Uroki
Referat

BAZILISK

Ustvarjeno: 28.2.2020

BAZILISK

Dober dan, danes vam bom opisala baziliska
Bazilisk je legendarni plazilec, za katerega velja, da je kralj kače , ki lahko z enim pogledom povzroči smrt .
Beseda bazilisk prihaja iz grške besede basiliskos, kar v prevodu pomeni “mali kralj”.

Baziliski so bili prvič zabeleženi kot nastali v starodavni Grčiji, čarovniki pa so jih v prihajajočih letih prikrito ustvarjali, vendar je bila vzreja in lastništvo bazilista prepovedana že v srednjeveškem evropskem obdobju.Presenetljivo je, da zakonska prepoved ni malo preprečila nastanka baziliskov, in čeprav skrivanje kače velikosti tovornega vlaka ni ravno najlažja naloga, neverjetno enostavno je ohraniti vzrejo baziliskov v skrivnosti.
bazilisk

NAČIN KAKO SO NAREJENI

Tehnika valjenja baziliskov je preprosta, a čudna. Čarovnik mora vzeti piščančje jajce in ga izvaliti pod krastačo ter se razburi: namesto tega izskoči bazilisk. Enostavnost vzreje baziliska je dejansko otežila učinkovito izvajanje prepovedi.
BAZILISKOVO JAJCE

OPIS

Obstajajo trije opisi mitskega baziliska:
ogromen kuščar
orjaška kača
kompozit plazilca in petelina
Sposobnosti baziliska so ravno tako raznolike, njegova sposobnost, da ubije katerokoli živo bitje s samo gledanjem v oči svojega plena, je skoraj univerzalna, vendar nekateri pripisujejo takim strašljivim lastnostim, kot je sposobnost dihanja ognja (podobno kot zmaj ), zmožnost oddajanja smrtonosnega strupa skozi ugriz in sposobnost letenja. Skoraj vedno se domneva, da je srdit plenilec in izredno sovražen, zato ga nanj pogosto gledajo kot bitje čistega zla.

SIMBOLIKA

Bazilisk običajno predstavlja zlo in je simbol smrti. Krščanstvo je simbol baziliska včasih uporabljalo in, tako kot številne druge kače, ga je takoj postavilo kot demona ali predstavnika samega hudiča . Zato so ga pogosto upodabljali v cerkvenih stenah ali kamnitih rezbarijah, ki jih je krščanski vitez pogosto ubil ali premagal, da bi simboliziral sposobnost premagovanja zla.

VZREJA

Velika večina čarovnikov sploh ne bi poskušala vzrejati lastnega baziliska, ker čeprav imajo vse zmožnosti za to, bi na koncu le prišlo do tega, da bi imeli velikansko kačo, ki je ne morejo nadzorovati. Ni zabavno za nikogar. Vendar obstaja res pomembna in očitna izjema: Parselmouths.
Prvotni ustvarjalec baziliska je bil Parselmouth, in čeprav Parselmouths ne more popolnoma nadzorovati svojih baziliskov, imajo očitno veliko prednost. Čeprav bi se večina Parselmouths-a verjetno držala prepovedi, je tudi razumljivo, zakaj bi nekatere zamikala ideja, da bi imeli pošastno zver, s katero lahko komunicirajo le oni.

PAJKI SE BOJIJO BAZILISKOV

PAJEK
No, vsi z veliko zdrave pameti se verjetno bojijo baziliska, vendar pajki še posebej. Ni natančno, kaj je povzročilo ogromno rivalstvo med baziliski in pajki, toda morda ima kaj skupnega s smrtonosnim pogledom baziliska. Vse, kar zagleda pogled baziliskovega očesa, v najboljšem primeru naviti okamenelo, v najslabšem primeru pa mrtvo.

Torej, če ste nekaj kot pajek, biti v očesni črti baziliska pomeni skoraj zajamčeno, takojšnjo smrt. Njihova verzija do baziliskov lahko pride prav, saj lahko začutijo, kdaj so baziliski blizu in znajo pobegniti. Torej, če vsi pajki kar naenkrat zaspijo, potem ljudje okrog vedo, da bi morali tudi v beg.

LAHKO ŽIVIJO TISOČ LET

Eden izmed bolj grozljivih vidikov baziliska je njihova osupljivo dolga življenjska doba. Drug razlog, zakaj bi večina pametnih čarovnikov znova razmislila o vzreji bazilika je, da tudi v malo verjetnem scenariju, da gre za parselmut, ki lahko nekoliko nadzira bazilisk, je skoraj zagotovilo, da bo bazilisk živel približno desetkrat toliko, kot je čarovnik, ki ga je ustvaril.

Povprečna življenjska doba baziliska naj bi znašala približno devetsto let, toda bazilisk, ki ga je vzredil Salazar Slytherin, skrit v Zbornici skrivnosti, je živel približno tisoč let v času njegove bitke s Harryjem Potterjem.


ZA KONEC

Upam, da vam je bila moja predstavitev baziliska všeč in ste si tudi kaj zapomnili 😄