Zgodovina čarovništva
Referat

Bradavička od nastanka do danes

Ustvarjeno: 18.1.2020 Posodobljeno: 18.1.2020

Vem, da vas večina že pozna zgodovino bradavičke ampak vseeno.
...
Vse se je začelo ko so se pred več kot tisoč leti štirje ustanovitelji odločili poučevati mlade čarovnike. Tako so prišli do ideje, da bi zgradili Bradavičko. Študentje naj bi bivali v štirih domovih, ki bi se imenovali po priimki ustanoviteljev:
-Godric gryfindor
-salazar slytherin
-Helga hufflepuff
-Rowena Ravenclaw
Se pravi da se domovi imenujejo Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff in Slytherin. Učence naj bi po domovih razdelil Klobuk Izbruh in sicer glede na njihov značaj, sposobnosti in odločitve.

V gryffindoru naj bi bili pametni, pogumni in plemeniti.

V Rawenclawu naj bi bili bistri in znanja želeni,

V Hufflepuffu marljivi in pravični,

V Slytherinu pa zviti in iznajdljivi. Glavni pogoj Slytherinovcev pa je bil da si čistokrven čarovnik.

Kmalu pa je prišlo do spora saj je Slytherin želel poučevati le čistokrvne čarovnike. Ostali izmed ustanoviteljev se s tem niso strinjali in zaradi tega so se skregali. Slytherin naj bi zapustil grad ampak je na mesto tega brez vednosti ostalih ustanoviteljev zgradil dvorano skrivnosti, ki bi jo lahko odprl le Slytherinov potomec in dvorana bi poskrbela, da bi se šolali lahko samo tisti študentje, ki so po njegovem mnenju tega vredni. (čistokrvni čarovniki). Dvorano skrivnosti je odprl Tom Marvolo Riddle (Voldemort) tega dejanja pa je obtožil Hagrida Ruralsa. Zaradi tega je bil Hagrid v tretjem letniku izključen. V dvorani skrivnosti prebiva bazilisk,nekakšna kača,ki ubije s pogledom.
Da bi klobuk izbruh lažje določil v kateri dom učenci spadajo so ustanovitelji, vanj dali vsak svoj najbolj dragocen predmet.
Godric je vanj dal meč.
Salazar je vanj dal medaljon.
Helga je vanj dala čašo.
Rowena pa je vanj dala svoj diadem.
Dnevna soba Hufflepuffovcev je v kleti zraven kuhinje v kateri prebivajo hišni vilinci. Je v rumeni barvi vsa vrata pa so zgoraj zaobljena tako da spominjajo na sode.
V ječah imajo dnevno sobo Slytherinovci. Nahaja se pod jezerom in je razsvetljena z zeleno svetlobo.Imajo podolgovato dnevno sobo, ki je zelene barve.
V petem nadstropju imajo dnevno sobo Gryffindorovci. Soba je okrogla ob robu sta dva stopnišča (eno vodi do dekliški spalnic, eno pa do fantovskih) ima ogrnjiše in polno udobnih naslanjačev. V vsaki spalnici (tudi te so okrogle) pa je pet postelj s štirimi stebrički in rdečimi zavesami.
V sedmem nadstropju se nahaja dnevna soba Rawenclawovcev. Je v najvišjem stolpu in ima prekrasen razgled. Je v modri barvi ob oknih so zavese v bronasti in modri. Tudi njihova dnevna soba je okrogla saj se nahaja v enem izmed stolpov in na vsaki strani je eno stopnišče prav tako kot v Gryffindoru. Ima pa tudi kip njihove ustanoviteljice (Rowene Rawenclaw) ki ima na glavi svoj diadem.

Lily Granger,
Gryffindor