Rastlinoslovje
Referat

Opis nevarne rastline: Hudičeva zanka

Ustvarjeno: 22.3.2020

Pozdravljeni. V referatu bomo opisali eno izmed najbolj nevarnejših in smrtonosnih rastlin v čarovniškem svetu. Hudičeva zanka. Na kaj pomislite, ko slišite to ime? Na zahrbtnost samega peklenščka in zanko okoli vratu? Prav imate! Ta rastlina bo s svojimi močnimi viticami zadavila prav vsakega izmed vas, če jo boste zmotili. Zato vam svetujem, da se držite proč in se je ne dotikajte.

1. Opis rastline

Rastlina je mehka in ima zelo dolge, močne ter prožne vitice. Z njimi stisne v objem vse svoje žrtve in jih zaduši. Na viticah ima prav posebna čutila za dotik. V višino zraste do enega ali dveh metrov, v širino pa tudi več sto metrov. Njena rast je izjemno hitra, saj lahko zraste tudi do 10 cm na dan. Zavzela bo ves prostor, ki ga bo imela na voljo. Cveti ob vsaki polni luni, njeni cvetovi so krvavo rdeče barve. Ste vedeli, da oddajajo vonj po razpadajočem mesu? Številni rastlinoslovci sumijo, da gre v resnici za mesojedo magično rastlino, ki v divjini prosto pleni ptice, žuželke, večje magične živali, diši pa ji tudi okus čarovnikov. To do zdaj seveda še ni dokazano. Vemo le, da je izrazito »nasilna« in »zahrbtna« rastlinica sposobna ubijati. Niso pa še dokazali, da bi dejansko nekoga »požrla« in ga prebavila, ko ga zadavi.

2. Rastišče

V preteklosti je bila endemit Švedske, danes pa jo najdemo vsepovsod po svetu. Tja so jo nelegalno prenesli čarovniki, ki so povezani s temno magijo. V svojem naravnem okolju preživi tudi na tisoče let. Ustrezajo ji temna in vlažna rastišča. Ne prenese sončne svetlobe in toplote, ognja. Le kje bi torej lahko nepričakovano naleteli nanjo? Globoko v tropskih deževnih gozdovih, zaraščenih močvirjih, v kraških jamah, zapuščenih kleteh in v ječah.

3. Uporaba

Ker je rastlina zelo nevarna, je dostop do nje strogo omejen. Imajo ga le rastlinoslovci, ki so specializirani za ravnanje z nevarnimi rastlinami. Seveda obstajajo primeri kraj in nedovoljenega dostopa do teh rastlin. Na splošno gledano se uporablja za umore in napade na sovražnike ter za varovanje dragocenih predmetov. Če pogledamo malo širše, ugotovimo, da so njene vitice in korenine uporabljene v številnih čarobnih napojih. Njeni cvetovi so strupeni, že njihov vonj te lahko omami, povzroči omotico in bruhanje. Zaužit cvet povzroči smrt v roku ene ure. Sok rastline se uporablja za loščenje čarovniških palic in metel. Zmaji, troli in erupmenti jo radi jedo.

4. Hudičeva zanka in Harry Potter

Hudičeva zanka se prvič pojavi v 1. delu knjige Harry Potter in kamen modrosti. Leta 1991 jo je profesorica Ohrovt postavila za drugo oviro do kamna modrosti, takoj za loputo, ki jo je čuval Miško (triglavi pes). Ko so Harry, Ron in Hermiona šli skozi loputo, so padli na nekaj mehkega – na Hudičevo zanko. Kmalu se je mehak pristanek spremenil v njihovo najhujšo nočno moro. Rastlina je namreč oživela in začela iztegovati vitice proti njim, jih zavijati okoli njihovih rok in nog. Hermiona se je spomnila te rastline iz pouka rastlinoslovja, se sprostila in se tako rešila smrtonosnega objema. Tudi Harryu se je uspelo rešiti na takšen način. Spomnila se je, da rastlina ne mara svetlobe in ognja, obožuje pa temne kotičke. Ker je Ron še zmeraj paničaril, ga je rastlina še trdneje zvijala. Hermiona ga je rešila z urokom.

5. Hudičeva zanka in bunkeljni

Bunkeljni te magične rastline ne poznajo. Imajo pa eno rastlino, ki se ji reče navadni kristavec. Njeno znanstveno ime je Datura stramonium, po angleško bi ji rekli tudi jimson weed oziroma devil's snare (kar bi prevedli kot hudičeva zanka). Je enoletnica iz družine razhudnikovk. Zraste do 120 cm in ima grobo steblo. Najbolje uspeva na zapuščenih tleh, ki imajo veliko organskih snovi. Razrašča se po razvalinah, gozdnih poteh, peščenih rečnih bregovih ter celo na smetiščih. Vsi deli rastline so strupeni in imajo močan in neprijeten vonj. Hudičevo zanko bi v bunkeljskem svetu morda lahko povezali z bršljanom (Hedera helix), smiselna bi bila tudi povezava za mesojedimi rastlinami (npr. muholovke, rosike).

6. Obramba

Po toči zvoniti je prepozno, kajne? Vzemite v roko kakšno knjigo in se podučite o rastlini ali vprašajte vašega učitelja rastlinoslovja. Poskrbite, da se ne znajdete v njeni bližini. Če pa se, svojo radovednost in občudovanje zadržite zase. Opazujte jo od daleč, lahko tudi fotografirajte. To ni kužek, ki ga želite pobožati. Prav tako ne prikupen samorog. Ni vrtnica, katero bi lahko ure in ure vonjali in božali njene mehke lističe. To te lahko ubije. Roke proč!
Ko se nepričakovano znajdete tesnem objemu njenih vitic, ki se zategujejo okoli vaših nog in trupa, ne paničarite. POMEMBNO je, da se sprostite. Vem, grozno je. Bolj kot boste kričali, brcali, se zvijali in preklinjali vse živo, bolj hitro in tesno vas bo začela ovijati. Umirite se. Obstojte, ne premikajte se. Tako boste malo popustili prijem njenih vitic.
Imejte v glavi, da Hudičeva zanka obožuje temne in vlažne kotičke. Vse, kar je v nasprotju s tem, sovraži. Upam, da imate pri sebi svojo palico. Posvetite ji, zakurite jo in umaknila se bo. Grem stavit, da preproste uroke obvladate. To je vsa umetnost.

Za konec lahko rečem, da sem se veliko naučila o tej nevarni magični rastlini in bom od zdaj naprej zelo previdna, če se slučajno srečam z njo.

Rose Night
Pihpuff