Rastlinoslovje
Referat

Čarovniške rastline

Ustvarjeno: 12.2.2021

Uvod

Pozdravljeni!
Danes vam bom opisala nekaj čarovniških rastlin npr. Vrbo mesarico. Upam, da se boste med branjem referata kaj dobrega naučili, kar vam bo pomagalo pri domačih nalogah za rastlinoslovje. Uživaje v referatu!

Vrba mesarica

Vrba mesarica je živo drevo, ki premika veje. Z lahkoto te zgrabi. Če jo nadlegujemo lahko to pusti posledice. Vrba mesarica ima skozi deblo poseben vhod v sobo. Ima velike močne veje. Na njih rastejo zeleni listi. Deblo je rjavo, močno in zelo hrapavo. Bolje, da se v bližini tega drevesa ne zadržujete preveč, saj je na posestvu Bradavičarke!

Volčja jagoda

Volčja jagoda je rastlina z tremi velikimi zelenimi listi. Med njimi pa raste majhna črna jagoda, ki jo čarovniki tudi pojemo za boljše počutje. Cveti le poleti. Jagodo imenujevo Volčja jagoda. Raste le na robu Prepovedanega gozda. Volčja jagoda jenevarna za bunkeljne, ker jim povzroči vrtoglavico, nekateri pa celo umrejo. Volčja jagoda diši po navadni jagodi. Okus ima po čokoladi! Volčja jagoda zgnije po enem letu! Po tem roku je strupena tudi za čarovnike.
V gogle lahko otipkate VOLČJA JAGODA, pa boste dobili slike.

Srečnica

Srečnica je rastlina enaka trobentici, vendar ne trobi temveč poje, ko pihneš v njo. Srečnica je redka rastlina, ki raste tudi v našem rastlinjaku! Tam si jo lahko ogledate. Srečnica prinaša srečo vsakemu, ki nanjo zatrobi. Rožica je tudi zdravilna rastlina, ki pozdravi glavobol, če o dodaš v napoj za prehlad. Srečnico imamo tudi mi doma, a nikoli še ni zapela, zato nam še ni prinesla sreče. Doma jo imamo na vrtu, saj je mami oboževalka čarobnih rastlin, predvsem rož. Srečnica cveti spomladi in pozimi.

Rozica

Rozica je drevo roza barve, ki ima močno steblo. Raste ob vodi. Spomladi bravo sremeni v vijolično. Rozica ima močne korenine. V vsakem tem drevesu živi drobna vila, ki oskrbuje to drevo z malininim sokom. če imamo Rozico doma jo moramo zalivati z malininim sokom, če pa jo z drugo tekočino bo ovenela in izgubila svojo barvo. Vila b v njej za vedno poginila. Rozica nima nobene posebne moči. Samo, da so njeni listi barvilo za katerokoli tekočino npr. vodo, sok… Rozica cveti le spomladi in poleti, ker takrat dozorijo tudi maline iz katerih vile delajo sok za Rozico. Rozice niso redke, a to ne pomeni, da si jo lahko kar prisvojimo!

Strupenka

Strupeka je zelena vrtnica, ki zastrupi vakega, ki se ji približa na 2m. Strupenka ima trnje z katerim strup brizgne prek metra. Strup te takoj ubije. Strupenkine varuhinje so kače. Če se slučajino izmuzneš strupu te kače zadavijo in te kar celega požro! Strupenke rastejo le v Lipinem gozdu, ki je prav tako temačen kot Prepovedani gozd. V tem gozdu rastejo le drevesa in Strupenke, saj so za druge rastline tudi zelo nevarne. Samo navadna drevesa so imuna na Strupenkin strup. Ob čisto vsakem drevesu so po tri strukenke in štiri kače z strupom in velikim apetitom!!! Strupenke rastejo celo leto in ne morejo zgniti ali oveneti.

Čarovniška malina

Čarovniška malina je črna malina podobna robidi. Ima majhno suho steblo in majhne koreninice iz katerih naredimo razne napoje. Čarovniša malina raste poleti sredi noči. Čarovniška malina ni strupena. Najdemo jo velikokrat, ko se sprehajamo po temi. Podnevi Malina sbledi in se ponoči prikaže na istem mestu kot prejšno noč. Imuna je na vse strupe in ne potrebuje ne hrane ne vode. Potrebuje le temo in toploto. Malino vilinci uporabljajo za svoje milo. Če bi čarovnik poiskusil to milo bi dobil črne mozolje in na desni nogi bi igubil kosti. Zato POZOR! Bodite previdni, da ne poiskušate tega mila! Malino je prva iznašla Eleonora Wilees, ki je bila mlada rastlinoslovka.

Marnika

Marnika je čarovniška rastlina rumene barve. Ima le tri liste, ki so primerni za vsakršno hrano. Hrani doda dišeč vonj. Marnika ni redka rastlina. Raste vse dni v letu razen 8. maja, ko se pogrezne v tla za dva dni. Čez dva dni je spet zunaj. Marnika ima steblo z belimi dlačicami in rožnatimi pikicami, ki jih odstranimo, ko rastlino kuhamo. Če pikic ne odstranimi bo hrana postala zelena in pljusknilo bo pet metrov daleč. Marniko je iznašla Hermiona Granger (Weasly), ko se je sprehajala po domačem vrtu. Marnika je najbolj dišeča rastlina, ki je poznana po celem čarovniškem svetu.

Lapokalica

Lapokalica je rdeča rastlina enaka rdeči vrtnici le, da ima v notranjosti bel popek, ki spomladi poči in Lapokalica se spremeni v Črn neuporaben kamen. Lapokalico najdemo v našem rastlinjaku poleg šole. Z Lapokalico lahko delamo različne poiskuse. Lapokalica raste v oktobru. Ima zelo barvne korenine, ki se tal tako opriejo, da je ne moreš utrgati ali jo poškodovati. Lapokalico je iznašel Mark Celir, ki je Lapokalico zaščitil tako, da je na vse Lapoklalice dal prašek za močnejše korenine, kot sem omenila že prej.

Solnica

Solnica je majhno drevo z belimi oskimi listi. Ima belo-rjavo deblo in močne korenine. Solnica ni strupena rastlina. V sebiima veliko veliko soli, ki jo mi pridobimo iz njenih listov. Solnica ni redka rastlina. Raste jeseni. Če Solnica oveni je sol strupena za ljudi. Ko oveni to prepoznamo po barvi listov, ki postanejo močno sivi in ji začnejo odpadati. Solnico sta iznašli Victoria Mellis in Sarah Grange. Solnica je najbolj lepa rastlina kar jih pozna čarovniški svet.

Upam, da vam je bil referat všeč!
Nasvidenje do naslednjič!

Vaša Lily Evans, Spolzgad

Število besed: 1003