Rastlinoslovje
Referat

Meta in melisa

Ustvarjeno: 1.5.2020

Pozdravljeni.
Danes bi vam rada predstavila meto in meliso. Te dve prečudoviti rastlini vam bosta zagotovo všeč. Imata prijeten vonj in okus.

META🌿

je rod cvetočih rastlin v družini ustnatic.



Opis

Opisala bom poprovo meto.
Je do 80 cm visoka trajnica. Cveti od julija do avgusta vijoličasto, cvetovi klasasti. Vsa rastlina diši. Liste nabiramo, še preden cveti. Nikoli ne nabirajmo v slabem vremenu, ker hitro porjavijo in imajo le malo zdravilnosti. Lahko nabiramo tudi celo rastlino. Poznamo več vrst mete. Vse vrste mete so zdravilne.


Vrste

Latinsko ime mentha nosi mnogo različnih vrst rastlin. Med več kot 600 različnimi vrstami, katerih število se z novimi hibridi še povečuje je različne vrste lažje izbirati po vonju kot po imenu.
Nekaj izmed teh:

♡ jabolčna meta ~ po jabolkih dišeča meta s svetlozelenimi, z dlačicami pokriti listi,

♡ poprova meta ~ najbolj prepoznavna meta,

♡ korziška meta ~ ima tanke svetlozelene liste in majhne cvetove z vonjem po meti,

♡ obolistna meta ~ ima velike, okrogle ter z dlačicami pokrite liste, ki dišijo podobno kot jabolčna meta,

♡ kodrasta meta ~ nosi nagubane liste zamolklo zelene barve z vonjem po jabolkih.


Rastišča

Gojijo jo po vrtovih, raste pa tudi prosto po bolj vlažnih krajih.


Zgodovina

V Grški mitologiji je bila Mentha nimfa, katero je njen ljubimec, bog Had spremenil v dišečo rastlino, potem ko ju je izslefila njegova ljubosumna žena.

Izjemno cenjena je bila ta rastlina na zahodu ~ to navajajo tudi biblijski spisi, ki omenjajo, da so farizeji pobirali desetino od mete, kopra in kumine. Hebrejci so jo potresali po tleh sinagog, ta običaj pa se je pozneje nato prenesel še v italijanske cerkve.

Rimljani so z meto dišavili vina in omake, Rimljanke pa so jo uporabile kot zvijačo ~ žvečile so stebla te rastline skupaj z medom. Tako so pregnale vonj po vinu.

Na Japonskem je metin poživljajoč vonj ž e od negdaj zelo cenjen, Japonke pa sl okoli vratu nosile metine ogrlice za zaščito proti boleznim. Meta v naših krajih ni povsem avtohtona. V Evropo je bilo prinešenih v 9. stoletju veliko vrst met, ki so se ohranile še do danes.


Zdravilnost

Meta ima veliko zdravilnih lastnosti.

Meta ima anestetični učinek - hladi, če jo žvečimo. Čaj pomirja živce in jih krepi. Vpliva na izločanje žolča, seča in želočnih sokov. Pomirja bruhanje. Uporabljamo jo kot antiseptik pri prehladih. Koristna je za ljudi, ki veliko sedijo. Pri zadahu iz ust grgramo megin čaj, pomešan z jabolčnim kisom. To mešanico uporabljamo pri vnetju dlesni, ranjenem jeziku, zobobolu in za splakovanje.
PAZIMO!! Čaja ne smemo pretirano uživati, ker bi slabo vplival na srce. Pač pa poprovo meto dodajamo raznim mešanicam.
Meta je krepčilna, zato je uporabna za rekonvalescentne, slabotne otroke, posebno po kakšnih hudih boleznih. Blaži bolečine, krepi delovanje jeter in trebušne slinavke. Po napornem delu si privoščimo metino kopel, saj nas bo osvežila.

SUPER ČAJČEK

METIN ČAJ ♡

Metin čaj so indijanci že stoletja uporabljali za lajšanje bolečin. Priporočljiv je proti prehladu in za vse, ki obožujejo njegovo svežo aromo.

