Skrivnosti
Referat

Loona Liupka

Ustvarjeno: 4.3.2020

Loona Liupka (v originalu Loona Lovegood) je Harryjeva malce čudaška prijateljica. Rojena je bila 13. februarja 1981. Na Bradavičarki je bila v Drznvraanu. Imela je dve palici, prvo so ji vzeli Mrlakensteinovi privrženci, ko so jo ugrabili, drugo pa ji jo je izdelal Olchenbat v zahvalo za pomoč med jetništvom. Obe palici sta neznane dolžine, lesa in jedra. Njen varuh ima obliko zajca.
Varuh

OPIS

Loona ima dolge, umazano blontne lase in sive oči. Je majhna do srednje visoka in suha. Njen stil oblačenja je malo drugačen od ostalih. Zelo se zanima za imaginarne (neresnične) in nenavadne živali in predmete. Mnogi jo imajo za noro, vendar pa ima samo drugačen pogled na svet. Kličejo jo tudi Tupka oziroma Loony. Je prijazna in zasanjana.
Loona

DRUŽINA

Njena starša sta Xenofilius in Pandora Liupka. Družina je poznana po drugačnem načinu razmišljanja. So čistokrvni ali mešane krvi. V času otroštva in šolanja je Loona živela sama z očetom, saj ji je mama pri devetih letih umrla. Njen oče je urednik revije Razkrito in je precej čudaški. Njena mama je umrla, ko je eksperimentirala z uroki in se ji je eden ponesrečil. Od takrat Loona živi z očetom v čudaški hiši blizu Devona, ki spominja na trdnjavo.
Loonina hiša
Loonin oče

LETA NA BRADAVIČARKI

Loona je eno leto mlajša od Harryja, torej isto stara kot Ginny.
Prvič je bila omenjena v petem delu, kjer je na začetku leta srečala Harryja. Tako kot on je videla žvandre. Spoprijateljili so se, ker je Loona Harryju kot ena redkih verjela, da se je Mrlakenstein vrnil. Postala je članica Dumbledorjeve armade, ki jo je vodil Harry. Kasneje je skupaj s Harryjem, Ronom, Ginny, Nevillom in s Hermiono odšla na ministerstvo po prerokbo.
V šestem delu je bila skupaj s Harryjem in Nevillom na vlaku za na Bradavičarko, saj sta bila Ron in Hermiona predstavnika študentov in sta bila na vlaku posebej. Loona je bila ena izmed članov tako imenovanega “hudega kluba”, kluba ljubljenčkov profesorja napojev, kjer je bil tudi Harry. Z njim je šla na eno od profesorjevih zabav (kot prijateljica). Tisto leto je bila nekaj časa komentatorka šolskih tekem v quidditchu. Njeni komentarji so bili zabavni, vendar pa ni v redu opravljala svoje naloge, zato jo je profesorica McHuddra zamenjala.
V sedmem delu se je s prijatelji najprej srečala na poroki Ronovega brata Billa in njegove izbranke Fleur. Kasneje, ko so Harry, Ron in Hermiona šli iskat skrižvene, je šla skupaj z Ginny in Nevillom na Bradavičarko. Ponovno so pokušali obuditi Dumbledorjevo armado, medtem pa so nagajali profesorjem, ki so bili na Mrlakensteinovi strani. Ko se je vračala na Bradavičarko po novoletnih počitnicah, so jo ugrabili Mrlakensteinovi privrženci in jo peljali k Malfoyevim. Od njenega očeta so želeli Harryja v zameno zanjo. Z njo so bili v ujetništvu tudi Olchenbat, goblin Kremplack in Dean Thomas. Rešili so jih Harry, Ron in Hermiona in jih pripeljali v Brežni dom k Billu in Fleur. Udeležena je tudi v Bitki za Bradavičarko, kjer se je borila s svojo drugo palico. Njen najbolj znan boj je bil boj s Krasotillyjo L'ohol, s katero so se borile Loona, Ginny in Hermiona.
Loona na Bradavičarki

ŽIVLJENJE PO BRADAVIČARKI

Ko je končala šolo, je postala čarovniška prirodoslovka. Potovala je posvetu in iskala čudna bitja. Odkrila in razvrstila je mnogo vrst, marsikaterih pa ni našla, zato se je sprijaznila z resnico, da nekatere stvari ne obstajajo. Poročila se je z Rolfom Scamandrom, vnukom Salamandra Scamandra, s katerim je dobila dva sinova, dvojčka Lorcana in Lysandra. Loona in Rolf naj bi se poročila kasneje kot Harry in Ginny ter Ron in Hermiona, na poroki pa naj bi Loona nosila zanimivo obleko, okrašeno z mavricami in špangicami.


Referat je bil poučen, saj sem izvedela veliko novega o Looni Liupki.

Eliza Decalour, Drznvraan