Rastlinoslovje
Referat

Aloe vera

Ustvarjeno: 25.4.2020 Posodobljeno: 25.4.2020

ALOE VERA

aloe

Aloe vera je zdravilna rastlina iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae). Izvira izAfrike, sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in Indiji. Aloe vera je rozetasta brezstebelna rastlina,ima približno 20 mesnatih, debelih listov,dolgih 40-50 cm, ki imajo na robu in naspodnji strani bodice. Socvetje je visoko 60-90 cm, z belimi listi cvetnega venca inrumeno rdečimi cvetovi. Zaužita se uporablja kot močno odvajalo, v majhnih količinah lahko okrepi menstruacijo, za kožo pa se sveže iztisnjen sok uporablja pri opeklinah, sončnih opeklinah, pikih žuželk in podobnem. Spada med zdravilne rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila, če se uporabljajo deli rastlin v določeni stopnji rasti.

Aloe Vero bunkeljni poznajo po ogromno drugih imenih, kot so kitajska aloja, zdravilna aloja, krokodilov jezik, drevesasta aloja…
Najbolj jo pa poznamo pod imenom “čudežna rastlina“, ki ga je dobila zaradi številnih zdravilnih učinkov.
Beseda vera izvira iz lat. verus in pomeni pravi.
S tem je nakazano, da gre za pravo oziroma zdravilno alojo. Beseda aloe izhaja iz Afrike, pomeni pa rastlino z mesnatimi listi, ki raste v stepi.
Prvi zapis o aloji sega v čas 1550 let pred našim štetjem – to je egipčanski papirus. Stari Egipčani so jo baje uporabljali kot losion za nego kože. Imenovali so jo ‘rastlina nesmrtnosti’, pa tudi kozmetične pripravke iz aloe vere so poznali, ki blagodejno vplivajo na kožo, jo mehčajo, vlažijo ter pomirjajo, naj pa bi jih uporabljala celo Kleopatra. Aloe Vero so za zdravljenje ran uporabljali celo Grki in Rimljani.

ZDRAVILNE IN HRANLJIVE SNOVI

 • Aloe Vera vsebuje poleg zdravilnih sestavin tudi precej hranilnih snovi, kar je morda delno vzrok za pospešitev okrevanja po operativnih posegih.

 • Zdravilni učinek aloje ni omejen samo na kožne poškodbe, mehurje, pike insektov, glivična vnetja, ozebline, sončne opekline in podobne poškodbe, ampak kaže tudi izboljšanje alergijskih reakcij, herpesa, aken, rozaceje, psoriaze in ekcema.

 • Poleg zunanje uporabe se lahko uporablja tudi oralno, vendar bolniki zaradi grenkega okusa pogosto uporabijo komercialne pripravke brez grenkega aloina. Ti pripravki so po izkušnjah uporabnikov manj učinkoviti, predvsem pa sorazmerno dragi, zato se vračajo na uporabo sveže rastline.

 • Torej, če se kdaj opečete, urežete ali drugače lažje poškodujete, le vzemite list aloe vere, ga prerežite in iztisnite sok na poškodovan predel. Pomagalo bo ublažiti bolečine, rana pa se bo zacelila hitreje, saj zavira rast bakterij in širjenje infekcij.

 • Ugotovitve kažejo, da aloe vera nima le zdravilnega učinka, ampak učinkuje tudi proti staranju, saj poveča tvorbo kolagena in elastana, koži prinaša vlažnost, zmanjšuje nastajanje gub in tvorbo pigmentov.

aloevera

Legenda pravi, da je Aleksander Veliki po nasvetu Aristotela osvojil otok Socotra ob obali Afrike, da bi si zagotovil neomejene količine aloe vere za zdravljenje svojih ranjenih vojakov

Raba v prehrani in uporaba:

Najpogostejši način uporabe aloe vere v prehrani je priprava soka. Z malo spretnosti ga lahko pripravimo tudi doma in sicer tako, da gel rastline ločimo od listov in ga damo v mešalnik. Dodamo sok sveže limone, limete ali pomarančni sok. Pomembno je, da je količinsko razmerje med gelom in sokovi približno enako, zato je priporočljivo uporabiti 2-3 žlice vsake izmed sestavin. Ko sestavine premešamo jim dodamo skodelico hladne vode. Po želji lahko dodamo tudi kanček jabolčnega kisa.

Aloe vero lahko dodamo tudi k solatam (narezano na manjše kose) ali pa jo zaužijemo surovo. V tem primeru je potrebno zeleni del (kožo) odstraniti, saj ima grenak okus – zaužijemo le sredico rastline.

