega tkiva. Strokovno se obrabi sklepov reče osteopatija. Po petdesetem letu ima to bolezen že približno polovica populacije, z leti pa ta delež strmo narašča. Šipek, ki ga poznamo predvsem kot rastlino za lajšanje prehlada, se je izkazal kot izjemno blagodejen za sklepe. Klinične študije namreč potrjujejo, da ima šipek poleg že dalj časa znanih pozitivnih lastnosti delovanja na imunski sistem tudi zmožnost lajšanja bolečin v sklepih in pozitivni vpliv na njihovo gibljivost. Danski znanstveniki s kolegi iz Nemčije in ZDA so preučili skandinavski šipek in ugotovili, da šipek (posušen celoten plod) deluje protivnetno in vpliva na obnovo sklepa. Protivnetno delovanje je posledica zadrževanja migracije levkocitov na mesto vnetja in tako šipkov prah »tiša« vnetje že v prvi fazi protivnetne kaskade. Deluje tako rekoč v sami srčiki vnetja. Vpliv na obnovo sklepa pa izhaja iz dejstva, da inhibira proteaze, ki razgrajujejo hrustanec, in hkrati vpliva na nastanek proteoglikanov, ki so glavni gradniki hrustanca. Izsledki kliničnih študij s šipkovim prahom so naslednji: šipkov prah pri osemdesetih odstotkih uporabnikov učinkovito lajša bolečine v sklepih, znižuje porabo nesteroidnih analgetikov, je varen in je primeren za vse (tudi za paciente z veliko spremljajočimi boleznimi).


Šipek v prahu deluje čudežno

Šipek v prahu deluje čudežno Šipek v čaju je del slovenske tradicije, ki v zasneženih zimskih popoldnevih še posebej budi spomine in spominja na dom. Ko rečemo šipek, pa ne mislimo le na eno rastlinsko vrsto. V Sloveniji je raznolikost šipkov velika – tako kot to velja za ostale grmove in drevesne vrste. V najnovejši publikaciji Botaničnega vrta v Ljubljani je opisanih 26 vrst šikov. Med seboj so si nekatere vrste zelo podobne. Kulinarično so zanimivi cvetovi in plodovi različnih šipkov. Nobena izmed vrst šipka, ki raste pri nas ni strupena, res pa je da so pri nekaterih vrstah plodobi malo mesnati ali celo dlakavi, zato za ustvarjanje v kuhinji niso zanimivi.


O šipku

Šipek je bodeča, v času cvetenja dehteča, plezajoča ali grmičasta rastlina, ki naseljuje suhe, sončne zapuščene travnike, pašnike, poseke, gozdne robove. Je roža in je rožam dala ime. Zgodovinsko in kulturno je šipek ena izmed najbolj prepoznavnih rastlin. Šipkova lepota in uporabnost je navdihovala ljudstva azijskega in mediteranskega prostora v začetku razvoja prvih civilizacij in navdihuje še danes. Zaradi velike variabilnosti in pogostega križanja so ljudje že zelo zgodaj divjo rožo udomačili in vzgojili številne polnocvetne različke, ki jim danes pravimo vrtnice. Zapis o prvem polnocvetnem šipku sega 5000 let nazaj na Kitajsko. Vsi, ki smo se učili latinščine, smo si njegovo ime v vseh sklonih dodobra zapomnili, saj je vzorčni primer -a sklanjatve. Stare Slovence pa je šipek tako očaral, da so kar vse cvetice z lepimi cvetovi poimenovali rože.


Nabiranje in čiščenje šipka

Nabiranje in čiščenje šipka je težje in zamudnejše opravilo, kot smo vajeni pri večini drugih jesenskih plodov. A zdravilne učinkovine, ki jih šipkovi plodovi premorejo, so dovolj tehten razlog, da bi se tega prav vsak lahko lotil vsaj enkrat. Razvejen in gosto prepleten, z vejami, obrnjenimi navzdol, deluje na hitro kot skuštrana pričeska. Trnast, pomladi cvetoč, poleti poln šišk in jeseni rdečih plodov je grm, poimenovan navadni šipek, lat. Rosa canina ali pasja vrtnica. Za nenavad­no ime je zapisana razlaga, češ da so v starih časih verjeli, da šipkove korenine zdravijo steklino. O takšnem delovanju nimamo nobenih oprijemljivih dokazov. O tem, da šipek vsebuje različne vitamine A, B, C, E, F, K, P, sadne kisline, čreslovine, sluzi, pektin, eterično olje v cvetovih in rudninske snovi v listih, pa pričajo različne raziskave in strokovna literatura.


Japonski šipek

Srednje velika, pokončna, košata listopadna grmovnica, šipek (V 1,5-2 m, Š 1-2 m). Veje pokončne do razprte, lokasto upognjene, trnate. Listi široko ovalni (10-12 cm), pernati, 5-krpi, rebrasto nagubani, bleščeči, živo temno zeleni, jeseni živo rumeni. Cvetovi posamič ali v rahlih socvetjih, skledasti (6-8 cm), enostavni, živo roza do lila-roza, z rumenimi prašniki; dišeči. Cvetenje: junij-september. Plodovi sploščeno okrogli (2-3 cm), mesnati, oranžno-rdeči. Zorenje: september-november. Zelo trpežna grmovnica, dobro rastoča, dobro odporna na bolezni. Uporabna kot samostojna grmasta vrtnica. Glede užitnosti in/ali zdravilnosti ne prevzemamo odgovornosti, zato se pred uporabo posvetujte s strokovnjakom.


Upam, da vam je referat všeč. Zelo sem se potrudila.
Lp,
Tika Fhreeken, Pihpuff