Portebujemo:
• pet svežih metinih listov,
• dva decilitra vode,
• med po okusu.

V kozici zavremo vodo. Metine liste položimo v skodelico in jih prelijemo z vročo vodo. Skodelico pokrijemo in pustimo stati pet do deset minut, da se koristne snovi iz lističev izločijo v vodo. Čaj nato precedimo ( ali s cedilom iz tekočine poberemo liste ) in po okusu sladimo z medom ali drugim sladilom.

Dodatni nasvet : namesto svežih metinih listov lahko uporabimo posušene. Na osebo damo v skodelico eno čajno žličko suhih listov.


metin čaj


Kdaj in kako vzgojiti

Meto vzgajamo iz semen ali z deljenjem korenin. Zelo hitro se nam s koreninami razširja tudi sama. Za vzgojo iz semen, meto v aprilu sejemo v večji lonček od koder presadimo posamezne rastline. Pozno jeseni ali zgodaj spomladi rastlino presadimo ali pomladimo tako, da del koreninskega sistema z lopato vzamemo kot koreninsko grudo in posadimo na izbrano mesto. Meto lahko posadimo na gredico, čudovito se jo vzgaja tudi v lončku na oknu v kuhinji ali v koritih, na terasi in balkonu.


Bolezni in škodljivci

Pri meti ni pogostih bolezni ali škodljivcev. Poskrbeti moramo, da se dobro ukoreni in rastlina razvije močan koreninski sistem, da postane močno in zdravo zelišče.


Nega

Po presaditvi sadik, dobro zalijemo presajene rastline. Redno ji obrezujemo oz. obtrgujemo listke in s tem spodbujamo košato in bujno rast. Če imamo meto posejano v loncu ali koritu, v poletnem času skrbimo, da ima dovolj vode. V tem primeru zalivamo vsaj dvakrat na teden. V kompostni zastirki raste odlično. Jeseni, ko se dnevi skrajšaji in temperature padejo pod 15°C začnejo listi rjaveti. To je tudi znak, da rastlino dobro obrežemo do zemlje, saj čez zimo nadzemni del odmre. Kljub temu jo za zimo zaščitimo z debelo plastjo komposta, oz. če jo imamo v loncu, ga postavimo v stanovanje/hišo.


MELISA🌿

je zdravilna rastlina in začimba.


melisa


Opis

Je trajnica katefe grmiček zraste do 80 cm visoko. Prepoznavna je po majhnih belih cvetovih in nazobčanih, izrazito žilavih listih jajčaste oblike. So svetlo zelene barve, rahlo odlakani in imajo vonj po limoni. Korenine so razrasle in lasaste. Cveti od junija pa do avgusta. Nabiramo jo junija in julija.


Ime

Samo ime je grškega izvora in sicer melissa pomeni čebela; zaradi bogatih cvetov se čebele rade pasejo na njih in po njih je dobila tudi ime.
Ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medenika, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa in limonina meta.


Rastišča

Melisa dobro uspeva v Sredozemlju, predvsem v vinorodnem podnebju.Raste po posekah, starih zidovih, sadimo pa jo v vrtove.


Zgodovina

Rimljani so meliso posvetili Diani, zavetnici lova.
V Južni Evropi so ji pravili - srčno veselje -, zanjo pa se je v srednjeveških knjigah uveljavilo tudi ime - eliksir življenja -, saj so ji v takratnem čast bunkeljni pripisovali številni čudežne lastnosti. Melisa ima res čudežne lastnosti, vendar jih bunkeljni niso odkrili.


Uporaba

Kot začimba se najpogosteje uporablja kot dodatek v jedeh in pijačah, katerim hočejo dodati limonin okus oz. nadomestiti uporabo limone.Tako se dodaja ribam, perutnini, solatam……

Iz melise se z dodatkom sladkorja pripravlja sirup. ki se redči z vodo, da dobimo osvežujoč sok.

