Bunkjeologija
Referat

Bunleljska šola vs. čarovniška šola

Ustvarjeno: 4.2.2020

Pozdravljeni! Malo sem iskala po forumu, saj sem želela napisati referat, a se sama nisem spomnila zanimivega naslova. Prebrala sem nekaj objav in zasledila naslov za referat, ki opisuje razlike med čarovniško in bunkeljsko šolo.


**Naslov me je takoj pritegnil. V tem referatu vam bom opisala nekaj splošnih razlik, nekaj podrobnosti in nekaj zanimivosti ob primerjanju. **
IN ŠE NEKAJ-PRIMERJAVA TEMELJI NA POVPREČNI SLOVENSKI BUNKELJSKI ŠOLI IN BRADAVIČARKI!.

Kazalo

 1. Izgled
  1.1 Zunanji izgled
  1.2 Notranji izgled
  1.3 Učna okolica
  1.4 Druga okolica
 2. Predmeti in učilnice
  2.1 Učilnice za posamezne predmete
  2.2 Primerjava predmetov
 3. Učenci, učitelji in drugo osebje
  3.1 Podobnosti
  3.2 Razlike
 4. Živali
  4.1 Domače živali
  4.2 Divje živali
 5. Prehrana
 6. Športi
  6.1 Quidditch
  6.2 Bunkeljski športi
 7. O šolanju

1. Izgled

Zunanji izgled

A.) Bradavičarka
Bradavičarka ima na zunanji izgled podobo gradu. Je zelo veličastna. Je zelo velika in ima štiri stolpe. Ima ogromno vrat, oken, zunanjih učilnic in mnogo drugega.
Je bledih barv in je zaščitena z mnogimi zaščitnimi uroki, npr. preprčujejo udejanjenje. Na vrhu je mnogo t.i soban za opazovanje zvezd ali pa le prostor, če potrebuješ malo miru.
Bradavičarka


B.) Bunkeljska šola
Povprečna slovenska osnovna šola na prvi pogled izgleda kot malo večja hiša. Pogosto imajo veliko oken, ki pa so velika, a zaščitena. Večinoma so živih barv in imajo rdečo streho. Ta je ponavadi ravna. Ima ena glavna vrata in pogoto vsaj štiri stranska. Bunkeljsko šolo je lahko zamenjati s staro vilo.
Bunkeljska šola

Notranji izgled

A.) Bradavičarka
Notranjost bradavičarke je veliko zanimivejša od navadne bunkeljske šole. Ima mnogo skritih prostorov in premilajočih se stopnišč. Knjižnica je ogtomna in razdeljena na prepovedano in neprepovedano območje. V gradu so štirje stolpi, v vsakemu domuje en dom. V posameznem domu se fanovske in dekliške sobe in dnevna soba. Osrednji prostor v šoli je velika dvorana. Je zelo velika in v njej so obroki in mnogokrat je preurejena v večnamenski prostor. V šoli je tudi dvorana kžtd -kar želiš to dobiš (več o njej kasneje). V notranjosti gradu je tudi mnogo različnih učilnic, o karetih bomnveč povedala kasneje. Tretje nadstropje Bradavičarke je prelovedano, tudi o tem bom govorila še kasneje.


B.) Bunkeljska šola
Notranjost bunkeljske šole je zelo dolgočasna. Leva polovica je pogosto enaka desni. Na eni strani je razredna, na drugi predmetna stopnja. Stopnošča so urejena in logično zgrajena. Za vsak predmet je ena ali več učilnic. Šola ima ponavadi še eno ali več telovadnic in manjšo knjižnjico. Učitelji imajo zbornico in kabinete, prav nobeni šoli pa ne manjka jedilnica. Tudi predavalnica se dokaj pogosto pojavi v načtu, prav tako tudi večnamenski prostor.

Učna okolica

A.) Bradavičarka
V okolici te čarovniške šole se mogo dogaja. Tam je rastlinjak, Hagridova koča, več travnikov, namenjenih učenju in še mnogo drugega.