Gojenje

Aloe vera je za gojenje zelo nezahtevna, zato bi si zaslužila svoje častno mesto prav v vsakem domu.
Pri gojenju moramo upoštevati le:

 • da ji zagotovimo dovolj vode in svetlobe
 • da jo damo pri temperaturi pod 50C v notranje, toplejše prostore, saj pri nižjih temperaturah odmre
 • vsako leto odstranimo (za lepšo in bogatejšo rast) stranske mlade poganjke, ki se zelo hitro ukoreninijo in tako na enostaven način pridobimo nove rastlinice Aloe 😀

Po obliki je brezstebelna, rozetasta rastlina, ki ima okoli 20 mesnatih listov. Površina listov je povoščena, po robovih pa so majhne bele bodice

Zmanjša zobni oblog

Gniloba zob in bolezni dlesni so zelo pogoste zdravstvene težave.
Eden najboljših načinov za preprečitev tega je zmanjšanje kopičenja oblog (bakterijskih biofilmov) na zobeh.. Uporaben del rastline je sredica lista, iz katere pridobivajo Aloe vera gel.

Najboljših 15 dejstev, ki jih je treba vedeti o Aloe veri

 1. Aloe vera ima videz podoben kaktusu in najdemo, da vsebuje vodo v svojih listih. Ta voda v listu Aloe Vere ima velik medicinski pomen in lahko pomaga pri resnih medicinskih zapletih.
 2. Tako kot zelje in zelena solata ima tudi rastlina Aloe vera kratek stebel, je trdožive in dolgožive. Nekaj ​​vrst Aloe Vere, še posebej divje vrste, je bilo znano živeti več kot 100 let, kar je zagotovo pomembna starost.
 3. Če upoštevamo vrsto Aloe Vere, potem gre za približno 300 vrst, ki so jih odkrili do zdaj. Od teh 300 vrst se gojijo samo 4 vrste zaradi svojega zdravstvenega pomena. Najbolj gojena vrsta Aloe Vere je Aloe Vera Barbadensis, ki izvira iz Severne Amerike in se uporablja za zdravljenje kožnih stanj.
 4. Dva izdelka rastline sta lateks in gel. Latex je rumene ali rumenkasto rjave barve in ga najdemo pod rastlinsko kožo, medtem ko je Aloe Vera gel bistra prozorna gel podobna snov, ki jo najdemo nad listi.
 5. 96% gela Aloe Vere je sestavljeno iz vode, da lahko rastlina preživi v sušnih podnebnih razmerah.
 6. Ta gel Aloe Vere se pridobiva iz rastlinskih listov in vsebuje približno 75 različnih vitaminov, mineralov, aminokislin in esencialnih encimov, ki so zelo koristni za vaše zdravje.
 7. Gel Aloe Vere je močnejša stvar, kot lahko pomaga pri zdravstvenih motnjah, kot so epilepsija, sladkorna bolezen, astma, emfizem, osteoartritis in številne druge. Gel je bil znan tudi za zdravljenje kožnih težav in okužb, kot so pogoste akne, suha koža, sončne opekline itd.
 8. Aloe vera ni le našla uporabe v farmacevtski in kozmetični industriji, ampak ima tudi pomembno mesto v prehrambeni industriji pri proizvodnji jogurtov in več pijač.
 9. V državah z zlato zgodovino, kot je Egipt, je bila Aloe vera znana kot “rastlina nesmrtnosti” in je bila pomemben del njihovih obredov. Kraljica Kleopatra je rastlino uporabila na svojem telesu in obrazu, kar jasno prikazuje njen starodavni pomen.
 10. Aloe vera je bila zelo priljubljena tudi v Ameriki in je bila znana kot “palica nebes”, kar v bistvu pomeni, da je rastlina blagoslov nebesnih bogov in so rastlino uporabili za več koristi.
 11. Aloe vera je odličen vir zelo koristnih spojin, ki kaže antibakterijske in antiinfektivne lastnosti za zdravljenje bakterijskih, virusnih in glivičnih okužb.
 12. Znano je tudi, da je rastlina sestavljena iz esencialnih snovi, kot so alkalna fosfataza, amilaza, katalizatorji in encimi za zmanjšanje vnetja. Pomaga tudi pri razgradnji maščob in sladkorja v posameznikovem telesu.
 13. Raziskava Aloe Vere razkriva, da nekatere sestavine rastline ali rastlinskega soka zamujajo in zmanjšujejo smrtonosne težave, kot je kožni rak.
 14. Aloe sicer ima antibakterijske lastnosti, vendar ga ne bi smeli uporabljati na odprtih ranah. Čeprav pomaga pri celjenju, vendar v resnici ne nadomešča antibiotikov.
 15. Prav tako ameriška skupina za toksikologijo notranje uživanje Aloe še vedno ne šteje za varno in nakazuje, da obstajajo določena tveganja, povezana s tem, da se lahko nekatere sestavine izkažejo za rakotvorne. Zato je treba uporabiti le za aktualne namene, če tega ne navaja praktik.

aloevera

aloevera

MAGIČNOST RASTLINE

Kot ste lahko zasledili, prav čarobno zdravi rane. Uporabja se lahko seveda tudi za vse vrste napojev (lepotni napoji, ljubezenski napoji…).
Iz nje lahko naredimo praktično vse le treba jo je vzgajati.
Treba pa je paziti, če jo želimo oživeti, saj lahko postane napadalna in jo je težko ukrotiti.
Aloe vera je sicer bolj bunkeljska rastlina, a ko jo v roke dobijo dobri in kreativni čarovniki, je iz nje možna narediti vse mogoče. 😃


Upam, da vam je bil moj referat všeč. 😃