Čebelarji meliso že stoletja uporabljajo za privabljanje čebel. Nove panje zdrgnejo z melisinimi listi, saj je eterično olje melise zelo podobno nasonovem feromonu in na čebele zato enako učinkuje.


Zdravilnost

Pomirja krče, ureja prebavo,krepi in poživlja srce, razkužuje in celi rane, preprečuje srčni krč in bruhanje na živčni podlagi, pomirja migrene, motnje v prebavi, omedlevice, premočno bitje srca. Uporabljamo jo pri neredni menstruaciji in depresijah. Proti nervoznemu glavobolu obložimo čelo in zatilje z listi. Pospešuje iztok žolča, to je pomembno, sicer lahko nastajajo kamni. Melisa krepi spomin, pričara lepe misli, odganja črne oblake, nevrastenije, stiske, fiksne ideje, odganja tesnobo, daje telesu novih moči, deluje protikrčno. Pri nosečnicah preprečuje bruhanje in slabo počutje. Melisa namočena v alkohol ali olivno olje, je dobra za masažo pri revmi, protinu, utrujenosti udov in zmečkaninah. Pri slabem počutju, si lahko pripravimo vrečico suhe melise in jo damo na vzglavje. Pri živčnih motnjah primešamo čaju še baldrijan.

SUPER PIŠKOTKI

PIŠKOTI Z MELISO ♡

Potrebujemo:
~ pest melisinih listov
~ čajna žlička limoninega soka
~ dvesto gramov masla
~ sto gramov sladkorja
~ eno jajce
~ 250 gramov mokečajna žlička soli

V keramični posodici zmešamo drobno nasekljane melisine liste in limonin sok. V večji skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Umešamo še meliso, limonin sok in jajce ter postopoma primešamo še moko in sol. Testo zgnetemo v kepo, nato z rokami oblikujemo klobaso s premerom pet centimetrov, jo ovijemos plastično folijo in testo vsaj tri ure ohlajamo v hladilniku. Pečico segrejemo na 200°C, pekač prekrijemo s papirjem za peko. Klobaso iz testa narežemo na centimeter debela kolesca in jih polagamo na pekač. Pečemo od 8 do 10 minut.
melisini piškoti


Bolezni in škodljivci

Zunaj v vrtu ali balkonskem koritu se melisa razvija odlično in je zdrava rastlina, včasih pa jo lahko napadejo tudi bolezni.

Bledi listi: so znamenje pomankanja hranilnih snovi. Rastline gnojimo tik pri korenini.

Uši: splaknemo jih s curkom hladne vode. Če je zelišče gojeno z namenom uporabe listov, ga ne smemo škropiti s kemičnimi sredstvi.

Uveli listi: v obdobju rasti rastline je to znak pomankanja vode. Zadošča, če zvečamo zalivanje.


Nega

Je nezahtevna rastlina. Prvo leto po saditvi jo redno zalivamo, v kasnejših letih pa zalivanja ne potrebuje., saj dobro prenaša sušo. Redno gnojimo. Po cvetenju jo močno porežemo, da spodbudimo tvorbo novih listov in preprečimo širjenje s semeni.


Zanimivost

Stik z rastlino lahko povzroči draženje kože pri občutljivih ljudeh.


Melisa in meta v čarovniškem svetu

Čarovniki pripravljamo meliso in meto v napojih. Pomembn sta, saj ima veliko čarobnih moči. Primerni sta tudi za čarovnike, ki ne marajo okusa čarobnega napoja. V napoj dodajo meto ali meliso. Z NJIMA NE SMEJO PRETIRAVATI saj lahko spremenita napojevo moč, npr. namesto da bi se z mnogobitnim napojem preobrazil v drugega za eno uro ostaneš v telesu drugega cel dan.


Upam da vam je bil moj referat všeč. Zanj sem se zelo potrudila. Verjetno ste tekom njega ugotovili kako čudoviti rastlini sta meta in melisa. V referat sem dodala tudi dva recepta, ki vam bosta zagotovo všeč.

Lep pozdrav in ostanite zdravi.
Hana Volk
Drznvraan