B.) Bunkeljska šola
Okolico običajne bunkeljske šole ponavadi sestavlja stadion in otroško igrišče, povsod pa je nogometno igrešče nepogrešljivo. Nekatere šole imajo še odbojkarsko igrišče ali zunanjo učilnico.

Druga okolica

A.) Bradavičarka
V okolici Bradavičarke se dogaja skoraj toliko kot v samo notranjosti. Mnogo zunanjih dvorišč ali travnikov je namenjenih zgolj druženju in učenju. Tam je tudi Temni gozd. Ta je zelo nevaren, v njem pa prebiva mnogo nevarnih in pa tudi prijaznih magičnih in pa nemagičnih bitij. V bližini šole je tudi čudovito jezero. Je zelo veliko in dokaj strašljivo.


B.) Bunkeljska šola
Hmm… Nevem točno, kaj naj tukaj povem. Drugo okolico bunkeljske šole sestavlja ponavadi le še šolska ulica in parkirišče. Mislim, da njunega namena ne rabim posebej opisovati.

Predmeti in učilnice

Učilnice za posamezne predmete

A.) == Bradavičarka==
Učilnice na Bradavičarki so zelo zanimive. Vsaka je prilagojena svojemu predmetu in ustrezno zaščitena. To je zelo praktično, saj lahko predmeti, potrebni za dolečeno uro (tisti, ki niso last posameznikov) lahko ostanejo na svojih mestih. Prav tako je v vsaki učilnici omara z rezervnimi učbeniki za ta predmet.


B.) Bunkeljska šola
Učilnice v običajni bunkeljski šoli so precej dolgočasne. Sicer je kemijska učilnica pouku tega predmeta malo prilagojena, se lahko pouk izvaja tudi drugje. Učilnice se lahko menjajo in posamezen premet ni vezan na določen prostor. Prav tako mora imeti vsak učenec s sabo vse potrebne pripomočke. Učilnice so si zelo podobne, pogosto pa celo enake ena drugi.

Primerjava predmetov

Rastlinoslovje in biologija
Vedi sta si ubistvu uelo podobni. Obe proučujeta rastline. Biologoja sicer proučuje tudi živali in druga živa bitja, celice in delovanje vsega, povezanega z naravo. Predvsem pomembna razlika pa je, da se v rastlinoslovju, ki ga poznajo čarovniki, uči predvsem o magičnih rastlinah za vse vrste uporabe in pa o njihovih učinkih in načinih varne uporabe.


Čarobni napoji in kemija
Pri obojem gre za neko spremembo snovi. Pri bunkeljski kemiji se najprej učimo o poskusih, katerih rezultat nam je že znan. Pri napojih en sam zavesjaj lahko pomeni precekšnjo spremembo. Pri kemiji poizkuse izvajamo predvsem v epruvetah ali drugem kemijskem priboru, napoje pa kuhamo v kotlu. In še glavna razlika: napoji so mnogo močnejši od kemije.


Uroki in matematika
Oboje ima neko logiko. Če pri matematiki ne znaš ene snovi ali npr. v računu narediš eno napako, bo narobe cel rezultat. Če pri urokih narobe izrečeš besedo, narobe zamahneš s palico, narediš narobe oboke, se beseda in gib ne skladata… in še in še razlogov je, urok ne bo deloval. Kljub temu, da sta si po teh dejstvih predmeta morda podobna, imata tudi veliko razlik. Glavna med njima pa je, da se je uroke treba naučiti na pamet (gib in besedo) pri matematiki pa rabiš poznati pravila in dejstva.


Vedeževanje in Angleščina
Zdi se mi, ta se ti dvi vedi do zdaj najbolj razlikujeta. Sicer je oboje treba dodobra poznati in se je treba oboje naučiti. Poznati je treba besede in dejstva. Pri nobenem ti še tako dobro poznavanje logike ne koristi kaj dosti.


Ostalih ved nisem mogla primerno povezati, zato jih ne bom posebej opisovala. Sem pa prepričana, da vse dobro poznate tudi druge predmete (bunkeljske in čarovniške).

Učenci, učitelji in drugo osebje

Podobnosti

Povsod imamo učence, učetelje, hišnike, in pa, seveda, ravnatelja. Povsod je učencev največ, sledijo im učitelji, nato hošniki, ravnatelj pa je en sam.

Razlike

Učencv je na Bradavičarki mnogo več. Ko pogledamo vse polno napoljnjene mize vsakega domova vidimo, da je tam tisoč otrok in več. Povprečna Bunkeljska šola ima med štiristo in devetsto otrok. Tu se pa vse obrne. Na Bradavičarki je učiteljev namreč manj kot na bunkeljski šoli. Na čarovniški šoli je za vsak predmet po en učitelj, na šolah nečarovnikov pa je lahko tudi pet ali več učiteljev ali učiteljic za en predmet.
Pri hišnikih je stvar podobna kot pri učiteljih. Na bradavičarki je hišnik en, na šoli bunkeljskega sveta pa tudi štirje ali več.
Aja, pa še to, na bradavičarki je približno enako učiteljev kot učiteljic, na Bradavičarki pa je mogo več učiteljic kot učitrljev, ki jih skoraj ni.

Živali

Domače živali

Čarovniški učenci imajo na svoji šoli dovoljene domače živali. Te so celo zaželjene. Učenci imajo lahko pse, mačke, žabe, pajke in še mnoge druge domače živali. Na bunkeljski šoli je zgodba obrnjena. Domače živali niso dovoljeno. Prepoved velja zaradi mnogih alergij in ker se bunkeljni po pouku vrnejo domov in spijo doma.

Divje živali

No, na bunkeljski šoli jih ni. Na Bradavičarki jih je pa nešteto. Nekatere so vodljive, druge ne, nekatere so nevarne, nekatere ne. Nekatere so vidne vsem, druge le tistim ki so npr. videli smrt.

Prehrana

Ta je na Bradavičarki zagotovo boljša kot na bunkeljih šolah. Ta je pri nečarvonikih zelo slaba. Pri čarovnikih pa je zelo dobra. Vsaka večerja je gostija.

Športi

Quidditch
Verjetno vsi poznate ta šport. Je edini čarovniški šport. Je zelo priljubljen. Bradavičarka ima štiri ekipe. Vsak dom svojo. Quidditch ima tudi svojo svetovno prvenstvo, prav tako pa so njegovi najboljši igralci svetovno znani.
Bunkeljski športi
No, pri bunkeljnih je mnogo več različnih športov. Eden najbolj poznanih je nogomet. To je šport, pri katerih je v ekipi enajst igralcev. Vsaka ekipa pskuša le z nogami spraviti žogo v gol nasprotne ekipe, obenem pa ubraniti svoj gol.


Poznana je tudi odbojka. Tam se dve ekipi s po šest igralci čez mrežo odbijata žogo tako, da je druga ekila je more odbiti nazaj.


Rokomet Pri rokometu dve ekipi tekmujeta med seboj. Vsaka ekipa poskuša samo z rokami vreči žogo v gol nasprotne ekipe.


Atletika Ta je zagotovo kraljica športov. Ima mnogo popolnoma si nasprotujočih si vej. Od raznih tekov na sto, dvesto, širisto ali drugačnih dolžin, skokov v višino, daljino ali s palico, met kladiva, kopja ali krogle ter pa mnogih drugih vej atletike.


Obstaja še mnogo bunkeljskih športov, ki jih zdaj ne bom naštevala.

O šolanju

Bradavičarka
Na Bradavičarki šolanje traja sedem let. Po končani maturi je šolanja za čarovnike konec. Ko maturirajo, so stari sedemnajst let in s tem polnoletni. Takrat so pripravljeni na iskanje službe. Učenci se v teh letih naučijo vsega nujno potrebnega znanja o čarovništvu.
Bunkeljska šola
Osnovna šola traja 9 let, srednja od tri do pet, fakulteta pa različno.

Anna White
Spolzgad

Se opravičujem za nekajurno zamudo. Moji bunkeljski starši so mi vzeli vse moje bunkeljske elktronske naprave.